Jump to content
Annons
 • Tonex är smarta lösningen för gitarrister och basister i studio eller på scen

  IK Multimedia Tonex är en mycket smart lösning för gitarristen och basisten och som täcker in behoven för både liveartisten och hemstudiomusikern. Och en hel del mer.

  IK Multimedia

  Här hittar du Tonex bibliotek från utvalda partnerstonex_macpc_main_Slideshow_1_1_ingang_1800.webp.d7661fed48ecd2e7203d21fd7ba05b92.webp

  I mer än tio år har gitarrister och basister behövt ta en hel del viktiga beslut innan de investerat i digital utrustning för att spela. Som till exempel:

  • Ska jag bara spela live eller kommer jag bara att sitta i hemstudion? Eller både och?
  • Fungerar lösningen som en plugg till mitt musikprogram?
  • Är det några specifika förstärkarmodeller jag inte kan vara utan?
  • Vill jag ha direkttillgång till de viktiga förstärkarkontrollerna?
  • Kan jag tänka mig att ha med mig – och lita på – en dator på spelningar?
  • Finns det fler ljud/presets?
  • Får det kosta mycket?

  Svaren på frågorna har avgjort om man skaffat hårdvara eller mjukvara till sitt pedalbord, en aktiv högtalare och så vidare. Problemet har varit att man aldrig kunnat hitta en lösning som fungerat för alla situationer. Fram tills nu.

  Tonex ekosystemtonex_ekosystem.webp.11c55460f89e7da2e4cab470560cbd52.webp

  Vad är IK Multimedia Tonex?
  IK Multimedia har tagit fram ett digitalt ekosystem för gitarrister och basister som gör livet lättare. Det är ett slags modulsystem byggt på olika produkter där du skaffar det du behöver och sedan kan bygga ut vid behov.

  Tonex huvudfönstertonex_macpc_player_Slideshow_3_1@2x_1800.webp.cf3bf6d471835ab41ecc3bc172a7e7dc.webp

  Allt utgår från mjukvaran Tonex (Windows/macOS) som är den centrala punkten som du kan använda fristående eller som plugg i ditt musikprogram (VST/VST3/AU, AAX). Här kan du analysera en gitarrförstärkare med högtalare som du gillar och spara analysen i digital form som en Tone Model. När du senare spelar och använder en Tone Model kommer du att uppleva samma ljud och samma känsla som när du spelar genom den fysiska förstärkaren. Du kan alltså göra en Tone Model av vilken förstärkare som helst.

  I Tonex kan du förutom att spela med Tone Models även byta ut högtalardelen av modellen mot IK Multimedias erkända VIR Cabinets eller mot en IR som du kanske redan har.

  Problemet kan ju vara att man inte har råd att skaffa just de förstärkarna vars ljud man vill åt. Det har IK Multimedia löst på två sätt. För det första skickar de med ett antal Tone Model Collections (olika antal beroende på vilken version av Tonex du köper).

  Tonex Collectionstonex_macpc_player_tone_partner_collection_selected_1800.webp.714c07f6e4ca8844c5f026a03df561d5.webp

  Här finner du Tonex bibliotek från utvalda partners >

  För det andra har de satt upp en webbplats, ToneNET, där användare lägger upp Tone Models de vill dela med sig av. Dit kan du koppla upp dig och ladda ner valfria Tone Models om du vill komplettera de som medföljer i Tonex. Det finns även kommersiella aktörer som lägger ut gratis Tone Models som reklam för sina produkter. Trots att produkten är relativt ny finns det redan fler än 12.500 gratis Tone Models att ladda ner.

  ToneNETtonenet_tonex_main_20230707_1800.webp.34b440a7082cd0e5042f62eee263a9b7.webp

  För de som önskar kan man använda sin iPhone/iPad istället för dator. Eller vid sidan av som komplement. iOS-versionen av Tonex är alltid gratis för registrerade användare.

  Vill du däremot skapa egna Tone Models så är det mjukvara till datorn som gäller. Här kan det vara på plats att nämna att du även kan göra Tone Models av OD- och distorsionspedaler.

  Tonex i AmplitubeAmpliTube_5_TONEX_img01_1800.webp.2696fa5c57bb1b0b3f42a84c158446ff.webp

  Med tanke på att du kan lägga flera instanser av Tonex som plugg efter varandra i ditt musikprogram så kan du stapla ett par OD-pedaler innan förstärkaren.

