Jump to content

crabchack

Medlem
 • Posts

  66
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by crabchack

 1. Vore roligt att höra hur ni/de låter! Finns det något material tillgängligt?
 2. Haha ja jag känner igen mig! De gånger jag lirat live på den här basen har samtliga ljudtekniker knorrat (förutom en som frågade om han fick boosta fritt, och vips lät det p-bas från hans nya digitalbord.. 😉 Nej nu är det slutsnålat, tiden är nog inne! 😉
 3. Ja, det låter som att det kan vara ngt! Tack för tipsen, ska rå om elektroniken lite så får vi se om den blir glad. Föresten, någon av er som har bra tips på att få bort oxidbelägg mer än den gamla ratta ratta ratta ratta (när jag ändå har fixare på tråden)? 🙂 @wellness music: Absolut, det är jag med på. Det var mer att jag tänkte byta hela paret. (Om jag inte tar fel är de väl ofta lindade åt motsatt håll också för att släcka brum och sånt.. Vet inte om det är lätt att se åt vilket håll en mick är lindad? men annars lika bra att byta ut gamla paret när man ändå är igång tänkte jag..)
 4. Jag förstår hur ni menar, men det är inte på långa vägar en sådan magnetsmäll som låter. Det är små subtila, högfrekventa sprak-klick som uppstår lite nu och då men alltid tillsammans med ett anslag.. Men som jag redde ut (läs ovan) verkar det vara stallmicken som är problemet. När den är av är klickandena helt borta. Så jag ska nog ta och byta pickups på rackarn (vilket jag ändå funderat på då jag egentligen skulle vilja ha lite mer botten i instrumentet ifråga). Om ingen har någon snabb idé om "varför" stallmicken klickar och hur man lätt åtgärdar detta förstås..? 😉 Tackar för alla svar!
 5. Ja så klart, tackar för den checklistan på felsökning! Det är den needra stallmicken! Grymt!
 6. Har ett problem med en gammal jazz bass-kopia som håller på och knäpper när jag spelar in den. (Kanske hör till "elektriska instrument"-tråden men kunde inte riktigt avgöra om det är instrumentet eller ngt med inspelningen av den?). Basen line:as direkt in i ljudkortets instrumentingång "line mode, instrument" (focusrite, saffire LE) och in i logic pro 9. Klicken kommer lite nu och då, men alltid med en ton/strängattack. Det knäpper liksom till i fraseringar plötsligt, trots att handen alltid har kontakt med strängarna och nivåerna inte slår över. Någon som har nån tanke??
 7. Hallå studioforumister! Finns det någon här som har erfarenhet av att slipa bort lacken från baksidan av sin gitarrhals och har lite tips kring hur man bör gå tillväga? Det är egentligen inte själva avlägsnandet av lacken jag undrar mest kring, utan främst om det krävs någon typ av efterbehandling, typ olja? (Jag har alltså inte tänkt lacka om någonting utan det är bort med lacken på baksidan för bättre känsla). Borde inte halsen bli betydligt känsligare för tex fukt utan lacken? Finns det något att tänkta på som skiljer sig mellan att slipa en solid lönnhals jämfört med en hals med greppbräda i annat träslag? (Tänker då inte främst på tillvägagångssätt utan "risker". Kan man tex ta lite lack även från greppbrädans kanter utan att den riskerar att torka..?) Mycket tacksam för tankar och erfarenhet kring detta!
 8. Tackar för alla svar!! Kämpar fortfarande på med organ grinder dock. Hittade en plugg men som dock inte funkar i logic (dll-fil vst). Läste här http://homerecording.com/bbs/general-discussions/digital-recording-computers/converting-dll-vst-files-vst-mac-284696/ att det skall gå att konvertera dll-vst-filer till mac-vst.. Någon som lyckats detta? (går det verkligen öht..?)
