Jump to content
Annons

joachime

Medlem
  • Antal inlägg

    8 902
  • Gick med

  • Senast inloggad

  • Dagar jag vunnit

    67

Inlägg av joachime

  1. Mikrofoner från MXL har funnits på marknaden i ungefär tjugo år och tillhörde då de mer prisvärda. Jag har ingen större koll på hur deras mickar som dom erbjuder idag låter och funkar, men jag upplever att det har hänt en hel del i budgetsegmentet sedan dess. 
    Jag tycker t ex att SE X1 S och Röde NT1 är riktigt bra, speciellt med tanke på priset. 

  2. On 5/2/2023 at 10:25 PM, DarthTangYang said:

    Min tanke i så fall är att sätta en SM57:a samt någon slags bandmikrofon (gärna en som inte kostar skjortan) på centrumförstärkaren (den torra) då detta är min grundton. Är detta något du känner igen eller tror du en SM57:a räcker även för den torra förstärkaren?

    Bandmikrofon som komplement funkar absolut. 

    Jag tänkte mest att det är bra att göra det så enkelt för sig som man kan, när man ger sig på en mer komplex uppmickning. Speciellt de första gångerna.

    Jag tycker SM57 är en av de enklaste mickarna att få till ett allround bra resultat med när man närmickat förstärkare. Låter signalen vass/stickig kan man flytta micken en aning mot kanten av högtalaren. 

  3. Om det är i princip samma signal som går ut i alla tre stärkare (bortsett "blöta" effekter) ser jag ingen poäng med att baffla/isolera ljudet dom emellan. 
    Jag skulle nog ställa upp stärkarna som jag tänker mig att ljudet ska vara (den torra i mitten och en blöt på varje sida) och micka upp dom med en mick var. Sedan eventuellt ett rumspar som tar upp alla tre. Så totalt fem mickar. SM 57 är en trygg mick att använda framför högtalarna. 
    Rumsparet kan vara i princip vad som helst, men vill man göra det enkelt för sig kan man använda ett par kondensatormickar av samma modell. Storleken på membran spelar mindre roll. Ställ upp dom som X/Y-par eller A/B. 

  4. Kul att du hittat till M88 för större pukor. 🙂
    Jag gillar det fokus man får med dom. Samtidigt håller jag med om att C414 är en grymt bra pukmick. Skillnaden närmickar emellan kokar för mig ner till två saker. Läckage och hur de kompletterar övriga mickar. 

    M88 har ett relativt smalt fokus (typ supernjure) vilket gör att man slipper en del virvel och hihat på golvpukorna. Det är smidigt! Plus ett baslyft som ofta funkar bra för lägre stämda pukor. 

    C414 går att ställa som man vill ha den, men ofta tycker jag att den låter bäst i njure. Som, när man vinklar den ned mot skinnet, släcker ut en del av cymbalerna ovanför. 

    Jag upplever att ljudet hos C414 ofta mixar bättre med överhäng, medan M88 låter bra isolerad. Så jag föredrar C414 om dom ska lyfta fram vad som redan finns i OH, medan jag föredrar M88 när närmickarna ska vara i fokus. 

  5. Håller med tidigare inlägg, men vill tillägga att det finns flera inkomstkällor om man sköter det mesta själv. Om vi börjar med strömmad musik. Dels utgår ersättning från Spotify (om man äger rättigheterna till inspelningen), dels från STIM (om man skrivit låten) och dels från SAMI (till dom som spelar eller sjunger på inspelningen). 

    Om vid spelningar/gig får man förhoppningsvis någon form av ersättning. Plus att arrangören även betalar in pengar till STIM och SAMI för livemusik. 

    Om man sedan lyckas producera lite merchandise kan man få in pengar på det viset också. Både på spelningar och via webbshop. 

    Sedan är det inte ovanligt att man som låtskrivare, artist, musiker och producent blir erbjuden andra typer av uppdrag som till exempel föreläsare, dj eller någon typ av event. 

    Men till dess musiken inte är en betydande del av ditt arbetsliv är det ofta enklast att redovisa det som inkomstgivande hobbyverksamhet. Dom gånger man förväntas att fakturera (spelningar och andra event) kan man använda frilans finans eller liknande tjänst. 

  6. Instämmer med pme. Samtidigt tänker jag att att kombinationen av preamp, tonestack, likriktare och slutsteg är ganska komplicerade grejer. Så kanske det är enklast att börja med en specad stärkare. 

    • Gilla 1
×
×
  • Skapa ny...