Jump to content
Annons

Christoffer Bergfors

Medlem
  • Antal inlägg

    1 086
  • Gick med

  • Senast inloggad

  • Dagar jag vunnit

    1

Inlägg av Christoffer Bergfors

  1. Prio ett är ingen digital distortion men det finns också pluggar som emulerar hårdvara som svarar annorlunda än ”de digitala” när signalen blir för stark. Signal på rött behöver inte vara dåligt, kanske till och med bra, men inte nödvändigtvis alltid i dessa pluggar. 
     

    När man adderar eq och inte är rädd för det så ökar ju nivåerna rätt rejält och det kan man hantera i de flesta pluggar.

  2. Volymjustering ÄR just en del i masteringsprocessen. Mastering är inte att limitera stereobussen. Mastering är för slutproduktens spår det som mixning är för låtens spår.

    Poängen med mastering är att din slutprodukt ska optimeras med avseende på tonalitet (eq-justera låtar så spåren sinsemellan låter bra, inte bara enskilt), dynamik (en manglande låt och en ballad ska kunna samsas på samma platta, vilket gör att vissa låtar inte kan limiteras lika hårt i just den helheten som de kunnat göra i andra helheter) och avstånd (längden av pauser mellan spåren).

    Detta kan du göra i de flesta DAW men PQ-kodning klarar de flesta DAW inte. Så trivs du med din DAW kan du exempelvis justera allt detta i en session och bounca den som en enda stor fil och i slutändan, i exempelvis Wavelab, lägga upp PQ-kodningen.

    • Gilla 1
  3. Mastra vocals? Jag upplever lite begreppsförvirring... Det är mixning det handlar om.

    Du kan jobba med att reglera volymen. Sänk sången. Lyft fram andra moment i låten. Jobba mer med djupet. Fler/mer delay reverb får sången att backa av i djupled. Lira lite med eq på studsarna. Släng upp en ordentlig version med så bra sång du kan leverera. Nu surar du ju lite här och var som du själv beskriver och det gör ju att sången känns för stark även om den skulle vara för svag.

  4. Det låter som att du mixat igenom en limiter. Det är nödvändigtvis inte dåligt men om den limiterar hårt är det svårare att mastra.

    Kanske läge att fundera på om du ska mixa genom limitern om du ändå måste ta bort den vid bouce. Jag mixar endast igenom sådant som ska med i mixen men använder en limiter som referens så jag får lite vibbar av hur den står "pressad".

  5. Håller med fullt ut!

    En av anledningarna, som definitivt inte passar in på "mastra när jag mixar", är att mastra är ju att lämna iväg materialet till någon annan och dennes öron, samt att eventuellt få synpunkter på bra och/eller dåligt.

    Än mer intressant är när man tror sig kunna mastra om man kör med "presets" som enda argument. Det finns inte en enda "preset" som passar på fler än en låt, och det är den låten som användes för att skapa just den "preset"'en. Man kan däremot använda en "preset" att utgå ifrån, men det är enligt min mening bortkastad tid då slutresultatet bör bli detsamma som att jobba från "scratch". Att lära sig olika inställningar från "presets" är en annan sak.

    Jag ser det inte som ett måste att lämna iväg för mastering. Men processen är en annan, syftet är ett annat men ändå rätt lika. Jag mastrar inget om inte mixarna är klara och alla spår som mastras lägger jag ju självklart upp i en session för att nå den bästa balans jag förmår spåren emellan.

  6. ...fast det är ju en fin tanke, förstås...

    Man kanske skulle dra igång en lyxmastring-tjänst, där man begär in ALLA kanaler färdigmixade, på så sätt kan man ju justera ljudet utan att något behöver bli lidande. En av anledningarna för de flesta att skicka till mastring är ju att få någon annan som lyssnar på låten och justerar utifrån behov.....

    ....bara en tanke/fråga: vem skulle betala för det?

