Jump to content
Annons

Mysticum

Medlem
  • Antal inlägg

    29
  • Gick med

  • Senast inloggad

Rykte i communityn

0 Neutralt

Om mig

  • Kön
    Man
  • Stad/plats
    Göteborg
  1. Ett till förslag jag kom på: - Material som dämpar akustiken i rummet. Sitter i en etta och ljudet studsar rätt grovt. Reflexion-grunkan borde väl dock avhjälpa det en del.
  2. Har nyligen beställt en mini-uppsättning som ska utgöra grunden för mitt högst amatörmässiga studiobygge. Alltsammans ska kopplas samman med min stationära PC och sedan är tanken att spela in akustisk gitarr och sång (vilket kommer låta fruktansvärt). Min fråga till er är dock: vad har jag missat, eller vad skulle Ni köpa om ni fick köpa en ytterligare pryl? Uppsättningen kommer att bestå av M-Audio Fast Track Pro och med sE Electronics X1 som mikrofon (beställde paketet med reflexion-kit och pop-filter, http://www.thomann.de/se/se_electronics_x1_rf_projectstudio_bundle_pop.htm). Pro Tools MP9 kommer att användas som programvara och har även en video-tutorial att bränna igenom som start som går igenom de absoluta grunderna (jag är helt blank på kunskaper). Mikrofonställ, kablar, akustisk gitarr finns sedan tidigare. Med en budget på 2000 kr, vad hade ni köpt utöver detta? Spontana förslag som jag funderar på: - AKG K 271 MKII som lurar. Har för närvarande AKG K 242 HD som införskaffades för vanligt lyssnande. De låter tillräckligt bra för att jag ska kunna mixa mitt egna skräp, men tyvärr läcker de som ett såll vilket eliminerar dem helt när jag ska spela in sång och ha musik i lurarna under tiden. - Elbas. En billgare bas för att kunna spela in enklare basgångar till låtarna. Dock har jag ju köpt Pro Tools MP9 och jag vet att det ingår en del instrumentljud där. Frågan är i så fall, låter det bättre att köpa en billig elbas och själv spela in det än att använda de för-samplade ljuden som man ev kan få tag på enkelt för motsvarande penning? - Video-kurs om mixning. Jag kan ingenting. Har redan tutorial för grunderna i Pro Tools, men när det kommer till vidare mixning är jag helt lost. Jag antar att man kan lära sig en del grundläggande grejjer genom Internet som hur man ska sätta kompressorn för sång etc, men det kanske är värt att lägga pengar på att lära sig något lite bättre? Å andra sidan ska jag spela in vanlig gitarr och sång och kvalitén på mitt gitarrspelande kommer nog vara den största bristfaktorn. - Monitor. Jag vet inte. Folk säger att man ska ha en monitor, men jag förstår inte varför över huvud taget. Det känns som att man får lägga en del pengar för att få en monitor värd namnet (kort sagt en högtalare som inte ens går att använda till annat än musikproduktion) när jag likväl ändå kan använda hörlurar (vilket jag nog hade gjort även om jag hade haft en monitor). Kom gärna med åsikter eller förslag. Alla tips eller påpekanden uppskattas!
  3. Alltså...jag måste nog säga ja på den frågan. Jag trodde det var i princip harmlöst att meka lite med stallhöjd och dragstång, det är ju bara tre skruvar man sitter och leker med, gitarren kan väl inte direkt gå sönder av detta? Det värsta som kan hända är väl att den låter crap och att man får lämna in den? Detta visste jag inte. Men eftersom jag är nybörjare prioriterar jag nog lägre stänghöjd. Ok, ska testa det, tack för tipset. Nu går det i alla fall att spela på den igen. Det är dock lite rassel på vissa band, men jag är tveksam till om den verkligen var rasselfri innan. Men åter till mina egentliga frågor som jag inte riktigt fått svar på: Hur ska jag justera generellt sett för att det ska låta bra vid lägre stänghöjd? Om jag sänker stallet en del, ska jag justera halsen så den blir rakare eller mer böjd? (När man drar åt dragstången blir den rakare va?)