  Tonex Stomp-pedaler i AmpliTube 5AmpliTube_5_tonex_pedal_01_20221213_1800.webp.f1dfade31d701f2b0f7b3b23e61493c4.webp

  Vill du ta med sig dina Tone Models på scen kan du använda dator/iPhone/iPad eller så kan du skaffa en Tonex Pedal. Då kan du föra över upp till 150 ToneModels till pedalen och tryggt sätta den på sitt pedalbord bland övriga pedaler.

  Vad är Tonex inte?
  Det är viktigt att känna till att Tonex inte är en multieffekt i den bemärkelsen att den har alla effekter som finns under solen. Den är inte heller tänkt att vara som vi snart skall se.

  I Tonex finns förvisso en studiokompressor, en kraftfull EQ och ett reverb med 5 olika typer. Fullt tillräckligt för att forma det grundljud du vill ha samt lite reverb ifall du vill sitta och öva med pedalen.

  Tanken är att Tonex skall fungera tillsammans med mjuk- och hårdvara man redan har. Så om du vill ha en komplett lösning rekommenderar vi givetvis att du skaffar AmpliTube 5. Inte minst med tanke på att du där kan lägga flera instanser av Tonex och på så sätt kan du stacka ett par OD-pedaler innan förstärkaren. Vad sägs om en Langraff Dynamic Overdrive in i en Klon Centaur in i en Dumble tidigare ägd av Joe Bonamassa? Dessa Tone Models finns redan som standard i Tonex Max och det är väldigt lätt att öppna dem i AmpliTube 5 där du kan använda alla Tone Models (förstärkare och pedaler) tillsammans med alla effekter i AmpliTube.

  Tonex PedalTONEXPedal-ToneX-Front7097_1800.webp.c19cb2742b039c4eee58af227242a9b0.webp

  Pedalen fungerar på samma sätt fast då på pedalbordet. Du placerar den helt enkelt där förstärkare brukar sitta i signalkedjan. Kompressor, OD, dist, fuzz, wah-wah före och tidsbaserade effekter som chorus, flanger, delay och reverb efter. Då har du en rigg med 150 olika Tone Models till ditt förfogande.

  Tonex Pedal som den syns i Tonex mjukvaratonex_macpc_main_Slideshow_1_2_1800.webp.67165ff5b089f613fec2fab2dfbe719d.webp

  Vad behöver du?
  Om du bara ska sitta i din hemstudio och vill ha många bra förstärkarljud så kan det räcka med Tonex mjukvara och ett ljudkort. Använd gärna ett ljudkort med en ingång speciellt designad för elgitarr/elbas som IK Multimedias AXE I/O, AXE I/O Solo eller AXE I/O One som alla har speciella funktioner för att din gitarr/bas skall låta optimalt oavsett om den är passiv eller aktiv eller hur starka mikrofonerna är. Det finns paket med dessa ljudkort och Tonex och AmpliTube 5 till mycket fördelaktiga priser.

  Dessa ljudkort är även mycket lämpade att använda när du ska göra dina egna Tone Models då de har en Amp Output vars signal är anpassad just för detta ändamål plus traditionell reamping.

  Om du vill spela live och inte litar på en dator på scen (eller på publiken där du spelar) då är det Tonex Pedal du ska ha. Då du köper den ingår mjukvaran Tonex Max och AmpliTube 5 utan extra kostnad. Dels för att du skall kunna dra full nytta av alla Tone Models som IK Multimedia producerar samt kunna ta del av alla som delar med sig av sina Tone Models. Med Amplitube har du ju en totalintegrerad lösning för allt du kan tänkas behöva göra. Bra att veta är att den usb-c-port som Tonex Pedal har även fungerar som ljudkort om du vill spela in på din dator.

  En mycket stor fördel med att använda pedalen även i hemstudion är att det är en väldigt bra gitarringång i Tonex Pedal och en rätt designad ingångskrets kan göra enormt stor skillnad i hur man upplever spelkänslan. Köper du pedalen får du förutom en mobil lösning all mjukvara du behöver för att spela in din gitarr/elbas i ditt musikprogram.

  Om du vill veta mer om Tonex från IK Multimedia rekommenderar vi att du tittar på de instruktionsvideor som finns här >

  Tonex mjukvara >
  Tonex Collections >
  Tonex Pedal >
  AmpliTube TONEX ekosystem-sida >


  User Feedback

  Recommended Comments  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...