Jump to content
Annons

Ogjort

Medlem
  • Antal inlägg

    3
  • Gick med

  • Senast inloggad

Rykte i communityn

0 Neutralt

Senaste profilbesökare

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra medlemmar.

  1. Jon, jo du säger i videon att "rensa i botten och toppen". Det är svårt att tolka på annat sätt än att därigenom minska "energiinnehållet" i bas- och diskantområde, vilket är detsamma som att överbetona mellanregistret = presenshöjning. Vilket är en ständig "sjuka" som visserligen gör att ljudstyrka på låg volym upplevs som starkare, men gör det plågsamt att avlyssna på hög volym - om man vill det.
  2. Tillägg: Inspelad musik har överhuvudtaget ingen egen inneboende ljudstyrka. Det är inga problem att spela -23LUFS 10ggr starkare än en -8LUFS. (eller tvärtom för den delen) Hela det presenterade resonemanget förvillar den okunnige och vetgirige in på helt fel tankebanor. Att dessutom rekommendera "presenshöjning" för att få saker att låta starkt vid låg lyssningsvolym, gör den musiken sannolikt närmast plågsam att lyssna till på hög volym. --- Hela idén med införande av medelnivåreglering (LUFS) är att motverka trenden att försöka skrika högst när många olika musikstycken spelas upp med samma statiska förstärkning vid uppspelningen (loudness war) Medelvärdet reglerar alltså upplevd volym på en låt i förhållande till andra låtar (eller tal / andra ljud) vid samma förstärkningsnivå - inte upplevd volym på en enskild låt. Någon sådan finns inte - annat än hos den enskilde individen beroende på volymrattsinställningen. Det är snarare så att det sannolikt går att spela musiken starkare ju större LUFS-värde den har - inte tvärtom (andra faktorer påverkar också förstås). Det florerar så många missuppfattningar om LUFS-reglering "därute". Vi som jobbar med det här bör gemensamt arbeta för att minimera dessa - inte förstärka dem. Annars kommer hela den enorma välljudspotential som medelvärdesreglering möjliggör gå förlorad.
  3. Här blev det väldigt och olyckligt fel. Eller kanske snarare en förstärkning av en missuppfattning - som snarare borde motarbetas. LUFS-värdet har INGENTING med hur starkt/högt/volymstarkt det du lyssnar på är, eller upplevs. Det är förstärkningsnivån vid uppspelning som avgör detta. (undantaget är möjligen om hela uppspelningskedjan utgörs av en mobiltelefon, då CENELEC - Comité Européen de Normalisation Électrotechnique - styr och kräver toppvärdesbegränsning i våra mobiltelefoner)
×
×
  • Skapa ny...