Jump to content
Annons

Hemmastudio - mixer/preamp?


Berggrund

Recommended Posts

Hej,

jag tänkte göra en hemmastudio (ca 4000 kr utan mikrofoner) , och då tänker jag köpa ett ljudkort med 8 ingångar, jag har kollat på M-audio delta 1010LT och ESI ESP1010 vilka båda kostar runt 2000 kr. Jag tänker micka upp trummor och andra instrument för 8 mikrofoners samtidig inspelning till datorn i cubase. Behöver jag en mixer eller mikrofonförstärkare för att kunna koppla in mikrofonerna till ljudkortet, och isåfall hur gör man det? Vad är bäst? Har ni isåfall några tips på billiga mixerbord eller mikrofonförstärkare för 6 mikrofoner (eftersom det finns 2 på ljudkorten)?.

Tack på förhand

/ Linus

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Ja, du behöver mickförtärkare. Båda ljudkorten har två inbyggda mickförstärkare (=preamps) och de övriga 8 analoga ingångarna är linjenivå.

Du kopplat helt enkelt in mickarna i förstärkarena och på utgången på respektive preamps (line out) kopplar du till line in på ljudkortet.

1010LT är helt OK och är bra för sitt lilla pris, ESP1010 har jag ingen erfarenhet av.

Link to comment
Dela på andra sajter

Elof (oregistrerad)
Då är det smartare att kolla på ett ljudkort med inbyggda preamps.

t.ex. Presonus firepod

eller Motu 8pre

Smartare på kort sikt, men inte lika flexibelt! Ska man vara riktigt flexibel kan man köpa RME digiface eller något liknande, externa omvandlare och externa preamps. Fast det blir också bra mycket dyrare.

Exakt därför: det blir dyrare.

Jag tror på allvar att presonus preamps och omvandare är bättre än om man köper ett 1010 och någon taskig phonic/b0hringer-mixer. Men det kanske är för att jag har hört mycket gott om deras ADL600.

Själv skulle jag aldrig köpa ett ljudkort med inbyggda preamps (igen), men det är det billigaste och bästa i början tror jag...

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag tycker att du först och främst ska fråga dig själv vad du behöver ha en mixer till. I de flesta fall är den nämligen helt överflödig numera. Vilken del av mixern är det du behöver, som saknas i ljudkortet eller programvaran som du kommer att använda?

Link to comment
Dela på andra sajter

jag tänkte använda mixerns inbyggda preamps isåfall, eftersom mikförstärkare är rätt dyra.. däremot vet jag inte hur stor skillnaden är på kvaliteten mellan dessa.

Fundera på hur mycket pengarna ska räcka till om du köper en billig mixer och egentligen bara behöver preamparna. Om du har t ex 8 preampar i mixern och den kostar 4000:-, så är det grovt räknat 500:- per preamp - men sedan ska du ha aux, eq, mastersektion etc också med i samma pris. Sedan blir det samtidigt billigare tillverkningskostnad för att du bara har en nätdel och en låda till allt - men i stort sett hamnar man nog ganska nära 500:-/preamp när man har låtit vinsterna ta ut förlusterna, att jämföras med fristående preamps. Då kan du gissa hur bra ljudkvaliteten blir med en sådan mixers preamps... 🙁

Lägg till lite extra, så har du proffskvalitet i en Line Audio Design 8MP i stället. 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag kör med ART Tube MP och.........hm, må audiofilerna döda mig, tycker att den funkar bra.

Det sägs dock att rören i dom är väldigt ojämna i kvalitet, vilket i sin tur gör att exemplaren är väldigt olika i karaktären. kan vara värt att kalkylera in ett gäng rör av lite bättre sort för att få lite neutralare ljud mellan mikarna.

Jag använder den även som ingångssteg när jag spelar bas både live och i min hemstudio, vilket ger en trevlig punch i basen som jag tidigare aldrig haft.

Link to comment
Dela på andra sajter

squareone (oregistrerad)

Har själv haft en 1010 i 4 år nu som jag använder till mina hemmainspelningar. Den är några år till åren om man får skoja till det och absolut inte toppklass, men den gör sitt jobb och jag är fortfarande nöjd.

Kanske kommer du vara nöjd med den med?

Link to comment
Dela på andra sajter

PR8E har ett listpris på 1995:-, men PR8 har den svenske distributören inte tagin med i sortimentet.

SM Pro Audio är ok för sitt pris, men i vanlig ordning så får man vad man betalar för, precis som med andra budgetmärken...

Link to comment
Dela på andra sajter

Det är ändå ganska stor prisskillnad mellan dem..

På thomann kostar pr8e 1460 kr medan behringer preampen kostar 2340 kr.

Länkar: pr8e: http://www.thomann.de/thoiw5_artikel-188256.html

ada8000 http://www.thomann.de/thoiw5_behringer_ult...0_prodinfo.html

Är det lika stor skillnad i kvalitet som det är i pris eller är sm pro audio mer prisvärda??

/Linus

Link to comment
Dela på andra sajter

Alltså, nu snackar vi ändå det billigaste av det billiga. Om du kan få bättre preamps för 1000 spänn extra i det prisläget känns det som om du borde ta dig en ordentligt testlyssning av de båda innan du bestämmer dig för de billigare bara för att de är just billigare.

Jag har ingen erfarenhet av pr8e, men om ada8000 kan jag säga att den låter mycket bra för sitt pris!

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...