Jump to content
Annons

John NT

Medlem
  • Antal inlägg

    202
  • Gick med

  • Senast inloggad

  • Dagar jag vunnit

    3

Inlägg av John NT

  1. Om du gör det i Logic kan du använde stereo delay och bara dra ner feedback till noll. Då får du bara en repeat som du kan ställa in både med notvärde och millisekunder, och filtrera om du skulle vilja det.

    - edit - Echo-pluggen verkar faktiskt ännu simplare. Stereodelayet ger ju en liten volymhöjning när du har 100% mix på left och right.

  2. Fan också, man skulle inte vilja komma hem från krogen lite lagom salongsberusad och få syn på Hubert! Jäklar vad ful han e.

    Hahahahaa..fjädern i mickstativet borde funka som nån slags reverb också va? :-?

    Haha ja Hubert är inte vacker. Ganska kass assistent också, säkert för att han inte har några tummar. Fjädern är så gott som helt stum och klangfri, tror om något att den mest har en stötdämpande effekt. Tryckte på Rec och stampade, boxade, knäppte och antastade stativet på olika sätt och väldigt lite av det hördes på inspelningen. Detta med en stormembranskonding i hage, vet inte hur det skiljer sej med en SM58. Men det visar sej väl 🙂

  3. Jag och min inredningsnördkompis Johanna fick för oss att dra till soptippen, plocka famnarna fulla med lite "snyggt" skrot och sen spendera dagen i hennes pappas verkstad och bygga skojiga grejer! Och precis så gick det också till 🙂 Så för totalsumman 100kr blev det ett mickstativ och ett hörlursställ för min del. Vilka slags maskiner alla delar kommer ifrån är för mej 100% oklart, så om nån mer ingenjörslagd person än jag känner igen något så hit me 🙂

    En kul grej med mickstativet är att det består till stor del av en fjäder, så har man kass mickteknik som jag kan man luta sej fram och tillbaks och behandla micken lite mer som om den var handhållen. Dessutom kan det headbanga!

    12248252_10153667634740482_9035200861776446961_o.jpg

    12240341_10153667635350482_3913793012419212244_o.jpg

    Att svetsa i gjutjärn ska tydligen inte gå, och det gjorde det typ inte heller. Men det sitter helt klart fast, så åår hoppas att det håller, annars får jag lösa det på annat sätt.

    12274419_10153667636095482_6935000242414832465_n.jpg?oh=81114abec1652e83d6550057a857850a&oe=56F41473

    Min assistent (Hubert) fick en ny fot också. I ett sånt där tillfälle av "tacka gud för europeisk måttstandard" så behövde den varken lödas eller svetsas, tog ungefär 5 minuter att bygga.

    11239660_10153667646400482_9048711636141336577_o.jpg

    Enjoy! 🙂 Fråga gärna om ni undrar nåt.

  4. Den här tråden behöver Markus Paus:

    http://www.youtube.com/watch?v=y_9YyKOqvNg

    😆 Givna pluspoäng för manteln, den är classy.

    Gällande originalvideon så vill jag inte vara en surbutt, men i all ärlighet så bidrar metronomen garanterat till att det låter så pass perkussivt i de högsta tempon (tempi?). Han spelar fan inte vidare rent som sagt, jag kan hålla med om att han är lite kvickare än vanligt i högerhanden men vänsterhanden glider runt som en tvål på isen. Enda skillnaden mellan att lyssna på honom och folk jag kände på gymnasiet är att han har en metronom som går fort.

    Däremot finns det gitarrister som spelar fruktansvärt snabbt så att det blir imponerande, men då pga. att tekniken hänger med. Den här killen var faktiskt inge vidare i min mening.

  5. Här är min prodd-studio samt sovrum! 🙂

    617185_10151317490875482_997627207_o.jpg

    Snålt på outboard-fronten, men jag änvänder studion framförallt för låtskriveri och demos så jag har lagt allt krut på snabbt workflow och "vibe" snarare än den bästa hårdvaran 🙂 En schysst mickpreamp och en strömregulator ligger dock nära på priolistan (väggströmmen lirar inte riktigt med mina strator), och lite mer akustikbehandling skulle göra nytta.

