Jump to content
Annons

connywelen

Medlem
  • Antal inlägg

    42
  • Gick med

  • Senast inloggad

Rykte i communityn

1 Neutralt

Om connywelen

  • Födelsedag 1970-09-18

Om mig

Min musik online

Socialt

  • Skype
    connywelen
  1. Varför inte, man kan ju SPELA på trav också.... ;-)
  2. Kan flika in med att det dessutom är lättare för tex en EQ att skära och få det snyggt än att lägga till. Det krävs mer av EQ:n för att det ska bli snyggt när du lägger till. Har du inte en riktigt bra EQ är det alltså bättre att skära.
  3. Det är ju en hyllning till 70-talets dansband. Hellpig kanske skulle lyssnat på låten också... :-)
  4. haha... helt omöjligt att säga. Skulle säga 10 år gammal, men som sagt.... helt omöjligt att säga. Idag när allt redan gjorts inom en genre och man har svårt att hitta nya vinklar för att vara unik så finns det ju band som går "tillbaka" för att låta som det gjorde förr. Det gäller alla genres, inte bara dansband. Se bara på alla dessa "kids" som klär sig i utsvängda jeans och vill låta som hårdrocksband på 70-talet.
  5. Ok, du kan alltid hitta plattor som går in i en annan genre soundmässigt, precis som du kan hitta enskilda låtar hos tex en hårdrockartist som låter dansband (lyssna tex på Back where we started, med den gamla svenska hårdrocksgruppen Great King Rat). Det jag pratar om är ju majoriteten av artister. Om det INTE vore på det sättet skulle ju genren inte finnas. Om dansband hade vilket sound som helst skulle inte folk förstå vad som är dansband och inte och då skulle det inte finnas ett behov av ordet dansband. Visst, nu för tiden när det är lite bredare vilket sound som är dansband och inte, finns det fler exempel på krockar med framförallt pop och country. Men då är ju banden/artisterna själva så snälla att de hjälper till att tala om vilken genre de tillhör genom att bete sig som de andra inom genren tex med var man giggar, att musiken är dansant etc och vips så har soundet i genren förändrats lite med åren. Detta gäller ju dock bara nya band, de gamla som ändrat sound lite vet ju alla redan ändå att de är "dansband", om det nu skulle bli förvirring hos någon osäker individ. ;-)
  6. Ja, jag tänkte också i dessa banor ett tag men det blir som du säger ganska svårt. Det är ju snarare HUR man spelar på instrumentet och hur man kranar soundet i sitt instrument för att det ska passa in i det allmänna soundet för bandet och sen i slutänden för genren. Det allmänna soundet på inspelningar ligger dock i händerna på den som mixar. Om ni gav mig en mix på en dansbandslåt så skulle jag lätt kunna krana den till en annan genre som inte en jävel skulle kalla dansband och ingen skulle vilja dansa till på en dansbana. :-)
  7. Jorå... haha... det har du ju skrivit tusen ggr. Visst, om man säger att jag hatar dansbandsmusik för att det är så jäkla enformigt och så lyssnar man på enformig loopbaserad musik så blir det konstigt med argumenteringen. Då är det nog så att man egentligen ogillar dansbandsmusik av någon annan anledning, men inte har koll på exakt vad det är. Efter att ha läst en jävla massa i den här tråden och funderat själv så tror jag ändå att man ogillar dansbandsmusik för att: 1. man är oinsatt och inte hört så mycket dansbandsmusik och egentligen inte vet vad man pratar om (tex som när jag själv uttalar mig nedlåtande om jazz) 2. man endast hört "gammal" dansbandsmusik från när man var liten och fått för sig att ALL dansbandsmusik låter så (tex med reverbdränkta saxofoner och sång). Det finns ju en chans att man faktiskt då skulle kunna gilla något av de nya banden med lite modernare sound som låter mer pop mem som ändå definierar sig som dansband eftersom de gör allt annat som dansband gör. 3. man inte gillar soundet, vare sig det gamla eller det nya lite modifierade som drar mer åt pop. Då gillar man antagligen inte heller en hel del pop som touchar dansband i soundet. Som jag sagt tidigare tycker jag att arg 3 ovan faktiskt är fullt legitimt, men det känns som att du sågat en massa folk här med det argumentet. I och för sig kul att läsa, men jag kan förstå att de blir sura... haha
  8. Fast det blir en helt annan sak om vi dessutom ska blanda in live-soundet, då är det ju hundra miljoner parametrar till som spelar in. Vi får nog hålla oss till soundet på skiva, vilket till viss del handlar om instrumentering men framförallt hur det kranas. En distad elgitarr kranas olika på en dansbandsplatta och en hårdrocksplatta till exempel. Jag håller inte med dig att det enda gemensamma i soundet hos dansband är mycket reverb på sången. Då skulle i så fall många andra genres hela tiden förväxlas med dansband bara för att de har mycket reverb på sången. Så enkelt är det inte. Däremot är ju sången 80% av intrycket i alla musikstilar, så hur man sjunger och hur sången kranas är så klart väldigt viktigt för hur man uppfattar musiken. Jag håller nog fortfarande fast vid min tes om att det är soundet som skapat genren "dansband", att den förvisso förändrats med åren men att det ändå finns en stomme i soundet som består. Gillar man inte soundet gillar man inte dansband.
