Jump to content
Annons

Hal

Medlem
  • Antal inlägg

    17
  • Gick med

  • Senast inloggad

Rykte i communityn

0 Neutralt

Om mig

  • Kön
    Man
  • Intressen
    Lyssna, skriva, spela, spela in & mixa musik. Utöver detta så gillar jag väl det vanliga.<br /><br />Utrustning<br />-----------<br />PC Intel Core 2 Duo. 2Gb RAM + Cubase SX<br />Röde NT3, Röde NTK, Röde NT5, SM57:or, Beta52 o.s.v<br />Instrument i överflöd
  1. Hal

    Mastring?

    I många fall så är ju många av de dyrare pluggarna emuleringar av kända analoga effekter (hurvida de lyckas emulera dem är ju en annan sak). Många är då villiga att betala för ett plugg för att man, precis som demonproducenten skrev, på ett enklare sett få fram ett speciellt ljud eller sound som man tycker är önskvärt. Att det i stort sett alltid går att få fram samma resultat med billigare pluggar är välkänt, men det är ju lättare att starta en plugg och vrida på en ratt än att kanske ladda 2-3 olika pluggar och med dess hjälp tillsammans lyckas åstakomma samma effekt på ljudet.
  2. Nej jag förundrades inte över att "ni" var dumma pga av att ni funderar över de här sakerna. Jag anser också att personlig integritet och yttrandefrihet är några av samhällets viktigaste byggstenar, jag vet inte ens om jag anser att IPRED-lagen är bra, och jag vet att jag definitivt tycker att Pirate Bay domen är ett förlöjligande av vårt rättssamhälle som aldrig kommer att hålla då de tar om rättegången i högre instans. Däremot så förstår jag inte hur man kan sympatisera med ett parti som anser, och försöker slåss för (med argument en 5-åring skulle kunna komma på) att fildelning av upphovsrätts-skyddat material ska vara lagligt. Om man verkligen brinner för integritetsfrågorna så finns det flera andra partier som är mycket missnöjda med IPRED-lagen, vill skrota den och göra omtag, rösta då på dem istället. Jag vet att du inte gjort det, det var en liknelse. Men ja, jag tycker definitivt att man ska betala för allt framställt material som ägaren vill ha betalt för. Om man sedan ska betala för en CD, för en mp3, eller om man helt enkelt ska betala sin internet-operatör för ett "nedladdnings-abonemang" där man kan ladda ner en viss mängd musik i månaden låter jag vara osagt. Jag tror väl precis som många andra att CD-skivan är ett mer eller mindre dött media.
  3. Tja det beror väl på. Om du har musik som din hobby och gillar att lira lite då och då efter du har jobbat klart på ditt vanliga jobb så tippar jag på att du bara köper det för att spela på. Men debatten & lagstiftningen handlar i så fall inte om dig utan om den skaran människor som faktiskt försöker att leva på att arbeta med musik. Den stora majoriteten av människor som försöker leva på sin musik har en registrerad firma av något slag. Att köpa instrument tar du upp i bokföringen som en utgift som förhoppningsvis ska ge avkastning i form av live-framträdande ELLER (gud bevare) någon form av försäljning av inspelad media. Tycker du ens själv att det här är ett bra argument, eller larvar du dig bara? För det vore väl en fantastisk idé att backa tillbaks all kommersiell och industriell utveckling vi har haft de senaste hundra åren också. Det är ju trots allt bara en liten "kort epok". Och allt som har förändrats i samhället är ju bara "alldeles nytt". Återigen, om människor ger fan i att sno sådant som de borde betala för så behöver vi väl inte stämma någon? Och nej, att dra detta till att vi kommer förvandla vårt sammhälle till storebrors-tyranni där varje människa som har en avvikande åsikt förföljs, tycker jag nog är lite väl barnsligt för att vara intressant att ens låtsas debattera.
  4. Roligt att läsa en tråd på ett studio/musikforum där det sitter människor och allvarligt tycker att piratpartiets grunder att bl.a. all kultur ska släppas fri är en bra idé. Visst är det fantastiskt att ni alla ska köpa studioutrustning för massor av pengar, sedan investera massor av tid i att spela in er musik, men när ni sen vill sälja er skiva så ska den vara gratis att ladda ner på nätet. Fan varför tänkte vi inte på det innan, det är ju en sanslöst bra marknadsstrategi för att få folk att vilja syssla med musik proffesionellt. Precis som Demonproducenten skrev tidigare, vad spelar det för roll om de övervakar illegal traffik om ni inte tänker sitta och vara olagliga. Njut istället av att det numera finns bra legala tjänster för att både lyssna på musik, och t.ex. hyra film över nätet. Alla dessa tjänster är ju det positiva som kommit ur denna situation eftersom marknaden har varit tvugna att anpassa sig efter den nya tekniken.
  5. Hal

