Jump to content
Annons

Samla kanaler i mappar i Cubse 5?


Blackrose

Recommended Posts

Hej därute. Är nybörjare på det här med Cubase och vill ha hjälp med hur man kan samla ihop t.e.x alla olika trumkanaler i en mapp så att det blir lite lättare att överskåda det pågående projektet. Inser ju att efter man har spelat in ett antal kanaler gitarr, sång och keyboards så får man en lååååång radda med kanaler som är rätt kråglig att få översikt över.

Helt enkelt, Hur hör man?

Jag har Cubase 5

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
bodin (oregistrerad)

Ett bra tips (även svårt att förklara) är oxå att skapa en "Group Channel Track" genom att trycka på höger musknapp och välj Add Group channel track i listan (den kanalen blir grön/blå till vänster om knapparna M, S, R, W)

Du kan skapa en för t ex trummor, sång, vst instrument, gitarrer, Glöm inte att ändra namn på din group channel track till Trummor osv för varje grupp du skapat.

När du skapat alla de group channels tracks du behöver trycker du på F3 så själva mixerbordet kommer upp. Där trycker du på den lilla pilen som pekar uppåt (i en liten grå ruta) längst upp till vänster i mixerbordet för att göra mixerbordet större. Då ser du längst upp på varje kanal att utgången är satt till "Stereo out". Vare sig det är en sånginspelning, gitarrer, vst synthar. Alla går till Stereo out som är själva huvud volymen i ditt projekt...

Nu kan du börja välja istället för "Stereo out" på t ex kick, hihat och snare, väljer du Groups --> Trummor. Då går alla trumkanalerna först via din grupp trummor sen till stereo out.

Sedan tar du t ex alla sångspår du har i ditt projekt och istället för Stereo out väljer du Groups --> Sång, Då kommer alla dina sångspår gå via din grupp sång.sen till stereo out

Varför jag vill visa detta är för att då kan du tex muta/solo hela den gruppen. Du kan lägga på t ex en eq, compressor för hela den gruppen istället för att ta varje kanal för sig. Du kan sänka och höja volymen för alla grupper istället för att ta varje enskillt ljud för sig.

Det finns många fördelar att skapa dessa bussar eller Group channel tracks...

Det är jättesvårt att förklara såhär. Finns kanske nån som på ett mer pedagogiskt sätt kan förklara lättare och tydligare. När du väl fått kläm på det så kommer du nog fortsätta använda dig utav detta.

kanske denna video förklarar lite bättre

Redigerat av bodin
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...