Jump to content
Annons

Kungsgeten

Medlem
  • Antal inlägg

    12
  • Gick med

  • Senast inloggad

Rykte i communityn

0 Neutralt
  1. Kaosteori kommer in iom att det finns en logisk väg till att något är som det är; ett nät av händelser som påverkat varandra. För att citera sommarlovsmorgonprogrammet Tippen: "Ingenting försvinner, allt finns kvar!" 🙂 Om något kan ha funnits för alltid beror på vilken sanning man kör efter? Religiöst, vetenskapligt, personligt osv. Jag vet inte vart frågan kommer ifrån, men "Om ett träd faller i en skog, och ingen hör det, låter det då?". Vissa hävdar att det inte gör det, eftersom ljud blir ljud först när det når en varelses trumhinnor. Alltså kan det ju inte funnits ljud innan det fanns några levande organismer med hörsel isf, och därmed heller inte musik (om musik måste ha ljud, vilket jag tycker). Eftersom det antagligen funnits någonting innan det fanns levande organismer, så lär ju ett stycke musik inte kunna ha hållt på för evigt. Det jag menade mest var att det hela beror på sanningar. Ur ett väldigt egocentriskt perspektiv t.ex. (universum startades när jag föddes, och kommer att upphöra när jag dör) så kan ju låtar hålla på för evigt, men då är ju för evigt definierat till den längd som är ens egen livslängd. Personligen så tycker jag detta är en lite intressant diskussion, men musikmässigt så vet jag inte... Jag gillar klichéer och begränsningar ganska mycket, och en stor del av all musik är ju väldigt begränsad. Jag tycker det är skönt när låtar slutar, för jag gillar att lyssna på samma låt flera gånger och lära känna låten.
  2. Jag har bara två utgångar från kortet tyvärr 🙁 Hade gärnat velat ha fler. Den ena tänkte jag köra till förstärkare (gitarr + synth) och reservera den andra för sång och köra till PA:t. Kan bli ett annat kort i framtiden, vi får se! Tack för tipset, hade faktiskt inte tänkt på det!
  3. I vanliga fall så hade jag svarat "Nej", men eftersom den här tråden är lite sådär äckligt filosofisk så är jag inte lika säker. Ingenting kan ju ha funnits för alltid, eller det låter ju konstigt iaf. Någon gång måste ju saker startat? Man får ju isf fundera på när solen och Mount Everest uppstod som begrepp och definition. Om man skulle utgå från att Big Bang är starten på allt, och eftersom Mount Everest och solen är en konsekvens av Big Bang (som allting annat isf) så borde ju det alltid ha existerat. Speciellt om man blandar in lite kaosteori och skit. För att prata om mitt andra resonemang så ligger ju en stor tyngd i det att man intalar sig att man vet saker som man egentligen inte vet. Detta sker ju genom logik, fördomar, sånt man lärt sig, bondförnuft osv. Om man dock bortser från detta så är det ju just bara filosofi man kommer till. Om ingen talar om för en att Mount Everest inte alltid funnits, hur ska man veta det då?
  4. Det kan man ju iofs göra. Problemet är väl bara att man helt lämnar scenljudet i händerna på ljudteknikern då. Jag brukar annars vara sångare, och har även spelat lajnad mandolin på scen några gånger. Det är lite 50/50 om man hör sig själv eller inte 🙂 Den där stärkaren har en XLR-ut så man kan chaina direkt till PA:t. Hade jag varit säker på bra ljudtekniker så hade nog stärkaren inte behövts. Jag har spelat i punkband (och bandet jag spelar i nu är också rätt punkigt) och då är inte liveförutsättningarna de bästa alla gånger 🙂
  5. Kan nog bli en Tech 21 Power Engine 60 istället. Den har både kabinett och power amp och ska vara rak. Är väl lite jobbigare att släpa med sig på tåget än enbart ett rackslutsteg, men bra ifall spelstället inte har ett kabinett.
  6. Jag kom att tänka på stycket Longplayer (skrivet av The Pogues banjospelare Jem Finer). Det håller på att spelas just nu, och har spelats i över 10 år redan. http://longplayer.org/ Om man föddes för 10 år sedan och framåt så kommer det där stycket alltså alltid att pågå, under hela ens livstid. Om inte någon annan lär en att det började innan man föddes så kommer man att uppfatta det som att det aldrig börjat? Låten upprepas först om 1000 år, och då lever man ju inte längre så ja... Om man går ut i skogen och ser en person spela fiol, så vet man ju faktiskt inte om han har börjat någon gång (om man inte själv såg det). Antagligen började han, men man kan ju inte vara säker. Finer har också gjort Score for a Hole in the Ground ( http://oddstrument.com/score-for-a-hole-in-the-ground/ ). Där har han typ "mickat upp" jorden. Den låten borde ju ha pågått iaf så länge som det regnat på jorden, bara att ingen mickat upp det förut?
