Jump to content

 • Nostalgitripp och sammanhållning med rockbandet Cruzh

  Måndagsintervjun: Cruzh berättar om hur inspelningarna till det nya albumet gått till då de befunnit sig på olika platser, en nostalgitripp till barndomen och bandets sammanhållning. 

  Lotta Fahlén

  1996006976_1.Cruzh_1800.jpg.cf8ad7af09df6d07099cb455fcfdbe99.jpgCruzh. Från vänster till höger: Anton Joensson, Dennis Butabi, Alex Waghorn och Mattias Silfver (Matt Silver).

  Det melodiska rockbandet Cruzh känns igen för sina energiska liveshower och består av sångaren Alex Waghorn, trummisen Mattias Silfver, basisten Dennis Butabi Borg och gitarristen Anton Joensson, som alla även är bandets låtskrivare. Den 6 augusti släpper bandet sitt andra album vid namn Tropical Thunder och i våras släpptes ett smakprov i form av singeln We go together med tillhörande musikvideo.

  Vill ni berätta lite kring er bandkonstellation, dynamik och sammanhållning?

  Alex Waghorn:
  – Då jag bor strax utanför Stockholm och resterande bor i Skåne så blir det lite svårt att ses i veckorna för kontinuerliga rep. Likaså nu när vi spelade in albumet så var vi alla på varsitt håll. Men vi får det att funka utan några problem då vi alla är väldigt öppna och lätta att jobba med. När det gäller arbetsuppgifter så är allt relativt uppdelat, har vi intervjuer exempelvis så brukar vi fördela dem mellan varandra. Alla tar del av låtskrivandet med inputs och idéer. Egentligen så är det inga beslut som tas utan att det har gått igenom alla i bandet först.


  – Jag skulle säga att så länge man är lyhörd och tillmötesgående så kan allt bara rulla på åt rätt håll. Det är ingen i bandet som anser sig bättre än de andra och vi alla är öppna och låter alla komma med förslag när det gäller låtskrivandet, turnéplaner, merchandise och så vidare. Ödmjukhet räcker långt.

  I videon till We Go Together får vi får följa fyra pojkar som hittar en skattkarta, hur växte idéen till musikvideon växte fram?

  Dennis Butabi Borg: 
  – Idén till videon är egentligen helt baserad på själva låtens känsla, dess innebörd och text. Inspirationen till låten kommer från min egen uppväxt i den svenska södern och de sorglösa, äventyrliga dagarna man upplevde med sina polare under de evighetslånga sommarloven med varma kvällar som aldrig ville ta slut alltså en nostalgitripp utan like. Därför kändes det klockrent att skapa en video som flirtar med sena 80- och 90-talet med filmer som "Stand by Me" (baserad på novellen med samma namn av Stephen King) och "The Goonies" (skapad av regissören Richard Donner), som handlar om just tajta kompisgäng som upplever saker tillsammans, och känslan av oövervinnerlighet.

  Se videon till låten We go together nedan:


  Ni släpper snart ert andra album Tropical Thunder, hur har arbetet med albumet sett ut? 

  Anton Joensson: 
  – Låtskrivandet tog sin början ganska snabbt i samband med att första plattan släpptes. Dennis var rejält kreativ och spottade ur sig låtar på löpande band. Jag kände tidigt att We Go Together skulle kunna bli en riktigt bra låt. Vi bollade fram och tillbaka under lång tid, minns en fin låtskrivarhelg i Bohuslän, och till sist fick vi höja tempot när vi skrev under villkoren för Tropical Thunder. Jag, Dennis och Alex sydde ihop en hel del när vi sågs över en natt i en stuga utanför Jönköping. Tror att We Go Together fick sin slutgiltiga form där. Minns i alla fall att vi övergav lite progressiva tankar om låten och körde på ett skönare stuk gällande mellanspel och gitarrsolo. 


  – För min del var det sedan stenhårt arbete med inspelningar och harmonibyggen från augusti 2019 till senvåren 2020. Jag lirade in alla elgitarrer i min egen studio. Där spelade även jag och Mattias in alla körer samt Mattias percussion. I slutet av oktober 2019 bröt jag foten på två ställen. Just då skulle jag, förutom övrigt inspelningsarbete, spela in de akustiska gurorna. Det gjorde jag i en stor musiksal där Mattias fick hjälpa mig in med alla grejer och rigga inspelningssetet. Jag fick pausa inspelningen efter varje tagning för att lägga foten i högläge, den svullnade upp, blev blå och gjorde ont som ett h*elvete. Det var extremt jobbigt att spela in under en fyraveckorsperiod där, både på grund av smärtan och orörligheten. Det kan man inte tro om en bruten fot, att den kan påverka så mycket, när det är händer och rösten som ska göra jobbet. 