    Mastring?

    Jag har gjort ett antal ommixar åt band som blivit väldigt missnöjda. Materialet har ofta varit väldigt bra inspelat, men i många fall är det kanske så att samma person som är helt rätt för att spela in något inte är rätt för att mixa det hela, inspelning och mixning är ju två helt olika saker som kräver olika talanger och färdigheter. Dessutom är det nästan alltid är bra att ha fräscha öron i så många led som möjligt i produktionen. Och av samma anledning som ovanstående så kan jag ju tillägga att jag i så många fall som det bara går försöker hålla mig borta från Mastring då jag inte betraktar detta som mitt expertområde utan gärna lämnar över produktionen efter mixningsprocessen (så jag tänker hålla tyst om mastring i fortsättningen) 😄
  6. Hal

    Mastring?

    Tja, förrutom lite rundvisning av lokaler och apparatur så var det en lyssning med en tekniker som satt och jobbade med mastringen till en, på den tiden, het och känd artist, och det lät otroligt bra ur högtalarna. För att demonstrera arbetet lite så plockade de bort effekterna bakifrån och framåt så att man kom till mixen, för att sedan slå på allt och gå tillbaks till den mastrade version. Skillnaden mellan mixen och den mastrade version var mycket större än jag hade förväntat mig på en radioproduktion inspelad i en av stockholms större studios. Det lät faktiskt inte särskilt "hett" alls utan mastringen.
  7. Hal

    Mastring?

    Var det inte detta jag precis skrev? Att ordningen jag skrev innan var skriven på det sättet eftersom jag jobbar med EQ:n innan jag slår på kompressorn och att jag ansåg att du hade en poäng i det du skrev om man vill jobba enligt den modellen du skriver.
  8. Hal

    Mastring?

    Och uppenbarligen kan man inte överdriva ett påstående för att få en tråd en smula humoristisk heller eftersom alla är anala ordvrängare 😛
  9. Hal

    Mastring?

    Å andra sidan var inte min mening med mitt första inlägg att jag skulle ge mig in i någon debatt kring den perfekta mastringstekniken då jag inte är utbildad inom mastring utan inom mixning och ljudproduktion. Mitt inlägg var endast ett förslag för att ge trådskaparen något hyfsat enkelt att testa med. Dock så måste jag skriva en sak till de som tidigare skrivit att allt ligger i mixen och att man ska mixa allt till den yttersta perfektion innan man ens mentalt yppar ordet mastring, att detta är en fiktig fantasivärld. Det finns ingen proffesionell studio som lägger den tiden eller energi på att mixa något. särskilt då man sammarbetar med de bästa mastringsstudios. Om någon av er har varit på studiebesök i typ Cutting Room så vet ni hur roligt det är att få höra något de jobbar på (som senare kommer på radio) och sedan höra det utan deras mastring. Då undrar man verkligen vilken gymnasie-elev som mixat det med sitt soundblasterkort på fyllan. Visst är det toppen om man tycker det är kul att mixa något in absurdum, men en viktig erfarenhet är också att lära sig när man är färdig.
  10. Hal

    Mastring?

    Du kan väl ha en poäng, fast jag anser det vara mer utifrån hur man arbetar. Jag tycker man bör vara helt färdigt med EQ-delen innan man aktiverar några andra effekter. Och om kompressor "äter upp" EQ:n så beror det antingen på att man ställt in fel/inte vet vad man gör med eventuella kompressorer.
  11. Hal

    Mastring?

