Jump to content
Annons

Hur ska man placera Subwoofern på skrivbordet ?


Gäst

Recommended Posts

Har ett par ganska små monitorer på varsin kant på mitt skrivbord. Funderar på att köpa denna http://www.thomann.d...woo_b_stock.htm men vet inte vart man ska ha den, har dåligt med plats. Att ställa den under skrivbordet är väl ingen smart ide, eller ? Har ni nå tips ? Ska den vara i mitten av ljudbilden ?

Redigerat av punchline82
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Placering av suben är helt avgörande av mixposition och rummets mått och svar, så du måste prova (och/eller mäta) dig fram till en bra placering för att få ett så jämnt frekvenssvar som möjligt i basen.

Ett grovt men enkelt tillvägagångssätt är att ställa subben där du sitter och sedan spela upp basrik musik (olika tonarter / låtar) samtidigt som du går runt i rummet och lyssnar vart du får jämnast respons i basen. Där placer du subben. Detta förutsätter dock att du redan har optimerat placering av din sweetspot.

Link to comment
Dela på andra sajter

Märker man stor skilnad i ljudbilden med en woofer ? Då lär ju mina Bechringer monitorer agera som enbart diskant, eller ?

Fördelen med en sub är att du får mer tryck, längre ned i basregistret, men samtidigt så innebär det också att du kommer att dra igång rummets problemfrekvenser i basregistret vilket kan leda till tydligare förstärkningar och utsläckningar i det området vid sweetspot. Om du tex. har små närfältsmonitorer så kommer du uppleva skillnad i betydligt mer botten, på vissa ställen i rummet, och på vissa ställen kommer du uppleva det motsatta, vid olika frekvenser.

Innan du köper en sub skulle du kunna börja med att kolla så att du har din sweetspot i en position som ger dig så jämnt frekvenssvar som möjligt när du spelar monitorerna fullrange. Försök sedan att låna en sub som du delar runt 80 hz (= att dina monitorer spelar från 80 Hz och uppåt) och gör som jag beskrivit i inlägget ovan. Då får du en ganska bra känsla över vad suben gör i ditt rum. Om inga akkustiska åtgärder finns gjorda för basen i rummet, kan det vara klurigt att få en hyfsat jämn respons. Viktigt att komma ihåg dock är vad man har för syfte och mål. Ibland kanske känslan av en sub är viktigare för kreativiteten vs. att ha ett jämnt frekvenssvar i basen för att lättare kunna mixa.

Redigerat av wellness music
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...