Jump to content
Annons

EngelholmAudio

Medlem
  • Antal inlägg

    64
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av EngelholmAudio

  1. Ja den är röd...nej inte plast, men den är av silke (inte plast). 😆 Rummet är så pass mörkt att växter tyvärr inte överlever.
  2. Tack för det! Färgerna är valda på flera grunder: mörkt för hembio/projekter, avslappnande för musiklyssning, behagligt vid inspelningar! 😄
  3. Hej Gunnar! Tack för ett informativt och välskrivet inlägg! 😛 När jag läste på om teorierna kring olika mick-uppställningar fick jag intrycket att ORTF, Blumlein och kanske även XY var för att minimera rummets påverkan på inspelningen. Jag anser ju att mitt rum är grymt bra (den akustik vi får till är faktiskt världsunik - inte illa för att vara svensk) och att därför använda mickuppställning för att minimera rummets påverkan...tja, det kändes som fel väg att vandra. Men jag är inte sen på att ompröva teorin! Fler synpunkter? Kommentarer? Tankar?
  4. Hej! Kort och gott är det ojämn efterklang som är problemet. T.ex: //forum.studio.se/uploads/monthly_09_...21385_thumb.jpg Jämför med: http://diffusor.com/bildersvana/RTkurva.jpg Systemet verkar inte nå ner på djupet. Att tappa så mkt energi redan vid 45-50 Hz kan inte vara bra. Å andra sidan skulle du bara höra basbummel och stående vågor med fullregistershögtalare... 😄
  5. Vi (jag och Matts på Svanå Miljöteknik) refererar helst till våra Level 3 (!) mätningar. Mätningar, att mäta och mättekniker är ett STORT område. Jag kan stötta dig i tolkningar om det är något specifikt. Materialsport sa jag...inte pris- eller pengasport! 😮 Tror jag tar dig på orden och ber min kompis komma över som är betydligt mer flink i fingrarna än vad jag är...Bättre träna på att spela in en som spelar bra! 🙂 Fler tips någon?
  6. Tack för det Burnie! Jag suger som gitarrist... 😮 Därför har jag inte lagt ut nått ljudexempel! 😆 Kollar länken...men jag har läst på en del om teorierna som grunderna finns där nog. Men självklart är där mer att läsa och lära från böckerna. Level 2 är en del av Svanå-konceptet för rumsakustik! Det innebär grymt bra koll på basområdet (absobenter i form av Helmholtzare, 24 st i mitt rum) och ett glimrande mellanregister och diskant hanterat av uteslutande diffusorer. 🙂 Edit1: se ovan - suger på gitarr. Edit2: Jag vill inte närmicka av religösa själ! 😉 Materialsport alltså!?? Nejdu, jag tror på mickplacering, rätt inställningar i mjukvaran och ett bra akustiskt rum.
  7. Hejsan alla inspelnings-nördar! 🙂 Jag har skaffat mig lite utrustning för att göra enkla men bra inspelningar med. Utrustningen är: * Golden Age project FC3 mickar * mickstativ med shockmount * Audacity mjukvara * långa XLR-kablar * M-Audio MobilePre (externt) ljudkort Jag kommer ju egentligen från hifi-sidan av musiken...men i och med mitt ljudrum kom upp i vad som kallas Level 2, så skall det enligt utsago vara helt otroligt härligt att använda som inspelningsrum. Varför inte testa? Jag har gjort några inspelningar där jag själv spelar gitarr - man tager vad man haver, heter det väl? Jag testade olika avstånd mellan mickarna och ett fast avstånd mellan mickar och musiker (150 cm). Jag testade A-B inspelningar med omni-karakteristik. Ingen basfiltrering. Jag körde fullt ös på på ingångar och på ljudkort. Ljudet blev rätt bas-dominant. Lite för dålig kanalseparation. Blev bäst med 4-6 dm mellan mickarna. Lite för lite fokus på anslagen och för mkt på rumsljudet. Syftet med inspelningen är att få ett naturtroget ljud med så lite "tillsatser" som möjligt. Önskan är att kunna återuppleva den musikaliska händelsen i samma rum, fast med högtalarna... Kalla det puristiskt om ni vill. 😉 Tanken är att spela in akustiska gitarrer, stråkkvartett, med mera. Några tips på vägen?
