Jump to content
Annons
 • Volt 276 – Prisvärt ljudkort med inbyggd analog kompressor och vintageförstärkare

  Universal Audio skakade 2012 om marknaden med sina högkvalitativa mikrofonförstärkare och DSP med sina prisbelönta pluggar. Nu har de släppt en ny serie ljudkort utan DSP men med andra intressanta funktioner och överkomliga priser vid namn Volt.

  Fitzpatrick

  volt_276_carousel_1_@2x_1_1800.jpg.9f2cf614fcc74e5b076a756254a05009.jpg

  Totalt har Universal Audio släppt fem ljudkort i Volt-serien, Volt 1 och 176 med en ingång, Volt 2 och 276 med två ingångar och Volt 476 med fyra ingångar, och fler utgångar än de två som resten av serien erbjuder. Skillnaden mellan Volt 2 och 276 är att den senare är bestyckad med en integrerad kompressor baserad på den klassiska 1176 Limiting Amplifier. Volt-serien består av USB-ljudkort med 24-bit/192 kHz ljudkonvertering för PC, Mac, iPad och iPhone.

  Volt 276 är byggd i metall och har träpaneler på kortsidorna och känns rejält och hållbart utan att vara klumpigt och tungt. På framsidan finns två kombinerade mikrofon- och linjeingångar med varsin omkopplare för att välja mellan dessa, hörlursutgång med volymratt, samt en knapp för 48V fantommatning. På ovansidan finns tre rejält tilltagna rattar för monitor och gain för de båda kanalerna, knapparna vintage och 76 compressor för varje kanal, en knapp för direktlyssning utan latency och även mätare för in- och utgångarna. Baksidan har en strömknapp, strömingång, uttag för USB-C, MIDI in och ut samt linjeutgångar för monitorer. Fördelningen av rattar och knappar känns mycket bra, och designvalet att på Volt 276 placera rattarna för gain på ovansidan, och att göra dem så pass stora gör att de är lätta att både se och nå. I lådan finns själva ljudkortet, en USB-C till USB-A-kabel samt USB till 5V DC strömkabel.

  IMG_1100_red.jpg.b717c923b2e2016649b79baee4fbc1bc.jpg

  Vi nämnde tidigare knapparna vintage och 76 compressor, och dessa är framförallt det som sticker ut hos Volt 76. Vintage finns i alla ljudkorten i Volt-serien, och emulerar kretsen hos deras välkända rörförstärkare Universal Audio 610. Knappen 76 compressor som finns hos Volt 176, 276 och 476 aktiverar den inbyggda analoga kompressorn vars krets är inspirerad av 1176 Limiting Amplifier. Genom att trycka på knappen flera gånger kan du välja mellan olika lägen för kompressorn – dessa kallas Voc, Gtr och Fast. Voc är anpassad för sång och har snabb attack och kort release. Gtr är riktad mot gitarr och bas och har långsam attack, och ganska snabb release för att framhäva transienterna hos dessa instrument. Positionen Fast har en väldigt snabb attack och medium release för mer aggressiv kompression. Kompressorn har alltså analoga kretsar, inte digitalt återskapade vilket känns både ytterst ovanligt och som en ren lyx för ett ljudkort i denna prisklass.

  Vi började med att koppla in ljudkortet i en iMac, ett Logic X-projekt var redan oavsiktligt öppet och ljudkortet hittades direkt. Vi började med att koppla in en Aston Origin-mikrofon till ljudkortet och rikta den mot hålet hos en akustisk gitarr, omkring en decimeter ifrån. För att få ut mest av vintage-läget, och den analoga kompressorn rekommenderar Universal Audio att du börjar svagt, och skruvar upp den tills du hör att det distar, då backar du lite och stannar vid den positionen. Vi spelade in ett rent spår, ett med vintage-läget aktiverat, ett med kompressorn i Gtr-positionen och slutligen ett med både vintage-läget och kompressorn i Gtr-positionen. För att inte låta volymskillnaderna påverka vår uppfattning volymmatchar vi de fyra spåren.