 9. Hej! Jag söker efter en plug som funkar i Logic med ljud som drar åt ett sånt gammalt "positiv" som cirkusapor brukar stå och veva 😉 Organ grinder tror jag bestämt det heter på engelska. Här är en länk med exempel på vad jag är ute efter: http://open.spotify.com/track/4jyH99ACzJNMn5eYE5SvOF (Tänker även på strawberry fields forever.. Någon som har tips på ljud/syntar åt denna riktning?) Tack på förhand!
 10. Vi två uppfattar ju musikalitet radikalt olika, bevisligen från andra trådar.. 😉 Men jag tror "beviset" i denna fråga ligger i egen erfarenhet helt enkelt. Det räcker ju med att man själv inte alls känner igen sig i bilden för att man ska "veta" att den inte stämmer för alla? Gehör går absolut att träna upp, men vissa bara har "det" också.. Detta är inte alls är beroende av någon regelbunden övning, även om det säkert kan bli ÄNNU mer kopplat även till teori då tex.. Och då har jag inte ens tagit upp ämnet "absolut gehör.." 😛
 11. Jag är ledsen.. Vi bor nog inte på samma planet. Jag har svårt att svara på dina frågor då jag känner att vi nog behöver "reda ut vissa begrepp" för att förstå varann, vilket vi ju redan försökt. Så är vi tillbaka på ruta 1. Moment 22. Vi har just diskuterat dessa begrepp och verkar inte kunna hålla med varandra. (Känsla, musikalitet personligt tycke och smak, finns känsla/hänger de ihop eller ej osv). Nu frågar du hypotetiska frågor som utgår från dina definitioner?
 12. ..tja? Eller så tar alla och läser trådstarten igen? Eller kanske även de orden och begreppen går att tolka individuellt utifrån tycke och smak i denna individualistiska superanda som råder.. 😛 ..tja? Tycker jag har svarat på en hel del. Hade inte för avsikt att göra detta till ett deltidsjobb, men jag är medveten om att jag lyckats nässla in mig i denna debatt ordentligt, så här kommer lite "svar" och sen får det nog vara bra från min sida tror jag.. 😉 Inlevelse är ett bra ord! Det är riktigt att inlevelse eller känsla inte behöver greppa tag i vem som helst. Men för den sakens skull betyder inte det att begreppet "feeling" eller känsla är värdelöst i sig. Att det skulle vara ett begrepp som är individuellt beroende på åhöraren. Jag anser att "feeling" inte handlar om tycke och smak hos "mottagaren". Det ligger hos den som musicerar. Du verkar se värden uteslutande ur ett individualistiskt perspektiv (inte så konstigt, vi lever i en mycket individualistisk tid.. 😛 ). Men när man försöker reda ut saker om människan som begrepp och idéer etc etc måste man ju titta ur lite större perspektiv än så. Det gör all typ av samhällsvetenskaplig och konstnärlig forskning, filosofi och etnologi etc. Vi måste kunna närma oss gemensamma begrepp om vi vill kunna förklara vår omgivning. Man kan inte alltid "tycka" som man vill och räkna med att bli förstådd. Utifrån denna teoretiska utgångspunkt menar jag att det är tämligen vedertaget att, som i mitt exempel, Stevie Wonder, besitter en stor musikalitet och känsla. (Många andra i denna tråd har försökt sätta ord på vad detta är..) Hävdar du motsatsen krävs nog lite starkare analys än att "du inte tycker det" för att andra insatta skall köpa dig som musikaliskt kompetent. HUR känslan ter sig, hos den musicerande såväl som åhörare, handlar om personliga preferenser. Ordet "känsla" gör det inte. Man kan sätta massa målande beskrivningar framför; dålig, grym, märklig, talande, fantastisk, usel - känsla. Men ordet känsla, står kvar med samma (lite diffusa men ändå generellt talande) betydelse. Jag antar att begreppet kan användas lite slarvigt och absolut inte med samma precision som andra mått så som "kilogram" 😛 . Men det är för att detta inte är naturvetenskap utan något så diffust som musik (även det ordet har det tvistats om som rent begrepp. Likväl ifrågasätts det inte i musikbranschen i praktiken..) Begreppet "känsla"eller engelskans "feeling" inom musik är vedertaget.