  8. Känns som att lösningen är precis samma som dom gamla klassiska bilbanorna! 😄 Två mjuka ledare mot två metall-lister som utgjorde + och -.
  9. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dessa inlägg!
  10. Ja detta var en riktigt kul tråd! Även lite givande, tycker jag! 😉
  11. Mitt val var att börja från grunden - fråga varför inspelningarna är dåliga och även ta inspelningskillarna på pulsen. Vi kan även undersöka datat på CD'n för att ta reda på exempelvis dynamiskt omfång. Helt fel. Är det producerat i datorn går det att korrelera datan i datorn med datan på CD'n. Är det ändrat nån stans på vägen har man påverkar datat för alltid. Bättre eller sämre kan man diskutera men min hållning är att det så långt som möjligt skall hållas "as is" medan tekniska fel självklart kan redigeras bort. Tycker du håller siktet för lågt - det är väl klart vi måste sträva efter och att kunna avgöra om nått är bättre eller sämre? Jämför två objekt och låt en bra sammansatt grupp avgöra vad dom tycker.Dina generaliseringar kring musikrecensenter och DJ's ger jag inte mkt för. Världen är mer mångfacetterad än gruppen "DJ's". Det finns säkert DJ's som är utmärkta som testpersoner, som vana lyssnare. Trist om det handlar om tur. Bättre det handlar om skicklighet och medvetenhet. Men tack för tipset - skall leta upp skivan å lyssna. 🙂 Telarc känner jag väl till och jag har även skivor från tyskarna "deutsche grammofon".Däremot är namedropping inget jag excellerar i. Kundutbildning (jo vi är kunder ioma vi köper CD-skivor) hade varit mycket trevligt. Slå på stora trumman och visa hur en inspelning blir till, låt utbildningen samtidigt göra tester på vad "eleverna" tycker om olika inspelningar, olika mastringar, olika effekter, olika tekniska påvekan på ursprungsmaterialet. Då kanske ni också lär er lite.
  12. Kul! Vi är många som bidragit till trådens innehåll. 😉 Hej Ove,Ursäkta mitt sena svar. 😛 Vissa av dina frågor jag reda tidigare besvarat. Jag har misstagit mig kring termenologin, något jag med all rätt får äta upp. Jag definierade vad jag åsyftar nån stans sidan 3, 4 eller 5. Ber dig titta där. Däri ligger även medhållet att jag inte kan bedömma hur det lät vid inspelningstillfället, men jag vidareutvecklar det till att slutprodukterna (CD's) allt som oftast låter verkligt dåligt. Fog för detta får jag vid tester där ovana och vana lyssnare får bedömma olika skivor. Resultatet är att det är entydigt så att vissa skivor låter bättre medan andra skivor uppfattas som "otydliga och jobbiga" (är ord som ofta används av ovana lyssnare (dvs icke audioter)). Jag vet att jag har en hemläxa att återkomma med exempel på "populära skivor" med exempel på bra och dåligt (Bra eller Anus, om man har Kanal 5 🙂 ). Som ni förstår (!) tar det tid om jag skall kunna göra detta på ett bra och insatt sätt. HifiRocker - tack för dina åsikter. Din lista känner jag igen mycket från men inte allt (vilket inte falsifierar den på nått sätt). Dina åsikter stämmer bra med mina. Ps. Tycker det är osmakligt att ta upp förståndshandikappade i denna tråden och bilderna är osmickrande.