    Med tanke på urpsrung etc. så är det ju av en anledning två olika processer. Mixen - att optimera låtens spår till en "perfekt" helhet. Mastering - att optimera albumets spår till en "perfekt" helhet. Initialt att rymmas på vinyl och dess fysiska förutsättningar men även tonalitet och dynamisk jämnhet som helhet. Därför kräks jag över uttryck som att "mastra när jag mixar". Att lägga på en L2 (eller liknande) på mixbussen är inte att mastra.

    • Gilla 3
  7. Antar att du menar 96kHz och det är inte upplösningen utan samplingsfrekvensen. Gör ett blindtest och se om DU upplever någon skillnad. Inte speciellt ofta brukar blindtest visa på någon typiskt skillnad till fördel för det på papperet högre/bättre/tuffare/mer resurs och utrymmeskrävande. Om du torts allt tror/upplever/vet att denna högre samplingsfrekvens skulle vara bättre så gilla läget. Annars har du en bra grej där.

  8. Vad som är naturligt är egentligen rent trams att diskutera. Elektronisk musik faller ju per automatik då... Nu vet jag inte om det är slaviskt eller rutinen men en relativt välkänd mixare med åtskillaga pluggar uppkallade i hans namn mixar LCR. "Du har två högtalare - panorera ordentligt!".

    Själv gör jag inte så utan låter panorering vara en del av processen. Dock landar i princip alltid OH - fullt panorerade så väl som kompgitarrer. Är det hockeykörer åker de också ut. Pukor, stämmor etc. sprids.

    • Gilla 1
  9. Många bra synpunkter. Som ivrig pulare är det lätt att börjar skruva som satan på en sak i taget istället för att mixa låten som den helhet det ska vara. Det är just därför många rävar verkligen jobbar med att lyssna på hela låten och ställa nivåer som första skede. Detta blir enklare om din låt är färdigarrangerad och klar för mix. Att blanda processerna kan stöka till detta.

    Men... när det väl är mixdags så är nivåsättande en bra idé. Lyssna på låten och sätt nivåerna och panorering och skapa en idé för vad du vill göra med låten och dess delar. Skruva inte feta ljud än.

    När detta är satt kan en bra idé vara att börja plocka bort sådant som är störande. Använd eq och skär bort sådant som är i vägen. Klumpar bas och kagge ihop sig kan du skära i båda men på olika ställen. Helt plötsligt kan du uppleva mer bas, trots att du skurit bort. Skär vidare i allt annat också som är störande. Till slut har du en grund som låter skapligt som du nu kan börja förädla.

  10. Jag lirade för ca 10-12 år sedan i dansband och den basisten som jag lirade med använde en cool teknik när vi körde gamla 50-talslåtar. Har för mej att han slog med tummen på strängarna och det lät jäkligt fräckt! Men det är väl typ slapstick.... tror oxå att han ställde in ett dovare ljud men bra lät det! Jag vet inte vad för låtar och stil som dom har tänkt sej kontra-stuket på, det kan ju vara korta toner utan slapstick å dom bara vill efterlikna ett kontra-sound?! Annars ska jag tipsa om spelteknik och slipade strängar 🙂

    Slapstick är en sort humor/komik. Slapping är ett begrepp om basspel som är väldigt rytmiskt och bottnar i att man just slår med fingret på strängen.

  11. Ett litet avsteg från huvudfrågan men fortfarande rätt tråd va?

    Hur vanligt är/var det med överhäng i mono?

    Diverse Iggy Pop låtar ska ha överhäng i mono. Ex Lust for life (stämmer det)?

    Misstänker även Asta Kask har det på sin kanske ljudmässigt mest "påkostade" skiva (EPn "Än finns det hopp") Lyssna här på Spotify

    En inte helt ovanlig metod är att använda både A/B OCH en monomick i mitten. Under verserna ligger överhänget i mono för att i refrängerna gå ut i stereo. Det kan i bra arrangemang vara fantastiskt smakfullt. Detta kanske inte sker genom hela plattan utan i vissa låtar men helt klart värt att testa.

