Jump to content

 • 28 instrument från Roland nu optimerade för Apple Silicon

  Roland meddelar att 28 instrument som ingår i Roland Cloud nu är fullt optimerade för Apple Silicon (M1).


  Björn Olsberg

  roland_cloud_instruments_hero.jpg.1577d9073f2add5b04cfac4d28d6f167.jpg

  Flera tillverkare har meddelat stöd för Apple Silicon (eller M1 som har släppts så här långt), men många av pluggarna eller apparna lutar sig fortfarande mot Rosetta 2 som emulerar Intel-processorer.
  Som en av de tidigare pluggtillverkarna släpper nu Roland fullt M1-optimerade pluggar vilket bör innebära en kraftig förbättring av prestanda och energieffektivitet jämfört med tidigare, och möjligen även stabilitet. Nyheten är så klart särskilt intressant för Mac-ägare med datorer som har de nya processorerna.

  Totalt ingår över 50 virtuella instrument i Roland Cloud som är en prenumerationstjänst.

  Instrumenten som har uppdaterats är

  • ZENOLOGY
  • SYSTEM-1
  • SYSTEM-8
  • JUNO-60
  • TR-606
  • D-50
  • JX-3P
  • PROMARS
  • SH-101
  • JUNO-106
  • SYSTEM-100
  • TB-303
  • TR-808
  • JUPITER-8
  • JV-1080
  • TR-909
  • SH-2
  • XV-5080
  • SRX BRASS
  • SRX DANCE TRAX
  • SRX ELECTRIC PIANO
  • SRX KEYBOARDS
  • SRX ORCHESTRA
  • SRX STRINGS
  • SRX STUDIO
  • SRX WORLD
  • SRX PIANO I
  • SRX PIANO II

  Läs mer om Roland Cloud >


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • studiofestival_50_sommarlat_2_ej 2021.jpg

  Studiofestival – Skapa bästa sommarlåten!
  Sommarens tävling har dragit igång.

