Jump to content
Annons

Oreh

Medlem
  • Antal inlägg

    37
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av Oreh

  1. Snackar vi Radial reamp eller dibox? Tack för era råd i övrigt!
  2. Funderade på en reamp, men jag vill ha upp signalen efter pedalen till line styrka igen i så fall. Vad behöver jag så, en line box duger väl inte?!
  3. Ja, det är redan inspelad signal, men upplever att signalen distar på ett rätt otrevligt viss när jag kör den till en pedal (oavsett vilken sorts pedal) visa inserten. Men det borde alltså inte göra detta?! :/
  4. Hej Kan någon kanske svara på hur man kan koppla in effektpedaler i efterhand på tillexempel gitarr. Jag kan ju plocka inserten på mixerbordet men signalen är väl för stark för att köras rätt in i pedalerna!?
  5. Om det är tungt rytmgitarr ljud du tycker är svårt, så är ett tips att spela in flera gitarrspår på varandra (dubb), jag tycker ofta det blir bättre att använda mindre dist i så fall, i slut änden blir ljudet tyngre och styggare, än om du krämar ut fullpatte. Men det är kanske egentligen precis så du gör nu och menar att det är piss-svårt att lägga dubbarna tajta på varandra. EQ är aldrig fusk, som många andra skriver, en grej som många nybörjare gör är dock att försöka skruva fram frekvenser som egentligen inte finns. Men som du gör att använda eqn för att rensa är det vettigaste sättet att använda den på.
  6. Är det samma sak oavsätt vilka mickar du använder? Är det samma sak oavsett vilka vägguttag du kopplar in dig på? Och har jag fattat rätt om du kör pre-ampen på 100% alltså det går inte att gain:a ut mer av den?
  7. Ja de digitala grejerna är en annan sak, men de här hederliga grejerna känns inte så omöjliga att lära sig laga om än på ett amatörsmässigt vis. Det finns ju en hel del gamla fina grejer där ute och är man lite prylgalen vilket jag är, så känns det kul att kunna fixa lite enklare fel. Jag tackar och bugar för all hjälp! Hoppas att jag snart kan skriva att Eq:n tystnat (vad gäller knaster) !
  8. Radiogossen tack för ditt uttömmande svar precis vad jag letar efter... (men hur vet du att jag hör lödstationen och inte linneduken på mitt köksbord?) Glättningskondingar var en ny glosa för mig, men efter att ha goolat lite snabbt tror jag mig förstå att det är dessa så sitter i likriktarbryggan och därav antar jag att deras uppgift är att jämna ut DC-spänningen till en fin konstant ström?! Har jag rätt om jag säger att de är de två som är monterad invid trofo:n? (kolla bilden) Jag skall testa din felsöknings metod, och jag lovar att vara försiktig (är elektriker till yrket så jag vet i alla fall vad starkström handlar om). En annan fråga som jag å min polare funderade på härom dagen är om man kan mätta kondingar? Tror nämligen jag hört av nån att man behöver löda loss dom, men vilket instrument mäter man med? -Alla som känner att de har nått att bidra med är välkommen att tips mig. Tack på förhand.
  9. Nej det är inte oxid, det vet jag. PS använd aldrig 5-56 på elektronik, detta pga att 5-56 innehåller olja och drar med sig skiten sen blir pottarna kass. Använd bara sprejer avsedda för elektronik.
  10. Jag är tämligen säker på att det finns olika sprejer för rengöring och för förebyggande "service". Vanlig elektrosprej rengör visserligen till viss del, men när det är ordentligt skitigt så bör man ta till lite starkare grejer. Har haft namn på dessa produkter ned skrivna någonstans men jag hittar dem inte nu...
