Jump to content
 • Podcast-produktion och ljudläggning med Julia Rakel

  I årets sista måndagsintervju pratar vi med Julia Rakel om hennes arbete som ljudläggare – om arbetsprocessen, hur hon får till rätt ton och känsla samt hennes favoritverktyg.


  Lotta Fahlén

  917585811_JuliaRakel_red.thumb.jpg.4c183f4a0fff853605d5b26239f2af02.jpgJulia Rakel

  Julia Rakel är producent och artist som frilansar som ljudläggare på bland andra produktionsbolagen Munck, Umami Produktion och Radja Sound Design Agency. Under eget namn ger hon ut finurlig och säregen pop och på Tambourine Studios i Malmö producerar hon även andra artister och band. 


  Hur kom du in på ljudläggar-spåret? 
  Ja, jag vet faktiskt inte helt riktigt. Kommer bara ihåg att jag tänkte ”jag vill nog jobba med radio” och sen blev det lite så. Jag har alltid haft en väldig förkärlek till ljudläggning och fick möjlighet att ljudlägga och slumixa en animerad kortfilmserie för några år sedan. Efter det var jag helt fast!

  Hur kan en “vanlig dag på jobbet” ser ut för dig när du ljudlägger? 
  Jag börjar alltid dagen med att gå igenom kalendern och mailen för att få en överblick om hur långt gången jag är i de olika projekten som rullar samtidigt. Jag har lärt mig den hårda skolan att överblick och god planering är väldigt viktigt för att hinna med allt. Sen är det upp med Pro Tools, på med timern en timme och sen är jag igång. Jag försöker alltid att jobba fokuserat en timme åt gången, sedan paus 5 minuter, arbete en timme till, och så vidare. Det fungerar bäst för mig att göra så, speciellt nu när arbetet främst görs hemifrån. 

  Vill du guida oss genom din process när du går från råmaterial till färdig podcast eller dokumentär? 
  Jag brukar prata direkt med producenten och höra vad den tänkt och förväntar sig av slutresultatet, jag gillar feedback i alla former! Sen tar ofta ner filer från WeTransfer eller nåt liknande, öppnar Pro Tools och lägger upp allting som jag vill ha det. Röster skickar jag till en bus, musik till en annan, effekter till en och så vidare.

  Jag gillar också att kunna materialet så bra som möjligt, så jobbar jag med en podcast eller dokumentär brukar jag alltid börja mixa rösterna så jag känner att jag hört och kan storyn innan jag börjar med musik och effekter. Musikdelen är nog min favoritdel.

  Jag gillar att använda Arturia's V Collection och ha framme olika stämningssyntar och skriva musiken ”as I go”. Behöver jag finslipa musiken så öppnar jag det i ett nytt projekt och när jag är klar importerar jag sedan den färdiga musiken in i huvudprojektet igen. Upplever jag att jag fastnar vid någon passage så brukar jag göra en markering och fortsätta med nästa del så att arbetet känns effektivt. Det brukar nästan alltid vara så att när jag sen återvänder till den markeringen så har det släppt! 

  När ljudläggningen är klar skickar jag en första version till producenten och får feedback, går igenom projektet en sväng till, skickar till producenten, får feedback, och så fortsätter vi så tills alla känner sig nöjda. Jag brukar alltid hålla ett öga på nivåer under tiden jag arbetar, men när feedbackrundorna är klara gör jag en slutmix och sen är det klart!

  401351205_JuliaRakel_2_red.thumb.JPG.5832999c287523fef0fc5ae212f1a6fa.JPGJulia Rakel 

  Vad är viktigast för att få lyckas få till rätt ton eller känsla skulle du säga?

  Ännu en gång att kunna sitt material så bra som möjligt tror jag. Prata med de andra delaktiga om hur de känner kring storyn för att få ännu mer inspiration. Lär känna dina syntar och instrument, så när du ”hör” i huvudet hur du vill att någonting ska låta och kännas så är det inte så långt från idé till verklighet. Ett tips är att lyssna på filmmusik och ljudläggning till film, det är oerhört intressant och inspirerande! 

  Har du några plugins eller andra verktyg som du håller extra kärt och varför? 

