Illustration: Johan Isaksson.
När allt fungerar som det ska och spelningarna rullar in finns det inget roligare än att spela i ett band. Men det kommer också stunder då allt är långt ifrån friktionsfritt, när bandmedlemmarna går varandra på nerverna och tycker att alla andra är ”idioter”, eller tar till ännu värre skällsord.
Tyvärr finns det en ofantlig mängd fallgropar för oss som spelar i ett band. Det är inte bara det musikaliska samspelet som kan ge upphov till konflikter. Man måste kunna umgås mellan repen också, för att inte tala om i en ostädad turnébuss.
Konflikterna kommer att dyka upp oavsett om du är amatör- eller yrkesmusiker. Räkna med att det är vissa typer av situationer som gör att de blommar upp. Oftast sker det i samband med att bandets utveckling går in i en ny fas och ni tvingas lämna vardagslunken. En anledning kan vara att det går bättre för bandet och man måste lägga mer tid på både rep och spelningar eller så är det motsatsen, att det går sämre för bandet, som utlöser konflikten.
– Det kan vara vanligt med bråk i debutantband. När en producent kommer in i bilden och skivan ska spelas in ställs saker på sin spets. Bandet har inte behövt fundera så mycket kring musikaliska detaljer tidigare, säger David Mortimer-Hawkins, a&r på Universal Music i Sverige.
– Mitt råd är att bandet noggrant diskuterar igenom hur man vill att skivan ska låta innan man går in i studion, fortsätter David.
När det börjar gå bra för ett band kommer också pengafrågan in i bilden. Se till att ni bestämmer vad som gäller redan från första början.
– Orsaken till bandbråk varierar beroende på vilken nivå man befinner sig. Rättvise- och pengabråk är vanliga. Vem gör mest? Varför är oengagerade bandmedlemmar med och delar på pengarna som kommer in? Vem skrev egentligen en låt? Vem hämtar hem Stim-pengarna, säger Pelle ”Pop” Hökengren med mångårig erfarenhet från olika konstellationer, bland annat 80-talsgruppen Trance Dance.
Tänk på att konflikter inte alltid behöver vara av ondo. Om ni vill synas på löpsedlarna så finns det förmodligen inget bättre än ett rejält bandbråk – ett både billigt och effektivt pr-trick om man tillåter sig att vara lite cynisk.De tio bandbudorden
-
Visa respekt och hänsyn för varandra
Det kan låta som en självklarhet, men är tyvärr något som ändå glöms bort ibland. Var tydliga och lyhörda i er kommunikation och våga be om ursäkt om du i efterhand inser att du betett dig som en skitstövel.
-
Våga framföra kritik, på rätt sätt
”Det var ju bara jag som spelade tajt!”. Sådana insiktsfulla kommentarer kan man få höra i ett band som är mitt uppe i en relationskris. Att kommentera och kritisera hur någon annan spelar är både svårt och påfrestande. Ett musikaliskt framförande är ett ytterst personligt uttryckssätt och ingen vill ju höra att man inte presterar tillräckligt bra. Tänk på att olika instrument och positioner i bandet ger helt olika förutsättningar och upplevelser. Var och en har förhoppningsvis bäst koll på sitt eget instrument.
-
Utnämn en ledare
Demokrati är på många sätt ett trevligt styrelsesätt, men tänk på att det bygger på att man utser en ledare som styr bandet både kort- och långsiktigt. Om det är du som blir ledarfigur, se till att inte gå över gränsen så att du förvandlas till en fullfjädrad banddiktator. Det mår inget band bra av.
-
Disciplin i replokalen
Det är inte alltid jättekul att repa, men är helt enkelt nödvändigt. Gör därför allt för att få repen att bli så roliga som möjligt för alla inblandade. En bra grundregel är att inte spela mellan låtarna, det kan driva bandkollegorna till vansinne. Se också till att ta en paus när syrehalten blir alltför låg. Svenska replokaler är inte direkt kända för sina fantastiska ventilationssystem.
