Jump to content
Annons

Numpaden funkar inte i Logic 9


Karax

Recommended Posts

Hej!

Jag har precis gått över från Cubase 6 (på PC) till Logic Pro 9 (Macbook Pro) och försöker lära mig grunderna i programmet. En sak som jag inte lyckas lösa är att numpaden på mitt usb-kopplade tangentbord inte verkar funka som den ska. T.ex. så funkar inte , (komma) 0 (noll) / (forward slash) och * (gångertangenten). När jag trycker på dessa så flashar skärmen vitt, vilket jag förstått är Logics felmeddelande istället för att ett ljud spelas. Däremot funkar det att trycka på siffertangenterna på numpaden för att switcha mellan olika screensets. Enter funkar också för att starta/stoppa playback.

Jag kör Logic på en Macbook Pro 2011 (OS X Lion 10.7.2) och har ett Logitec K800 trådlöst tangentbord ikopplat. Jag har "Svenskt - Pro" som inmatningskälla i Systeminställningar/Tangentbord.

Vore väldigt tacksam om någon kunde hjälpa mig med detta!

/Joakim

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Ok jag får lägga in kortkommandona manuellt för numpaden alltså? Om jag då ska assigna default-funktionerna på numpadtangenterna, hur brukar de vara normalt? Pause är på komma-tangenten va?

En skum grej jag märkte nu i Key Commands dialogen är att det står att Rewind och Forward är assignade till Numpad , och Numpad . (se bifogade bilden). Detta stämmer ju inte, nu har jag Rewind och Forward på vanliga , och . (inte på numpaden alltså). Finns väl för övrigt inte punkt på numpaden... Vad kan detta bero på?

Vilken tangent motsvarar symbolen som visas för Play i bifogade bilden? En uppåtpil med ett streck ovanför.

Link to comment
Dela på andra sajter

Finns inget "normalt", du får och kan ställa in så att de kommanon du behöver ligger där du vill at de ska vara.

Om du bill att det ska vara som i Cubase kan du enkelt ställa det.

Redigerat av chrisB
Link to comment
Dela på andra sajter

Ok, jag trodde det skulle finnas kommandon på t.ex. noll-tangenten "by default". Kollar på en video-kurs om Logic på MacProVideo och där refererar killen till funktioner på de tangenterna som om de skulle vara default. Pause på komma-tangenten t.ex.

Link to comment
Dela på andra sajter

Yes, jag märkte nu att Key Commands dialogen visar vilken funktion som är assignad till en viss tangent om man trycker på tangenten. Och som du säger - trycker man på enter, så markeras Play i listan. Vilket ju bekräftas om man trycker på Enter ute i Arrange ;-)

Tack för svaren förresten 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej Paul

Jag brukade köra Logic 5 på PC för en massa år sen innan Apple köpte upp Emagic, som då gjorde Logic. För mig är det lite av ett kärt återseende att komma tillbaka nu. Jag var, liksom många andra, jävligt sur för att man inte kunde fortsätta med nyare versioner av Logic på PC och hängde kvar i version 5.5 ganska lång tid innan jag gick över till Cubase. Cubase har jag successivt lärt mig att trivas med, men planen har ändå varit att skaffa Mac o gå tillbaka till Logic.

Jag har nästan bara positiva intryck hittills. Jag gillar det grafiska gränssnittet bättre i Logic, tycker det känns tydligare o cleanare och därför enklare att jobba i än Cubase. Har alltid tyckt Cubase känts lite plottrigt och att det går att göra samma sak på lite för många olika sätt där. Dock har Cubase blivit bättre på den här punkten i senare versioner, särskilt v.6. Jag tycker generellt att Logic har lite smartare upplägg. Att det följer med ett 19 Gb bibliotek med Apple loops, samplingar, instrument med Logic är ju inte fel.

Det finns dock några punkter där Cubase är bättre än Logic - en jävligt sunkig grej är att man inte kan markera fler än ett track i arrange fönstret i Logic, tex om man vill deletea många tracks samtidigt, eller flytta dem upp eller ner. Helt obegripligt att de valt att ha det så enligt min mening. Sen är jag inte överförtjust i upplägget att man ska trycka på Escape-tangenten och välja verktyg i Logic, tex Scissor tool för att klippa isär regions. Gillade mer att man kunde hålla in Alt i Cuabse för att automatsikt få klippverktyget. Jag har inte hunnit prova jättemkt med detta än, så kan hända att jag hittar bra lösningar i Logic. Allt som allt är jag iaf jäkligt nöjd med bytet.

Vad gäller Mac OS jämfört med Windows så tycker jag nästan bara det finns fördelar med Mac.

/J

Link to comment
Dela på andra sajter

Om du kör på en mac så kan du binda till cmd knappen + vänster mus. uppe till höger i arange fönstret samt i tex piano rollen så kan du ställa in det högra verktyget för vänster mus och den högra är för "cmd click".

Du kan nog trycka escape och sen hålla inne cmd medans du klickar på det verktyg du ska välja för att välja ditt "cmd click" verktyg.

Link to comment
Dela på andra sajter

Aha gött! Får kika på det. Är det i preferences man ställer in det?

Japp nånstans i preferences är det. Har för mig att det heter third tool eller nåt sånt. Mycket bra funktion iaf 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack! I preferences under General/Editing kan man ställa in "Right mouse button" så att man kan assigna den till ett verktyg. Grymt! Vänster musknapp - pointer, höger - pencil och Cmd - scissor, blir perfekt!

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 veckor senare...

Ytterligare en grej i Logic jag försöker fixa, som någon här kanske har svar på - hur inaktiverar man animationen som visas när man byter mellan olika screensets? När jag växlar screensets med nummertangenterna, så animeras fönstren så att de "flyger mot en" när de öppnas. Kanske inte ett jätteallvarligt problem, men jag tycker det är rätt fult och störande.

Som sagt kör jag Lion 10.7.2.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...

Viktig information om kakor (cookies)

Vi har placerat några kakor på din enhet för att du ska bättre ska kunna använda den här sajten. Läs vår kakpolicy och om hur du kan ändra inställningar. Annars utgår vi från att du är bekväm med att fortsätta.