Jump to content
 • XLN Audio XO tar trumljuden till en ny dimension


  Hasse Nilsson

  756968599_XOpackshot.thumb.png.680b56364540394770a248781429d952.png

  Höstens hetaste instrumentpluggar – Del 1/4: Samla alla dina samplingar i en interaktiv rymdkarta. Det låter spejsat, men är i praktiken snabbjobbat och kreativt.

  Svenska XLN Audio känner många igen från trumpluggarna i Addictive Drums-serien. Den senaste produkten XO är dock något utöver det vanliga. Här handlar det om ett nytt sätt att överblicka och behandla ljudfiler, gärna i stora mängder.

  Genom att analysera och indexera samplingar visar XO en karta, där ljud med övervägande del diskant hamnar uppe i högra hörnet (hi-hats, shakers) och samplingar med mycket basfrekvenser (kickar) hamnar nere till vänster. Virvlar, och effekter syns i de centrala delarna i gränssnittet. De olika kategorierna visas med färger och när du styr pekaren över trumrymden spelas ljuden upp i realtid.

  1999144793_X01.thumb.png.24f2539e61276ba61594e369040e351f.png

  Förutom det medföljande ljudbiblioteket har vi här låtit XO indexera cirka 40 000 slagverksljud.

  Det går mycket fortare att välja rätt ljud och plocka ihop ett trumkit jämfört med att sitta och leta filnamn i foldrar. Under ”Edit” återfinns en 8-spårs groove-maskin med extra allt. Du har tillgång till reglage för sådant som volym, tonhöjd, anslagskänslighet, filter, swing,
  panorering, transientgenerator och två effektbussar.

  Det finns även en effektregel på masterkanalen för kompression. Antingen spelar du in trumslag i ditt musikprogram eller så använder du den inbyggda sequencern. De medföljande midi-mönstren är en bra utgångspunkt.

  746631611_XO2.thumb.png.55d28f8c7dc4e2e82ed60c5f95535f57.png

  Leta upp en folder med samplingar på dina hårddiskar och låt sedan XO katalogisera ljudfilerna.

  Det svänger nästan onödigt mycket om du förskjuter spår mot varandra och använder accentfunktionen. Slumpknappen för att helt sonika byta kit ur trumrymden är en kreativ krydda.

  Vi saknar möjligheten att importera midi-filer med rytmiskt innehåll. Det går dock att exportera både midi-mönster och ljudfiler direkt in i ditt musikprogram. Excellenta hjälpfunktioner hjälper dig på traven utan att behöva fippla med en manual.

  605307235_XO3.thumb.png.7ecb30a594681b007a80a271bc4de2de.png

  XO:s groove-maskin är en av de bättre vi använt. Det går kvickt att få till rätt kit och ett grymt sväng.
   

  Video: Exploring the XO Space

  XO
  Vad: Sampling/trumsequencer
  Tillverkare/kontakt: XLN Audio https://www.xlnaudio.com
  Operativsystem: Windows och Mac OS X
  Format: Vst, Au, Aax och fristående program
  Pris: Cirka 1 919 kronor

  • Gilla 1


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  Loading...

Annons


 • Similar Content

  • By Hasse Nilsson
   Höstens hetaste instrumentpluggar – Del 2/4: Native Instruments evolution av tillverkarens flaggskeppssynt är sannerligen inget hafsverk. Frågan är om det finns några genvägar till det perfekta ljudet eller inte.
   Efter år av smygtittar släppte NI äntligen uppföljaren till syntpluggen Massive, som inte minst har varit ljudmässigt framträdande inom modern urban dansmusik de senaste tolv åren. Provkartan på vad pluggen kan prestera är minst sagt imponerande – pluggen låter helt
   sagolikt.

   Kostar det så smakar det mumma. Massive X låter nytt och mycket.
   Med risk för att ta till överord så finns det få, eller inga, syntar i den här prisklassen som har liknande bestyckning och har en sådan arsenal av möjligheter. Massive X är inget för den Teknikrädde om hen vill börja skapa egna ljud. Här återfinns mycket avancerade funktioner för bearbetning av vågformstabeller, 170 mot föregångarens 80, och olika former av
   sekvensering av ljud, både dess beståndsdelar och rytmik.
   Självklart är pluggen enkel att använda om du inte avser att skapa egna inställningar från ax till wienerbröd. Tyvärr kan inte Massive importera förinställningar från ”gamla” Massive, vilket innebär att vi för tillfället får hålla tillgodo med de 420 förinställningarna och våra
   egenhändigt slöjdade ljud.

   Släktskapet med byggsatsprogrammet Reaktor är tydligt, exempelvis routing-möjligheter som inte är att leka med.
   Det är mycket sannolikt att det inom kort växer fram en frodig tredjepartsmarknad och att NI själva kommer att släppa expansioner som i alla fall inledningsvis kommer att vara gratis. Vi gillar smarta funktioner som att kunna tilldela makroinställningar för styrning från midi-kontroller eller automatisering.

