Jump to content
Annons

Modern Rockstar

Medlem
  • Antal inlägg

    238
  • Gick med

  • Senast inloggad

  • Dagar jag vunnit

    1

Inlägg av Modern Rockstar

  1. Försöker lära mig att höra alla intervaller åt bägge riktningar med hjälp utav låtar som referens. Har problem att hitta en låt (som man någorlunda känner igen) som använder sig utav moll7 i nedåtgående riktning (10 halvtoner). Något tips? 🙂 Tritone i samma riktning är också till hjälp, även fast "Even Flow" med pearl jam funkar relativt bra där!

  2. När jag började spela i något form av band för över 15 år sedan (huga!) hade jag spelat klassiskt piano som liten, och kunde läsa noter hjälpligt. Jag var väl en medelmåtta som bäst på klassiskt rent ut sagt. När jag som tonåring blev tillfrågad i stil med "Du kan väl spela piano, kan inte du spela i vårat band?" Svarade jag "Ja, varför inte".

    Jag blev väldigt snart varse om att spela efter noter helt själv, kontra att spela rock/pop i ett coverband var två HELT olika saker. Man kan vara rätt bra på det enda, och samtidigt vara totalt superkass på det andra. Jag visste helt enkelt inte vad jag skulle spela. Saker som att kompa, improvisera eller lyssna på andra, för att inte tala om att spela tajt...

    Visst jag var behjälpt av att kunna en del skalor och fingersättning, så det gick väl fortare för mig att lära mig kompa än för en person som aldrig lirat piano alls tidigare, men det tog lång tid innan jag kände mig komfortabel i en bandkonstellation och få instruktioner som "Kör något blueshängigt i F-moll."

    För att göra en kort historia lång: Joina ett band som vill spela snarlik musik som du. Ta några personer som inte är alltför asgrymma på sina instrument, men samtidigt så duktiga att du kommer vilja pusha dig själv.

    ps. För många år sedan när jag fortfarande lirade covers, letade vi ny basist. Hans första intryck av oss var "satan va ni är grymma", trots att jag tyckte vi bara var ett halvdassigt coverband. Så man lär sig massor att lira tillsammans, utan att ens märka av det själv.

    Tack för svar! Behövde höra något sådant, så man liksom är lite förberedd på vad man kan ha att förvänta sig 🙂

  3. Läser mellan raderna att du vill ha något mer socialt? Det kan du få genom att spela i grupp, men du kan även göra något annat socialt och kombinera med att öva själv för det mesta.

    Stämmer nog delvis, jag har bra vänner i vardagen känner jag - problemet är att INGEN håller på med musik. Hade varit kul om åtminstone en utav dem delade det intresset haha... 😛 Men jag får klura ut något, blir nog bra till slut!

  4. Det finns 3 alternativ: Gå nåt år folkhögskola, hitta en bra instrumentlärare och ta ett gäng lektioner eller lira själv. Folkhögskola är ju solklart det bästa alternativet men kanske inte det man riktigt vill göra mitt i livet. När jag läser vad du skriver låter det mest som att du lider av ovana, så varför inte börja öva själv? Vill du improvisera så finns det till exempel ett gäng play-alongskivor på Spotify där du kan jamma med i lite låtar. Inte jättekul kanske, men ett bra sätt att komma igång. Sen tycker jag att du ska hitta ett gäng att lira med. Det finns liksom inget annat sätt att lära sig att spela i grupp än att spela i grupp.

    Folkhögskola är kanske inte helt tokigt! Ska ha det i åtanke.

    Precis, ovana är ordet - och tipset med spotify/playalong-låter är ingen dum idé. Började googla fram lite improvasitiontips igår kväll och använt dem i praktiken, redan efter en dag så känns det lite bättre. Så visst ger träning färdighet! Så med lite mer träning så får det bli att hitta musiker (och/eller börja folkhögskola).

    Tack!