  4. Hejsan! Skulle behöva lite akut hjälp angående min elgitarr. Köpte den ganska nyligen, en J&D LC-3 (Les Paul-kopia). Varit nöjd med den tills igår när jag testade en annan gitarr som var mycket skönare att spela på tack vare lägre stränghöjd. Så imorse började jag pilla med gitarren. Började justera stallet med hjälp av de två skruvarna som sitter på vardera sida och tryckte ner dem i botten. Sedan skruvade jag långsamt upp dem tills det lät bra utan rassel någonstans. Detta fungerade inte alls, av någon anledning hamnade jag till slut högre upp än jag hade det innan jag började. Började då leka lite med dragstången som sitter i toppen av halsen. Lekte runt lite och försökte både lossa och spänna den för att undvika bandrassel. Inget lyckat resultat direkt. Efter ytterligare pill lyckades jag till slut få bort bandrassel nästan helt, och stränghöjden ungefär där jag hade den innan jag började pilla. När jag nu skulle stämma gitarren upptäcker jag att alla strängar utan den översta låter helskumt! Spelar jag på den låter det som att spela med dist på, bara att jag inte har den inkopplad i förstärkaren! Den är aldrig när några band så jag vet inte varifrån det skumma ljudet kommer ifrån. Hur ska jag kunna få ordning på gitarren igen? Jag vill ha en lättspelad gitarr med låg stränghöjd, hur ska jag då justera stall/dragstång för detta ändamål? Och ni behöver inte säga det, jag ska inte ge mig på att mixtra med sånt jag inte kan igen.
  5. Nu börjar jag snart gråta på riktigt. Har suttit i tre timmar nu och försökt få igång någonting, men ingenting lyckas. Inte ens nära. Detta är första gången jag använder Cubase i princip. Började med att importera en midi-fil. Gick utan problem och jag kunde spela upp den. Tog bort alla spår utom trumspåret och nu hörde man bara trummorna. Nu ville jag få lite bättre trumljud och laddade hem trumpaketet från Natural Studio. Tog mig ungefär en timma att förstå att man måste ha en sampler. Laddade hem sfz och körde igång. Började av någon anledning starta programmet separat vilket inte fungerade särskilt bra. Sedan började jag exprimentera i Cubase med VST instrument etc. Som det är just nu får jag inget ljud alls, inget vanligt och inget genom sfz. Hur sjutton bär man sig åt? Har suttit och gjort alla inställningar som går att göra känns det som. Sfz har laddats under VST-instrumenten och jag har laddat sound font-banken, men det kommer inget ljud. Har även ändrat Default MIDI ports till sfz, men fortfarande inget ljud. Några tips, eller länkar till sidor som beskriver hur man gör?
  6. MIDI-filer finns det ju i miljontals över hela internet, men de låter ju tyvärr inget vidare. Menar du att det är möjligt att importera dem i Cubase och ersätta dem med bättre trumljud? Hur funkar detta? En kompis har Groove (också från Steinberg). Kan detta användas till ovannämnda ändamål?