   Rytmisk modulationsmatris och sofistikerad sequencer. Massive X kan det mesta.
   Systemkraven är rätt tuffa och kräver den senaste versionen av exempelvis Logic, så användare med äldre maskiner som inte kan uppgradera göre sig icke besvär. Om du skapar något slags musik (eller bara ljud) och vill ligga i den berömda framkanten kan du faktiskt inte missa Massive X.
   Video: Introducing Massive X
    
   Video: Dissect the preset: Massive X - Kesselbeat
   Massive X
   Vad: Mjukvarussynt
   Tillverkare/kontakt: Native Instruments https://www.native-instruments.com/en/
   Operativsystem: Windows och Mac OS X
   Format: Vst, Au, Aax (och snart fristående program)
   Pris: Cirka 2 122 kronor
  • By Hasse Nilsson
   Höstens hetaste instrumentpluggar – Del 3/4:  Softube senaste virtuella instrument står bastant och bredbent i det lägre registren. Och visst fladdrar det i byxbenen när det vill sig väl.
   Linköpingsbaserade Softube har en räcka succéer bakom sig. Vi tänker då på naturtrogna emuleringar av klassiska effektlådor, men även på Modular, en mjukvaruversion av eurorack-standarden. Härförinnan släppte företaget en mycket intressant, men lite förbisedd syntplugg, Parallells, som även bör krediteras som sig bör.
   Monoment är rätt och slätt en syntbas där utgångspunkten är två gigabyte med samplat innehåll från namnkunniga hårdvaror.
   I användning är Monoment uppfriskande enkel att handha. Via rullgardinsmenyer kan du smidigt byta och blanda byggstenar till ditt ultimata basljud. Exempelvis är det en baggis att använda ett grundljud som subbas och ett annat för mer karaktär och attack.
   Filtrering sköts via vridreglage eller direkt i huvudfönstret, som en modern eq. Det som får basspluggen att verkligen stå ut är funktionerna ”Analog dirt”, ”Punch” och ”Aging”. Med hjälp av dess går det att ratta in ljud som inte är rädda för att smutsa ned sig, om vi säger så. Det finns dessutom en kompetent effektdel med rumsklang, eq, multibandskompression, stereobredd och dist.

   Med ett rejält filtervred kan en slå mixen med häpnad. Basljuden i Monument är ordentligt feta.
   Förinställningarna öppnas i ett separat fönster vilket tar ett par varv att vänja sig vid. Innehållet är taggat med en mängd sökord, varav vissa, som ”analog”, ter sig självklara, medan andra (”reese”) tarvar vissa förkunskaper om den elektroniska dansmusikens historia.

   Med tanke på vilken roll särpräglade basljud spelar i den samtida populärmusiken är den här specialiserade pluggen ett välriktat och prisvärt skott ur svår vinkel.

   Förinställningarna är sorterade som ett så kallat tag-moln, vilket kan underlätta om du i förväg vet vilket ljud din låt behöver.
    
   Video: Introducing Monoment – Softube
   Monoment
   Vad: Mjukvarusynt
   Tillverkare/kontakt: Softube https://www.softube.com/monoment#/
   Operativsystem: Windows och Mac OS X
   Format: Vst, Au, Aax
   Pris: Cirka 765 kronor
  • By Hasse Nilsson
   Höstens hetaste instrumentpluggar – Del 4/4: Mastringsbolaget Emastered ger sig in i syntplugg-branschen med massiv reklam i ryggen. Vi hittar dock en mängd frågetecken som behöver rätas ut.
   Med en ymnig marknadsföring och citat från grammy-vinnande producenter har Emastereds Atom lanserats. Och mycket ser rätt ut på pappret – en rättfram subtraktiv syntplugg som dessutom ska snygga till ljuden med hjälp av artificiell intelligens.
   När vi stegar igenom de över 300 medföljande ljuden så låter det fint, men inte uppseendeväckande fantastiskt. Tre tongeneratorer, fyra filter, fem vågformer, två lfo:er, kort sagt en högst ordinär mjukvarusynt i ett lätt överskådligt gränssnitt.

   Överskådligt och snyggt. Men de iöronfallande finesserna lyser med sin frånvaro.
   Om vi bortser med namn- och varumärkeskrocken med ett flertal andra produkter inom samma segment, så finns det några saker som är märkligt med Emastered förstlingsverk. För det första är det en rätt enkel syntplugg som näppeligen motiverar sitt pris. För det andra utlovas det AI-teknik i pluggen. Vi har inte lyckats utröna vad denna teknik består av och än mindre hur den förbättrar ljudet.

   När du spelar på eller sekvenserar Atom så visas en rätt fräsig tredimenstionell animering i gränssnittets mitt.
   När vi frågar tillverkaren om teknisk information hur AI-tekniken fungerar är det enda svar vi får att det är samma algoritmer för ljudförbättring under huven på Atom som i företagets mastringstjänst på nätet. Det svaret duger givetvis inte. Sedan dras pluggen med några närmast obegripliga barnsjukdomar, där omöjligheten att låta modulationshjulet styra någonting alls, alltså inte heller modulation, är lågbottenmärket.

   De medföljande ljuden är indelade på gängse vis, dock saknas en kategori för effektljud, något som Atom klarar av bra.
   Mjukvaru-utveckling är som bäst svårt och hyggligt tidsödande. Här verkar hela processen gått alldeles för fort. Vi kan bara hoppas att framtida uppdateringar och en mer transparent kommunikation överlag kan räta upp skutan som i skrivande stund inte håller tätt.
   Video: Introducing Atom
   Atom
   Vad: Mjukvarusynt
   Tillverkare/kontakt: Emastered
   Operativsystem: Windows och Mac OS X
   Format: Vst, Au, Aax
   Pris: Cirka 1 829 kronor (finns även som prenumerationstjänst för 183 kronor/månad)
 • Fler artiklar

×
×
 • Create New...