  13. Hej Ove och kul att du kommer in i tråden! Kul också att du gärna ser oss audioter som individer och inte just - audioter! 😳 Du har tyvärr missförstått mig lite, Ove. Jewel är ett exempel på att musiken kommer först öven för mig, trots att inspelningarna är helt kassa (även om DVD'n Live at Humphray Bay är helt OK). Loudnessracet känner jag väl till och samtidigt avskyr mäkterliga. Att man inte kan spela starkt är ofta ett tecken på komprimerat och distorderat ljud. Vari har jag inte koll? Jag har hela tiden pratat om slutprodukten CD (eller vinyl för den delen). Jag har ursäktat mitt termenologi-okunnande och även definierat vad jag avser. Många av er verkar inte kunna ta till er detta. Jag är medveten om komressorna och loudnessens intåg i CD'arna. Nog det dummaste hittills. Jag pekar på att Jewels CD's är dåligt inspelade. Ett motexempel på det som OPUS3 spelar in. Jag citerar mig själv:
  14. Okej och självklart är du ursäktad.Jag förstår inte vad du menar med att jag uttryckt mig B. Det som står där är helt sannt - "anpassat för". Det står inte att det "passar alla" (rum). Jag vet hur vi bygger hus i sverige, jag vet ungefärlig storlek, jag ungefärlig inredningsstil. Anar jag en generalisering av audioter?Märklig kommentar att vi "inte jobbar med inspelning". Vi är slutkunder för dina produkter. Man bör lyssna på en köpstark och kvalitetsmedveten kundgrupp. Jag som publik eller lyssnare sitter framför gitarristen och lyssnar. Jag ÄR inte gitarristen och lyssnar således inte heller från musikerns position.Som slutkund av dina produkter (CD'n) anser jag att jag skall få musikerna spelandes framför mig. Inte från sidan, inte uppifrån utan framifrån. Att mickar är placeringskänsliga har inget med saken att göra (om än att det är viktigt att placera micken rätt (vad nu det är för nånstans)). 🙂 Och med mycket av den idag producerade musiken stämmer det sällan överens mellan "antagen verklighet" och "CD'ns ljud". Artisten säger: Kan vi inte göra så att min gitarr låter som...om att....mickrofonen är placerad här (pekar på baksidan av sitt huve)...eller som att gitarren lite låter som en...fiskmås?!!😉 Nej men tavlan och glaset framför tavlan skall då inte vara mosaikglas. Målningen kan vara mosaik, men inte (det skyddande, lagrande) glaset framför målningen. Jag får en känsla av att vi inte står så långt ifrån varandra, faktiskt! 😉 Vi har vissa kommunikationsproblem dock! Fortfarande accepterad!
  15. Nej men glaset framför tavlan skall då inte vara mosaikglas. Målningen kan vara mosaik' date=' men inte (det skyddande, lagrande) glaset framför målningen. Fortfarande accepterad! Jag skall försöka jobba på att ta fram några "vardagliga exempel". Jag reserverar mig dock för att eventuellt misslyckas med vardagliga goda exempel...men det är ju hela poängen med det hela.
  16. Nu trillade femöringen ner! 😄 Först nu har du har fattat det helt korrekt! 🙂 Och nu uppstår det INTE längre några missuppfattningar, i alla fall ifrån min och din sida! Att det skulle behöva gå så långt, innan vi kom till skott, vad vi alla egentligen menade... 😉 Inte undra på att vi ifrågasatte saker och ting! Itzhak's kommentar i början säger det mesta om hela tråden egentligen. Jag håller med dig till fullo! Vi kan bara avgöra hur slutprodukten låter i våra öron. Bra eller dåligt. Rent subjektivt. Allt är relativt....allt är förgängligt, allt är återställt och alla lämnar denna tråden glada i hågen och upprymda av all nonsens-kuriosa och information som berikat oss här! Tack för mej, hej! /Hej & Hå! PS. Första låten/hiten med sångdist på 1969: 21st Century Schizoid Man med King Crimson. Då skulle ju jag vilja fråga vart nånstans som kvaliten sjunker så radikalt som den gör påvägen från mickrofonen till färdig CD. Det är inte inspelningen (stidion, mickarna, mixerbordet) hävdas det här och jag kan gå med på det. Men vart försvinner det magiska? Vart reduceras bandbredden? Vart komprimeras det? (Tack Hehå för bra diskussion, men framförallt för uthållighet! 😆😛 )