  5. Jag kan inte hjälpa dig med sakfrågan eftersom jag inte gått npgon musikutbildning själv. Men jag kan bjuda på två tips som du kan ta till dig direkt, innan du vet vad du vill plugga;

    1) Köp en loop-pedal till din gura, eller spela in korta ackordföljder på datorn och loopa dem om och om igen och börja spela melodier och slingor över loopen för att få ut känslan för harmoni från huvudet ut i fingrarna. Toner och skalor som enligt boken passar bra till givna ackord och progressioner betyder ingenting om man inte har en relation eller känsla till harmonin som skapas.

    2) Hitta musiker att jamma med. Internet är din bästa vän här.

    Precis, det stämmer nog det du säger. Och med internet idag så finns det nästan hjälp direkt framför näsan, bara att googla på det man specifikt bli bättre på och så dyker det upp ett x antal hjälpmedel.

    Så efter lite träning så blir det steg nr 2 - hitta lite musiker 🙂

    Tack!

  6. Hej, 🙂

    Jag har ägnat några år nu (är 23år) i min hemmastudio och känner att jag har blivit tillräckligt bra kring mixning, inspelning, syntar, ljudlära/ljudteknik och annat studiorelaterat för att göra mig själv nöjd. Är ej professionell där, men jag vet hur bra jag är samt hur jag ska gå tillväga för att bli ännu bättre.

    Under denna tid har jag glömt bort att ägna mig åt det som fick mig att börja med musik en gång - att faktiskt spela på ett livs verkligt instrument! Allt har handlat om datorn endast i princip.

    Jag är relativt bra/godkänd på gitarr och piano när jag sitter och spelar för mig själv. Jag är ganska kunnig, och tycker det är intressant, med musikteori. Jag kan lära dem flesta "top 100" låtarna på ovanstående instrument om jag skulle vilja det...

    ... MEN, det jag inte är bra på är att spela i grupp eller live. Låt säga att sitter och jammar med några musiker och det är min tur att dra några slingor eller riff skulle jag behöva tacka för mig och lämna rummet frivilligt. Jag vill bli mer ETT tillsammans med mitt instrument dvs. bli bättre på att improvisera, skriva eget matrial, spela och ha kul tillsammans med andra musiker. Bli bättre och få mer självförtroende live och framför en publik. Jag vill alltså ta mina teoretiska och tekniska färdigheter och kunna använda dem i verkligheten. Kort och gott, vill egetnligen bli bättre på att lalla och ha kul (men proffesionellt).

    Frågan är vilken utbildning ni tror lämpar sig bäst för detta? Finns ju så jäkla mycket att välja bland. Mycket av det jag vill bli bättre på kräver givetvis träning som man kan lära sig själv, men vill utöver det ändå börja i en skola där man hamnar i en klass där alla delar samma intresse och allt det där! Vill ut från min hemmastudio 🙂

    Tack!

  7. Kort fråga, hur beter sig autopanorerings-plugins i förhållande till vald pan law i sin DAW? Struntar de i den "lagen" eller räknar den in det värdet man nu har valt? Tex. om man har -3 dB så använder sig pluggen utav det värdet automatiskt.

    Tack och hej!

  8. Hej,

    Skriver i dagsläget pop- och EDM musik. Det är som känt ganska simpla genrer där jag har kommit undan lätt genom användning av en vanlig dur eller moll-skala. Nu försöker jag avancera min teoretiska musikalitet och har stött på det som kallas för harmonisk och melodisk moll-skala.

    Jag är medveten om vilka toner som skiljer sig från den vanliga moll-skalan, så det är alltså inte det jag frågar om. Det jag frågar är om "hur" man använder sig utav dessa? Om jag har en låt som går i t ex. en harmonisk moll-skala, ska jag som regel hålla mig till de tonerna den skalan består utav genom hela sången eller används det mer som en "fill" - dvs. toner som jag använder för att skapa något intressant under en låt som går i en vanlig moll-skala?

    Som ni ser är det mycket som är oklart för mig angående detta, men kort formulerat; Jag känner till tonerna i vanlig, harmonisk, melodisk moll-skala men ingenting utöver det.