  – Är det något gällande körerna som var extra coolt så var det när vi spelade in alla “hey” till låten Are You Ready. Alla dessa röstförvrängningar vi gjorde låter helt galna om man lyssna på dem en och en. Körerna till plattan är för övrigt genomarbetade till den mest extrema grad som finns. Inget är lämnat åt slumpen där med olika stämmor och funktioner. Känslan sitter fortfarande i - alla gjorde ett grymt jobb och att Alex sång verkligen blev den prick över i:et vi sökt efter.

  Alex Waghorn: 
  – Jag spelade in all sång hos min sångproducent Elliot Isaksson på Firstreet studio. Vi testade lite olika mikrofoner för att hitta rätt mick för min röst, det slutade med att vi körde på Neumann TLM 103. Skickade sedan filerna till Erik Gafvelin Wiss som är producent till albumet.

  Dennis Butabi Borg: 
  – När det kommer till basinspelningen har jag historiskt sett föredragit att spela in mina basspår tillsammans med en studiotekniker, som vanligtvis brukar vara vår producent Erik, dels för den direkta feedbacken men mest för att slippa pilla med allt det tekniska själv. Inför detta album hade dock Erik flyttat till Amsterdam, och sen Kuba, vilket gjorde det svårt för oss att sammanstråla. Därför byggde jag upp en egen studio hemma där jag spelade in rena spår - 100 % tajta, utan missljud och annat skräp, som jag sedan skickade till Erik för vidare process tillsammans med helheten. Min utrustning bestod vid dessa inspelningar av min Sandberg California VM4 bas (har spons genom Fitzpatrick Sweden), stämd av en BOSS TU-2 tuner, via ett Focusrite Scarlett 6i6 ljudkort rakt in i min PC där jag har Pro Tools perpetual installerat.

  Mattias Silfver: 
  – Truminspelningen var en riktigt kul utmaning med många små detaljer som till slut skapade magi! Louisian Boltner som jag spelade in hos var riktigt professionell och kom med grymma idéer och förslag som jag själv inte tänkte på. Visst, det är tjatigt att spela samma låt flera gånger, men får man till just den där tagningen, den som har både feeling, gung och ös, då är man hemma. Det var kul från början till slut och processen när man ser helheten och börjar ställa allt ljud som man vill ha är det fenomenalt roligt. Vill säga tack till Louisian Boltner som både lade all tid vid datorn, gav grymma tips och för en ny vänskap!

  1614728098_2.TropicalThunder_red.jpg.042d34cc3fe54892fa56a600a52e1ddc.jpgAlbumet "Tropical Thunder" släpps den 6 augusti på skivbolaget Frontiers Music Srl.

  Alex, du kom in som leadsångare 2019, hur har det varit för dig att joina ett band som redan spelat ihop länge?
  – Jag blev verkligen mottagen av bandet på det bästa tänkbara sätt. De var supertrevliga och väldigt lätta att snacka med och hade ingen sorts hierarki. Väldigt öppna för förslag som jag kom/kommer med. Just att de hade spelat ihop en längre tid såg jag bara som något positivt då det känns lättare att hoppa in när det redan är ett samspelt band.

  Och till sist – vad hoppas ni det nya släppet kommer leda er till?

  Alex Waghorn: 
  – Vi hoppas så klart att nå ut till så många som möjligt! Att få komma ut och framföra de här nya, men också de tidigare låtarna, med ny sångare!

  Uppdatering 21-08-20:
  Här är nu nya plattan Tropical Thunder på Spotify.

  Sociala medier: 
  Facebook
  Instagram


  Måndagsintervjun är en serie av @Lotta Fahlen där intressanta personer från musikbranschens alla hörn delar med sig av sin expertis. Artister och musikproducenter till PR-snillen och ljudtekniker ger en inblick i sina skapandeprocesser, arbetsmetoder och delar med sig av värdefulla tips och erfarenheter de samlat på sig längst vägen.


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...