  17. Okej. Då har vi en kommunikationsmiss som jag trodde vi rett ut. Jag förtydligade ju vad jag avsåg med "inspelning". Det är det du citerar och svarar NEJ på. 😛 Hade du kunnat ta till dig vad jag skrev där hade du kanske kunnat föra diskussionen mer sakligt. Är detta orsaken till att vi tjafsar? Att du inte kunde använda min termenologi (som lekman)? Om jag fattat rätt: Du menar alltså att inspelningen (det i studion med mickar, mixerbord, effekter, odyl) görs på ett bra sätt, medan den upplevda (/min upplevda) ljudkvalite försvinner eller försämras längre fram, under mixning och mastring. Har jag fattat? Isf håller jag helt med dig att jag inte alls vet hurvida inspelningen är bra eller dålig. Jag kan bara avgöra hur slutprodukten låter, CD'n eller Vinylen. Oftast låter det rätt kasst. När du skriver "vi" pratar du för alla på forat eller för dig och MrPhil eller vad? Mina kommentarer kring MP3 står jag för. Det är en generalisering vilket alla MP3-användare inte ska och heller inte behöver ta åt sig av. (MP3'or hamstras av personer med bredare bredband än musikbehov. Sällan lyssnar man på ens 10% av MP3'orna...) DJ's är dom personer som faktiskt styr volymen på dansklubben och på de allra flesta ställen spelas det för högt varför det susar i öronen när man går hem. Hur kan man tycka om det beteendet? Hur kan man försvara det? Självklart även här finns undantag och de DJ's som inte går hem med sus i öronen tar ju självklart inte åt sig. När du (och MrPhil) går direkt på MIG istället för ett generaliserande uttalande (likt mina) blir det mer personligt. Där har du förklaringen till varför jag tog just dom kommentarerna personligt. Dom var ju personliga!
  18. Läs på hemsidan för referenece recordings! Det står hur dom går tillväga. Läs hur OPUS3 gör. Resultaten är mycket övertygande (om än att jag inte önskar dra fram några normer iom dessa två exempel). Hur en gitarr låter? Hur den låter rätt? Ja det är inte dynamiklöst, inte bandbredsbegränsat och heller inte avhängigt mickrofonen. En gitarr låter som en gitarr, en Washburn D10B som just en Washburn D10B och en Taylor som en Taylor. Varför är du så frågande om hur en gitarr låter vid inspelningen? En gitarr låter som en gitarr!?? Din retoriska fråga kring hur det EXAKT lät på inspelningen är enligt mig utanför målet. Men jag svarar iaf. Jag vet inte exakt, men så länge som inte spelar på en söndrig gitarr, ostämd, inne i ett oljefat så är vi många gitarrister som klart och tydligt känner igen "rent gitarrljud" (må hända med effekter pålagda, odyl). Att mina hemmahögtalare är konstruerade för bruk i annat rum än anechoiska diton är vad jag syftar på på min hemsida. Kul du nämner mina högtalare, men känner att vi bör lämna just mina produkter utanför just denna diskussion. Jag kan inte själv påminna mig ha "...idiotförklarade studior med mer än en uppsättning referensmonitorer för lyssning?". Jag tycker att det är fel att BARA lyssna via närfältsmonitorer innan det blir en CD för jag anser att man inte lyssnar på samma sätt via närfältsmonitorer som via far field högtalare. "Och oftast hör man ju inte allt på en gång, eftersom alla inte spelar o sjunger samtidigt, vilket tar bort "naturliga" effekter o