    Jag håller med dig till viss del, även om ditt resonemang skulle betyda att man inte skulle behöva mastra en singel då den inte släpps i ett sammanhang :-)
  12. Hal

    Mastring?

    Att man inte skulle behöva mastring om man mixar ordentligt är det dummaste jag hört.. Mastring används till följande fundamentala saker, som flera varit inne på tidigare. 1) Rätta till frekvensmässig obalans i mixen 2) Se till att alla alster som ska placeras tillsammans har samma frekvensbalans 3) Se till att alla alster som ska placeras tillsammans håller en jämn ljudvolym 4) Limma ihop ljudproduktionen Man ska mixa för att det ska låta bra, inte för att mixen ska låta som en färdig skiva. Man gör tex olika mastringar för CD, LP och för musikvideo. Om du skulle mixa något för att det skulle låta "CD-färdigt" så sitter du där med arslet i vagnen om du vill använda låten till något annat sen. Om du nu vill ha någon form av tips på en mastringskedja kanske följande kan fungera. i nedanstående ordning. 1) En riktigt bra EQ, gärna en Linear phase. 2) En stereobreddare, används ofta för att öka på separationen lite. Kontrolle fasen 3) En vanlig kompressor för att limma ihop mixen lite. Beror ju förstås på om mixaren har komprimerat sin masterbus 4) En limiter Se till att slå av alla dither-funktioner i kedjan så att det endast appliceras sist. Multibandskompressorer är jag otrolig motståndare till, om man inte vet EXAKT vad man ska ha dem till så ändrar de hela mixens ljudbild genom att fucka upp de frekvensbalansen. En danspop-låt kan ABSOLUT inte ha samma multibansinställning som en country-ballad.
  13. Bra ös, jag gillar. Full gas, kör hårt 🙂
  14. Hejsan, försök att tänka på den grundläggande frågeställningen innan du mixar. Vad ska ligga var. Som du har lyckats knåpa ihop mixen nu så innehåller tex i stort sett allting massor av lågbas. Bas tar massor av dynamiskt utrymme vilket då får som effekt att det inte går att få upp de andra elementen så "nära" som man vill utan att mixen spricker, detta gör att det låter grötigt och långt bort. Det absolut svåraste att få proffsigt då man mixar är basen i låten, de flesta som arbetar med proffesionell mastring vet att det är väldigt sällan denna del av mixen är gjord ordentligt. Om du lyckas med basfrekvenserna så är det lättare att få till resten ovanför. 1) Välj VAD som ska ligga längst ner och styra låten (bastrumma/basgitarr/gitarr). Välj ENDAST ETT element 2) Låt detta element få utrymme längst ner i mixen och skär sedan lite högre upp i basregistret. 3) Fortsätt med nästa baselement, d.v.s plocka bort den lägsta basen och låt instrumentet dominera lite högre upp. SOM EXEMPEL Om man väljer att ha kicken längst ner (som man ofta har i hederlig rock n roll men inte metal) så kan du ju tex lägga en hipass på 20hz på kicken, boosta lite kring 50-60hz och skära vid 100-300hz beroende påp hur den låter. Sedan kan man utan att skämmas lägga en hipass på basen på runt 60hz. o.s.v Det finns naturligtvis oändligt antal trix för den som vill ha en konstant basmatta, som att tex använda sidechainade kompressorer/multibandskompressorer och annat trams. Men detta passar i min mening bäst i dansmusik och gör sig inget besvär i akustisk musik då det endast låter onaturligt. Må väl
  15. Det finns en gratis-plugg som heter Izotope Vinyl som gör en emulering av att ljudet spelas genom en gammal vinlylspelare. Du kan välja lite enkla parametrar, typ hur gammal skivan är och hur sliten den här 😉 Fullständigt banal men rolig plug som kan frambringa den effekt du letar efter gärna i kombination med lite kompression.
×
×
  • Skapa ny...