Jump to content
Annons
  • 10 vanliga fel vi gör när vi mixar – del 1/2

    FREDAGSTIPSET: Idag tänkte jag prata lite om några vanliga fel många av oss gör när vi mixar, eller rättare sagt saker vi inte gör. Detta följer vi upp nästa vecka med ytterligare fem pekpinnar. Då kör vi!

    Jon Rinneby

    ingang_77119153.jpg.233312b59c2a252a15021ba805cef588.jpg

    1. Jobba mycket med volymautomatisering. Detta är den stora hemligheten bakom en professionell mix, jämfört med en mer amatörmässig. Alla instrument behöver inte höras lika mycket hela tiden, kanske ska låtens fokus flyttas från ett instrument till ett annat, kanske ska något instrument plockas bort under verserna osv. Allt detta bidrar (nästan) alltid till en mer spännande och levande mix, som andas och rör sig, precis som verkligheten. Sedan ska du naturligtvis fortsätta att jobba med eq, kompressor och andra effekter precis som vanligt, men det viktiga är automatiseringen, den är nyckeln till framgång!

    2. Soloknappen är din fiende. Försök, i den mån det går, att mixa i helheten. Vi lyssnar inte på musik i solo, det spelar ingen roll hur enstaka instrument låter, det är helheten som räknas. Ibland kan det naturligtvis vara nödvändigt att sololyssna, exempelvis när du vill råda bot på en jobbig frekvens eller liknande. Tänk såhär, om du spenderar 5 timmar på en mix, använd större delen av den tiden till att lyssna på hela mixen, inte på detaljer.

    3. Försök få din mix att låta intressant på svag volym. Då kommer den garanterat att låta fantastisk när du krämar på. Förutsatt att du har koll på frekvensspektrumet naturligtvis, så att inte bas eller diskant poppar ur och förstör helhetsupplevelsen. Detta kan du läsa mer om det tidigare fredagstipset: Se till att din mix funkar optimalt på alla ljudnivåer.

    4. Undvik att styra över masterregeln. Visst, nästan alla moderna inspelningsprogram jobbar internt i 32 bit floating point, vilket i praktiken gör det omöjligt att skapa distorsion inuti programmet. Men så fort du exporterar till exempelvis 24 bitar eller lägre så uppstår digitaldist om du ligger över nollan på mastern. Något du alltid vill undvika! Om du vet med dig att du brukar spela in starkt kan en bra regel vara att dra ner alla kanaler mellan -6 och -10 dB innan du börjar mixa. Men blir det inte onödigt mycket brus då kanske du undrar? Nej, inte om du spelat in i 24 bitar, eller använder många mjukvaruinstrument.

    5. Ta många och regelbundna pauser. Mixa inte under för långa perioder, 15–20 minuter effektivt åt gången brukar vara lagom, gör sedan något annat en stund. Diska, gå ut med hunden, vattna blommorna, spela lite datorspel och så vidare. Öron och hjärna behöver vila, detta är superviktigt.

    Här finner du 10 vanliga fel vi gör när vi mixar – Del 2

    Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!


    Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...