Jump to content
Annons

De här "specialanpassade" datorerna för ljud...


JJRockford

Recommended Posts

Vad får man mer för pengarna när man köper en dator från ett företag som anser sig vara specialiserade på inspelningsdatorer, t ex Audiomaster (www.audiomaster.se), jämfört med att traska iväg till Elgiganten eller liknande (förutom att man får rätt ljudkort från början)? Eller ringa den där Dell-telefonen som dom gör reklam för på TV? (Verkar vara hyfsat fritt att välja vad man vill ha till datorn där).

(Obs, inte meningen att ge någon slags dålig kredits till audiomaster, har bara hört gott om dom, råkade dock vara enda adressen jag kom ihåg).

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
ChrisSnyder (oregistrerad)

Du får inte ett jävla piss mer än om du bygger en egen dator. 😳

Det där med specialbyggda datorer för musikbruk är tidernas skämt utan tvekan. Jag tycker synd om alla som köper och betalar överpriser för dom där. 😛

Jag kan lova dig, till 100% att du behöver inte betala mer än hälften om du bygger en dator själv, och den kommer funka PRECIS LIKA BRA. Och med bygga själv menar jag inte att du köper en Packard Bell på OnOff men sätter in ditt fina tangenbord till. Utan köper alla komponenter och sätter ihop själv från grunden.

Tro mig, jag har byggt säkert 15 st s.k musikdatorer till polare som håller på med musik som inte haft ett enda strul på flera år.

Enda skillnaden är att du oftast får en SNYGG dator vid köp av dessa musikdatorbyggare. Det skulle vara det enda då .. 😆

Själv kör jag en fläskig Mac med dubbla processorer och jag tänker inte använda pc nånsin igen ... 😛

Link to comment
Dela på andra sajter

Håller med ChrisSnyder, bygga själv är definitivt bäst, men om valet stod mellan OnOff/Dell eller Audiomaster/Frost etc så skulle jag tveklöst välja någon av de senares bästa modeller. Hade jag inte råd för tillfället skulle jag vänta tills jag hade pengar. Deras budgetmaskiner imponerar inte och att speciellt optimera en dator för audio kan man göra själv gratis på en halvtimme utan några större kunskaper. Det finns utmärkta guider på nätet.

Vad man också ska komma ihåg om man satsar på Dell/HP-burkar är att det kan bli problem när man ska utöka eller uppgradera datorn. De har ofta egna lösningar för chassi och hårdvara vilket kan betyda att det inte bara är att köpa det för tillfället bästa och billigaste och montera in. Uppgraderingar kan alltså visa sig bli dyra historier. Sedan brukar det bli rätt dyrt att modifiera tex en Dell vid inköpet. Audiodatorerna verkar åtminstone använda sig av standarkomponenter så sådana problem bör inte dyka upp där. Undantaget de billigare modellerna som är av "Cube"-modell.

På det hela taget är det för dyrt med dessa audioburkar. Det verkar inte heller (vad jag har kunnat se) ingå skärm trots de redan väl tilltagna priserna. Har man en välfylld plånbok och ingen vilja eller kunskap att bygga själv är det dock bättre än Dell/HP-alternativet.

Link to comment
Dela på andra sajter

Ok! Några bra sidor där man kan beställa delar för hemmabygge?

Om man är lite lat det finns inga sådana sidor där dom bygger ihop datorerna åt en? Har visserligen en kandidatexamen i datorsystemteknik, men vi programmerade mest hela tiden, inget byggande. Utom när det gällde att löda ihop speciella kretskort och sånt. Men annars har jag aldrig varit inne och rotat i datorn speciellt mycket. Men det kanske inte är så svårt? Bara man ser till att skydda utrustning mot ESD-skador (rätt förkortning?).

Länk för audiooptimerande?

Link to comment
Dela på andra sajter

Yea Datorbutiken har jag handlat av flera gånger vid mina datorbyggen. Stabil butik tycker jag.

Andra som också är bra i min mening är...

http://www.komplett.se , http://www.inetdata.se

Vill man hålla på jämföra priser och räkna kan man kolla in : http://buggy.no-ip.com där många butikers priser samlas in och ställs upp i fina tabeller för granskning.

Link to comment
Dela på andra sajter

Har själv ett hemmabygge, en P4 2.4 GHz 800 FSB med 1 GB 3200 DDR-RAM, köpt för närmare ett år sedan. Totalt, med skärm grafikkkort och ljudkort (Terratec 24/96 EWX) har jag betalat runt 11500 :-, väldigt överkomligt tycker jag, med tanke på att den fungerat felfritt ända från sista skruven var på plats.

Om du ska plocka ihop egna datorkomponenter skulle jag rekommendera dig att välja ett moderkort med så få integrerade kort som möjligt - inget inbyggt ljud/grafik/nätverkskort om detta går att undvika. 4 slots för RAM är ett måste (om du frågar mig). Själv har jag bra erfarenheter av ABIT och ASUS modeller.