    Dator: 21.5" iMac med Logic

    Monitorer: Adam A5 på stativ

    Hörlurar: Audio-technica ATH-M50

    Ljudkort: Focusrite Saffire PRO14

    Fractal Audio Axe-Fx för gitarrinspelning

    M-Audio Keystation 88 tangenter

    Yamaha DD-65 för truminspelning

  6. Dock att tänka på är ju att singlecoils verkar vara lite brusiga också. Går ju självklart att köra brusfria singlecoils också.

    Sant det du säger, men för att förtydliga kan ju sägas att med bra skärmning (vilket är busenkelt att fixa till på gitarrer med plektrumskydd) och jordning samt rena pottar behöver bruset inte vara märkbart alls. Framförallt inte på hemstudiovolym. Brusfria singlecoils å andra sidan, som t.ex. DiMarzio Cruisers, låter svinbra likaså EMG's singlecoils (som är i en annan division jämfört med deras humbuckers) så dessa alternativ skulle jag rekommendera högst om man känner för att lägga ut 3000 spänn på nya mickar.

  7. Tackar för detta, kan man inte switcha över till enbart singlecoils på den här guran? tyckte jag såg detta på en video, om detta är fallet, hur är outputen då?

    Menar du att bara ha tre singlecoils, eller menar du att splitta humbuckern för singlecoil-karaktär? Båda alternativen funkar (du måste dock byta plektrumskydd om du vill ersätta humbuckern med en singlecoil). Om du splittar en humbucker så får du absolut lägre output, men det behöver absolut inte betyda att ljudet blir "sämre", eller ens märkbart tystare. Bara annorlunda. Själv har jag en gitarr med en riktigt vrålstark humbucker i stalläget och 2 singlecoils i mitten och vid halsen, och jag gillar att automatiskt få mer "driv" i förstärkaren när jag byter till stallmicken, eftersom jag mest använder stallmicken för hårdrockssolon 🙂

  8. Nu kan jag i och för sig i princip noll om teori, men anser mig själv åtminstone ha ett hyfsat gehör.

    Hur skulle teori kunna hjälpa någon att få ett bättre gehör?

    Skulle påstå att det KAN göra det, men ganska indirekt. Teori är ju lite som en ordbok. Om du kan din ordbok så har du lättare att hänga med i högtravande diskussioner, och det är mindre risk att du missar nåt viktigt för att du inte fattade vad som pågick 🙂 På samma sätt kan det bli lättare att hänga med i musik om du förknippar varje ton i ditt huvud med "mollters, kvint upp, maj9" osv. För mej gjorde teorin det lättare att ta ut riktigt svåra låtar, framförallt inom jazz.

    Med detta bör sägas att jag studerade musikteori i samband med gehörsträning. Kursupplägget vara alltså att öva upp båda tillsammans, vilket jag tror är mer användbart än att läsa om kvintcirklar i en bok.

  9. 1: Vad är ditt syfte med att folk i branschen ska höra dom?

    2: Vilka människor i branschen vill du ska höra dom?

    3: Vad tror du att dessa människor kan göra för dej?

    Anledningen till att jag frågar är att skivbolag, dj's och producenter är fullkomligt skilda yrkesgrupper med skilda arbetsuppgifter. Det finns väldigt mycket folk i branschen, varav väldigt få av dom kan göra något alls för dej. Vill man leta efter något så är det väldigt viktigt att veta vad du letar efter, och varför. Annars kommer du bara stå och stampa.

  10. Precis! Planka andras låtar på gehör.

    Så har jag huvudsakligen lärt mig spela, så jag vet att det är ett effektivt sätt att lära sig.