  208594383_Screenshot2022-05-23at02_02.04_1800.jpg.aac99d05c6b6d6b7adbe3f1bd4b847a3.jpg

  Så fort vi hör ordet rörförstärkare drar sig tankarna till en varm ljudbild. Det finns en del av det här, men framförallt upplever vi en liten ökad skärpa och klarhet i det övre mellanregistret och diskanten. Det känns även som att en del problemfrekvenser i det lägre mellanregistret hos den akustiska gitarren mattas av. Känslan är att vintage-läget inte alls är en gimmick som förändrar karaktären drastiskt, utan snarare att den ger en i detta fall bättre utgångspunkt för en bra inspelning. Detsamma gäller kompressorn som känns väldigt balanserad och musikalisk, definitivt inte överdriven, med ett litet brus i botten som ger en vintage-känsla. Vi gick sedan vidare till att koppla in en basgitarr genom linjeingången. Med både vintage-läget och kompressorn i Gtr-position så rundades tonen av på ett behagligt sätt.

  Vi testade även sång genom tidigare nämnda Aston Origin-mikrofon, med kompressorn i Voc-läget och resultatet liknade den akustiska gitarren. Vi gick vidare med att koppla in Volt 276 till en Macbook Pro från 2011 och det gick lika problemfritt som för iMac. Slutligen spelade vi in en Elektron Octatrack, ett stereospår med trummor och en syntbas i samma fyra steg som för de andra inspelningarna, med skillnaden att kompressorn ställdes i positionen Fast för mer aggressiv kompression. Även här lyfter vintage-funktionen frekvenserna över 1kHz en del, och lite mer högre upp i frekvensregistret samtidigt som basen känns mer solid. Intrycket förstärks i kombination med kompressorn.blatt_streck.png.e8d75539eaf0d17230300d1b4022b8b1.pngVi bifogar ljudexempel från inspelningen av den akustiska gitarren med volymmatchning och ljudexempel från Octatrack-inspelningen utan volymmatchning för att du även ska höra volymskillnaderna i de olika lägena.

  Ljudexempel: Akustisk gitarr.mp3
  Ren signal – Vintage – 76 Compressor GTR – Vintage och 76 Compressor GTR

  Ljudexempel: Elektron Octatrack.mp3
  Ren signal – Vintage – 76 Compressor FAST – Vintage och 76 Compressor FAST

  blatt_streck.png.e8d75539eaf0d17230300d1b4022b8b1.pngUniversal Audios Volt 276 riktar sig främst till låtskrivare och producenter men även innehållsskapare och liveströmmare. Priset gör Volt 276 till ett utmärkt instegsljudkort eller en uppgradering till hemmastudion, men kvaliteten hos mikrofonförstärkarna, hörlursförstärkaren och de gedigna materialvalen gör att det även kan vara attraktivt för en mer professionell producent, eller för den som behöver något stabilt och bärbart som går att lita på vid mobila inspelningar. Universal Audio har fokuserat mycket på ordet “samarbete” när de beskriver dessa ljudkort, och det är lätt att förstå varför. Det är noll krångel att komma igång, bara att koppla in VOLT 276 och sedan går det snabbt att få ett bra grundljud med hjälp av vintage-läget och den inbyggda analoga kompressorn. Dessutom befinner sig ljudkorten på en attraktiv prisnivå.
  blatt_streck.png.e8d75539eaf0d17230300d1b4022b8b1.png
  Inkluderade programvaror:

  Ableton Live Lite
  Softube Marshall Plexi Classic Amp
  Softube Time & Tone Bundle
  Celemony Melodyne Essential
  Relab LX480 Essentials
  Plugin Alliance Ampeg SVT-VR Classic
  Brainworx bx_tuner
  Brainworx bx_masterdesk Classic
  UJAM Virtual Drummer DEEP
  UJAM Virtual Bassist DANDY
  Spitfire LABSblatt_streck.png.e8d75539eaf0d17230300d1b4022b8b1.png
  Läs mer

  Svensk kontakt: Fitzpatrick

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...