  Läs mer >

 • Similar Content

  • By Mats_S
   Japanska Roland bjuder på en massiv produktlansering i dag. Oavsett om du är gitarrist, keyboardist eller trummis finns något att hämta på eventet Roland Connect (vi återkommer till gitarrnyheterna senare under dagen).
   FA-06 och FA-08 är två workstationsyntar i helt nya produktfamiljen FA. De kännetecknas av en inbyggd sequencer med 16 spår, inbyggd sampler (baserad på fristående enheten SP-404SX), en uppsättning slagplattor för trumprogrammering samt inbyggd effektsektion. För dig som hellre ansluter FA-syntarna till en dator erbjuder Roland kommunikation via usb eller midi och möjlighet att överföra låtar från den interna sequencern till ditt inspelningsprogram.
   Om du vill skapa kompletta arrangemang direkt i din FA-synt går det bra att ansluta en gitarr, en mikrofon eller en linjekälla till de inbyggda ingångarna för att spela in ljudspår.
   FA-06 har en anslagskänslig klaviatur med 61 tangenter, över 2 000 ljudprogram från ljudmodulen Integra-7 och full kompatibilitet med de ljudprogram som utan kostnad erbjuds på Rolands webbplats Axial. Storebor FA-08 delar de flesta egenskaper med FA-06 men har i stället 88 vägda tangenter av samma slag som finns på Rolands mest exklusiva digitalpianon.
   De preliminära priserna är 9 110 respektive 14 580 kronor inklusive moms när syntarna landar i Sverige i mars.
   Helt nytt är också RD-800, ett stagepiano med 88 vägda tangenter som är skräddarsytt för liveframträdanden. RD-serien har funnits i 25 år och den nya medlemmen bjuder på både utseendemässiga och ljudmässiga förbättringar. Ljudbanken har utökats med fler piano- och flygelljud som kompletteras av orglar, syntljud och elpianon av vintagetyp. Det finns exempelvis fem olika akustiska pianoljud, med totalt 34 olika variationer. En helt ny funktion är den så kallade Tone Color-ratten, som ger dig stora möjligheter till drastiska ljudförändringar genom att justera en enda ratt.
   Priset hamnar på cirka 20 050 kronor inkl. moms när instrumentet börjar säljas i februari.
   Tillverkare/kontakt: Roland (www.roland.se)
   Klicka här för att visa nyhetsartikel
  • By Mats_S
   TM-2 är en kompakt och batteridriven ljudmodul med två ingångar för att ansluta triggerenheter. Roland erbjudet ett stort antal slagplattor och andra triggerenheter som är kompatibla med TM-2, bland annat nya KT-10 – en baskaggepedal. De inbyggda ljuden (fler än 100) i TM-2 kan antingen användas för att förstärka dina akustiska trumljud, eller för att spela upp helt nya slagverksljud som komplement till ett vanligt trumset.
   TM-2 har en inbyggd effektdel med bland annat reverb, flanger och delay samt möjlighet att ladda samplingar från minneskort av typen sdhc. Det kan röra sig om allt från korta trumsamplingar till kompletta backing tracks.
   Tillverkare/kontakt: Roland (www.roland.se)
   Klicka här för att visa nyhetsartikel
  • By Mats_S
   Trots att Aira inte ens lanserades i samband med Namm-mässan lyckades Roland stjäla showen med sin nya produktlinje, mycket tack vare en serie teaserfilmer med blinkningar åt klassiska Rolandprodukter som TR-808. Men nu vet vi mer om Aira-familjen, som har fyra medlemmar: System-1, TB-3, TR-8 och VT-3.
   System-1 är en klaviaturförsedd synt (25 tangenter) som liksom övriga Aira-enheter är baserad på en teknik som Roland kallar acb – analog circuit behavior. Det handar alltså inte om någon analogsynt – som en del hade spekulerat i – utan den bygger på en grundlig analys av analoga kretsar som sedan återskapas med hjälp av digital teknik.
   Det som gör System-1 riktigt spännande är att den kan styra mjukvaruversioner av klassiska Rolandsyntar i din dator och även köra dem direkt från System-1-hårdvaran, alltså fristående från datorn. Först ut är en mjukvarusynt som är baserad på SH-101, men Roland utlovar att fler syntar är på gång.
   Helt klart är att System-1 inte lider brist på fysiska reglage. Här finns knappar och rattar så att det räcker och blir över. Jogg-hjulet till vänster styr en funktion som kallas ”scatter” och som låter dig välja mellan olika variationer i den inbyggda arpeggiatorn.
   System-1 kan anslutas via usb till en dator och även kommunicera direkt med andra Aira-enheter, till exempel TB-3 Touch Bassline, som givetvis är baserad på legendariska acid house-synten TB-303. Ljudmässigt utlovas TB-3 hamna ruskigt nära originalet, men självklart har Roland passat på att förbättra synten. Den inbyggda sequencern har fått ett helt nytt gränssnitt med en upplyst pekskärm varifrån du kontrollerar tonhöjd, volym, filter och modulering. Även här finns en scatter-funktion med baklängesuppspelning, gate och upphackningseffekter.
   TR-8 är en renodlad trumsynt med ljud från både TR-808 och TR-909 (totalt 16 uppsättningar olika trumljud), två av de mest inflytelserika trummaskinerna någonsin. Även här har de analoga kretsarna återskapats in i minsta detalj, men en del förbättringar har tillkommit. Varje trumljud har separata inställningar för stämning (tune) och utklingning (decay). Baskaggen och virvel har också fått rattar för justering av attack och komprimering. Inte helt oväntat dyker ett scatter-reglage upp även här. En spännande funktion är möjligheten att ansluta externa ljudkällor och applicera en inbyggd side chain-funktion på dessa.
   VT-3, slutligen, är en ”voice transformer” som låter dig applicera formant- och tonhöjdseffekter på röster, eller vilket annat ljud som helst för den delen. Roland utlovar den klassiska robotrösteffektern, men upplyser också om att VT-3 lika gärna kan användas för att göra om din röst till en synt.
   Samtliga Aira-enheter är väl anpassade för livebruk, både sett till funktionerna och gränssnittet.
   Prova 3 nr av Studio för bara 99 kr!
   Läs mer på nätet: http://www.roland.com/aira
   Tillverkare/kontakt: Roland (www.roland.se)
   Klicka här för att visa nyhetsartikel
  • By Mats_S
   Roland har ännu inte avslöjat alla detaljer om produktfamiljen Aira, men på lördag är det dags. Här kommer du att kunna följa lanseringen:
   https://tunemelt.tv/video/3191585
   Här hittar du all information om Aira som hittills offentliggjorts:
   http://www.roland.se/articles/default.aspx?a=70162
   Klicka här för att visa nyhetsartikel
  • By Studio.se
   PRESSRELEASE
   Hamamatsu, Japan, September 5, 2019 — Roland, a leading manufacturer and distributor of electronic musical instruments and professional video products, unveils the MC-707 and MC-101 GROOVEBOXES, two self-contained production tools designed for today’s electronic music creators. These powerful products reintroduce Roland’s iconic GROOVEBOX concept to a new generation of musicians, updated with the very latest sounds and a wide range of customization options. With the versatile MC-707 and MC-101, users can create complete, polished productions with no external gear or easily integrate with modern computer-based music environments.
    