    I början går det j-t knackigt, men efterhand som man lär sig lyssna in sig på ett instrument i taget, så blir det allt enklare. När man har lärt sig härma vad andra har spelat, så vågar man sig på att göra utsvävningar och till slut känner man sig tillräckligt säker för att göra helt egna prylar. Man lär sig mycket om hur låtarna är uppbyggda, utan att stirra sig blind på hur det "ska" vara teoretiskt sett. Att lära sig teori tycker jag är ett senare steg, när man redan har lärt sig spela och vill försöka förstå mer - om man har intresse för det - men teori är förstås inget krav för att man ska kunna spela eller skapa musik. Själv kan jag i stort sett ingen musikteori och har inget intresse av det heller - men jag kan förstå att man kan ha stor nytta av det ibland, så det ena utesluter inte det andra...

    Off-topic kanske men ville bara påpeka att det här var klokt sagt 🙂 Håller med till fullo, själv började jag plugga teori på nördnivå när jag redan spelat i 7 år, och visst har det hjälpt men det har inte ersatt eller tagit bort nåt från min kreativitet. Kreativiteten kommer ur spelglädje och passion för musik, inte ur teorin.

  11. Yamaha överlag är bra för priset, även när det gäller annat än elgitarrer. Jag skulle också föreslå en gitar med en humbucker och två singlecoils, om du bara vill ha en enstaka allroundgitarr. Många verkar tro att man måste ha dubbla humbuckers för att spela metal, vilket är korkat eftersom man i regel inte använder halsmicken alls för kompdist inom hårdrock. Med en singlecoil i mitten får du ett ljud som "liknar" det schyssta spräcket från stallmicken på en Telecaster/Stratocaster, och med halsmicken får du schyssta Hendrix-sound. Som någon nämnde är singlecoils oslagbara för clean-ljud dessutom.

    - edit - Värt att notera är att humbuckers i regel har högre output än singlecoils, så ha det i åtanke om du vill få en jämn volym från alla mickpositioner. En superhet stallmick kan balansera dåligt med singlecoils. I studiosammanhang är det väl skitsamma oftast, men live kan det ställa till det.

  12. Tack det är gött att höra, för jag kommer hålla i det och öva som bara fan, det är ju trots allt detta jag har alltid velat.

    Men, vad rekommenderar du att få mig på "traven"?

    Skall jag öva befintliga låtar och planka andra låtar genom att höra dess toner och försöka sätta dem själv?

    Eller ska jag helt enkelt plinka runt på pianot tills något bra kommer fram?

    I slutändan vill jag ju komposera eget, inte lära mig spela andras låtar.

    Jag har länge varit rädd att om jag lär mig spela andras låtar, så lär jag mig ej att komposera eget. Men jag kanske MÅSTE öva andra låtar för att kunna komposera eget? vad säger du/ni?

    Tack.

    Din inställning till det här är grym och härlig att se 🙂 Det jag föreslår är egentligen en blandning, men jag tror att om du börjar med att planka melodier så får du mer kött på benen inför ditt egna skrivande. Och eftersom syftet är att öva, inte att spela de plankade låtarna inför folk, så är det ju skitsamma om du bara plankar en refräng i en låt och en halv vers i en annan låt. Gör det du känner för och hitta bitar av musik då du känner "Fan det där lät coolt, vad är det som händer där?" och sen tar du reda på det 🙂 Du kanske t.ex. inser att "Jaha, det där lät så häftigt för att dom spelade ett Dm efter G, vilket inte passar in i tonarten, men skapade ett speciellt sound som jag verkligen gillade!" och då har du plötsligt fått ett till verktyg att stoppa i lådan som du kan använda när du skriver egna låtar sen.

    I slutändan är det ju din tid, din smak och din passion som spelar roll. Så lyssna på, spela och skriv bara sånt som du själv gillar, då utvecklas du fortare än om du tvingar dej själv att göra saker för att nån annan sagt att du måste lära dej si och så i den och den ordningen.

