Jump to content
Annons
  • Veckans pluggtips #13: StandardCLIP klipper mjuka kanter på mix och master

    Softclipping, eller bara clipping som det också kallas, är lika användbart som det är missförstått. StandardCLIP hjälper dig att runda av starka toppar, och forma ljudet på ett sätt som inte är möjligt med andra verktyg.

    Jon Rinneby

    StandardCLIP_1_4_18_product_image_1800.webp.b16176545207481a65b4967b3b73a813.webp

    StandardCLIP från SIRaudiotools, som vid det här laget har ganska många år på nacken, har komiskt nog blivit något av en standard när det kommer till clippers. Men vad är egentligen en clipper? Det handlar helt enkelt om distorsion, alltså en förvrängning av ljudet, som i förlängningen kan användas i för att kontrollera dynamik och ljudstyrka, eller för att addera övertoner.

    Du kan se på en (soft)clipper som en snällare variant av limitern, som istället för att kapa topparna rakt av rundar av transienterna, inte helt olikt analog hårdvara som styrs över. Detta kan du använda till din fördel, både i mixing och mastring, vilket jag demonstrerar i videon nedan.

    StandardCLIP är en mångsidig clipper som har allt du behöver och mer därtill. Gränssnittet kan vid en första anblick te sig aningen överväldigande, men egentligen är det inte särskilt många inställningar att hålla reda på. Förutom det tydliga analysfönstret som visar klippnivån i rött hittar vi Gain som styr signalen in i pluggen och Clip som bestämmer hur mycket av signalen som ska klippas. Vidare kan du välja olika typer av clipping med Mode: vanlig Soft Clip Classic, Soft Clip Pro (som jag själv brukar använda) och hard clip - likt en vanlig limiter. Soft-Clip Saturator bestämmer mängden mättnad (hur tydlig färgningen ska vara) och Oversampling kan ställas från x4 till häpnadsväckande x256 för att råda på aliasing. Här rekommenderar jag mellan x4 till x32 beroende på hur hårt du pressar pluggen. Vidare kan du sätta ett maxtak med Ceiling, likt en limiter. Slutligen kan Assistant hjälpa dig att hitta en rimlig nivå mellan klippnivån och ceiling - detta har jag dock själv aldrig testat.

    Här kan du titta och lyssna på när jag demonstrerar pluggen:

    StandardCLIP kostar i skrivande stund 25 euro och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida >blatt_streck.png.b255b0b40029a2a6945a51e53f323cdf.pngI Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby

    Här finner du samtliga Veckans pluggtips >


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...