Jump to content
Annons

stefanjonsson

Medlem
  • Antal inlägg

    13
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av stefanjonsson

  1. Lönar det sig verkligen att skicka runt demos? Såg någon talangscout på ett skivbolag som visade hur länge han lyssnade på en demo och det var typ 3 sekunder. Sedan slängde han ut bandet/skivan och sa "Det duger inte". Fet chans att något hinner fastna 😆 För en webbsajts räkning så sitter jag varje dag i ungefär 1 timme och lyssnar igenom 60-70 nya låtar. Jag kanske lyssnar ca 5-10 sekunder på varje låt (jag lyssnar inte på introt utan på ett par ställen inne i låten). Av alla dom så hittar jag i genomsnitt 1 låt varannan dag som jag gillar. Jag har funderat på vad det är som gör att jag reagerar på något och lyssnar lite extra. Själva soundet är det man hör de första sekunderna - är det intressant så lyssnar jag lite till och sen om jag tycker melodin är bra så ännu lite till. Jag tror att om man ska lyckas tränga igenom bruset hos talangscouter så måste låten i sig ha ett sound som talangscouten reagerar på, eftersom det är i princip det enda man hinner höra på så kort lyssning. Det är liksom grundregel 1. När man lyssnar på väldigt mycket musik blir man otroligt luttrad och, på ett sätt, fördomsfull. Jag lyssnar 4-5 sekunder på två ställen i en låt och efter det tycker jag mig exakt kunna förstå hur låten i övrigt går. T.ex. om jag lyssnar på en technolåt så kan jag precis föreställa mig intro, crescendo, lugnt parti, crescendo, outro baserat på det lilla jag hört. Och i 95 fall av 100 så stämmer det ungefär. Samma sak med en rocklåt eller en lugn låt. Det beror förstås på att nästan all musik är väldigt mallad och följer givna regler.
  2. "Uppsala chokas av hur musikaliskt begåvad Jay är" står det på förstasidan. Dags att införa trängselskatter i Uppsala också? ;-)
  3. Jo, tyst är den... med stationär-dator-mått mätt! Dock, min Maxtor låter fn mer än min bärbara, medan min 2.5"-externa är på riktigt helt knäpptyst! Jo, Maxtorn har ett svagt sus, men det är så svagt så för min del är det rent hifi-fjanteri att bry sig om det. Om jag spelar in det tysta rummet i en mikrofon som inte står precis brevid hårddisken så kan jag höra Maxtorn om jag krämar upp det inspelade ljudet riktigt högt. Och då kan jag förmodligen höra kattens tassar mot mattan i det intilliggande rummet också. Men nånstans måste man lägga ribban. Jag skulle vilja råda den som tycker sig ha problem med den nivån av bakgrundsljud att fråga sig själv varför han håller på med att skapa musik. Kanske svarar han då "för att jag är prylbög" och ja, då är det väl okej.
  4. Sen 1 år tillbaka kör jag med en extern Maxtor Onetouch II 300 GB. Den är i princip knäpptyst (det hörs ett mycket svagt sus ifrån den). Den sitter på min Belkin Firewire hub och på den hubben sitter också ljudkortet. Jag har aldrig haft nåt problem med den set-upen. Jag är mycket nöjd.
  5. Jag har en Frost-laptop. Köpt för ca 1 år sen. Den har gått som en klocka hela tiden utan minsta problem. Förutom att katten rev bort en tangent efter typ 3 dagar. Bra dator.
  6. Anledningen till att man gör en remix som i princip är en ny låt är ofta lathet. Känner flera "big name remixers" som inte orkat sitta och jobba fram nåt nytt utan plockat upp nåt som de kasserat tidigare. In med nån sampling från låten som ska remixas. Vips, en remix. Och så iväg med fakturan. Aphex Twin gjorde det där till en sport på 90-talet.
  7. Det är mycket snack om melodi hit och melodi dit. Jag är väl insatt i hur det funkar med rättigheterna, men jag tycker inte alltid det är helt klockrent. "Remixer" kan idag vara väldigt fria tolkningar. Säg att jag deltar i Dumb Dans remixtävling och mitt bidrag består av en helt egenkomponerad låt med en egen melodi och där jag gjort allt arrangemang själv. Det enda jag sparat av originalet är en sampling av en snubbe som säger "Resource" ett par gånger i låten. Då säger kutymen att upphovsrättigheterna ägs till 100% av Dumb Dan, men hur mycket stämmer det egentligen överens med vem som skrivit låten... Jag har gjort en del såna remixer och inte claimat några rättigheter eftersom det ändå inte rör sig om några pengar att tala om, men det finns ingen uppenbar logik i det.
  8. Många säger att de ofta får idéer precis innan de ska somna och det stämmer även för mig. Man är i nåt sorts halvt-vaken halvt-sovande tillstånd. Det kanske borde vara läge att beställa de där svamparna på Internet så att man hela tiden befinner sig i det tillståndet... Både den ena och den andra artisten säger ju att så bra musik som de gjorde när de precis var på väg in i knarkberoende har de aldrig gjort. Sen när de kraschat i träsket, tagit sig ut på andra sidan och blivit motionssimmare så är den musikaliska kreativiteten som bortblåst.
  9. Jag har ett rum med bokhyllor från golv till tak runt om (förutom ett mindre fönster och naturligtvis en dörr). Böcker är perfekta ljudisolerare så följaktligen spelar jag alltid in allt akustiskt där. Det blir avspänd stämning också med alla böcker som folk kommenterar och bläddrar i medan de väntar på att jag mixtrar med diverse inställningar.
  10. Jag kör extern hårddisk på min bärbara. Firewire-anslutning. Funkar hur bra som helst. Dock spelar jag inte in på den disken utan det gör jag på den interna. Att säga att en bärbar dator inte kan hantera en extern disk låter som rena skämtet.
  11. M-Audio är väl amerikaner? Huvudkontoret är i Californien i alla fall.
  12. Själv kör jag en Frost ACM Mobile Pro. http://www.frostnetwork.com/products.php?prodid=39 Ljudkort M-Audio Audiophile FW och en extra HD på 250 GB. Kör Logic (ja, 5.5.1, men Cubase 3 kraschade ibland och jag orkar inte med sånt), Reason, Gigastudio och en mängd olika pluggar. Allt rullar hur bra som helst, jag är själv förvånad hur smidigt allt funkar. Givetvis börjar datorn lagga i vissa lägen, men det skiljer sig inte från hur det var när jag körde en stationär dator (som hade bättre spec än laptopen). Mer ett symptom på taskigt skriven mjukvara. Som någon nämnde, exempelvis är Korg-prylarna galet CPU-ineffektiva.
  13. Neptunes är Pharrell Williams och Chad Hugo. Chad Hugos föräldrar är från Filippinerna. Vill man ha Neptunes klassiska trumljud så rekommenderar jag www.modernbeats.com. Deras samplingsbibliotek har gått sjukt varma i nästan alla amerikanska hiphop-produktioner de senaste åren. Jag har samplingarna själv och det är verkligen ett snabbt sätt att omedelbart få till "rätt" sound som gäller i de där kretsarna. Naturligtvis är det också ett bra sätt att själv låta helt okreativ.
×
×
  • Skapa ny...