Jump to content
Annons

Två toppentips som får din mix att låta bättre


HoboRec

559 views

Den här veckan tänkte jag ge ett par tips som nästan garanterat kommer få din mix att låta bättre. Mitt exempel utför jag på master-bussen, så det skulle kunna hävdas att detta är mastring, vilket jag även använder det för, men det kan också appliceras på enskilda spår eller gruppkanaler.

Det första tipset här är att göra alla låga frekvenser till mono. Detta var något jag tog till mig när jag började göra inspelningar för vinylskivor. Eftersom en vinylskiva har en fysisk begränsning i hur djupt och brett spåren kan gå, så kan för panorerade bastoner få spåren på vinylskivan att gå in i varandra, vilket uppenbarligen inte är bra. En bra sidoeffekt jag upplevde av detta var att jag fick ett mer samlat intryck av de lägre frekvenserna . Särskilt för gitarrer och annat där en vill ha mycket botten, och därför kanske inte högpassar lika högt som vanligt. Dessutom blir hela stereobilden något klarare och tydligare, utan att behöva använda någon plugin för stereobreddning. Hur mycket av de låga frekvenserna som ska göras till mono är något en får lyssna sig fram till, men jag skulle nog säga åtminstone allt under 100Hz och ofta något högre. Lyssna dig fram så inte den totala ljudbilden ändras för mycket. Det finns flera sätt att göra detta på, jag har i exemplet använt gratisversionen av TiltEQ från HOFA.

Tips nummer två handlar om att hitta den mest jobbiga frekvensen i mixen och dämpa den med en eq med ett riktigt snävt q-värde. Det är lätt att hitta vad som låter illa genom att sätta igång en eq med en smalt q-värde och sedan svepa fram och tillbaka för att höra vad som låter värst. Om detta görs på master-bussen rekommenderar jag att dämpa max två noga utvalda frekvenser för att inte förvränga ljudbilden för mycket. Om fler behövs så bör en nog börja kika på enskilda instrument för att hitta problemen lokalt.

Angående båda tipsen så gäller att vara försiktig och lyssna noga på vilka ändringar en gör. Tanken är inte att ändra ljudet, utan att få helheten i mixen mer öppen och mindre grötig. Se inslaget med de två tipsen här:

Ulf Blomberg
Producer & Audio engineer
+46709184758 | www.hoborec.com

Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...