Jump to content
Annons
 • Iceland Airwaves Festival – världens nordligaste showcase- och musikbranschfestival

  Vi har dykt ner i Iceland Airwaves historia, och tipsar om några musikakter och samtal som går att uppleva på årets festival. Den 3-5 november drar festivalen igång.

  Lotta Fahlén

  853991968_PublikhavetunderFlamingLips-spelning2014paIcelandAirwaves-FotoAlexanderMatukhno_1800.jpg.89a6be0d83b63d88a9f49265902372aa.jpg
  Publikhavet under konsert av Flaming Lips på Iceland Airwaves 2014. (Foto: Alexander Matukhno).

  Iceland Airwaves gick av stapeln för första gången 1999 i en flygplanshangar, och har sedan dess vuxit till Islands mest etablerade och välkända showcase- och musikindustrifestival. Tre dagar och två nätter i november bubblar Reykjavik av musik och events i alla hörn.

  Konserter går att uppleva i allt från skivbutiker, konstmuséer och barer till ståtliga kyrkor, nattklubbar och större arenor. Lokala musiktalanger delar scen med framstående internationella akter och genom åren har bland andra Björk, Mumford & Sons, Mac DeMarco, James Blake och Florence and The Machine besökt festivalen.

  Som en del av musikkonferensen kan människor i musikindustrin ta del av olika nätverksträffar, paneler och keynotes samt delta i diverse festligheter där möjlighet att komma i kontakt med musiker, agenter, journalister, promoters och managers från hela världen ges.

  Priset The Airwaves Awards är ett pris för att stötta lovande artister med inspelning, marknadsföring och turnerande, och delas ut under konferensen.

  Några av de akter som spelar på årets festival och som fångat vårt intresse lite extra när vi gått igenom programmet är:

  Sóley
  En Isländsk multi-instrumentalist, sångerska och låtskrivare vars musik beskrivs som drömsk surrealism.


  Antti Paalanen
  En finsk folkmusiker som på dragspel kombinerar finsk folkmusik med elektronisk dansmusik.


  Arlo Parks
  En brittisk singer-songwriter och poet.


  Konferensens fullspäckade schema bjuder bland annat på samtal om musikindustrin i klimatkrisen och diskussion kring hur artister kan nå ut på streamingplattformar.

  The Big Talk: The climate crisis and the cultural industries
  Vårt moderna samhälle står inför en kris som är så allomfattande och svår att bearbeta att den har en bedövande effekt på oss alla, vårt samhälle och våra industrier. Hur kommer klimatkrisen att påverka artisternas och musikbranschens arbete? Kan de kreativa branscherna dra sitt strå till stacken i kampen för en mer hållbar framtid?

  I The Big Talk kommer dessa frågor diskuteras och ett öppet och uppriktigt samtal föras kring detta gigantiska tema som berör varje aspekt av våra liv.

  konferans_1800.jpg.063ff2ec184c7788329863d738f70af6.jpg

  Paneldeltagare
  Vigdís Jakobsdóttir (Konstnärlig ledare/VD, Reykjavík Art Festival), Njörður Sigurjónsson (Professor i kulturmanagement, Bifröst University på Island), Lewis Jamieson (Kommunikationsdirektör, Music Declares Emergency), Sóley (artist).

  Moderator
  Lena Ingwerson (VD Music Cities Network).

  Breaking the sound barrier – finding success in a competitive streaming landscape
  Streaming och livemusik är de viktigaste inkomstkällorna för de flesta artister, men kapplöpningen till streamingframgång är svårvunnen eftersom vi i allt högre grad förlitar oss på algoritmer. Hur når du fram i en värld där det är lättare än någonsin att dela musik, men svårare än någonsin att omsätta den till en meningsfull inkomst?

  Paneldeltagare
  Sofia Sandqvist (Senior projektledare, Universal Music Sweden), Brittany Crawford (Co-Founder, Avant Garden Records), Ruben Neese (Manager, Brilliance Music Group).blatt_streck.png.5a1388109bfdb2644c1c30aa8b7d53e7.pngIceland Airwaves produceras av  konsertbolaget Sena, med stöd av det nationella flygbolaget Icelandair, och i samarbete med City of Reykjavik. Konferensen hålls i samarbete med Iceland Music, Reykjavík Music City och Business Iceland.

  Köp av biljetter
  Det finns olika typer av biljetter där det billigaste alternativet är dagspass och det dyraste ger tillgång till hela festivalen och konferensen. Det finns möjlighet att boka paket där hotell och transport ingår och för den som är sugen på kombinera festival med ett dopp i Blå lagunen, kolla in vattenfall eller uppleva norrsken går även det att boka på Iceland Airwaves hemsida till rabatterat pris. Kolla in de olika biljettpriserna här >

  För den som inte har möjlighet att köpa biljetter till Airwaves men befinner sig i Reykjavik finns även ett populärt off-venue-program med ännu fler konserter och evenemang som dagtid även passar familjer.blatt_streck.png.5a1388109bfdb2644c1c30aa8b7d53e7.pngFakta:

  Vad: Iceland Airwaves är en showcasefestival och musikkonferens som hålls årligen i Islands huvudstad Reykjavík.

  När: Festivalen är den 3-5 november, och konferensen den 4-5 november.

  • Gilla 1

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...