  7. Hej! Jag har tankar på att börja köra med Guitar Rig 4 i livesituationer (kontrollerat med MIDI-pedalbord). Jag har även en hexafonisk pickup på gitarren (eller ja, det är en elmandolin egentligen men i den här situationen så funkar de lika) som jag använder för att trigga mjukvarusynthar. Syntharna och Guitar Rig ligger på en laptop med ett EMU 0404 USB-ljudkort. Jag undrar vad för mer utrustning som kan behövas? Jag behöver ju någon sorts förstärkare, jag läste att en power amp är rekommenderat för förstärkarsimulatorer. Rocktron Velocity 300 (http://www.thomann.de/se/rocktron_velocity_300.htm) verkar ha bra rykte och är inte snordyr. Jag undrar dock hur denna fungerar med impedansen från ljudkortet? Hade tänkt att det vore bekvämast att använda samma förstärkare för Guitar Rig och syntharna, antar att det borde gå? Oftast så finns högtalarkabinett på de spelningar jag brukar ha, men tänkte att det kan vara bra att köpa ett att ha i replokalen (samt om jag skulle få ett gig där kabinett inte finns). Räcker ett 1x12 om de mickas upp, och har ni några rekommendationer på modeller? Går väl bara att köra i mono, men känns inte som att det gör så mycket när det är live. Har också tankar på att köra sången genom datorn (för effekter), men tänkte skicka direkt till PA:t via andra utkanalen på ljudkortet isf. Tips och synpunkter är mer än välkommet! PS. Även tips på bra DAW för att göra en sådan här sak är välkommet. Just nu så har jag mest använt Usine (ungefär som Bidule eller Audio Mulch), men tycker att det är lite ostabilt (kan dock vara jag som inte vant mig vid programmet helt). Har haft tankar på att testa Ableton, då många verkar gilla det, men det verkar vara mer för loopar och så än för avancerad routing/hosting?
  8. Ska du köpa en PC så behöver du nog ett externt ljudkort om det ska bli fint med musikinspelning.
  9. Jag är (till skillnad från flera som verkar gilla Renoise) ingen gammal tracker-räv. Jag testade Renoise och köpte sedan version 2.5. Dess främsta styrka tycker jag är att komponera låtar, det går fort att arbeta med och det är korta steg mellan idé till verksamhet. Jag använder det mycket som ett anteckningsblock för musikidéer. Programmet är väl främst till för de som vill göra samplingsbaserad elektronisk musik dock (vilket jag inte håller på med så mycket, men som sagt, snabbt att arbeta med och det är skönt).
  10. Använder också Reaper. Jag gillar att det är smidigt att arbeta med och att forumet är så bra, det är lätt att få hjälp. Dock finns det inte lika mycket tutorials och guider som till andra DAWs, eftersom inte lika många använder Reaper. Det är väldigt konfigurerbart, vilket kan vara både bra och dåligt, beroende på vad man gillar. Jag tycker dock att grundinställningarna fungerar fint. De har lite speciell syn på hur man editerar ljud, då de inte har en separat wave-editor, utan denna är inbyggd i själva track editorn. Jag gillar också att man kan göra snabb MIDI-editering genom själva track-editorn, istället för att gå in i MIDI-editorn. Att programmet är portabelt är också skönt, då man kan ta med sig det på en USB-sticka och få samma inställningar/kortkommandon och liknande på flera datorer. Det var ett tag sedan jag använde Cubase nu (och jag har aldrig använt det intensivt) men en sak jag älskade från början med Reaper var att man inte hade separata spår för MIDI, audio, bussar och liknande, utan att man kunde blanda hur som helst. Jag tycker det är lite synd att det inte finns notskrift i Reaper, men å andra sidan gillar jag inte notskriften i Cubase heller.
  11. Har själv köpt en Asus UL30VT precis, jag gillar den skarpt! Windows 7 följer med, så om du är van Windows-användare så är det ett bra alternativ. Mycket trevligt tangentbord, liten skärm (13.3''), lång batteritid (står 11 timmar, men det är väl lite att ta i iofs) och bra hårdvara. Mycket portabel och lätt. Innehåller dock ingen CD-läsare eller Firewire-port om du vill ha det. Betraktningsvinkeln på skärmen kunde också varit bättre, men jag tycker att den funkar okej.
×
×
  • Skapa ny...