-
Dela samma förväntningar
Något som garanterat leder till problem är om ni inte har samma ambitionsnivå och målsättningar med bandet. Om någon kämpar för att jaga in spelningar och en annan bandmedlem plötsligt säger ”jag har inte tid med mer än en spelning i månaden” så kan luften lätt gå ur bandet.
-
Håll masken på scenen
”The show must go on”. Det kan inte sägas bättre än så. Oavsett vad som händer på livespelningen måste ni hålla masken och fortsätta spela. Teknikproblem som yttrar sig i knaster och begynnande rundgång måste ignoreras. Håll god min och fortsätt spela och sjunga. Jag var med på en spelning där dirigenten, till följd av en akrobatisk övning, for med huvudet före i golvet och svimmade, och orkestern ändå fortsatte att spela. Om någon av dina kollegor spelar fel, visa inte under några omständigheter utåt att ett misstag begåtts. Det är alltid, alltid bättre att fortsätta spela och se glad ut.
-
Inte bara musik
Gör roliga saker tillsammans, även utanför replokalen. Det är ett enkelt recept för att förbättra sammanhållningen.
-
Se inte mellan fingrarna med missbruk
Det har aldrig kommit något gott ur drogmissbruk i ett band, även om somliga vill hävda motsatsen. Tveka därför inte att agera om någon i bandet visar tecken på missbruk. Ni gör både den drabbade personen, och bandet, en tjänst.
-
Organisera mera – och smartare
Är ni många i bandet? Är det bokstavligt talat ett evighetsarbete att pussla ihop schemat för rep och spelningar? Använd ett gemensamt schema på webben som alla har tillgång till. Lägg in repdagar och spelningar och se till att alla för in de dagar man inte är tillgängliga för spelningar. På så sätt kan den som är ansvarig för bokningarna snabbt ge besked om bandet kan ställa upp.
-
Gör inte allt själva
Många bandmedlemmar får agera både musiker, råddare och ljudtekniker i början av karriären. Det går kanske an ett kort tag, men när spelningarna blir fler är det nästan ett måste att hyra in en del tjänster. Annars är risken att alltför mycket av energin läggs på fel saker. Hit hör även den ekonomiska biten, om bandet börjar dra in slantar. Det finns utmärkta faktureringstjänster att anlita.
Bild från www.metallica.com.
Bandbråk vi minns
Oasis – Ett säkert recept för att skapa konflikter verkar vara att starta ett band med brorsan. Liam och Noel Gallagher är bara ett exempel i raden av brödrapar som råkat i luven på varandra. De har idag slutat att ge intervjuer tillsammans, men står åtminstone på scenen samtidigt, någon kvart åt gången i varje fall.
Metallica – Alla som har sett dokumentären Some kind of monster vet hur uppslitande grälen varit i Metallica. Med hjälp av professionell psykologhjälp har de trots allt lyckats hålla ihop.
The Beatles – Man ska kanske inte skylla allt på Yoko Ono, men världens mest kända popband hade ett minst sagt turbulent sista år innan man slutligen splittrades i april 1970.
Brian Jonestown Massacre – Lovande band som gjorde det till sin grej att slåss på scenen, med varandra.
Sex Pistols – Så gott som punkbandets hela karriär har kantats av gräl mellan medlemmarna.
Bo Kaspers orkester – I de lugnaste vatten... När nyheten om att några av popjazzkillarna i Bo kaspers orkester inte direkt var såta vänner sipprade ut blev vi chockade. Vem hade kunnat ana det?
Roxy Music – Ryktet gör gällande att Bryan Ferry och Brian Eno inte var bästa vänner, vilket fick Eno att lämna Roxy Music i början av 70-talet.
Clash – Bråk som kulminerade i att trummisen Topper Headon fick kicken.
Rolling Stones – Mick Jagger och Keith Richards rök ihop ordentligt på 80-talet varpå bandet tog en rejäl paus.
Buddy Rich – legendariskt hetlevrad jazztrummis som skällde ut sitt band, efter noter, på regelbunden basis.
Andra band med relationsproblem: Guns’n’Roses, Talking Heads, Tears for fears, Pink FloydDenna artikel publicerades ursprungligen i Studio 4-2009. Uppdaterad 2023-02-21.
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now