 13. Åter igen tycker jag diskussionen hamnar fel.. LIRA MED KÄNSLA vad är det? Basisten kan väl lägga hur många jävla baslinjer som helst och ändå lira med känsla? Att en melodi text eller hel låt tillkommer till synes av slumpen (om den nu finns) har inget med känslan att göra. Paul McCartney sa sig drömt ihop hela "yesterday" så till den milda grad att han var tvungen att fråga flera personer om de hört låten förut. Den var så färdig att han först inte kunde tro att han själv "skrivit" den. Vad har känslan i McCartneys musicerande vid inspelning/live av låten "yesterday" att göra med ovan stående information? Ingenting. Återigen, känsla är inte tycke/smak/tillfällighet.. (däremot kan sådant påverka känslan) "Känsla" för någonting är ett begrepp som försöker sätta ord på någonting annat. Något som tydligen verkar vara oerhört svårt att greppa för många här, vilket gör mig både förvånad och intresserad. 😛
 14. Hur kommer det sig att du förstår vad jag menar, om jag säger att "Stevie Wonder har sån jävla känsla"? Begreppet "känsla" har inte i huvudsak att göra med om du personligen berörs eller inte. Lika lite som teknik har. Det är väl på många sätt en lite "osynlig" och många gånger personlig skala. Likväl kan du inte påstå att yngwie har dålig spelteknik, även om du inte blir fascinerad av honom? (Och nu talar jag alltså utifrån att man är musikaliskt insatt..) Det är ju begreppet känsla i spelsammanhang vi diskuterar. Jag fortsätter BESTÄMT att hävda att det inte handlar om tycke eller smak att HA känsla när man spelar. Alla behöver inte beröras eller tycka att det är bra. Men det finns där (i olika nivåer) eller inte (i olika nivåer). Sen kan man givetvis tycka att Stevie Wonder inte har känsla alls... fast då säger det ganska mycket om den personens musikalitet är jag rädd.. 😉 Säg att du lär ut en melodi på ett instrument. Eleven spelar rätt toner men utan några fraseringar, dynamik eller accentuerade anslag.. Det lever inte. Melodin säger ingenting. Eleven kanske tänker på matteläxan.. Det finns ett ord för detta, som jag ser det 😛 Detta går även att fokusera på och öva upp, som med allt annat.
 15. Liknelsen handlade om begrepp, inte att "dåliga" saker ändå kan beröra. Jag talade om att man måste ta hänsyn till vissa begrepp. Musik kan kanske vara egentligen vad som helst, men du kan inte smiska planlöst omkring dig och hävda att det är sextondels-shuffle.. tex Min poäng med mitt inlägg var att visa på att det givetvis finns preferenser att förhålla sig till! Eller hävdar du att tex ett rådjur som skäller gör det med känsla, bara för att du råkade blir berörd, så att säga? Jag tycker det är otroligt intressant att vissa i denna tråd inte verkar ha förstått/accepterat detta begrepp alls inom konst/musik. Känsla är INTE samma sak som individuellt tycke och smak om bra eller dåligt. ..just det, det är JAG som påstår detta.