  Oja! Jag tycker att det är lättast att arbeta i Pro tools, audioediteringen är toppen och jag tycker personligen att ingenting slår den. Vissa tycker inte om MIDI-hanteringen men jag har ingenting emot den alls. Izotope RX är ett måste när man arbetar mycket med dialog tycker jag, Soundly är en fantastiskt bra cloud-tjänst där du kan organisera dina ljudeffekter både lokalt och i molnet, Arturia's V Collection såklart och peak&loudness mätaren PPMulator. Sen vill jag tipsa om Splice också, en rent-to-own tjänst som underlättar om en känner att en inte vill lägga ut en stor slant på en gång för olika mjukvara.

  Och slutligen - vad är du aktuell med framöver?  

  Jag tror det har blivit så att jag har två ”jag”. En ”musiker” och en som jobbar. Jobb-jag har lite allt möjligt aktuellt - ljuddesign och slutmix av en kommande kortfilmsserie via FX, P3 Historia, ljudvandringar med mera.

  Musiker-jag släppte en deppig jullåt innan jul med min vän Matilda Wiezell (Melby) som finns överallt att lyssna på. Till 2021 blir det väl en till EP, sånt gör en alltid lite gott!

  Musikvideo: JulMat (Julia Rakel & Matilda Wiezell) - Next Xmas (Official Lyric Video)

  Länkar:

  Jullåt: https://ffm.to/julmat

  Instagram: @Juliarakel 


  Bandcamp: https://juliarakel.bandcamp.com/

  Spotify: https://open.spotify.com/artist/6ZKqL3xIV8xKAijA82STth?si=7YPcC4mUS_e0fsgs0n5cBg

  
Arturia's V Collection:https://www.arturia.com/products/analog-classics/v-collection/overview#en

  
Izotope RX:https://www.izotope.com/en/products/rx.html

  Soundly: https://getsoundly.com/

  PPMulator: https://products.zplane.de/ppmulator

  Splice: https://splice.com/


  Måndagsintervjun är en serie där @Lotta Fahlen intervjuar intressanta personer om olika ämnen inom musikskapande, och publiceras varannan måndag.

  • Gilla 1

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • lathund_puff_spalt.jpg
  Nu på studio.se:
  Lathund för låtskrivare (e-bok)

  Eva Hillereds låtskrivarbibel är släppt i ny upplaga och vi är enormt glada över att ha den som e-bok i vår butik, där du också kan läsa mer om den.

  Läs mer >

 • Similar Content

  • By Hasse Nilsson
   Song Exploder
   Originalet som fick många efterföljare. Los Angeles-bon Hrishikesh Hirway skapade det första avsnittet 2014 och sedan dess har det rullat på. En låts tillblivelse beskrivs av upphovsperson(erna) med hjälp av allt från demoinspelningar till hela berättelser. Fleetwood Mac, U2, Metallica, Lorde och många, många fler har gästat podden. Avsnittet med Robyn om hitten ”Honey” är en platinaklimp i en hög med guld.   
   Mer info: http://songexploder.net/
   Finns på: Spotify/Itunes


   Musikprodpodden
   En Studio-favorit som har ett rätt brett anslag, men kommer undan med det med behållning. Podden tar upp allt från låtskrivande till ljudteknik som mikrofonplacering och en hel del däremellan. Gäster, både kändisar och doldisar bjuds in för att prata om framgångar och misstag.  Poddvärdar är Niklas Berglöf, Joakim Jarl och Magnus Lindberg.
   Mer info: https://musikproducent.se/podd/
   Finns på: Spotify/Itunes


   Musikbranchpodden
   Andreas Andersson hälsar inflytelserika personer inom svenskt musikliv välkommen till en podd som lyckas vara till stor nytta för den som lyssnar, inte bara till nöje. Exempel på det är att sådant som avtal och rättigheter gås igenom med företrädare för olika parter i branschen. Vissa avsnitt finns i kort och lång version. Några är behändigt uppdelade i delar.
   Mer info: soundcloud.com/musikbranschpodden
   Finns på: Soundcloud/ Spotify/Itunes/Acast


   Låtens DNA/Ljudministeriet
   Timmie Stenbergs snilleblixt till podd, Ljudministeriet, som handlar om alla ljud inuti, av och runt oss har ynglat av sig i ytterligare en podcast: Låtens DNA. I den kan du höra svenska artister, låtskrivare och producenter bryta ner en av sina låtar i dess beståndsdelar och berätta historien om hur låten kom till.
   Mer info: https://www.ljudministeriet.se/
   Finns på: Spotify/Itunes/Acast


