Jump to content
Annons
  • Så blev Isabelle framgångsrik inom spel- och filmmusik, del 3 av 4

    Isabelle Engman bor och är verksam i Los Angeles och livnär sig helt på att skapa musik för film, tv och spel. Hon skriver fantastisk musik i många genrer, och här berättar hon för Studio om sin väg till de eftertraktade jobben.

    Andreas Hedberg

    ingang_540060486.jpg.ce19ce5b14f5e7ec4a559337a70214e6.jpg


    Del 3: Budget för musik till film och spel.

    Hur mycket budget finns det när det gäller musiken?

    – Det varierar väldigt mycket beroende på budget i helhet för projektet, vilken slags musik man ska skriva och hur mycket musik – det brukar för en långfilm vara runt 60 minuter musik, och för en lågbudgetfilm kan det röra sig om 30 000 kr. För en kortfilm cirka 20 000 kr. För en mer välbetald indiefilm kan det ligga på ca 80 000 kr, men som sagt, det är helt beroende på budget samt vilka som står bakom filmen. Spel kopplade till stora företag kan ligga på från 80 000–90 000 kr och uppåt. Sedan kommer ju de väldigt stora projekten, där summorna skjuter i höjden. För det arvode jag får bestämmer jag själv om jag vill ta in en solist, flera livemusiker eller upp till en hel symfoniorkester. Det är inte ovanligt att jag tar in till exempel en stråkviolinist som dubbar melodistämman för en akustisk och mer autentisk känsla.

    Hur är konkurrensen i branschen?

    – Konkurrensen är stor. Postar någon om att kompositör sökes på exempelvis Craigslist, så får de oändligt många svar. Jag tror mig börja lära mig lite hur jag ska sälja mig själv bäst, hur jag ska formulera mig. Och beroende på projekt, känna av vilken musik jag borde sälja in mig med. Jag tackar nej till uppdrag som ger för lite betalt, eftersom jag försöker hålla mig på en viss nivå. Generellt sett betalar alla projekt här i LA mer än i Sverige. Gör du ett strålande jobb, kommer du med all sannolikhet bli anställd igen – det skapar "ringar på vattnet".

    2045469888.jpg.5e960b92baba063b694e2d5ab7b1353d.jpgInspelning av stråkar med en 40-mannaorkester. The Bridge Recording i Los Angeles.

    Vad är anledningen eller fördelen med att bo i LA för att göra musik till film/tv/spel? Och gör du uppdrag bara från företag/personer i USA?

    – För det första får du mer betalt här, för det andra tenderar projekten här att nå större framgång. Sedan är resurserna större här, det finns till exempel fler grymma inspelningsstudior. Och majoriteten här jobbar inom området på något vis. Du kan träffa nästa toppregissör körandes en Über-taxi.

    – Jag tar mig an vissa uppdrag i Sverige. Bland annat så arbetar jag flitigt med en regissör i Sverige. Vi hade en dokumentär med på ett hörn på Cannes filmfestival. Jag har även en dansk-svensk animerad långfilm på ingång. Och jag vill hemskt gärna ta mig in mer på spelmarknaden i Sverige.
     
    Vilka är dina främsta styrkor inom musikskapandet?

    – Produktionsdelen, att få musiken att låta autentisk. Jag har även hållit på mycket med att skapa egna ljud genom att spela in olika saker som jag därefter jobbar vidare med i Kontakt och EXS24. Jag processar ljuden sedan väldigt mycket med massor av olika effekter för att få fram olika atmosfärer. Jag har byggt upp ett stort ljudbibliotek med egna ljud som jag använder hela tiden i min musik. Det tycker jag är en viktig del eftersom det blir ljud som man inte riktigt har hört tidigare i ljudbibliotek, det blir mer unikt.

    Lyssna på Isabelles musik här
    Isabelles webbsida

    I nästa del berättar Isabelle hur hon komponerar och mixar sin musik. Räkna med massor av smarta tips och information om hur hon skapar autentiska orkesterverk av samplade ljud och mycket mera.

    Här finner du resterande delar:
    Del 1 – Vägen till musikjobben
    Del 2 – Från uppdrag till färdig produkt
    Del 4 – Isabelles 5 bästa surftips och Checklista – Så får du musikjobben


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...