 16. Nej jag menar inte "beröra mig". Finns ingenting allmängiltigt enligt er? Vad är en bra respektive dålig film? Javisst, det kanske är subjektivt, men det finns ändå vissa parametrar som är allmängiltiga. Påstår ni tex att trots att kameran syns i spegeln i en scen, ljudet är diffust, replikerna inte framgår eller handlingen är ostrukturerad samt inte går ihop i slutet så "kanske någon annan tycker det var en riktigt bra film".. Man måste väl för fan bena ut vad det är vi talar om här.. Jag talar om känsla i musik. Saknas känsla märks det, oavsett vad JAG tycker.. 😉
 17. Varför gör jag mig bättre? Jag förstår inte det! Jag är väl inte den ende som haft åsikter i detta ämne? Jag ber så hemskt mycket om ursäkt om jag verkar "överlägsen" i min attityd på ngt sätt! Jag kanske inte skriver så bra.. Verkligen! pepp 🙂
 18. Jag bli minst sagt förundrad av denna diskussion.. Vad är det som är så märkligt med känsla? Varför göra det så krångligt och vetenskapligt? Kan folk verkligen inte förstå detta utan krav på en vetenskaplig uppsats som bryter ner begreppet, statistiskt och biologiskt belägger samt hänvisar till källor och tidigare forskning? Inga, mig veterligen, andra konstnärliga, kreativa och skapande branscher eller sammanhang ifrågasätter vikten av att förmedla känslor? Konst, måleri, dans, litteratur, film etc etc. Hur kan just folk här som sysslar med musik ifrågasätta detta framför tekniskt utförande? Jag blir inte klok på detta.. 😐 Detta handlar väl mer om hur det är att vara människa. Kan du förmedla dina känslor, på något sätt? Tycker du att en "lyckad förmedling" ligger hos dig eller den som tar emot? 🙁 Jesus! Hur långt skall denna diskussion nässla in sig. Jag anser att det är viktigt när man skapar musik (spelar instrument, programmerar trummor, mastrar en poplåt, dirigerar en orkester..) att göra det utifrån känsla, ett sinnelag där man tar hänsyn till känslor och stämningar. Bilder och idéer som förhoppningsvis ger mottagaren något av detta. Inte enbart sträva efter att spela, mastra, dirigera "rätt" praktiskt, tekniskt och teoretiskt.
 19. Fast det där är ju bara löjligt.. Ja. Tomas Ledin har skrivit massa bra låtar och E-type ingår väl ganska stort i en klubbkultur där hans låtar blivit hits då de varit starka i en viss kultur/genre (90-tals dancemusik, eurodisco) Bra "beats" och starka melodier. Tycker produktionen är en väldigt stor sak i hans låtar (fö dennis pop o cheiron-gänget..). Denna fråga känns väldigt stor. Vill återigen påpeka att frågeställningen i trådstarten handlar om att "lira med känsla"-vad ÄR det? Det handlar alltså inte om bra eller dålig musik/genrer/låtskriveri. Jag talar om känsla när man spelar. Att man är I musiken, lyckas förmedla något som andra får känslor av. Jag känner inte att tex simon phillips direkt brukar lida ut sina slag och får mig att KÄNNA något över huvud taget.. 😉 Yngwiee tycker jag HAR känslan, men han skiter väldigt ofta i det. Det är viktigare att hinna med så många toner som möjligt och han hamnar i någon slentrianmässig "det här är min grej"-musik som de flesta hört förut och inte längre blir berörda av. Han befinner sig inte alltid I musiken utan jobbar "vid rullbandet på fiskrensfabriken" väldigt ofta..