   MC-101 & MC-707
   In 1996, Roland launched the original MC-303 GROOVEBOX to great acclaim, and the popular series evolved with many additional MC models over the next decade. Building on workflows introduced with genre-defining Roland instruments like the TR-808, TR-909, and TB-303, the GROOVEBOX series allowed people without musical training—but with keen musical sensibilities—to create songs quickly and easily, and in some cases, these individuals gave rise to entirely new musical genres and styles. The MC-707 and MC-101 fuse this landmark concept with today’s advanced technologies, giving electronic-focused musicians more creative power than ever before.
   The MC-707 GROOVEBOX offers everything needed to create a song or perform a live set without a computer. Users can immerse themselves in eight-track recording, sequencing, sampling, synthesizers, and studio-grade effects, plus a curated palette of sounds, loops, and phrases. Audio and MIDI can be recorded with deep control over timing, while hands-on faders and knobs inspire in-the-moment creativity.
    


    
   Equipped with Roland's latest sound engine, the MC-707 has all the sounds of legendary Roland rhythm machines and synthesizers, but also looks forward with modern digital and hybrid sounds. The eight-track sequencer is optimized for fluid production of today's electronic-focused music styles, with 16 ultra-sensitive pads for playing or sequencing drum parts, melodic basslines, or polyphonic chord progressions. There’s also a TR-REC step sequencer inherited from Roland’s classic drum machines, perfect for building rhythm parts quickly.
   With its advanced USB audio interface capabilities, the MC-707 easily flows in and out of any computer production setup. Users can record all eight parts to individual DAW tracks and finish a song there, or sample sounds from a DAW to capture backing tracks, stems, and more for live shows.
   The MC-101 GROOVEBOX has all the high-quality sounds, sequencing, and effects of the MC-707, but in a more compact four-track version that’s go-everywhere portable. This professional production tool features a solid-yet-light design and runs for up to five hours on four AA batteries, allowing users to craft sounds, create drum patterns, and compose musical phrases just about anywhere.
   To learn more about the MC-707 and MC-101 GROOVEBOXES, visit Roland.com
 • Senaste artiklarna

 • Sponsrade artiklar

 • Utvalda blogginlägg

 • Utvalda pressmeddelanden

 • live_puff_basta_pa-ljudet.jpg

  Jakten på det perfekta PA-ljudet
  En av de viktigaste böckerna om PA-ljud, av Studios medarbetare Hans Nicklasson (pdf).

  Läs mer >

 • lathund_puff_spalt.jpg

  Lathund för låtskrivare
  Eva Hillereds låtskrivarbibel släpptes i ny upplaga 2020, och vi är enormt glada över att ha den som e-bok i vår butik. (Finns även i pdf).

  Läs mer >

 • gup82_red.jpg

  Studios butik
  Här kan du köpa några av Studios bästa temanummer (pdf).

  Till butiken >

×
×
 • Create New...