    - edit - När det gäller youtube-tutorials så ser jag inget fel med det. Jag lärde mej spela före youtube, men då letade jag upp ackordpapper till låtar jag gillade och började där. Förr eller senare så klarade jag mej utan papper och kunde höra vilka ackord det var ändå. Så oavsett om du använder papper eller youtube så är det nog bara positivt att använda dom som starthjälp.

  13. Tycker det låter bra som f-n. 🙂

    Önskar jag själv kunde få till prylarna sådär bra mixat.

    Absolut inte för mycket bas; helt perfekt.

    Gitarrer skulle kunna vara något starkare och lite råare, men överlag...kanonjobb!

    Det tackar jag och bockar för 🙂 Har inga avsikter att bli professionell mixare men om du har nåt du vill få feedback på så är det bara att höra av sej 🙂 Snacka gör jag gratis!

  14. Tror inte ditt problem ligger i brist på gehör utan snarare brist på låtskrivarerfarenhet. Finns många musiker som har hur bra gehör som helst, men inte kan kränga ut en schysst refräng. På samma sätt finns det folk som skriver fantastiska låtar men sjunger surt och inte kan höra skillnad på en kvint och en sext.

    Kort sagt handlar det om feeling 🙂 Det jag rekommenderar är att dumma ner musiken till dess enklaste beståndsdelar: ackord och melodi, och sen bara spela massor av låtar på det sättet. Då känner du in, utan extra krusiduller och ljudeffekter och filtersvep, hur fan melodin och ackorden egentligen passar tillsammans. Steg två blir att göra egna varianter, sno en ackordföljd från en låt du gillar och lek runt med tonerna. Pröva dej fram, inte med avsikten att göra en hit, utan med avsikten att öva. Att försöka göra hits på kommando är för de flesta människor ett dött lopp och förödande för spelglädjen. Det finns personer som gör det väl (typ Max Martin, Desmond Child) men jämför dej inte med giganterna när du inte fått in grunderna 🙂 Jag har skrivit runt 80 låtar i mitt liv men det är ingen slump att de 10 senaste var de låtar som hamnade på skivan tillslut 🙂 Allt handlar om övning som leder till erfarenhet, så hang in there och håll kvar passionen så kommer det lösa sej för dej!

  15. Bon Jovi. Låter kanon! ...men jag är fel målgrupp 😉

    edit: Och med det sagt, det är lite bas-tunga mixar kanske på yt-klippen.

    Lyssan på BJ och jämför. Ni kanske ta illa upp, men direkt tänkte jag på dem.

    Både jag och sångaren är långvariga Bon Jovi-fans så vi tar inte illa upp alls 🙂 Deras ljudideal är kanske inte det jag eftersträvar som mest (även om det är Bob Clearmountain 😆 ), och tanken är verkligen inte att vi ska spela nån slags retro-pudelmusik 🙂 Men sångaren låter som han låter och många tänker på Bon Jovi när dom hör honom. Tack för kommentaren!

  16. Du är ju en jävel på gitarr, men den förpackas så snyggt att man inte uppmärksammar den riktigt. Elgitarr ska vara lite mer störigt som jag tycker med gammaldags uppfattning, du är kanske lite för lågmäld som person för att vilja ta mer plats. Kanske borde du minska lite på perfektionismen i gitarrspelet och öka på vansinnet lite?

    Du är en hemsk jävel på att spela, det borde tas fram mer på nåt vis, sånt som inte jag har en susning om. Att höra er live i studio vore nåt, en gitarr bara, det blev nog fetare än fett...

    Men inte tycker jag soundet är sämre än nåt annat liknande modernt. All modern musik proddas väl sönder mer eller mindre, det är så det ska vara idag.

