Jump to content
Annons
 • Podcast-produktion och ljudläggning med Julia Rakel

  I årets sista måndagsintervju pratar vi med Julia Rakel om hennes arbete som ljudläggare – om arbetsprocessen, hur hon får till rätt ton och känsla samt hennes favoritverktyg.

  Lotta Fahlén

  917585811_JuliaRakel_red.thumb.jpg.4c183f4a0fff853605d5b26239f2af02.jpgJulia Rakel

  Julia Rakel är producent och artist som frilansar som ljudläggare på bland andra produktionsbolagen Munck, Umami Produktion och Radja Sound Design Agency. Under eget namn ger hon ut finurlig och säregen pop och på Tambourine Studios i Malmö producerar hon även andra artister och band. 


  Hur kom du in på ljudläggar-spåret? 
  Ja, jag vet faktiskt inte helt riktigt. Kommer bara ihåg att jag tänkte ”jag vill nog jobba med radio” och sen blev det lite så. Jag har alltid haft en väldig förkärlek till ljudläggning och fick möjlighet att ljudlägga och slumixa en animerad kortfilmserie för några år sedan. Efter det var jag helt fast!

  Hur kan en “vanlig dag på jobbet” ser ut för dig när du ljudlägger? 
  Jag börjar alltid dagen med att gå igenom kalendern och mailen för att få en överblick om hur långt gången jag är i de olika projekten som rullar samtidigt. Jag har lärt mig den hårda skolan att överblick och god planering är väldigt viktigt för att hinna med allt. Sen är det upp med Pro Tools, på med timern en timme och sen är jag igång. Jag försöker alltid att jobba fokuserat en timme åt gången, sedan paus 5 minuter, arbete en timme till, och så vidare. Det fungerar bäst för mig att göra så, speciellt nu när arbetet främst görs hemifrån. 

  Vill du guida oss genom din process när du går från råmaterial till färdig podcast eller dokumentär? 
  Jag brukar prata direkt med producenten och höra vad den tänkt och förväntar sig av slutresultatet, jag gillar feedback i alla former! Sen tar ofta ner filer från WeTransfer eller nåt liknande, öppnar Pro Tools och lägger upp allting som jag vill ha det. Röster skickar jag till en bus, musik till en annan, effekter till en och så vidare.

  Jag gillar också att kunna materialet så bra som möjligt, så jobbar jag med en podcast eller dokumentär brukar jag alltid börja mixa rösterna så jag känner att jag hört och kan storyn innan jag börjar med musik och effekter. Musikdelen är nog min favoritdel.

  Jag gillar att använda Arturia's V Collection och ha framme olika stämningssyntar och skriva musiken ”as I go”. Behöver jag finslipa musiken så öppnar jag det i ett nytt projekt och när jag är klar importerar jag sedan den färdiga musiken in i huvudprojektet igen. Upplever jag att jag fastnar vid någon passage så brukar jag göra en markering och fortsätta med nästa del så att arbetet känns effektivt. Det brukar nästan alltid vara så att när jag sen återvänder till den markeringen så har det släppt! 

  När ljudläggningen är klar skickar jag en första version till producenten och får feedback, går igenom projektet en sväng till, skickar till producenten, får feedback, och så fortsätter vi så tills alla känner sig nöjda. Jag brukar alltid hålla ett öga på nivåer under tiden jag arbetar, men när feedbackrundorna är klara gör jag en slutmix och sen är det klart!

  401351205_JuliaRakel_2_red.thumb.JPG.5832999c287523fef0fc5ae212f1a6fa.JPGJulia Rakel 

  Vad är viktigast för att få lyckas få till rätt ton eller känsla skulle du säga?

  Ännu en gång att kunna sitt material så bra som möjligt tror jag. Prata med de andra delaktiga om hur de känner kring storyn för att få ännu mer inspiration. Lär känna dina syntar och instrument, så när du ”hör” i huvudet hur du vill att någonting ska låta och kännas så är det inte så långt från idé till verklighet. Ett tips är att lyssna på filmmusik och ljudläggning till film, det är oerhört intressant och inspirerande! 

  Har du några plugins eller andra verktyg som du håller extra kärt och varför? 

  Oja! Jag tycker att det är lättast att arbeta i Pro tools, audioediteringen är toppen och jag tycker personligen att ingenting slår den. Vissa tycker inte om MIDI-hanteringen men jag har ingenting emot den alls. Izotope RX är ett måste när man arbetar mycket med dialog tycker jag, Soundly är en fantastiskt bra cloud-tjänst där du kan organisera dina ljudeffekter både lokalt och i molnet, Arturia's V Collection såklart och peak&loudness mätaren PPMulator. Sen vill jag tipsa om Splice också, en rent-to-own tjänst som underlättar om en känner att en inte vill lägga ut en stor slant på en gång för olika mjukvara.

  Och slutligen - vad är du aktuell med framöver?  

  Jag tror det har blivit så att jag har två ”jag”. En ”musiker” och en som jobbar. Jobb-jag har lite allt möjligt aktuellt - ljuddesign och slutmix av en kommande kortfilmsserie via FX, P3 Historia, ljudvandringar med mera.

  Musiker-jag släppte en deppig jullåt innan jul med min vän Matilda Wiezell (Melby) som finns överallt att lyssna på. Till 2021 blir det väl en till EP, sånt gör en alltid lite gott!

  Musikvideo: JulMat (Julia Rakel & Matilda Wiezell) - Next Xmas (Official Lyric Video)

  Länkar:

  Jullåt: https://ffm.to/julmat

  Instagram: @Juliarakel 


  Bandcamp: https://juliarakel.bandcamp.com/

  Spotify: https://open.spotify.com/artist/6ZKqL3xIV8xKAijA82STth?si=7YPcC4mUS_e0fsgs0n5cBg

  
Arturia's V Collection:https://www.arturia.com/products/analog-classics/v-collection/overview#en

  
Izotope RX:https://www.izotope.com/en/products/rx.html

  Soundly: https://getsoundly.com/

  PPMulator: https://products.zplane.de/ppmulator

  Splice: https://splice.com/


  Måndagsintervjun är en serie där @Lotta Fahlen intervjuar intressanta personer om olika ämnen inom musikskapande, och publiceras varannan måndag.

  • Gilla 1

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...