  11. Felet med Eq:n är dels att den knastrar/sprakar när man manövrerar rattarna, och till en början var den tyst så länge man inte rörde dem. Men nu sprakar den utan att man rör nånting också, vilket får mig att tro att det inte är (enbart) pottarna som är dåliga. Elektrolytkondingarna är nog det man bör rikta in sig på men med ett 40-tal av dessa i EQ:n undrar jag hur man skall gå tillväga är det bara att börja byta ut allihop? Har även hört att OP-ampar kan ge upphov till sprak dessa verkar det inte finnas lika många av (10-tal) någon som har en åsikt angående dessa? Ja, du har alldeles rätt i att det är rör-drivet, men den lilla kunskap som jag har angående detta kommer ifrån gitarrförstärkare, och där har jag aldrig hört att rören skulle kunna ge upphov till ett sånt här fel. Snarare är det väl så att gamla rör låter "hårda".
  12. Jag börjar med att varna för min egen okunskap, men jag vill också lära mig mer inom ämnet. Vad gäller tröga reglar så skall man försöka rengöra dessa, topps å elektro-rengörings sprej, har inga tips på specifika märken dock. Men om reglarnas "fade" är ojämnt eller släpper igenom signal efter rengöring är antagligen kolbanan nedsliten mao kass. Samma sak gäller pottar som sprakar, man kan ofta få tyst på dem med hjälp av elektroniksprej men problemen kommer ofta tillbaka då är det bara att byta som gäller. Jag skulle i alla fall börja med en ordentlig rengöring av bordet. Akta dig för statisk elektricitet bara när du pillar på kretskorten, om du jordar dig själv i chassit med en jordklämma så undviker du detta.
  13. Tjena alla löd-rök-skadade forumiter där ute! Jag undrar om det finns någon vänlig själ som kan ge lite tips på hur man går till väga för att lära sig reparera sin gamla "burkar". Jag är ganska duktig på lödpennan men har än så länge hållit mig borta från elektroniken, men det vill jag nu ändra på. Mitt första projekt blir en TL-Audio EQ1 som sprakar å låter jävel mest hela tiden. Jag har öppnat motorhuven, men allt ser naturligtvis perfekt ut. Vad jag förstår så är det vanligast att kondensatorer och OP-amp:ar är slut. Men hur skall jag gå till väga, det finns ju en heldel av dessa komponenterna i burken -hur vet man vad som är dåligt? Alla tips är välkomna, min kunskap området är låg så vad ni än säger så lär jag mig säkert något 🙂 Tack på förhand!
  14. Kul att nån anmärker på det har själv sett "ugglan" men det blir även en gubbe med skägg och Elton John brillor! Bordet börjar iaf gå att använda nu. Lite speciellt är dock xlr jacken som är fasvända enligt den amerikanska standarden ☺️ Det är i vilket fall en uppgradering från...
  15. Blev ett mixerbord (Soundcraft 1600 från ´85 nångång) och väggfästen till skärmmonitorerna. Ny lödstation behövdes också plus 26 meter 16 pars kabel som inte syns i blid, så nu är det bara att värma tenn!! 😆
  16. Började igår med en ny låt. I versen ska det vara en ren strata (singel coil) som brukar låta svin schysst i en peavey 4*10. Klippet och rapphet är är a&o i låten, men jag blev riktigt besviken när jag försökte föreviga det. Försökte med sm57:a, sennheiser e609 och även en röde K2 stormembranare. Försökte i olika vinklar/avstånd, med eq/kompressor men kände att jag aldrig närmade mig. Någon som har några tips. Vill gärna få till ett tajt funkigt sound. Hoppas ni fattar vad jag är ute efter! 🙂
  17. Har fått hygglig ordning på grejerna nu. Tog bort och la till alla "outputs" i cubase så hoppade alla igång. Men när jag gjorde som du sa och la ut en mono så verkar det som jag fortfarande har starkare signal på de udda kanalerna (1, 3, 5, 7) ut från AI3:n, det verkar skilja ca 3 dB. Tackar för hjälp. Men är det fler som har strul med sina AI3or hade det varit intressant att veta!
  18. Oreh