Tänk också på att matcha minnenas hastigheter med processorns och moderkortets FSB.

Just my five cents...

Link to comment
Dela på andra sajter

inget inbyggt ljud/grafik/nätverkskort om detta går att undvika.

inbyggt ljudkort har jag lärt mig att det suger från min senaste dator-konstruktion men varför inte inbyggt nätverkskort?

Link to comment
Dela på andra sajter

Det är ju så, att om man behärskar att bygga sin egen maskin - och om man har god kännedom om vad som krävs för att musikmaskinen ska bli stabil, så bygger man troligen ihop med precis samma delar som Audiomaster och liknande firmor gör - och det kommer då självklart att fungera precis lika bra. Vad man vinner med att köpa en specialbyggd musikdator hos dessa tillverkare, är funktionsgaranti - och om det är nya komponenter, så vet man att tillverkaren har testat komponenterna - och i processen även skrotat andra kort som inte har hållit måttet (något som känns lite jobbigt om man ska göra det själv...).

Märkesmaskiner som Compaq o dyl brukar inte fungera något vidare till musikbruk, så dem ska man passa sig för...

Själv skulle jag aldrig köpa en färdig maskin, men det beror på att jag vet vad jag pysslar med - och är säker på att alltid få ihop en fungerande musikburk.

Gå gärna in på mitt recensionsforum och titta på konfigurationer som är ok - och lägg gärna till egna välfungerande maskiner, så att infon där kan växa till sig efter hand. 😕

Link to comment
Dela på andra sajter

Märkesmaskiner som Compaq

😕 Brukar förknippa 'märkesvaror' med kvalité. Och vad är egentligen en compaq bra till för? Inte något område som jag någonsin kommer ha nytta av i alla fall 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

Msykes (oregistrerad)

Jag ringde DELL och "fick" en dator som jag tror fixar det mesta en s.k. specialdesignad dator gör. Köper man bara en dator som har lite prestanda så spelar det ingen roll om den kommer från Dell, ONOFF eller Elgiganten. Vad som dock spelar roll, i alla fall för mig, är prislappen. Varför skall jag betala tre gånger mer för en häftig "studiodator", som inte är mer studiodator än den jag köpte från Dell?

Msykes

Link to comment
Dela på andra sajter

För att din Delldator kostar mer och uppgradera om man behöver det. Samt att det för vissa känns bättre att få välja ut de delar i datorn som känns bäst att arbeta med. Nackdelen med att köpa ett färdigt kit är att man ofta får med en massa skit man inte vill ha, samt inte får med de komponenterna man helst hade haft.

Link to comment
Dela på andra sajter

Märkesmaskiner som Compaq

😕 Brukar förknippa 'märkesvaror' med kvalité. Och vad är egentligen en compaq bra till för? Inte något område som jag någonsin kommer ha nytta av i alla fall 🙂

Jag har 3 st Compaq, 3 st IBM, 1 st Toshiba, 2 st Fujitsu och 2 st Noname här hemma. Alla funkar lika bra att köra retro spel som Quake II på, men min egenbyggda Noname är den som är bäst och som jag använder mest, inte minst för studiobruk. 😄

Link to comment
Dela på andra sajter

Shit... varför har du så mkt datorer? Å andra sidan. En 4 år gammal dator är ju nästan omöjlig att sälja  😕

Sant som du säger... men dessutom jobbar båda min sambo och jag en hel del hemifrån... hon har 1 laptop, 1 stationär, och hon har en son som i sin tur har 2 spelburkar på sitt rum, jag har 1 spel- o studiodator, 1 jobb-laptop, 1 server (för oss alla), 1 mediadator till tv/stereo, 1 webcam övervakningsdator och till sist 1 extra spel- o testdator. Roligast är att samlas ett gäng på 10 pers o köra nåt retro-spel i LAN! 😄

Egentligen är det totalt motsägelsefullt att jag både har flickvän och ett socialt liv. 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

fasen, eget lan utan att alla packar med sig sina datorer... fusk... 😕

Vad kör du för lir i Lan/Internet?

hmm... kanske en gallup-fråga... vore ju kul att möta några forum-kollegor i ett nätspel... 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

Shit... varför har du så mkt datorer? Å andra sidan. En 4 år gammal dator är ju nästan omöjlig att sälja

...

Roligast är att samlas ett gäng på 10 pers o köra nåt retro-spel i LAN!

...

fasen, eget lan utan att alla packar med sig sina datorer... fusk...

...

Vad kör du för lir i Lan/Internet?

Är det de regerande mästarna på att dra iväg OT eller va..? 😕

Redigerat av bonzo
Link to comment
Dela på andra sajter

Är det de regerande mästarna på att dra iväg OT eller va..? 😕

🙂 Menar du UT (Unreal Tournament) ? Eller vad är OT?