    Tacksam för all hjälp! 🙂

  9. Well, det finns en orsak att akustiska pianon fortfarande är a thing :-)

    Det går alltid att sampla av instrument i massor av olika velocities och möjligtvis variations, men faktum kvarstår att man är fast med just vad man spelat in - varje velocity på varje key kommer bara ha ett visst antal varianter, och dessa kommer loopas ofta, samt sannolikt inte finnas i särskilt många varianter i vilket fall då ett multisamplat piano-bibliotek kan bli enormt. Ytligt sett kan samplingarna låta precis som originalet för de som inte vet vad man ska lyssna efter, men på ett djupare plan kommer plast-känslan ändå finnas där då man snabbt, på ett undermedvetet plan, lär sig att höra att saker upprepar sig. Dessutom finns det mycket småljud och egenheter som själca pianot har för sig som påverkar autensiteten, något som hört även i denna låten trots allt reverb. Var mycket enklare att komma undan med när utrustningen i övrigt var muggig och inget lät likadant två gånger, men nu sitter vi med fantastiska saker. På gott och ont.

    Mitt råd är att helt enkelt skaffa ett piano och spela in. De är sjukt billiga, om inte gratis, nu för tiden. Reverbet kan du med fördel få i efterhand genom så kallad "worldizing", att spela upp ljudet via nån anläggning i rätt rum och spela in det på nytt igen.

    En riktig inspelning hade förstås varit det mest optimala pga de faktorer som du nämner 🙂 Var lite tanken först, men kommer processera vänsterhandens spelning annorlunda (eq, reverb m.m) gentemot högerhandens under ett viktigt parti som gjorde det alternativet omöjligt 🙁

    Kul att se så mycket tips, googlade lite på jobbet tidigare idag och de verkar matcha de alternativ ni har nämnt här - så ska bocka av en efter en av dem! 🙂 Tack hörni!

  10. Hej,

    Finns bra många mjukvaror av pianon där ute, som försöker få till det bästa ljudet för att locka kunder. Finns väldigt många bra också. Problemet är att INGET(?) låter "dåligt", låter äkta så att säga. Dem låter nästan för bra och hi-fi utan några defekter. Låter nästan fejk.

    I denna specifika låt jag jobbar med vill jag jag åt det där äkta pianoljudet, som inte låter perfekt. Som låter likt en billig egen inspelning av ett akustiskt piano. Här är en referenslåt med tydligt exempel på vad jag menar;

    I introt hör man tydligt dessa resonanser som man vanligtvis skulle vilja ha filtrera bort. Detta är just vad jag vill ha, tycker det bidrar med något varmt och äkta till pianoljudet.

    Tack! 🙂

  11. Från ett forum av snabbt googlande: "If you compare the limiter and maximiser plug ins by looking at the output audio waveforms in comparison with the input waveform. The limiter will leave the waveform untouched until a peak occurs in which case it will dip the signal level. A maximiser will raise the entire level of the waveform and then apply limiting to the peaks.

    So you could think of a maximiser as two components an amplifier followed by a limiter. Or, I guess vice versa."

  12. Skär jag bort den gamla via EQ, och kan jag göra det utan att sabba resten av samplen?

    Jag har svårt att fatta vilka frekvenser det rör sig om i EQ´n.

    Ja exakt, du skär bort de låga frekvenserna från den gamla med EQ'n. Så länge de två ljuden låter bra tillsammans så spelar det ingen roll om den gamla samplingen låter dåligt ensam.

    Ett tips: Spela upp den nya basen tillsammans med den gamla samplingen, ställ in volymen så det låter bra enligt dig. Ta sedan EQ'n på samplingen och skär bort basen med ett högpassfilter tills det låter dåligt, då backar du tillbaka lite.

  13. Det är stor skillnad i upplevelse om jag tittar på mitt musikprogram eller tittar på tex spotify när jag lyssnar, den enda skillnaden är i mitt huvud, att jag är nog i ett mer analytiskt mode när jag tittar på musikprogrammet.

    Låter också mer musik när jag skriver ut det som waw fil och lyssnar, får ofta fixa något efter när jag slappnar av och lyssnar på den "färdiga" wawfil mixen 😉

    Fan va kul att du nämner det, är nämligt PRECIS likadan! Tittar gärna på väggen eller på Spotify när man väl ska lyssna på riktigt samtidigt som jag inbillar mig att låten kommer ifrån Spotify.

