Jump to content

Jon Rinneby

Huvudmoderator
 • Content Count

  3,478
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  80

Posts posted by Jon Rinneby


 1. Hej Magnus och välkommen till Studio och Mixakuten. Mitt första intryck är att mixen är behaglig att lyssna på och att balansen mellan instrumenten är bra, möjligen tippar hela mixen lite åt höger, så kanske att någon kanal till vänster kan komma upp 1 eller 2 dB i volym. Frekvensmässigt är mixen lite dov, men det är enklare att kika på detta när sången bakats in. För att mixen ska låta mer professionell råder jag dig att jobba mer med akustiska instrument. Det är inte fel att använda sig av midi och att kvantisera vissa delar så det låter tajt, men för min personliga smak känns allt lite för tillrättalagt och det saknas kanske lite sväng. Om du jobbar med midi-trummor kan du spana in humanize-funktionen eller se till att varje takt inte upprepar sig identiskt.

  Men som sagt, när sången kommer på kanske det känns annorlunda. Tycker du är på god väg.

  Mvh Jon


 2. Gällande plinget runt 0:48 så ligger det precis där örat är väldigt känsligt, runt 2000 Hz och där många lyssningssystem har en tendens att låta illa eller är förstärkta.

  pling.png.0c591a35ac183b473787cce41119847c.png

  Jag sänkte 1974 Hz och 2637 Hz -6 dB (där ljudet peakade som mest) med ett smalt Q-värde på 10. Då låter det så här:

  noxet_fix_lping.mp3

  Denna justering bör dock inte göras på mastern, utan på plingkanalen.

  Mvh Jon


 3. Hej. Det är helt enkelt något jag bara hör. Kände att det saknades något i botten och testade mig fram. Det är inte så att jag spelar upp låten och direkt hör "Aha! Det saknas 150 Hz" utan svepte försiktigt i botten tills det lät bra. Med luft menar jag 10 kHz och uppåt. Jag gjorde relativt små justeringar då mixen redan var bra. Det är också viktigt att poängtera att detta är mina öron och min erfarenhet och tycke och smak, alltså inte nödvändigtvis "rätt".

  Mvh Jon

   

   


 4. Hej! Härligt att du är så produktiv. Jag tycker du svarar lite på din egen fråga. Du har ett pianoljud som du inte är nöjd med och du vet vad det beror på: Du använder "fel" ljud och vill egentligen ha Nexus. Nu vet jag inte vilket pianoljud du refererar till i Nexus så det blir väldigt svårt för mig att försöka omvandla ditt sound till något jag inte vet hur det låter.

  Exakt var subbasen ligger och låter bäst är olika från låt till låt, men man brukar säga mellan 20-60 Hz.

  Jag väljer att utgå från mixen som den är och delar med mig av mina spontana tankar:

  Bra tryck i botten och skönt pump med side-chainen, snyggt jobbat. Stör mig personligen inte på pianoljudet, tycker det ligger snyggt och dovt i kontrast till sången. Gitarrer hör jag inte några? Generellt hade hela mixen kunnat ljusas upp en aning så den slår igenom ännu kraftigare när det drar igång. Mixen funkar utmärkt som den är, men gjorde en snabbmaster som är lite brightare så kan du se vad du tycker. I min master har jag använt ett högt hyllfilter vid ungefär 4000-5000 Hz som är boostat ca 2 dB, vilket öppnar upp. Vidare gjorde jag en liten ökning vid 160-170 Hz, ca 1 dB eller så för att få lite mer kropp i basen.

  Mvh Jon

   

  ok_fix_2.mp3


 5. Hej Noxet. Valde att utgå från den mastrade versionen då den helt enkelt låter bättre i mina öron, inte bara volymmässigt. Tycker du fått till en riktigt bra mix/master och har inte särskilt mycket att anmärka på. Bra dynamik och fin frekvensmässig balans. Gillar också hur vissa instrument poppar ut då och då, vilket gör låten mer intressant att lyssna på. Det du beskriver som "osammanhängande" väljer jag att kalla "levande".

  Möjligen att du kan kosta på dig lite mer 140-150 Hz och 400-500 Hz och ett uns mer luft. Men tycker det funkar utmärkt som det är. Sen vet jag inte om det är mp3-omvandligen eller din inställning på limitern som gör att din master peakar på -0.5 dB istället för -1 dB.