   Rockpodden
   Podden som axlat ansvaret att reda ut rockens roll. I den strida strömmen av gäster får du möta allt från de som håller i trådarna i rocksverige, men även artister och eldsjälar. En del tonvikt på livet på och av scenen men redaktionen drar iväg dit de har lust, vilket gör lyssnandet intressant oavsett och du är ett fan eller en utövare. Det är den lite hårdare varianten av rock som vanligtvis avhandlas.  
   Mer info: https://rockpodden.se/
   Finns på: Spotify/Acast/Itunes


   Hangin with audiophiles
   Rostfenomenet Jamie Lidell har en bakgrund som täcker skitig soul-sång till experimentell maskinfunk i duon Super Collider. I den här avslappnade podden bjuder han in studiofantomer som Tim Exile och Richard Devine. Och i varje avsnitt nördar Lidell totalt ned sig en eller flera burkar med ljudexempel och allt. Geek:igt och trevligt värre.
   Mer info: http://jamielidellmusic.com/
   Finns på: Itunes/Spotify


   Hitfabriken
   Och nu gör vi en djupdykning ner i musiksveriges absolute mittfåra. Fredrik Ralstrand är din ciceron och du får höra folk som känner igen en hitlåt när du hör den. Bra bredd på gästerna: Lasse Holm, Siv Malmkvist, Pandora, Günter, med flera. Flera spännande historier bakom kulisserna på det svenska musikundret.
   Mer info: https://www.facebook.com/hitfabrikens/
   Finns på: Spotify/Itunes/Acast


   Vad blire för rap?
   Här handlar det om innehåll som är till för dig som vill ha råkoll på den svenska hip-hop scenen. Intervjuer, diskussioner, berättelser och – givetvis – fett med spellistor. Huseras av den inte helt obekanta Nöjesguiden. Initierat och autentiskt framfört. Vi gillar extra mycket special-programmen då podden går djupare in på en särskild artist eller producent.
   Mer info: https://blogg.ng.se/vad-blir-det-for-rap/
   Finns på: Itunes/Acast/Spotify/Soundcloud


   Låtskrivarpodden
   En välformulerad och personlig podd signerad Andreas Grube fokuserar på låtskriveri och låtskrivare. Och den är ingen halvmesyr till gästlista han fått ihop så här långt: Ane Brun, Mauro Scocco, Wille Craaford; Maria Marcus och Johan Kinde. En podcast för dig som sätter kreativitet och musikaliskt hantverk framför ljudteknik och mixologi.
   Mer info: https://www.facebook.com/latskrivarpodden/
   Finns på: Spotify/Itunes


   My forever Studio
   Få nationer omhuldar sina toknördar lika mycket som britterna. Här kan du höra de skamlöst geek:iga musikteknikjournalisterna Chris Barker and Will Betts i högform. I jakten på den perfekta studioriggen besöker de andras studior och diskuterar prylar och mjukvaror. Både baklänges och framlänges. Charmigt och fullt med kunskap.
   Mer info: https://www.musictech.net/shows/my-forever-studio/
   Finns på: Spotify/Itunes


   Hemma hos Strage
   Få personer över 25 år och som gillar musik känner inte till Fredrik Strage. I årtionden har han som musikjournalist nördat loss på detaljer och översiktsperspektiv som få andra. I den här podden bjuder han hem både inhemska och internationella stjärnor för personliga utvecklingssamtal om influeser. En och annan skröna förmedlas givetvis.
   Mer info: https://hemmahosstrage.se/
   Finns på: Spotify/Itunes


   Musikmagasinet
   En av SR:s mest nyfikna och insatta musikprogrampunkter finns även som podd, tack och lov. Här kan du få dig till livs i sammanhanget uppfriska vinklar om kvinnors kamp inom musiken men även utflykter i ljudkonstens domäner. En alldeles utmärkt podd för dig som vill upptäcka nya ljudbilder och ny musik du kanske inte visste fanns.
   Mer info: https://sverigesradio.se/musikmagasinet
   Finns på: Se poddens sajt.