    Probelm med Alesis AI3

    Satt å mastrade lite på en stereo upptagning som vi gjorde förra helgen och började känna mig nöjd. Line up:n är följande [DAW > Alesis ai3 > effektburkar > mixerbord > monitorer] Sen skulle jag dra in spåren i DAW:n igen kopplade från mixern till "input 1 & 2" (obalanserat kablage) på AI3:an. Av lathet spelade låten under tiden kopplingen gjordes. Sen märkte jag att jag inte fick in bra nivåer på input2. Felsökte upptäkte snart att AI3:an inte gav singal på "output 2". Konstigt tänkte jag byte till "output 3 & 4" ist. Här fick jag skit stark signal på 3 å lite haldan på 4. Flyttade vidare men fick liknade problem. Undrar bara om någon har erfarenhet av liknade problem med de här maskinerna. Jag har inte använt den speciellt mycket men köpte den också begagnad. Vill bara veta det är skrot av burken 😠 eller om jag själv är dum i huvudet 😛 (har ju hänt förr). Tacksam för alla svar!
  19. Jo jag kan säkert byta fläkten men var köper jag en orginal?? Men är det verkligen så enkelt?? Ingen som känner igen probemet?
  20. Oreh

    Problem med Lab gruppen

    I replokalen har vi införskaffat oss ett LAB steg av något modat utförande. Steget är byggt efter ett fP 3400 men killen som byggde det (jobbade på LAB) skulle ha det privat hemma å tryckte tydligen in några andra fläktar som skulle ha högre flöde och lägre varvtal. Nu till problemet steget låter skit bra, men har en otroligt irriterade förmåga att projicera sitt egna fläktljud in i PA:t. Vi har använt steget på två olika setups. Setup 1: När vi gigar ute har vi bryggat och drivit en 18" baslåda. Linen är då [MIXER ut på en dedikerad mono regel] > [AKTIVT DELNINGSFILTER delar vid 180 Hz] > [LABSTEGET] > [bASLÅDAN] -här får vi fläktljud i hela PA även om det är knappt hörbart i Baslådan pga delningen Setup 2: Vi har även låtit 18" fungera som en extra låda till basriggen. Linen är [bASGITARR] > [FÖRSTEGET x-over Low] > [LABSTEGET] > [bASLÅDAN] -detta funkar fint, men sen vill vi line:a basen till Mixerbordet å tappa av bas till trummisens monitor då kommer fläkten återigen i PA:t å i monitorerna Line boxen lägger vi mellan basen å riggen Om något känner igen problem eller vet vart man kan få hjälp vore det inte fel.
  21. Absolut! Jag erkänner att det var en konstig och kanske även direkt felaktigt påstående! Det finns förstås mängder med kort som jag inte testat. Om du funderar kring att skaffa ett kort som "har allt" kan det dock mycket väl hända att i alla fall en av delarna inte håller "måttet". Ett tips är att skaffa en fristående pre-amp och ett ljudkort m AD/DA. Är kortet bra och omvandlingen funkar är allt ok, men att byta pre-amp beroende på vad man skall rec:a kan vara guldvärt. Dessutom vimlar det av schyssta pre-ampar på 2;a hands marknaden vilket ofta är bra för plånboken.
  22. Varför är det inte troligt att radiatorn och vägguttagets jordbleck har samma potential? De de allra flesta fall jag kontinutetsmätt mellan jordskena i elcentraler och vattenledningar ute i anläggningen har dessa legat inom godkända nivåer. Detta är iof inte konstigt eftersom vatten skall potentialutjämnas, hur länge detta kravet funnit vet jag dock inte. Med risk för att hamna lite OT vill jag även fråga varför skyddjords ledaren är för klent dimensionerad om man tänker sig 50 till sannjord i mark! För mig känns det helt rimligt, säg att du har 1,5mm2 koppar 30m till huvudcentralen. Därefter 20m som är minst 10mm2 om vi tänker oss ett TN-C system som servis. Vill inte "sätta dit" någon bara undrar hur detta går ihop sig?! Vetgirig är man ju i alla fall 😏
  23. En gitarr i sig kan aldrig inducera tillräckligt hög spänning för att det skall kunna ske en överledning till jord (märkbar spänning ligger kring 100 volt, lite beroende på luft fuktighet, hur väl jordad kroppen är, samt hur fuktig du själv är) Därmed är det absolut att föredra för att inte säga rekommendera att ansluta gitarrförstärkare, datorer och övriga studioprylar till jordade vägguttag. En jordfelsbrytare är heller inte fel som ett komplimenterade skydd i anläggningen. All apparatur som har en så kallad "utsatt del" måste skyddsjordas (Klass I). Med utsatt del menas här en del av apparaten (ofta ett metall chassi) som kan komma att bli spänning satt vid ett fel. En del apparatur är konstruerad på ett sådant vis att sådan utsatt del aldrig kan bli spännings satta. Apparaten är då dubbelisolerad (klass II) som kan känner igen på symbolen härdenna symbol. Ett annat dilemma att betrakta är om känslig elektronik, exempel datorer, blir utsatta för den liknande potentialskillnad som skribenten blev, då är risken stor att kretskorten tar stryk och dator helt enkelt pajar. Därav är dig viktigt att alltid jorda sig när man pillar inne i databurkarna. Minns en gång då vi i en sunklig replokal hade kopplat gitstärkare i ett uttag och mixerbordet och därmed mickrofonerna i ett annat. Det vi inte visste vart att det ena uttaget inte var anslutet till jord. Varje gång man nuddade mikrofonkorgen och spelade på gitarren fick man sig kyss!!!
  24. Oreh

    Effektbox

    Jag har alltid beskrivit pod:en som "den röda babian röven" men det är ju bara jag.
  25. Tja om man vill byta preamp vid olika typer av inspelning; sång, gitarr trummor. Skaffar du dej ett ljudkort med "allt i ett" har du ju låst upp dig. Ett exempel Du skaffar ett ljudkort för 2000kr en AD/DA för 2000kr och en preamp för 2000kr. Eller så köper du ett "alltiett" kort för 6000 för att komma upp i samma ljudkvalité. sen kommer du på att du är missnöjd med ex. ljudkortet då måste hela kedjan säljas. Om du upplever att ett, eller flera av följande stämmer på dig satsa på ett kort som har allt. *Ointresserad av att jaga prylar *Orkar inte med tekniska saker *Saknar krav på anpassningsbarhet i studion *Önskar medelmåttiga resultat *Spelar bara in en viss typ av ljudkälla å du finner ett kort som funkar klockrent för detta. Själv använder jag tre olika preamps. AD/DA omvandlar genom alesis gamla ADAT:ar och har därav ett ADAT kort från RME hammerfall.
×
×
  • Skapa ny...