    Uppskattar den utförliga kommentaren, och tackar för komplimangerna 🙂 Just gitarrspelet är något jag har med mej från unga år då jag nötte otroligt mycket skalor på sängkanten, och visst uppskattar jag ett schysst, melodiskt och stundtals flashigt solo, men inte i samma höga grad som när jag var tonåring 🙂 Saken är väl den att i takt med att jag börjat skriva låtar som kommer mer från hjärtat, så blir det lätt att texten och låtens "personlighet" är det jag vill framhäva, och jag känner mer och mer att gitarrsolon kan bli en oprovocerad stoppkloss i många låtar. Men passar det så passar det, men då ska det passa också 🙂 En lite skitigare musikalisk framtoning är nåt som helt klart finns i den nära framtiden för oss 🙂

  17. Tack för all feedback, alla! Jag håller nog med om det allra mesta, framförallt när det gäller gitarrerna. Vilket är synd och skam för jag är ju trots allt gitarrist. Men jag kan ju åtminstone trösta mej med att senare demos jag gjort har låtit mycket bättre, eller tjae mer "som det ska" på gitarrsidan, ser verkligen fram emot nästa ordentliga produktion 🙂 Att försöka skifta "dragmotorn" från basen till trummorna ska också bli spännande, jag har en fetish för tung rockbas och jag var väldigt nöjd med basljudet på denna skiva (och enligt min basist har han fått höra detta av andra basister också 🙂), och det var väl kanske därför jag krämade på lite extra. När gitarrerna dessutom saknade lite kött så fick väl basen kompensera.

    Skulle vara kul att höra låten med ett mer Friedman HBE/Superhottad Marshall-aktigt ljud. Lite mera sag i förstärkningen, liksom. Alternativt MkIV/Mk V-aktig proggbredd. Det klassiska, klibbiga, feta 6L6-limmet.

    Jag tror att du och jag skulle kunna bli bra kompisar 😆

  18. Skön musik!

    Men var är guran i mixen..? När den väl framträder är den för tight, den behöver trackas lite "yvigare", spec. efter första refrängen och framåt, där lite "bredare" distmattor hade passat. Inte fullt så tight, kanske lite mindre mutat och mer svamp i högerhanden? Hoppas du förstår vad jag menar, annars får jag formulera mig lite annorlunda 🙂

    Tror jag hänger med 🙂 "Ramonesing" som James Hetfield kallar det. Ska ha det i åtanke för livespelningar i framtiden 🙂

    CLA's grejer är MYCKET mer mid-fokuserat. Dina mixar låter väl ändå rätt rent estetiskt för den här sortens musik men det är väldigt mycket hängmatte-EQ i metalvärlden, så även här. Dumpa motorsågsgurorna och släng in en Les Paul och den där fina telen istället, gärna genom lite gubbigare stärkare.

    Passa även på att utnyttja det där fina utrymmet trummorna har att leva i lite bättre!

    Intressant, tack så mycket! Hängmatte-gitarr är jag utan tvekan på väg bort från, blev mycket sånt under inspelningen av den här skivan. I videon spelar jag (dubbeltrackat) en ny livetagning med ett klart middigare ljud men eftersom låten är arrad för två gitarrer så lät jag andra gitarristens delar ligga kvar, och honom hade jag mixat rätt skarpt.

    Gällande trummorna så fick jag nån korkad idé att fimpa rumsmickarna i mixen... helt enkelt för att jag inte riktigt visste hur jag skulle använda dom. Resultatet tycker jag i slutändan låter lite plastigt och "triggat" trots att det bara är virveln som fått lite extra samplings-skjuss. Så trummorna kommer jag spendera bra mycket mer tid åt i själva inspelningsfasen nästa gång.

  19. Tjosan!

    Spelade in en fullängdare med mitt band i våras och det var väldigt mycket som var helt nytt för mej. Därmed fick jag också kanske en "honeymoon"-feeling över vissa grejer eftersom det lät bättre än allt jag gjort tidigare, men nu när tiden gått lite grann och det börjar bli dags att spela in mer så är jag desto mer öppen för kritik rent mixmässigt.

    Så vad tycker ni hade kunnat göras bättre med mixar som dessa?

    Soundet jag satsar på är i linje med senare produktioner av Randy Staub och Chris Lord-Alge, kort sagt tungt, brett och skamlöst komprimerat... fast på ett bra sätt, förstås 🙂

×
×
  • Skapa ny...