    När man lyssnar inom musikprogrammet så kan man nästan "höra" hur låten går från vänster till höger, som programmet 😛

  14. Jag kan bara säga, välkommen till klubben för inbördes... kritisering. Vi är många som tillhör den skaran.

    Precis som du säger är det din bästa vän, men oxå din värsta fiende. Däremot är den fullt nödvändig för att man ska få en förståelse för sin egen (o)förmåga, så man kan förbättras.

    I mina öron låter det som du nått en grad av självinsikt, och att du utvecklar ett öra för vad som funkar och inte. Med åren kommer du, precis som de flesta andra (här) som pysslar med musik helhjärtat - att snabbare kunna avgöra - vad som funkar och inte. (Det gäller alla, och ingen är fullärd.)

    Under en låts komposition/produktion blir man ofta blind, och jag brukar resonera som så att "bara man hör någonting tillräckligt många gånger, låter det bra" - vilket kort och gott betyder att du BLIR blind genom att lyssna på dina egna låtar om, och om igen.

    Precis som redan påpekats, är det nyttigt att låta låten "ligga" ett tag. Att lyssna på sina egna verk med "färska öron". Själv går jag otroligt mycket på mina egna första intryck för dagen/veckan, när jag jobbar med en låt. T.ex. låter lead-melodins alla toner naturliga? Funkar övergången till refrängen? Ligger sången bra i mixen? Sticker bakgrundsstråkarna ut för mycket? m.m. m.m...

    Att öva upp sina öron att höra dessa saker, och sedan veta vad som behöver åtgärdas och hur, kräver övning, övning och övning. Och du verkar vara medveten om problemet, och tar itu med det.

    Ja men precis, man har ju några ljud/arr man (tyvärr) gärna använder då man vet att dessa funkar bra ihop - något man har kommit fram till genom trial and error tex. Och detta arsenal blir ju bara större och större ju mer man utforskar 🙂 Till slut kommer man till en punkt där man även, som du säger, förutspå vad som funkar och ej redan innan.

    Det man gör låter ju bättre med tiden så det är helt enkelt bara att kämpa vidare, speciellt när man nu känner till problem och hur man kan tackla dem. Tack för svar! 🙂

  15. Finns nog olika faktorer som spelar roll - rummet som Yulen påpekade, men även stereon i sig dvs vilka frekvenser den kan producera. Låga toner har som känt längre vågformer och är svårare för omgivningen att diffusera (finns det ordet?).

    I ditt fall tror jag det har och göra med att stereon inte kan producera den lägsta och sista tonen lika bra som de tidigare tonerna (frekvenserna).

    Waves har två plugins som just är bra för sånt här, att tillämpa frekvenser relaterade till grundtonen så att ljudet hörs tydligt i alla system - även dem som inte kan producera de riktigt låga grundtonerna.

  16. Sker det här när du under lång tid suttit med projektet så kanske det bara är som så att du behöver komma ifrån det ett tag. Eller är det samma sak när du öppnar upp ett projekt, det låter "billigt" direkt?

    Jag känner igen det självkritiska mycket väl. Det är jobbigt, fast bra ibland, men det kan också vara ett stort hinder i musikskapandet.

    Bra fråga! För jag måste bli snabbare i mitt skapande, helt klart. Har för vana att sitta och lyssna på något jag gjort om och om igen innan jag påbörjar något nytt inom samma låt - kan vara en skada av det, ska ha det i åtanke 🙂 Tex sätta timer och träna på att göra låtar under en viss tid.

    Om låten låter billigt direkt när jag öppnar projektet eller inte, är lite olika. Ibland låter det skit och ibland låter det bra - kanske beroende på om jag har lyssnat på någon låt precis innan 🙂

    Kan även vara så att jag behöver lära känna min medlyssning bättre, så jag kan veta mer vad jag kan förväntas höra.

×
×
  • Skapa ny...