 20. Varför blir jag besserwisser? Hela denna tråd syftar ju till en diskussion om detta. Fler än jag har ju sagt vad de tycker? Ber om ursäkt om jag skriver på ett otrevligt sätt, det är inte meningen i så fall. Jag bara känner så mycket i just detta ämne 😉 eeh nej. Mins inte riktigt sammanhanget här? Känns lite utryckt. Jag menar väl att man måste ta hänsyn till någon slags allmänhet i en bedömning. Annars blir det ju lite klurigt. Den oförstådda konstnären som ingen förstår, ingen berörs av och ingen är intresserad av - men likväl är denna den största förmedlaren som levt i mänsklighetens historia, enligt sig själv.. 😳
 21. Ja, många på ackis har också samma uppfattning av vikten av känsla i musik. Musik bygger på känslor. Det jag talar om är ett sorts "nörderi" som i bland kan slå över till att man tappar bort vad det egentligen handlar om.. Alla kan väl hamna där så att säga.. Inget man behöver "stå över" och därigenom vara mer värd än någon annan i musiksammanhang (som det lite låter av formuleringen i din fråga.. 😉 ). Jag har aldrig påstått att det är någon slags allmängiltig sanning att Simon Phillips aldrig har eller kommer kunna förmedla någon som helst känsla... 😛 Jag talar om min subjektiva åsikt, att han i allmänhet, OFTA inte har "det där" i sitt trummspel. Jämför med ett samlag.. 😛 Allt för ofta tar han bara ställningar han lärt sig och jobbar ut och in tills det är färdigt. Magin uppstår inte. 😱 Som sagt, min högst subjektiva åsikt. MEN jag kan ju bjuda på ett exempel: Blä! Ja.. jag vet. Jag skrev ju det tidigare. Detta är provocerande. Men jag anser också att detta inte är något bara några få besitter, känsla. Alla kan jobba upp det och förstå musiken bättre och vara i den när man musicerar. 🙂
 22. Jag skulle nog inte definiera "känsla" som helheten och hur allt passar ihop. Begreppet "känsla" måste väl ändå syfta till att "ha känsla för.."? Vem och vad, i så fall? Frågeställningen i denna tråd begränsade sig, om jag inte minns fel, till att just SPELA med känsla. Alltså inte som du nämner att vissa kanske uppfattar begreppet som "känsla som uppstår när man lyssnar på resultatet". Nej detta handlar om att lira musik med känsla. Vissa verkar mena att detta begrepp innebär att vara dålig/illa förberedd/dåligt inrepad/slarva/vara påverkad eller oprecis/drägg. Vidare anses alltså detta vara något som dessa grupper använder sig av som URSÄKT för deras tillkortakommanden rent tekniskt. "Men jag har iaf känsla..!" Till skillnad från de inrepade/virtuosa/musikteoretiskt insatta/skärpta/inövade instrumentalisterna. Jag påstår att det snarare verkar vara tvärt om. Den senare gruppen använder sig av detta begrepp för att urskilja sig som "för mer" då de inte, trots all sin teknik och musikförståelse, lyckas beröra andra människor särskilt mycket med sin musik. Jag är själv skolad akademiskt i stockholm och har sett detta allt för ofta på ackis.. Det är en form av nörderi. Klubben för invärtes beundran.. Ingen utanför bryr sig om du spelar "rätt" eller "fel" om du inte har något att säga med dina toner. Så enkelt är det. Musik handlar inte om rätt eller fel. Bra eller dålig. Teknisk eller oteknisk. Det HANDLAR om känslor. Lyckas du på något sätt förmedla det du vill och känner genom ditt spel? Då har du känsla!
 23. Du skrev: "Jag teoretiserar ingenting och jag räknar kallt med att alla begriper att jag talar om långsamma respektive snabba gitarrsolon." Detta i relation till din text gjorde att jag tyckte du påstod det. Tjaa.. det är väl ingen idé att namedroppa. Jag känner många med denna åsikt. Antar att min åsikt förblir subjektiv i detta sammanhang. Eddie må vara mer gångbar för "allmänheten" men det är väl ändå anmärkningsvärt att en soloartist av hans rang aldrig engagerats i något annat sammanhang än sina egna "runk"? Han går varken att jobba med eller engagera i andras musikaliska världar. Har många källor på detta om så önskas.. 😉 Jasså? Bedömer du mig som någon slags allmängiltig källa som kräver granskning? Det är väl självklart att jag redogör för mina egna åsikter och vidare skriver just det jag skriver (som i fallet "men samtidigt en ganska allmängiltig åsikt vad gäller vår nordiske gitarrhjälte..)? Det var annat tveksamt beröm i tråden.. 😛
×
×
 • Create New...