  Snyggt!

  Mvh Jon

   


 6. Bra jobbat Stefan. Några saker jag direkt funderar över:

  Hela mixen har en hängmattskaraktär med mycket sub och topp. Detta gör att sången, som visserligen känns hyfsat tydlig, hamnar i bakgrunden, den nästan sugs bakåt när den "borde" ligga mer in-your-face. Personligen saknar jag därmed energi i området 300 Hz och tycker mig ana en vasshet runt 3500 Hz i sången.

  Gällande leadsången känns det som att de-essern jobbar ojämnt. Lyssna på exempelvis på "Du gav mig ingen ärlig CHANS" och "Det var som jag inte "FANNS" - medan S:en på andra ställen är väldigt tydliga. Vidare har sången ganska mycket luft runt 10-11 kHz vilket ger ett lite påträngande/väsande intryck.

  Hela mixen kan höjas en del volymmässigt också för att passa digitalt släpp, typ 3 dB starkare. Grubblar också över om det ligger en limiter som klipper topparna, eller en softclipper av något slag? Hade gärna sett/hört lite mer dynamik.

  Annars tycker jag du jobbat på riktigt bra med arr osv.

  Gjorde en snabb master som du kan utgå ifrån om du vill: stefan_fix.mp3

  Mvh Jon

   

  • Gilla 1

 7. Hej Martin. Tycker du ligger ganska bra till gällande mix/master, men det är några saker som enligt mig kan bättras på. För det första är det ganska mycket sub och topp, vilket ger hela låten en hängmattskaraktär. Framförallt kan du se över 60-70 Hz där kicken ligger och sänka en aning där och även se över området 8 kHz där hi-hatten ligger och väser? Kanske har du dragit på dessa områden i mastringen? Med detta i åtanke blir det övre mellanregistret lidande, 1000-2000 Hz, där sången och gitarrerna ligger, som enligt mig behöver komma fram mer. Se även till att ställa limiters output på -1 dB om du ska ladda upp låten digitalt. Gjorde en snabbmaster som låter så här:

  martin_fix.mp3

  Lycka till!

  Jon

  • Gilla 1

 8. Bra jobbat, gillar som sagt låten. Tycker fortfarande baskaggen ligger för stark i sångpartiet och snor fokus från sången. Ner med baskaggen -3 dB där, men behåll volymen som den är på baskaggen i gitarrsolopartiet. Likväl kan jag sakna en del botten i basen runt 100 Hz, vilket gör att hela mixen får ett lite instängt och "pappigt" intryck. Kika också över frekvensområdet 300-500 Hz,  vilket känns överrepresenterat - många frekvenser som krockar där och grötar till det. Läs gärna mitt fredagstips om just detta fenomen:

  Vidare hör jag gärna att hela mixen öppnas upp en aning i toppen, men detta kommer automatiskt ske om du ser över det lägre mellanregistret. Gjorde en snabbmaster, men som sagt, allt detta bör fixas i mixstadiet.

  luksen_fix2.mp3

  Mvh Jon


 9. 18 minuter sedan sa dajerszz:

  Tackar så mycket för in-put och analys. Det uppskattas! 

  jag fixade så det hamnade i -14 LUFS och true peak -1 för streaming-tjänster. det där med true peak hade jag missat. trodde det räckte med att det inte slog upp till 0.0, så jag hade taket på -0,1. 

  Jag tycker din snabb-mastering gjorde susen för att sång och gitarr skulle ploppa fram lite extra. Det blev ganska stor skillnad. Min mix lät ju ganska mörk och dov i jämförelse. Vilket blev som nån slags uppenbarelse. Jag har tidigare försökt göra nåt liknande själv men tyckt att mixen lät så kall och vass. Nu är det bara att jag kan applicera detta tänk på de övriga låtar på epn. Men skulle du föredra att jag fixade till mellanregistret på individuella spår ist för på hela mixen?Kanske en dum fråga. Det är väl alltid bäst att göra rätt i mixen i första hand.

  STORT tack!

  mvh

  Det var så lite så. Gällande att fixa i mixen eller inte... Visst när det handlar om stora problem så löses det bäst i mixen, så som att sången är påtagligt för stark, eller har jobbiga konsonanter, eller att baskaggen ligger och stör osv. Men i detta fallet tycker jag faktiskt det känns välbalanserat och att det mest handlar om övergripande frekvenser. Spara projektet och mixen som den är innan du börjar röra om för mycket.