bieffekter från inspelningen. Är det rätt eller fel?" Det lägger jag mig inte i, såklart. Där finns inget rätt eller fel. Därmot föredrar jag själv (alltså jag tycker!) att det är roligare med band som lirar tillsammans och att det blir en inspelning...Men inte att det är rätt och fel! Du avslutar med att prata om måttstockar. Så vad tycker du är rätt eller fel? Ingenting? Allt är tillåtet och inga som helst krav finns? Inga egenskaper som universella eller kvaliteer som håller längre än "modet"? Jag har inte lyssnat på EMC, vad jag vet så jag kan inte svara på det. Sorry! Jag har läst mig till och även pratat med "inspelare" för att få mer information kring vissa inspelning. OPUS3 är ett exempel... Både du, Hehå, och MrPhil, har börjat smutskasta mig. MrPhil lyfter fram grejer från min hemsida och talar fult om det, för att sedan referera till något han tror jag påstått, du ifrågasätter mina teorier och min bakgrund. Jösses! Vad är det för teorier du är skeptisk mot, som jag lagt fram? Kommer du till Karlskrona så kan du själv vara med på dom konserter som hålls när nere. En favorit är: http://www.jazzikarlskrona.com/ samt att det frekvent spelas i kyrkor och på "Marinmuset". Är jag kvalifiserad? Eller skall jag gå på några konserter till? Är antalet konserter viktigare än hur pass engagerad man är? Ni flyttar frågan kring VAD ÄR EN BRA INSPELNING till hurvida jag går tillräckligt på konserter! 😛
  19. Tack! Men jo jag vet. Annars hade jag inget sagt. Gå in på Reference Recordings och läs! Otroligt rent och naket och på ett sätt som ger extrem upplevelse OCH bra teknisk grund. Svenska OPUS3 är ett annat exempel. Självklart refererar jag inte till endast mig själv utan till en större grupp lyssnare som uttalar sig (varsamt) om inspelningar odyl. Vi brukar djupdyka ner och undersöka saken. Jag lovar! Jag tror mig veta skillnaden på kompetensstyrda misstag och medvetna val. Jag skriver själv: Här poängteras precis detta - medvetet och kompetensbrist! Skall fylla i mer sen...
  20. Jag tycker många lyfter fram specialfallen i denna tråd. Låt specialfallen vara just specialfall och låt övrig musik ljuda bra! Ni lämnar allt öppet och tillåter i princip vilka fel som helst! Skön för er kanske, erat jobb blir ju enklare om det inte finns några fel... Som MickeY är inne på är jag inte ute efter att dämpa någon kreativitet. Så inte heller MickeY. På inläggen här i denna tråd verkar det som att alla brand och musiker vill ha lite extra dist, lite mer brus, lite mindre frekvensomfång, lite mindre bas, lite mer... Jag tror inte det. Jag tror att många musiker i purister som verkligen vill att deras musik skall nå fram öppet och fritt till deras lyssnare. En gitarr kan man mycket väl dista. En röst likaså. Om rösten (eller gitarren) däremot distar för att man kör för höga nivåer eller att det distar på grund av annan teknisk natur är det helt fel. Omedvetna fel och omedveten påverkan av ljudet skall BORT. Att dra in argument som att Detta hävdar jag bestämt är helt fel. Jag tror man lägger till sound för att man egentligen saknar något fundamentalt. Dom mest "levande" inspelningarna har otroligt lite pålagt och är väldigt "nakna". Nytvättade fönster in mot musikhändelsen.En liten mjukvaruplugin som lägger till något? Nejtack. Inte om man strävar efter med "live känsla"... Då pratar vi förbi varandra. Jag talar om den typen av kvalite som är beständig, den kvalite som består och lever kvar. Det du pratar om är ett sound på ljudet. Det jag pratar om är ljudet från musikerna, varken mer eller mindre. Och musikerna med deras musik kommer finnas kvar...hoppas jag!