Jag är mer av en Medal of Honor snubbe själv... sen torde det väl finnas en del CS:are (Counterstrike) och BF:are (Battlefield) oxå här....

Tänkte köra en gallup och se vad det finns för gamers här... vad har jag missat för aktuella nätlir egentligen (dvs utöver nyss nämnda) ?

Link to comment
Dela på andra sajter

Aaaahhh... Har ni provat att köra Lemmings i nätverk? Det blir nästan samma känsla som när man körde Lemmings i delad skärm på gammla Amiga 500!! Sen är ju Doom och Quake klassiker... "Utanför" nätverket sitter jag mest och kör Lesure Suite Larry 1 på min Macintosh Classic, i svart/vitt...

EDIT: 3 PC burkar och en Mac i LAN... Sen har jag ju klassiskt Mac nätverk mellan min Macintosh Classic och min PowerBook 540c... (Bara så ni vet ) 🙁

Redigerat av Farbror_Blå
Link to comment
Dela på andra sajter

I dessa tider ska ju datorer vara tyst, och de där "special" tillverkade musikdatorerna är nog tysta men man kan får mycket mycket bättre prylarna för dom pengarna!

Ett hett tips är att kolla in www.sweclockers.se forum, och söka och fråga lite.

Ett tips på en bra datorbutiik är ACP www.acp.nu köpte min hårddisk därifrån! är grymt nöjd bra priser har dom!

Link to comment
Dela på andra sajter

En sak som man inte får med om man byggar själv är testerna och alla tveakningar. Det mesta går och göra själv om man hör sig lite för, men jag tror aldrig det kan bli riktigt lika bra. Risken är ju också att man blir sittandes med dyra komponenter som inte funkar med varandra. Jag skall också bygga min egen dator, men hade jag en säriös studio mycket pengar och inte vetat att man inte betalar mycket mer för en Mac G5:a skulle jag nog satsa på en sådan.

Link to comment
Dela på andra sajter

Man ska inte köpa vilken dator som helst!

Självklart är det bäst och billigast att bygga sin dator själv, om man är "händig" datorbyggare. MEN man ska noga välja sina komponenter.

Är musiken det seriösa syftet med datorn, ska man vara seriös med sitt datorval.

Min dator blev mycket dyrare än en normal dator, men jag har lagt ner mycket arbete på att bygga en tyst dator med stabila komponenter. Det lönar sig verkligen för mig i slutändan!

Link to comment
Dela på andra sajter

En sak som man inte får med om man byggar själv är testerna och alla tveakningar. Det mesta går och göra själv om man hör sig lite för, men jag tror aldrig det kan bli riktigt lika bra.

Jag vet inte vad skillnaden skulle vara om jag eller en servicetekniker stänger av onödiga tjänster, avinstallerar saker som inte behövs etc, etc. Mer än att de tar hyfsat betalt för det då.

Det finns ganska vedertagna saker man kan göra med sin dator om man sysslar med musik. Det är inga konstigheter eller något som är svårt för en okunnig.

Link to comment
Dela på andra sajter

Vill passa på att tillägga att jag skickade ett mail till Inet, och frågade vad dom skulle ha för att bygga en liknande dator. Om dom gjorde en motsvarande Audiomasters Studio3, så hamnade notan på drygt 16000 (inkl. moms, exkl. ljudkort och skärm). Det är väl ungefär vad Audiomaster har tagit för den datorn, har jag för mig? Så det kanske är bra komponenter som kostar pengar ändå?

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 1 månad senare...

Vi köpte ett av komplett.se´s bygg ihop själv paket: en Pentium 2,4 med extra ram minne 768mb + DVD brännare, 2 hårddiskar (viktigt med en 8ms med snabba acess tider!) Kostade allt som allt 6000 spänn med frakt! Har inte haft ett enda strul med datorn.... Pallar lätt 40 kanaler med diverse pluggar! Sen kan man alltid få tag på nån gammal skärm av nån polare, förälder, granne eller nått till att börja med.. Vi hade tur å fick köpa en 21" av en polare för 500:-

Sen kommer vi till det viktigaste, ljudkortet... Vi satsade på ett ganska bra kort; Layla kort med 16in/16ut kostade 12000 men låter helt suveränt...

En viktig grej att tänka på är att du ska se till att köpa Pentium INTE AMD processor. Dom kan ha en egenhet, om man har otur, att "knäppa" en del när man spelar in!

Link to comment
Dela på andra sajter

nattvaktaren (oregistrerad)
...

En viktig grej att tänka på är att du ska se till att köpa Pentium INTE AMD processor. Dom kan ha en egenhet, om man har otur, att "knäppa" en del när man spelar in!

Snickesnack, en processor knäpper inte. Kamma dig.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...