  Mvh Jon


 10. Till att börja med råder dig också att kika på följande artikel om du planerar att släppa låtarna digitalt:

  Spontana tankar: Bra dynamik och mix överlag, men låten saknar mellanregister, vilket gör att sången drunknar i trummorna och gitarrerna går miste om välbehövlig kaxighet. Tycker bas och topp ligger bra frekvensmässigt (kanske att det är lite väl mycket energi som väser över 10k och snor fokus från midden, men det är en smaksak), men känner som sagt mest att det saknas lite mellanregister/råhet.

  Tycker egentligen låten är redo att mastras som den är, då det egentligen mest handlar om helhetsbilden. Pillade lite och gjorde en snabbmaster. Tog mig också friheten att analysera frekvenskurvan mellan din mix och min master, så du bättre får en bild av vad som hänt:

  eq.png.746c5596f5cade1bbcbe0454d2942bef.png

  Master med exakt samma LUFS/Volym som din mix: dajerszz_jon_fix.mp3

  Mvh Jon


 11. Hej Luksenburg och hjärtligt välkommen, Tycker du rattat fram ett riktigt skönt sound överlag. För mig ligger baskaggen för starkt, bra snärt dock, viket gör att basen hamnar i skymundan. Basen är drivande och gör att låten gungar, detta maskeras nu av den distinkta baskaggen. Testa att dra ner baskaggen -3 dB och se vad som händer. Kanske kan du plocka fram lite mer kropp i basen där det låter gött, svep dig fram mellan 400-1000 Hz, nån dB eller två bör räcka.

  Börja med att kika på detta så kan vi leka vidare sen.

  Mvh Jon

   


 12. On 2020-08-23 at 12:21 sa Im ok:

  Hej Jon,

  Tack för ditt feedback, uppskattar det verkligen!

  Jag har bara proddat i ca 1,5 år och har ibland svårt att förstå vad vissa grejer innebär. När du säger att att det saknar övre mellanregister menar du att det eventuellt skulle vara en synthar/synthar eller ett annat instrument som fyller upp det övre mellanregister? Vad menar du med "kärna"?

  För att boosta låten ska jag använda en limiter för det? 

   

  Vänliga hälsningar

  Alexia

  När jag talar om övre mellanregister så talar jag i detta fall om frekvensområdet mellan 2000-4000 Hz, diskanten eller tydligheten om så önskas. Detta kan du "fylla ut" genom att jobba med en equalizer, eller precis som du beskriver genom att lägga till något instrument som gör ljudbilden mer komplett. Detta är naturligtvis överkurs och inget jag man förklara på några gå rader. Med kärna menar jag tydlighet, det som gör att musiken kommer "ur högtalarna".

  Det är alltså i första hand equalizern du ska jobba med, vilket du kan bland annat kan läsa om här:

   

   

   

   


 13. Hej Im ok. På det stora hela tycker jag du lyckats bra med denna mix/master. Om vi börjar med att kika på volymen, antar att du vill släppa denna digitalt? Såg att limitern inställd på -0.1 dBTP istället för standard -1dBTP. Detta kan du läsa mer om här.

  Bra pump i botten. Gällande balansen så skulle jag personligen föredra mer lågt mellanregister för att få fram lite tjockhet, så det inte bara blir sub och diskant. Jag boostade på mellan 150 Hz ganska brett upp mot 500 Hz. Vidare kan jag tycka att låten saknar övre mellanregister, tydligheten mellan 1 kHz-6 kHz, med eventuellt en liten kärna runt 2 kHz. Kan slutligen ana lite onödigt mycket väsande/luft vid ungefär 16 kHz. Mycket av detta handlar naturligtvis om tycke och smak, så ta mina frekvensråd med en nypa salt.

  Men som sagt, på det stora hela. Bra jobbat! Gjorde en snabbmaster som nu låter så här.

  ok_fix.mp3


 14. Hej Håkan och välkommen till forumet. Intressant med din forskning. Huruvida din låt kan hjälpa i dessa tider kan jag inte uttala mig om, men att aldrig ge upp är (ofta) ett bra budskap. Efter att ha lyssnat på låten känner jag personligen att den upprepar sig lite väl mycket, det är egentligen fyra mer eller mindre identiska bitar som ligger efter varandra. Mer variation för att behålla lyssnarens uppmärksamhet behövs helt enkelt, enligt mig.

