Jump to content
Annons
  • entries
    9
  • comment
    1
  • views
    5,098

pro tools m.m.


MattiasA

673 views

Har haft tillgång till Pro tools 8 en del under den senaste tiden.

Jag har aldrig riktigt satt mig in i PT innan även om jag som musiker

har suttit med i studio där de kört PT.

Som vanligt när man kör ett annat DAW så känns det som om man har hockeyhandskar

på sig när man smidigt försöker mixa som vanligt.

Även de enklaste sakerna tar lång tid och man känner att mycket av kreativiteten går åt till irritation.

Men det är också intressant att se en hel del enkla lösningar som ordinarie DAW, Logic 9, inte klarar.

Den kanske största saken för var en sådan enkel sak som att kunna arrangera pluggarna i ett eget system. Att inte Logic ens i version 9 klarar av detta är ju riktigt dåligt. Kanske konstigt att man hakar upp sig på en sådan här detalj men mixning handlar mycket om flöde och snabbhet. Och att ha sina pluggar organiserade som man vill är helt klart något som gör livet enklare.

Det finns såklart andra saker som PT säkert gör bättre än Logic men jag har inte riktigt kommit så långt än.

Nu är ju PT även släppts löst till oss med "vanliga" ljudkort så då kommer ju tanken upp, att vid nästa DAW köp, slå till och byta.

En annan detalj var att jag körde i 48 khz istället för 44 khz upplösning(??).

har för mig att man inte ska kunna höra någon större skillnad mellan dessa upplösningar men jag tyckte faktiskt att det lät renare(!!??)

Jag som alltid dissat dessa ljudnördar som ständigt hävdar att PT låter bättre än övriga DAW och att 48 låter mycket, mycket bättre än 44. Men det kan lika väl ha varit något annat som påverkat mig. Vad fan vet jag... egentligen?

Har nu kommit till en tidpunkt när jag inte kan skylla mina resultat på dålig lyssning. Kör i och för sig i lurar men vet många som mixar jäkligt bra i sämre lurar än min (sennheiser hd650).

Och jag vet även vad som är min största svaghet. Jag får inte instrumenten att bli tillräckligt separerade i mixen. Tycker jag kan få bra tryck i mixen. Kan även låtsas mastra upp låtarna rätt högt i RMS.

Men detta jäkla separationsproblemet är så svårt. Man hör ju alla instrumenten rätt bra men det finns i den klarhet i mixen som jag vill ha.

Framför allt ballansen mellan trummor, bas och gitarr ligger problemen.

Tycker jag skär, sidechainar och komprimerar men ändå är det instrument som tävlar mot varandra.

Visserligen gillar jag mixar som är lite tjocka men jag känner ändå att jag skulle vilja bemästra konsten att kunna separera instrument ordentligt.

Alla tips är välkomna även om det egentligen bara handlar om träning.

 

ha de gött

1 Comment


Recommended Comments

Hej kul att läsa ditt inlägg . själv är jag ganska ny på PT men har gått en kurs och fått certifikat i nivå 101 PT. Kolla hemsidan Avid för det ger en del att ta denna kursen faktiskt. Vi använde bara 48 på kursen.

Wicke

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...