  9. Det var det här jag menade. Om du håller med om att olika genres har olika sound (vilket jag tycker känns lika naturligt som axiom inom matematik) så kan det ju vara så enkelt att man inte gillar dansbansmusik för att man inte gillar soundet. Soundet får ju så att säga ett genre-namn JUST FÖR att det går att urskilja ett sound som skiljer sig från andra genres. Därmed inte sagt att ALLA dansband har samma sound, lika lite som att alla hårdrocksband har samma sound. Men för att det ska kallas en genre kräver det ju att flertalet av banden har ett någorlunda gemensamt sound. Precis om hårdrock, Techno, disco etc har det. Enda undantaget jag kan komma på som inte har det är väl grunge, som egentligen var ett klädmode, men missuppfattades av journalister till att vara en subgenre till hårdrock. Därför tycker jag (till skillnad från dig) att det är helt OK att säga att man inte gillar dansbandsmusik för att man inte gillar soundet. Det är en jäkla skilland på att säga så och att tex säga att man inte gillar dansbandsmusik för att det är bögmusik eller nåt annat idiotiskt.
  10. Nu förstår jag inte. Håller du med om att olika genres har olika sound eller inte?
  11. Nja, alla genrer har ju ett visst sound även om inte ALLA band i genren låter likadant. Annars skulle inte genren finnas. Sen ändras såklart soundet över tid. Den kunskapen är ju otroligt viktig att ha dvs hur sounden skapas. Annars har du ingen framtid som varken låtskrivare eller producent. Så där håller jag inte med dig. Man kan lätt jämföra med tex hårdrock där det också finns en massa gemensamma nämnare i sound. Så för mig är soundet väldigt avgörande. Ett dansband har ju sällan dominerande, hårda och grovkorniga dustade gitarrer (om de nu använder distgitarr). Du kan ju så klart alltid hitta undantag som tex Black Ingvars. Men så är de ju å andra sidan inte heller de som format genren från början. De har bara försökt vidga genren när den blivit mättad. Precis som hårdrocksband börjat blanda i rapp i sin musik för att göra något nytt, bredda genren och få uppmärksamhet. Om man skulle lägga upp alla dansbandsplattor på ett bord från säg 80-talet så tror jag att man i deras sound lätt skulle hitta väldiga likheter i de flesta. Min kommentar om att de inte kan spela hårdrock var riktat ju till den videon som nån la upp på ett dansband som lirade Highway to hell. Kanske lite otydligt från min sida. Självklart finns det dansbandsmusiker som kan lire hårdrock. Det är ju PP i Barbados tex ett bra bevis för. MEN min poäng är att de flesta dansbandsmusiker kan just sin genre väldigt bra men inte behärskar t ex hårdrock och då blir det därefter när de ska göra sin version av det (plus att det ju måste tilltala danspubliken som kanske inte heller är så pigga på att höra orginalet). Det är få musiker som behärskar alla genrer. Jag själv har väl (när jag var yngre bör väl tilläggas) sagt att det inte är någon konst att skriva en jävla schalger eller dansbandslåt för att det är så "simpel" musik. Sen när man väl sitter där och ska göra det på allvar så visar det sig att det är PRECIS lika svårt som att skriva all annan musik. Man måste ju anpassa till genrens "regler" och sound samtidigt som man ska vara lagom nyskapande. Inte lätt alls när det väl kommer till kritan. Till sist, om man som artist för höra en cover på sin egen låt är det kul nästan på vilket sätt det än görs. Om någon gjorde en reggaelåt av någon av mina låtar skulle jag garva och säkerligen sjunga med live om jag erbjuds. Som lyssnare är det däremot inte så kul att höra alla covers, eftersom man pga av olika musiksmak etc tilltalas olika mycket av olika covers. Jag kanske alltså inte sen skulle poppa reaggaelåten i mina lurar....
  12. En lite förkortad variant av mitt första inlägg. Är det så att man gillar dansbandsmusik för att man är musikaliskt mentalt omogen? Eller är det bara soundet och arret som suger? Jag menar, Higway to hell i orginal är ju awesome medan samma låt i dansbandstappning är gräslig! Dansbanden så att säga slätar ut alla skavanker, polerar och ändrar tempot så att inget ska sticka ut, störa och sen att det ska gå att dansa till. Eller blir det bara så illa för att de helt enkelt inte kan spela rock/hårdrock? Jag menar, det låter inte så kul om jag rappar heller... :-)
  13. Märker du inte att jag försöker föra upp diskussionen på banan igen. ;-)
  14. Eftersom jag ska äta innan jag ska rensa ogräs kanske vi samtidigt kan diskutera mitt nya förslag (se förr förra inlägget) om att det har något med den metala mognaden att göra. Trodde jag skulle få mordhot när jag skrev det.... haha
  15. Precis så känns det just nu. Nä, jag går ut i trädgården och rensar lite ogräs så får vi se om det hänt något roligare när jag kommer tillbaka. :-)
×
×
  • Skapa ny...