  Rent mixmässigt tycker jag du ligger bra till. Både balansen mellan instrument och frekvenser. Kan eventuellt sakna lite lågt mellanregister vid 300 Hz samt mellanregister vid 1000 Hz - för att ge musiken mer kropp/pondus och mindre hängmatta. Vidare kan du kosta på dig att dra på med lite luft över 12 kHz samt komprimera hela mixen försiktigt, max 1 dB i låtens starkaste partier.

  Gjorde en snabb master för att visa vad jag menar, men som sagt mer variation borde vara ledordet du tar med dig.

  Trevlig sommar.

  Mvh Jon

  jon_fix.mp3


 15. On 2020-06-23 at 22:35 sa Arvin:

  Hej Jon. Kul att du gillade låten. Tror att det var burkigheten som du nämner vid 600 Hz som fick mig att känna att låten behövde lite mer värme. Låter lite mer balanserat efter dina ändringar.

  Tack för hjälpen! 

  /Arvin 

  Glad att det hjälpte! Trevlig sommar.

  /Jon


 16. Hej Arvin. Riktigt skön låt, bra framfört och bra mixat. Men för att börja med att svara på din fråga: Ja, mixen är enligt mig tillräckligt varm. Det finns dock några saker du kan göra för att mjuka upp den subtilt. Personligen hade jag skurit bort lite sub under 30-40 Hz, ökat en aning vid 80 Hz för att få fram lite mer skött i basen, backat ett uns vid 600 Hz för att få bort lite av burkigheten, samt öppnat upp toppen över 12 kHz med ett high shelf.

  Kom ihåg att vi snackar om ganska subtila förändringar, 1-2 dB max (men sub-basen kan du nog skära med ett low-cut för att rensa upp och göra mixen mer fokuserad). Så här låter det då.

  arvin_fix.mp3


 17. God morgon. Mixen behöver öppnas upp en aning, inte mycket, men känns lite lite instängd. Detta handlar så klart också om tycke och smak och vilket sound du är ute efter. Gjorde en snabb master med lite mer sub runt 40 Hz +2 dB (inte nödvändigt, men ger lite mer tyngd i botten om detta är önskvärt), ett uns mer 300 Hz +1 dB för att ge mer stabilitet, mer tydlighet vid 3 kHz +2.5 dB samt mer luft 15-20 kHz +2-3 dB.

  Men som sagt, tycker det är en riktgt bra mix som känns helt rätt komprimerad och arrad, ser inga problem i balansen mellan instrument heller och bredden är fin. Du skulle kanske kunna kosta på dig att göra basen (instrumentet) tydligare vid 800 Hz, en dB eller två. Bra jobbat.

   

  jon_fix.mp3


 18. Hej Osiris. Det första jag lyssnar efter, innan jag fokuserar på frekvenserna vilket vi strax ska göra, är om låten går fram. Om något står i vägen för produktionen. I detta fallet känns det mer eller mindre klockrent. Känslan går fram, i alla fall i mina högtalare. Med detta sagt tar jag en ordentlig lyssning i morgon med pigga öron.

  Mvh Jon


 19. Till att börja med fet låt, får sköna Daft Punk-vibbar emellanåt speciellt när när det drar igång 1:55 (här kan jag dock tycka att syntslingan blir lite väl dominant volymmässigt) även om jag förstår poängen med att ha den stegrande. Arrmässigt finns det inget att klaga på, du lyckas hålla intresset vid liv hela vägen och jag ser absolut att låten skulle funka på dansgolvet.

  Om vi hoppar över till den tekniska aspekten så är topparna klippta vid -3 dB vilket känns lite onödigt, men det finns kanske en tanke med detta? Hur som helst skulle jag rekommendera att du ställer mastern på -1 dB istället, som är standard för digital release. Frekvensmässigt tycker jag du ligger bra till i det övre mellanregistret och upp, du skulle eventuellt kunna backa någon dB vid 4 kHz på hela mixen och öppna upp luften vid 14-15 kHz. Vad jag dock kan sakna är lite mer kött på benen, mer sub i 20-40 Hz och mer 300-350 Hz för ett mer grundat sound. Gjorde en snabb testmaster.

  love_jon.mp3

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.