  21. Tack för ett bra inlägg, hehå! 😏 Din fråga ang varför musiker inte ens har en medelgod anläggning? Jag tror på två svar: 1) Dels förstår musiker musik bättre än "Svensson", så deras förmåga att ta till sig musiken är större trots brus och allmänt dåligt ljud 2) Det låter ju sååå illa om de flesta inspelningarna att dom inte på nått sätt sporras skaffa något ens vettigt till stereoanläggning Ja, förresten tack själv Joachine, Majken, Engelholm, för bra inlägg.... Men dina förklaringar till "inte ens har medelgod anläggning": 1) Svenssons förmåga att ta till sig musiken är väl, nästan bättre än utövarens. Se på alla fans, stalkers som har funnits till musiker/artister genom åren. Snacka om att ha förmåga att låta sig gripas tag av musiken...så till den milda grad! De flesta t o m klär sig som artisten...även om klädseln inte är något de hör! 🙁 2) Nej, de kanske vet att "så här låter det live, akustiskt & på riktigt" så det är inte ens lönt att försöka spendera pengar på något som ens kommer i närheten. Är de ute efter renhet, är det bara att ta fram sitt instrument och lira. Eller varför inte det mest basala: Sjunga? Då är man varken beroende av instrumentbyggare som Taylor, Washburn och annat. Bara att yla på! 😄 Lite väl out var din förklaring, och jag undrar om du frågat "alla" musiker om det verkligen är så... 😳 Vet du - vi - hur Jessica Folkers röst låter rent akustiskt? Utan reverb? Mer renhet kan man väl inte begära? Alltså oavsett om det är Jessica som ylar eller Maria Carey, Whitney Houston, eller Tom Waits ... Mer rent kan det väl inte bli? Fans och stalkers är förblindade och ser (!) inte musiken för den synkroniserade dansningen eller dom fräcka traschningarna av hotellrum eller liknanade! 😄 Musiker och djupt musikintresserade hör musik på ett annat sätt, har ökad förståelse. Precis som matematiker kan lösa och se problem även om talen inte är uppställda snyggt och prydligt på ett rutat papper. För min egna del har mitt egna "gitarrande" givit mig ökad insikt i bland annat Clapton, Gilmore, Sherryl Crow, Sarah McLachlan, Jewels, mfl'as musiserande. Och jag är ändå nybörjare... Tack själv! 😄
  22. Jamen detta är vi inte kapabla till att avgöra på ren lyssning, oavsett anläggning. Vi kan inte enas om denna "renhet", eftersom vi inte vet hur originalet ser ut eller låter. Det är bara du själv som vet hur din Washburn låter, och dessutom låter när du spelar på den och ingen annan. Det gamla fallfärdiga pianot kan väl ändå spelas in med en otrolig renhet, med en frekvensgång/dynamik som når härifrån till månen, även om det är en 1-åring som bonkar iväg planlöst på det ? Eller? Förresten, har du själv någonsin hört några inspelningar ifrån skivbolaget ECM ? Bara undrar, av ren kuriosa, om du tycker de är bra inspelningar eller inte...märk väl: du får tycka precis vad du vill om dem! Nej men jösses amalia! 😳🙁 Orsaken till att piano eller gitarr eller "valfritt instrument" låter dåligt är för att musikerna (/studioansvarige) medvetet gått och letat upp det konstigaste klingande pianot, den skraltigaste möjliga gitarren (helt utan gitarrkropsljud) eller beror det på att inspelningen på något sätt misslyckats? Vad gäller "äkta" instrument är väl ändå tanken att de skall låta som i verkligheten, möjligtvis med de begränsningar som tekniken har (frekvensomfång, dynamik(!!!), brus, etc). Ändå är det som oftast (!) en bra bit mellan äkta instrument i verkligeheten och på cdskivan (via stereon). Varför? 😏 Visst kan en 1 åring spelas in oavsett vilket piano. Hade varit rätt kul faktiskt. Finns ju "underbarn" och det vore bara läckert med superljud och spuerbarn i ett och samma "paket". EMC säger mig ingenting direkt, men jag skall kolla hemma bland skivorna.
  23. Hej, Tack själv! Visst är det en bra tråd! 😉 Jag har varit hos min kompis som har en Taylor-gitarr. Han spelade in den och spelade själv sittandes mellan högtalarna som jämförelse! Det är rätt liten skillnad faktiskt. Så blir jag paff eller får en aha-upplevelse så är det nog åt "andra hållet": Japp, det går att göra bra. Alternativt har jag ännu bara inte lärt mig att spela in (mickning, injustering, tagning, mastring, etc).
×
×
  • Skapa ny...