Jump to content
Annons

torsig1967

Medlem
  • Antal inlägg

    13
  • Gick med

  • Senast inloggad

Rykte i communityn

0 Neutralt
  1. Efter att debattens vågor gått höga ett tag (t.ex. om man läst alla 68 sidor till hit) kan man ju alltid koppla av med lite Piratmusik. Gammal underjordisk synthdänga från 1996 som känns rätt profetisk idag: Pirater
  2. Funkar ju bra. Två kompletterande frågor: 1. Finns det något kommando för att flytta ett klipp direkt från regionlistan (den längst till höger) till markören? 2. Finns det något kommando för att aligna klipp "on the fly", dvs. då man klickar kommandot hamnar markerat klipp där playcursorn är - under playback. Det går i Logic har jag för mig, oerhört praktiskt.
  3. a) Ett klipp med definierad synkpunkt. 🙂 Jag har på något sätt placerat en markör (scrubbat mig fram eller liknande - lite osäker på vilken markör som gäller...) mig fram till exakt den punkt där jag vill ha klippet. Finns det någon metod att nu automatiskt aligna aktuellt klipp till exakt denna punkt? Gärna med kortkommando... Eller är det musarbete och ögonen på skärmen som gäller?
  4. torsig1967

    Preview på region

    Jag har en lista med en massa regions i det lilla Regions-fönstret till höger i ProTools edit-vy. Nu vill jag gärna kunna lyssna på dessa klipp innan jag drar in dem i timelinen. Hur gör jag det? Exempel: Jag har tio olika ljudeffekter att välja på till en specifik grej i projektet. Jag vill snabblyssna på dessa och välja en. Då vill jag ju slippa dra dem på plats en efter en.
  5. Tiden gick och jag har nu hittat svaret på 1 själv. För den som är intresserad av att veta hur man kommer fram till att det finns 462 möjliga skalor med 7 steg ur ett tonmaterial på tolv så följer här en matematiskt ganska enkel förklaring fri från formler: i) Eftersom det i sammanhanget är en följd av intervall (deras ordning och storlek) som är det intressanta så saknar det betydelse vilken startton en skala har. Detta gör att vi kan fixera den till C. D.v.s. i vår uträkning börjar alla skalor på C. ii) Utgående från C skall vi nu skapa alla teoretiskt möjliga skalor. Till att börja med skall vi välja vilka toner skalan skall bestå av. Vi har redan valt C och skall således välja ytterligare 6 toner. Vi har till att börja med 11 toner att välja på, när vi valt denna ton (t.ex. G) återstår tio toner. Så till nästa ton har vi 10 att väja på o.s.v. A) Detta ger oss totalt: 11*10*9*8*7*6 = 332640 olika val av sex toner ur ett material av elva. iii) Härnäst måste vi notera att ordningen på dessa val (d.v.s. om vi valde G innan E o.s.v.) saknar betydelse. Inte för att tonernas ordning är betydelselös utan för att den redan innan är given! I en skala som börjar på C kommer E alltid att komma före G. Vi måste följaktligen kompensera för det antal möjligheter varje mängd av 6 toner kan ordnas, sorteras. 😎 Denna uträkning blir mycket lik föregående: 6*5*4*3*2*1 = 720 Vi dividerar resultatet från A med resultatet från B. 332640/720=462 Klart. På matematikspråk hade vi kort och gott kunnat säga "11 över 6" och en mer relevant länk - än tidigare givna i sammanhanget - är för den matematikintresserade följande: http://www.math.kth.se/~gunnarj/A03M1/FB/F1.6.html Läs framförallt det som står nere till höger. Vill man som jag dessutom veta vilka sex "parent scales" som finns rekommenderar jag följande lättlästa länk med en fullständig lista över de 42 "durlika" skalorna och en bra förklaring på varför just dessa är av speciellt intresse. http://www.nickkoutsoukis.com/42Seven.html --- Slutligen måste en amatörmusiker med matematikintresse som jag säga att denna enkla teori kring s.k. "parent scales" på ett ytterst enkelt sätt löser upp hela mystifikationen kring kyrkotonarter och modes och modus och allt vad det nu heter. Det är inte tillnärmelsevis så komplicerat som jag fått för mig då jag läst andra förvirrade och förvirrande förklaringar av dessa begrepp. Matte må uppfattas som svårt ibland men faktum är att det ofta kan visa hur enkelt saker och ting ibland förhåller sig. Därav dess exempellösa framgång genom seklerna.
  6. Hmmm.... lite konstigt sätt att svara. Vad är det jag inte är insatt i menar du? Klart jag inte kan alltihop, då behövde jag ju inte fråga. 1. Den internetlänk du gav mig tar såvitt jag kan se inte upp skalor. Det är ju en generell beskrivning av kombinatorik. Jag undrar enbart hur du räknat i det aktuella fallet. Jag vet redan hur kombinatorik fungerar men jag får inte samma svar som du när jag räknar själv. Alltså förbiser jag något. Det kan väl inte vara speciellt svårt att svara på? Det är väl enbart några rader med räkning? Alternativt kan jag ge dig min uträkning så kan du tala om vad som är fel men det är sämre ur pedagogisk synvinkel för alla andra som läser tråden. 2. OK. Inga problem att förstå. 3. Det lät - i all sin korthet - som en definition. Definitioner brukar ju vara korta. Vilka är alltså dessa sex "parent scales"?
  7. Hittade just denna tråd men för att få full behållning ställer jag följande fråga till tubiux: 1. Hur ser beräkningen för att få fram att det finns 462 möjliga skalor med 7 toner i 12-tonsskalan ut? 2. Vad betyder det att skalorna är relaterade ”på ett modalt vis”? 3. Vad är definitionen på ”parent scale”. Att de ”liknar” dur-skalan är ju knappast en formell definition. Tack.
  8. Jag valde den för den har S/PDIF och var liten. Den är lätt att sköta men väldigt plastig och primitiv. Mer som en leksak tycker jag. Men det är väl de andra apparaterna du nämner också så... Tillbaka till ämnet. Någon som vet hur man ställer klockan?
  9. Jag har köpt en Microtrack och laddat ner senaste firmware (1.4.5) men fattar inte hur man ställer klockan. Det finns en fin ruta i Systemmenyn och man kan bläddra mellan datum och tid, men jag hittar inget sätt att ändra siffrorna. Inte ett knyst i manualen finns det. Någon som vet?
  10. Jag hade tur, det handlade om att s/pdifingången slutat fungera. Efter lite nätsökning visade det sig att det är ganska vanligt på Traveler och att man kan trimma in det hela själv - så att det fungerar igen: http://www.soundonsound.com/forum/showflat...c640#Post168486
  11. Finns det några som reparerar ljudkort i Sverige? Jag har ett MOTU som behöver fixas men generalagenten kan enbart skicka till USA och det blir DYRT. (Garantin har gått ut alltså.) Alla tips emottages med öppen famn 😄
  12. DN debatt har ju ett hyfsat genomslag. Det kanske är ett försök till smart marknadsföring? Genom att skapa debatt kring ett aktuellt ämne hoppas han få uppmärksamhet också för sin nya skiva. Fast det blev ju inte så mycket debatt, så det blir nog till att sända lite reklam i alla fall... Debatten uteblev nog därför att ämnet är utjatat. De som inte gillar dokusåpor har för länge sedan tröttnat på att ens debattera ämnet och de som gillar dokusåpor har för länge sedan tröttnat på att ens debattera ämnet.
×
×
  • Skapa ny...