Jump to content
Annons

Rökmaskin


debatt

Recommended Posts

En rökmaskin är en maskin som skapar en ofarlig(?)[debatts anm.] atmosfärisk rökeffekt. Rökmaskiner använder sig av en speciell typ av "rökvätska", där olika sorters rökvätska kan ge olika typer av rök. Rökmaskinen är ett vanligt komplement på klubbar och som specialeffekt för musiker och i film.

En rökmaskin fungerar så att den med en elektrisk pump transporterar rökvätskan genom en spiral av rör som upphettats kraftigt. Rökvätskan förångas då och slungas ut ur maskinen genom ett munstycke och bildar en kraftig vit rök. Till skillnad från kolsyrerök som håller sig nära golvet så sprids röken från en rökmaskin jämnt i ett rum, från golv till tak.

Konventionell rökmaskin

Konventionell rökmaskiner "bränner" vätskan, har en uppvärmningstid och kan starta brandlarm då röken betraktas som brandrök av rökdetektorer. Röken ligger inte kvar under längre tid utan endast under en begränsad tid.

Hazer/Cracker

Dessa maskiner finfördelar vätskan till ytterst små droppar, som ligger kvar i lokalen under en längre tid än den konventionella rökmaskinens rök. Dessutom fungerar de direkt efter inkoppling utan uppvärmningstid. Vätskan som används är inte densamma, utan en vätska klassad som matvara som är ofarlig att andas in.

Det finns två huvudtyper av "dimmaskiner". Den ena typen har inbyggd kompressor, dessa låter som en kompressor.Finns även med extern kompressor och då kan kompressorn placeras i ett angränsande rum för att inte höras. Andra har gastub, dessa är helt tysta, men hantering av gastuber krävs. Det är dessa varianter som används vid shower då man vill ha en jämn dimma för att lyfta fram ljuset, dock kompletteras det ofta med vanliga rökmaskiner då dessa ger mer "rökkänsla".

Kolsyreis

Dessa maskiner är egentligen en stor tryckbehållare som man kokar vatten i. När vattnet är uppvärmt, så sänker man ner en korg med kolsyreis i vattnet. Detta ger en rök som "rinner" över golvet och är en välkänd effekt inom teater och show. Modernare varianter finns som har inbyggd kylning, ungefär som ett kylskåp.

Tester

I Sverige måste rökmaskiner vara testade och godkända. Det finns dock folk som mår dåligt, vissa får även problem med att andas. Det kan bero på till exempel handikapp och sjukdomar, till exempel lungskador.

De olika typerna av rökalstrande ämnen reagerar kroppen helt olika på, kolsyreröken har ingen skadlig effekt om man inte är väldigt nära maskinens utlopp. Däremot kan röken från maskinerna som "bränner" vätskan vara väldigt skadlig om känsliga personer blir utsatta. Hazer/cracker-vätska är helt ofarlig även för de med lungproblem.

[källa: Wikipedia]

Vad är de bra för? Vad är er uppfattning?

Kan man använda flera stora luftfuktare istället och uppnå liknande resultat eller medför det hälsorisk?

😱

Edited by debatt
Link to comment
Share on other sites

Annons

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...