  7. Någon som kan tipsa om super-lätta solon för en nybörjare att lära sig? Helst enkla solon som låter rätt bra också. Jag menar verkligen super-lätta solon, läste att någon skrev att Unforgiven-solot var något av det enklaste man kunde köra, men inte fanken låter det någon höjdare när jag kör det. Finns det enklare solon eller är Unforgiven det enklaste man kommer? 😛
  8. Jag har alltid ena ton-kontrollen på 0 eftersom jag knappt får något brus med den inställningen (sätter jag den på 10 surrar det som fan i förstärkaren). Kan någon förklara vad spaken är till för då? Finns på de flesta gitarrer i 3 eller 5 lägen (5 på min).
  9. Jag testade någon Cort Earth-gitarr i den prisklassen och valde mellan den och Ibanez AW15. Till en början gillade jag Cort-gitarren eftersom ljudet var mer åt "diskant-hållet". Men efter lite spelande fann jag att Ibanezen var rätt val, vilket jag inte ångrar. Låter fantastiskt och tror inte man får någon nämnvärt bättre ny gitarr för det priset. Tanglewood gillade jag inte på samma sätt, var inte ens ett val.
  10. Förstår dig, jag ogillar starkt att köpa saker som använts i butikerna, särskilt om den har repor eller andra skador. Då så, grattis till ett lyckat gitarrköp!
  11. Självklart löper man större chans att få ett trevlig bemötande i en mindre butik. Detta gäller ju även butiker i allmänhet, en lokal närbutik känns ju tryggare än Ica Maxi inne i stan oftast. Tyvärr verkar det vara mer regel än undantag att som nybörjare få ett mindre trevligt bemötande när man vandrar in i någon större musik-kedja. Mina erfarenheter säger mig att de flesta förväntar sig att man har lite pejl, och därmed är det svårt som nybörjare att få den information man är ute efter. Musikbörsen (i Göteborg) får här ses som ett undantag, förklarar man att man är nybörjare anpassar de sig till den nivån och försöker förklara en del, och gärna att man ska prova på själv. Sedan kan det givetvis vara så att man råkar ut för olika personer när man får hjälp, därav alla delade meningar. Mitt första besök på Andreasson Musik (i Göteborg) var ingen höjdare, väldigt nonchalant mot mig som kund, fastän jag förklarat att jag var nybörjare. Andra gången jag var där fick jag däremot den hjälp man borde kunna förvänta sig, trevlig kille som berättade om olika alternativ och vad skillnaderna var. I Göteborg har jag varit flertalet gånger hos JAM, Musikbörsen, Andreasson Musik och Musik Utan Gränser och min klara favorit är Musikbörsen i nuläget. Andreasson Musik och Musik Utan Gränser har helt klart godkänd service de fåtal gånger jag besökt dem, medan jag inte skulle rekommendera JAM till min värsta fiende. JAM må vara hur bra som helst i andra städer, men servicen i Göteborg är USEL! Det sämsta jag stött på i service-sammanhang, inte bara i musikbutiker!
  12. Vet inte vad du har för prisuppgifter på Ibanez V70, men om du kan lägga 2000 kronor kan jag varmt rekommendera Ibanez AW15. Tillverkarens produktsida för Ibanez AW15 Gillar ArtWood-serien skarpt och köpte min AW15 för drygt ett år sedan. Inga som helst klagomål och mycket prisvärd. Den har ett bra ljud för den prisklassen och en matt yta som är mycket snyggt (smaksak naturligtvis). Strängarna som sitter på är D'addario coated som är mycket bra strängar. Nackdelen är att den inte är mickad, men det finns en likadan modell som AW15 fast mickad. Är dock lite dyrare då. EDIT: Se åtminstone till att du får en gitarr med solitt lock för det priset!
  13. Mysticum