   Gaffa-podden
   Sveriges mesta musikmagasin måste ju ha en podcast. Allt annat vore vansinne. Gaffa-podden
   Produceras simultant i Göteborg och Stockholm. Podden lyckas förmedla den inlästa entusiasm och upptäckaranda som är tidningens signum. Det är en relativt pratig podd men oumbärlig om du vill hänga med i vad som händer och sker i musiksverige.  
   Mer info: www.gaffa.se
   Finns på: Spotify/Itunes


   P3 låten
   På känt manér plockas här en sång ned i sina beståndsdelar och sätts ihop igen via upphovspersonernas röster. Två styrkor med P3:s låtskaparpodd är det behändiga formatet, ofta under halvtimmen långt, samt att urvalet är mycket kontemporärt med utövare som Mapei, Sabina Ddumba, Fricky, Benjamin Ingrosso, Little Jinder och många andra gäster.  
   Mer info: sverigesradio.se/p3laten
   Finns på: Se poddens sajt.


   Guitar Geeks
   Daniel Kordelius och Andreas Rydman levererar varje torsdag en podcast som enligt upphovsmännen handlar om mer än du vill veta om gitarrer, stärkare och effektpedaler. Det spårar ibland in på nästan sinnessjuk detaljnivå, men det gillar vi. Poddvärdarna tar emot frågor från lyssnarna via sin Facebook-sida som sedan besvaras i podden.  
   Mer info: http://www.guitargeeks.se/
   Finns på: Spotify/Itunes

  • By soundsnajs
   Tjenare grabbar och tjejer!
   Vet att det inte är så enkelt men kan någon ge mig några pointers om var jag ska placera absorbers eller diffusors för att dämpa reverben lite i rummet för inspelning av ljud?
   Bifogar bild här, jag kommer att sitta mot datorn när jag spelar in.

  • By NiklasLarsson
   Tjenare!   Skulle vilja tipsa om min podcast som jag har med tre compadres där vi snackar rock. Senaste avsnittet firade vi Krampusnacht där vi tävlade om vem som skulle få besök av Krampus och åka ned i hans säck. De som hade risken att åka ned i säcken var Lars Ulrich, Gene Simmons och Tobias Forge.   Det finns möjlighet att prenumenera via RSS, iTunes eller i vilken podcastapp som helst, leta efter Podkast Friendly Unit Shifter i din app så dyker den upp.
   Ni kan besöka även podkast.se för att hitta all info.   Info om podden:    
   PODKAST FRIENDLY UNIT SHIFTER består av fyra pojkar, alla bördiga från Västerbotten. Uppväxta på rockmusik och med en gemensam historia i en replokal i Skellefteå samtalar de om rockmusik och allt som hör till. Här får du svaren på frågorna som du aldrig ställt: Varför behöver Vanilla Ice en pooluppvärmare? Vilka typer av roadies finns det? När är det dags att lägga av med musik? Finns det någon som är sämre än Lars Ulrich? Att lyssna på Podkast Friendly Unit Shifter är lite som att hänga med sina sköna kompisar och snacka musik, öl och trams.   Tack på förhand!
  • By Recultcha
   Hej!
   Jag har länge velat göra signaturmelodier eller bakgrundsmusik till podcastprogram och dylikt. Jag undrar lite över var man hittar folk som ska göra podcasts och som vill göra ett samarbete eller dylikt! Finns det kanske till och med någon på det här forumet som går med idéer på att göra en podcast? 
   I övrigt, någon som gjort musik till podcasts förut? Hur har det fungerat rent ekonomiskt och rättsligt? Var det ett intressant och roligt arbete eller rent av långtråkigt? Hur stor del av arbetet gjorde ni (mixning, mastring m.m.)? Vad är era erfarenheter?
   Mvh Jimmy
  • By wwilton
   Hej! Har någon här erfarenhet av att skicka XML-filer mellan program vid ljudläggning till film?
   Har gjort ett par ljudläggningsjobb men aldrig fått XML-importen att fungera. När jag importerar en XML-fil får jag först upp dialogrutor där Logic ber mig leta upp varje fil på hårddisken. När det är gjort får jag ändå bara ljud i 1-2 kanaler. Därefter måste jag kolla på tidslinjen vilka ljud som ligger var och sen lägga ljuden manuellt, vilket är löjligt opraktiskt och tar väldigt lång tid.
   Hur är det tänkt att detta skall fungera?
   Filmklipparen jobbar i Premiere Pro och jag sitter i antingen Logic Pro X eller Pro Tools 12.
 • Utvalda blogginlägg

 • Veckans populäraste ämnen

 • Utvalda pressmeddelanden

 • live_puff.jpg
  Nu på studio.se:
  Bästa liveljudet för sång och elbas

  Två böcker av Studios mångårige medarbetare Hans Nicklassons finns nu till försäljning i vår butik.

  Till butiken >

×
×
 • Create New...