Jump to content
Annons

Oreh

Medlem
  • Antal inlägg

    37
  • Gick med

  • Senast inloggad

Rykte i communityn

0 Neutralt
  1. Snackar vi Radial reamp eller dibox? Tack för era råd i övrigt!
  2. Funderade på en reamp, men jag vill ha upp signalen efter pedalen till line styrka igen i så fall. Vad behöver jag så, en line box duger väl inte?!
  3. Ja, det är redan inspelad signal, men upplever att signalen distar på ett rätt otrevligt viss när jag kör den till en pedal (oavsett vilken sorts pedal) visa inserten. Men det borde alltså inte göra detta?! :/
  4. Hej Kan någon kanske svara på hur man kan koppla in effektpedaler i efterhand på tillexempel gitarr. Jag kan ju plocka inserten på mixerbordet men signalen är väl för stark för att köras rätt in i pedalerna!?
  5. Om det är tungt rytmgitarr ljud du tycker är svårt, så är ett tips att spela in flera gitarrspår på varandra (dubb), jag tycker ofta det blir bättre att använda mindre dist i så fall, i slut änden blir ljudet tyngre och styggare, än om du krämar ut fullpatte. Men det är kanske egentligen precis så du gör nu och menar att det är piss-svårt att lägga dubbarna tajta på varandra. EQ är aldrig fusk, som många andra skriver, en grej som många nybörjare gör är dock att försöka skruva fram frekvenser som egentligen inte finns. Men som du gör att använda eqn för att rensa är det vettigaste sättet att använda den på.
  6. Är det samma sak oavsätt vilka mickar du använder? Är det samma sak oavsett vilka vägguttag du kopplar in dig på? Och har jag fattat rätt om du kör pre-ampen på 100% alltså det går inte att gain:a ut mer av den?
  7. Ja de digitala grejerna är en annan sak, men de här hederliga grejerna känns inte så omöjliga att lära sig laga om än på ett amatörsmässigt vis. Det finns ju en hel del gamla fina grejer där ute och är man lite prylgalen vilket jag är, så känns det kul att kunna fixa lite enklare fel. Jag tackar och bugar för all hjälp! Hoppas att jag snart kan skriva att Eq:n tystnat (vad gäller knaster) !
  8. Radiogossen tack för ditt uttömmande svar precis vad jag letar efter... (men hur vet du att jag hör lödstationen och inte linneduken på mitt köksbord?) Glättningskondingar var en ny glosa för mig, men efter att ha goolat lite snabbt tror jag mig förstå att det är dessa så sitter i likriktarbryggan och därav antar jag att deras uppgift är att jämna ut DC-spänningen till en fin konstant ström?! Har jag rätt om jag säger att de är de två som är monterad invid trofo:n? (kolla bilden) Jag skall testa din felsöknings metod, och jag lovar att vara försiktig (är elektriker till yrket så jag vet i alla fall vad starkström handlar om). En annan fråga som jag å min polare funderade på härom dagen är om man kan mätta kondingar? Tror nämligen jag hört av nån att man behöver löda loss dom, men vilket instrument mäter man med? -Alla som känner att de har nått att bidra med är välkommen att tips mig. Tack på förhand.
  9. Nej det är inte oxid, det vet jag. PS använd aldrig 5-56 på elektronik, detta pga att 5-56 innehåller olja och drar med sig skiten sen blir pottarna kass. Använd bara sprejer avsedda för elektronik.
  10. Jag är tämligen säker på att det finns olika sprejer för rengöring och för förebyggande "service". Vanlig elektrosprej rengör visserligen till viss del, men när det är ordentligt skitigt så bör man ta till lite starkare grejer. Har haft namn på dessa produkter ned skrivna någonstans men jag hittar dem inte nu...
  11. Felet med Eq:n är dels att den knastrar/sprakar när man manövrerar rattarna, och till en början var den tyst så länge man inte rörde dem. Men nu sprakar den utan att man rör nånting också, vilket får mig att tro att det inte är (enbart) pottarna som är dåliga. Elektrolytkondingarna är nog det man bör rikta in sig på men med ett 40-tal av dessa i EQ:n undrar jag hur man skall gå tillväga är det bara att börja byta ut allihop? Har även hört att OP-ampar kan ge upphov till sprak dessa verkar det inte finnas lika många av (10-tal) någon som har en åsikt angående dessa? Ja, du har alldeles rätt i att det är rör-drivet, men den lilla kunskap som jag har angående detta kommer ifrån gitarrförstärkare, och där har jag aldrig hört att rören skulle kunna ge upphov till ett sånt här fel. Snarare är det väl så att gamla rör låter "hårda".
  12. Jag börjar med att varna för min egen okunskap, men jag vill också lära mig mer inom ämnet. Vad gäller tröga reglar så skall man försöka rengöra dessa, topps å elektro-rengörings sprej, har inga tips på specifika märken dock. Men om reglarnas "fade" är ojämnt eller släpper igenom signal efter rengöring är antagligen kolbanan nedsliten mao kass. Samma sak gäller pottar som sprakar, man kan ofta få tyst på dem med hjälp av elektroniksprej men problemen kommer ofta tillbaka då är det bara att byta som gäller. Jag skulle i alla fall börja med en ordentlig rengöring av bordet. Akta dig för statisk elektricitet bara när du pillar på kretskorten, om du jordar dig själv i chassit med en jordklämma så undviker du detta.
  13. Tjena alla löd-rök-skadade forumiter där ute! Jag undrar om det finns någon vänlig själ som kan ge lite tips på hur man går till väga för att lära sig reparera sin gamla "burkar". Jag är ganska duktig på lödpennan men har än så länge hållit mig borta från elektroniken, men det vill jag nu ändra på. Mitt första projekt blir en TL-Audio EQ1 som sprakar å låter jävel mest hela tiden. Jag har öppnat motorhuven, men allt ser naturligtvis perfekt ut. Vad jag förstår så är det vanligast att kondensatorer och OP-amp:ar är slut. Men hur skall jag gå till väga, det finns ju en heldel av dessa komponenterna i burken -hur vet man vad som är dåligt? Alla tips är välkomna, min kunskap området är låg så vad ni än säger så lär jag mig säkert något 🙂 Tack på förhand!
  14. Kul att nån anmärker på det har själv sett "ugglan" men det blir även en gubbe med skägg och Elton John brillor! Bordet börjar iaf gå att använda nu. Lite speciellt är dock xlr jacken som är fasvända enligt den amerikanska standarden ☺️ Det är i vilket fall en uppgradering från...
  15. Blev ett mixerbord (Soundcraft 1600 från ´85 nångång) och väggfästen till skärmmonitorerna. Ny lödstation behövdes också plus 26 meter 16 pars kabel som inte syns i blid, så nu är det bara att värma tenn!! 😆
×
×
  • Skapa ny...