Jump to content
Annons

TMD

Medlem
  • Antal inlägg

    8
  • Gick med

  • Senast inloggad

Rykte i communityn

0 Neutralt
  1. TMD

    Liten fasfråga

    Det beror på vilken sida av skinnet du sätter micken. Jag är mer än nådigt skeptisk mot att någon kan höra skillnad på om ett ljud börjar med förtätning eller förtunning. Sånt luktar audiofil-myt lång väg.
  2. TMD

    Liten fasfråga

    Ja, men nu pratar vi om olika saker. Trådskaparen undrade om det var någon hörbar skillnad mellan ett ljud som startar negativt (förtunning först) och ett ljud som startar positivt (förtätning). Nej, det är ingen hörbar skillnad. Du pratar om det är någon skillnad när man summerar flera ljud. Självklart spelar fasen roll då.
  3. 100 - 10000 Hz. 😛 Den där Tascam-leksaken fasvänder säkert bort centruminformationen i ljudbilden, vilket brukar plocka bort gitarrsolon (som oftast ligger precis i mitten). Men den tar ju även bort allt annat som ligger precis i mitten.
  4. Mastring handlar ju inte bara om att pressa nivå. Man ska inte underskatta nyttan i att låta ett par andra öron göra sitt för att få det att låta så bra som möjligt. Din mix är klar när du inte anser dig kunna få det att låta bättre. I det läget så kan jag lova dig att vem som helst kan hitta något i din mix som dom hade gjort annorlunda. Både saker som du kanske inte ens lagt märke till själv, eller saker som du inte har samma åsikt om.
  5. Ja, och du tar även bort allt annat som ligger precis i mitten i stereobilden. Sk "vocal removers" tar inte bort bara sången. Den fasvänder bort det som ligger pris i mitten på mixen, dvs det som är identiskt i båda kanalerna.
  6. Automatisk volymkontroll vore bättre.
  7. Prova att parallellkomprimera, dvs mixa de okomprimerade ljudet med en (mer eller mindre hårt med snabb attack och release) komprimerad kopia. Mixen mellan komprimerat/okomprimerat väljer du efter tycke och smak. Se till så det okomprimerad ljudet är exakt i fas med det komprimerade, annars får du kamfilterproblem.
  8. TMD

    Liten fasfråga

    Nej, du kan inte höra någon skillnad om ljudet börjar med en höjning eller en sänkning i lufttryck. Om du byter polaritet på hela rasket så kommer det låta precis likadant.
×
×
  • Skapa ny...