Jump to content
Annons
 • Supervisoner och musikskapande med Carolina Falkholt

  Måndagsintervjun: Carolina Falkholt berättar bland annat om hur processen sett ut i skapandet av nya EPn och att drivas av supervisoner i sitt konstnärskap.

  Lotta Fahlén

  2.Claudia-Fried_1800_2.jpg.de76d70d1261bbd0089da40d3a86af91.jpgCarolina Falkholt. Foto: Claudia Fried.

  Carolina Falkholt är musiker, konstnär och en av Sveriges mest uppmärksammade graffitimålare. Nu är hon dubbelt aktuell med EPn Supervision och sin första separatutställning på galleriet CFHILL i Stockholm. 

  Vad betyder ordet supervision för dig?

  – För mig är en supervision att ha en enorm inspiration av bild, ljud, ord, av associationer och att med ljusets hastighet kunna förverkliga visionen som ett konstverk i tanken. Med supervisionen ser jag det jag ska skapa, den leder vad jag ska göra och vad jag ska skapa. Mitt konstnärskap styrs av min supervision och den utgår delvis från mitt eget arkiv och undermedvetna. 


  – Supervision handlar om att ha en supervision och att vara övervakad, samtidigt.

  Du och producenten Christian Ekerfors har skickat ljud mellan er, ett sätt som blivit allt mer vanligt under pandemin, vad tror du det här sättet att skapa på gör med resultatet? 
  – Att skicka filer digitalt på nätet är ju inget nytt. Redan innan pandemin så har detta gjorts i många år. Inte minst internationellt och när det gäller remixer som nästan alltid använder sig av detta sätt. Vi började med improvisationer i studiomiljö och har sedan under pandemin skickat filer. Att använda sig av alla dessa metoder är att föredra. För mycket filskickning vill man inte jobba med för det händer något när människor möts och gör musik tillsammans som kanske kommer gå förlorat om vi sitter själva och spelar in och sedan skickar filer.

  – Samtidigt kan det vara bra att sitta ensam ostört och utveckla vissa ideer. Vissa låtar kan skapas i studion på ett par timmar medans andra kan behöva filas på i månader och ibland år. För mig just nu i denna process och med EPn i kombination med utställningen på CFHILL, så har det fört mig närmare mitt eget skrivande och musikskapande. På ett väldigt positivt sätt.

  Om vi tar låten Försvinna mot, kan du berätta hur den växte fram? 
  – Just den här låten kom till efter en utekväll när vi träffades för första gången. Det är nämligen så att jag, vid vissa tillfällen, talar i tungor som ett orakel, och detta fångade Christian upp. Denna starka upplevelse tände vår gnista och ledde till ett fortsatt samarbete som nu, efter dryga två år, mynnat ut i 12 färdiga låtar med 10 till som ligger och ruvar. 

  1966145949_1.ForbrannaDen_Revision_Claudia-Fried_1800.jpg.c984808d7c375912b94d27ef7ae9ee8f.jpgCarolina Falkholt. Foto: Claudia Fried.

  Du jobbar med flera olika konstformer. Vad är det som avgör vad som blir graffitikonst, musik, skulptur, performance och så vidare? 
  – Jag ser all min konst som ett stort öververk. Precis som att små små detaljer kan göra underverk. 

  Kan du berätta om utställningen Du får dansa i min park? 
  – "Du får dansa i min park" heter en ny låt som finns just nu i ett ljudcollage hos CFHILL på Malmskillnadsgatan. Utställningen består även av måleri, teckningar och poesi som skrivits specifikt till denna utställning. Texten i låten lyder; jag är fitta å knark, du får dansa i min park. Och i ljudcollaget har jag bland annat arbetat med operasångerskan Josefin Cederwall som sjunger mina texter med fantastiska koloraturer av de utmärkande orden i texten. 

  Är EPn och utställningen på något sätt länkade? 
  – En utställning är ofta början på något nytt och som titeln föreslår så är en publik välkommen att röra sig till min musik som ju finns tillgänglig på bland annat Spotify. I gallerirummet varvas EPn med operasång och tal. 

  Och slutligen – vad händer för dig framöver? 
  – Just nu inväntar jag, och Skanska, ett bygglov för fasadförändring och om vi får det så ska jag få måla en gigantisk vägg i södra Gårda i Göteborg. Jag ska även påbörja min master i fri konst på Göteborgs universitet nu i höst. Sen släpper vi låten Du får dansa i min park! - det blir kul!

  Youtube:

  Spotify:

  Om Carolinas utställningar på galleriet CFHILL

  Sociala medier:
  Instagram
  Facebook


  Måndagsintervjun är en serie av @Lotta Fahlen där intressanta personer från musikbranschens alla hörn delar med sig av sin expertis. Artister och musikproducenter till PR-snillen och ljudtekniker ger en inblick i sina skapandeprocesser, arbetsmetoder och delar med sig av värdefulla tips och erfarenheter de samlat på sig längst vägen.

  • Gilla 1

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...