    Färdiga trummor

    Undrar om det finns färdiga trumkomp att hitta på Internet till kända låtar, t ex Enter Sandman e t c. Vill spela in gitarr till trumkomp, men det verkar väldigt tidskrävande att skapa trummor, plus att det säkerligen blir helt fel. Någon som vet om det finns någon sida med sånt här?
  14. Jag måste säga att jag håller med alla som har något ont att säga om JAM, det är en butik jag avskyr (åtminstone den i Göteborg, övriga butiker låter jag vara osagt). Sällsynt dålig service! Mitt första besök gäller en J&D nylonsträngad gitarr. Väl inne i butiken plockar han fram en gitarr och börjar spela lite på den. - Ojojoj, vilken bra gitarr, här har du ett riktigt fint exemplar också. Det är bara att slå till! Kanon tänker jag som nybörjare. Nästa gång går jag dit med en kompis som ska köpa en nybörjargitarr, en Valencia. Som vanligt sitter de å käkar kinamat bakom kassan och pratar med varandra, men efter bara 10 min kommer det fram en till oss (samma gubbe som senast för övrigt). Vi förklarar vilken gitarr vi vill ha. - Nä du, vi har inte den inne tyvärr. - Nähä, har ni någon J&D nylonstängad då (samma prisklass). - Haha, nä du, sån jäkla skit säljer vi inte här serrö. - ... - Vadå då? Har Du en sån!? - Ja. - Jaha, oj då. Men du, oss emellan, det är en riktig jävla skitgitarr. Vart fan köpte du den? - Öhh, här. - Ojdå, är du säker på det? - Ja, jag köpte den här för ett halvår sedan! - Njae, det vet jag inte, var länge sedan vi hade sådana inne. Sedan går han iväg och vi får jaga upp honom igen eftersom vi faktiskt var intresserade av en gitarr! - Hej igen. - Tjenare! - Vi skulle alltså ha en nybörjargitarr, har du något att rekommendera? - Ja, den här stålsträngade för 2000, bla bla. - Okej, men vi letar efter någon billig nylonsträngad gitarr eftersom min kompis inte är säker på att han vill spela. - Nej, men en stålsträngad ska du ha, det är mycket skonsammare mot fingrarna som nybörjare. - Eh, okej? - Men du vänta! Sedan springer han bakom disk och kommer tillbaka med en halvstor gura utan strängar som är i sånt skick att jag inte hade tagit emot den om den varit gratis. - Du, den här gitarren har jag. Den här kan inte jag sälja som du kanske förstår. - Nä, det förstår jag verkligen. - Men du kan få den för 500 spänn, och så köper du till strängar förstås. Pulsen ökar och adrenalinet pumpar och jag tittar mig omkring efter potentiella mordvapen. Strax därefter lämnar vi butiken. Några månader senare är vi i närheten av butiken och jag ska köpa min första elgitarr och vill testa några av deras gitarrpaket. Återigen sitter de och äter när man kommer in och när man ropar att man vill ha hjälp säger de "Visst, alldeles strax". Sedan sitter de kvar och pratar med varandra innan man får hjälp! - Hejsan, jag är intresserad av en elgitarr. - Jaha. - Ja, finns det möjlighet att få testspela en eller? - Ja, självklart! Sedan vänder han ryggen till! Som total nybörjare vet jag knappt hur man kopplar in en gitarr ö h t, och allra minst vart jag ska göra det. - Öh, vart provspelar jag någonstans? - Det får du göra var du vill. - Okej, mitt i butiken alltså? - Ja, eller i provrummet. - Okej, tack. Sedan får jag leta upp provrummet och koppla in gitarren äntligen. Några minuter senare kommer han in. - Hej på dig! - Hej hej. - Du, skulle du tycka att jag vore dum om jag körde ut dig nu? - Eh, varför det? - Jo, vi har en kille som vill provspela en gitarr här, och du hade väl ändå inte tänkt att köpa en? - Jo, det hade jag faktiskt tänkt. - Oj då, förlåt isåfall. Men du hade provspelat klart eller? Och nu har jag verkligen fått nog. - Ja, jag är klar. Sedan gick jag. Lämnade inte ens tillbaka plektrumet jag lånade. Sen dess var jag faktiskt där tre gånger till för att fråga om gitarrhängare, svaret alla tre gånger löd att de kom in om två veckor (och ja, det var två veckors mellanrum mellan varje besök). Köpte på Andreasson Musik istället där de kostade 50% mer, men det var det värt. Aldrig mera JAM! Aldrig! Aldrig! ALDRIG!
  15. Bra idé, men till skillnad från vad ni säger tycker jag det verkar vara dålig marknad för begagnade elgitarrer, vart ska man leta egentligen? Tips på sidor på internet? Nej, ska göra det. Grymmetips! Tack! Deras hemsida är förvisso grymt ful och värdelös, men de ligger ju i Göteborg så jag får definitivt kolla läget. Ah, självklart! Är väl en lite allt-i-allo-typ, men det råder ingen tvekan om att det kommer att bli mycket Metallica, även en del Offspring och AC/DC också. Men som sagt, Metallica är nog det som kommer att spelas mest.
×
×
  • Skapa ny...