Jump to content
Annons

EQ och sång


remolade

Recommended Posts

Hej,

håller på och mixar en inspelning med bara sång och gitarr och det skulle kunna bli väldigt bra om det inte vore för alla eSSS och sShhh ljud som skär i öronen i sången då alltså.

har försökt att få bort oljuden med EQ och det funkar någorlunda men samtidigt så förlorar jag närheten och kraften i sången känns det som......är det någon som har lite tips?

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

ok,men när man automatiserar effekter måste man då lägga effekten på Aux eller finns det något annat sätt?

I Sonar alltså.

för om jag förstår det rätt så ska man markera spåret-klicka på envelopes.....eller?

Link to comment
Dela på andra sajter

Tror att det blir alldeles för jobbigt att automatisera en EQ, kör på de-esser istället, blir mycket enklare. Satsa på digital fishphones de-essern (VST-plugin).

Redigerat av Musiker
Link to comment
Dela på andra sajter

En de-esser låter sällan kul om den får ligga konstant, eftersom den ofelbart också kommer att ta bort en del diskant som man inte vill ha bort. SPL De-Esser rekommenderas (f.ö. samma som ingår i Cubase SX...) eftersom den fasvänder sibilanserna och mixar in tillsammans med originalet för att på så sätt släcka ut sibilanserna - vilket ger ett mer naturligt ljud än många andra de-essers, som ofta bara är diskantfilter av mer eller mindre avancerad sort...

Det bästa är att gå in manuellt och leta upp var sibilanserna finns och applicera de-essern bara precis på dessa ställen. Jag gör sådant i Wavelab de gånger det behövs. Det tar några minuter extra att gå igenom en sångstämma på detta sätt, men med tanke på hur mycket bättre det blir i slutänden, så är det värt tiden...

Link to comment
Dela på andra sajter

Hänger på Claes linje här...

...Med ett litet tillägg...har du provat ett puffskydd?

Jag vet att puffskyddet är till för att dämpa plosiver väldigt bra, men jag upptäckte även att sss-ljud blev behagligare med skärmen placerad på lite olika avstånd..

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...