    För egen del kör jag i princip alltid A/B. Tycker X/Y blir smalt. Däremot är det för mig viktigare att ha virveln precis i mitten. Jag brukar skära bort botten i OH så det lilla av baskaggen som eventuellt följer med har jag hellre något förskjutet då detta aldrig märks.

    • Gilla 1
  12. OMFG...

    Mastering var (är!) den process som handlade om att färdigställa produkten och hålla sig inom vad vinylen faktiskt klarade av. Att slägga på multibandskompressorer på masterbussen som de flesta glada amatörer tror är ekvivalent med att mastra börjar bli lite tröttsamt. Hela poängen med mastering handlar inte om den enskilda låten utan om att sy ihop den helhet som är tänkt slutprodukt. Det kan handla om komprimering, eq, limitering etc. men också PQ-kodning, ISRC osv. Att mixa ner till mp3 genom C4 och L2 och kalla det mastering? Nej!

    För egen del gör jag det sista uteslutande i Wavelab. Beroende på vad jag har för idéer kan en del arbete ske i Pro Tools, men det handlar alltid om slutmixarna, som ALDRIG är mixade genom limiters utan oftast en busskompressor om det är det soundet jag sökt i mix.

    Idag handar det inte om andra "öron" än att mixa men eftersom det är ljudets sista steg så blir masteringen en kvalitetssäkring. En rutinerad masteringstekniker i ett bra rum med bra prylar har bättre förutsättningar att leverera en produkt som håller bra i många system.

    När jag mastrar använder jag typ aldrig multibandskompressorer. Dessa åker fram om jag får problem med något. Ofta startar jag med ett filter för att tömma bort onödig bas. Kompressor och eq i någon ordning, ibland två av en sort med den andra emellan. Sony Inflator ibland för att generera ett uns av över-/undertoner. Sist en Limiter. Jag gillar Sony's (Sonnox).

  13. Inte härjat här på länge, men det börjar med att låten är bra arrad, spelet är tight med bra grundljud. När det kommer till mix så gäller det att använda kompressorerna på ett bra sätt. Du kan få hög volym med punch och du kan få hög volym utan punch. Punch i mixen får du av att hantera transienterna så det får leva. Dräper du alla dessa och sen slänger på en limiter som styckar liket så har du inget liv kvar.

    Att skapa en punchig mix är svårt, att skapa en volymstark mix med rejäl RMS-volym är enkelt. Att förena dessa är svårt.

  14. Jag mickar i princip alltid riden. Det ger mig en möjlighet att accentuera om jag behöver i mix. Ibland använder jag den inte. Ibland ligger den svagt och bara positionerar. Mycket handlar om genre och spelstil. Slamrigt vevande eller studsande klocka. Har du ingen mick, fokusera på det du har. Det går att klara sig bra utan.

  15. Antec Sonata Elite Midi Tower Svart Fläkter: 1x 120mm Bak, 1x 120mm Utblås, 3x Varvtalsreglering

    Ursprungsdatum: 2010-05-09; Ursprungspris: 925:-; Prisdiff: 0,00%

    4 st. på lager

    Kommentar: 925:- 925:-

    Corsair Value S. DDR3 1333MHz 2GB CL9 Unbuffered, CL9-9-9-24, 240pin, 1.5V

    Ursprungsdatum: 2010-05-09; Ursprungspris: 599:-; Prisdiff: 0,00%

    100+ st. på lager

    Kommentar: 599:- 1.198:-

    Gigabyte GA-P55-USB3, P55, Socket-1156 4xDDR3, ATX, GbLAN, USB3.0, PCI-Ex(2.0)x16

    Ursprungsdatum: 2010-05-09; Ursprungspris: 1.179:-; Prisdiff: 0,00%

    100+ st. på lager

    Kommentar: 1.179:- 1.179:-

    Intel Core™ i7 Quad Processor i7-860 Quad Core, 2.80Ghz, Socket 1156, 8MB, 95W, Boxed w/fan

    Ursprungsdatum: 2010-05-09; Ursprungspris: 2.750:-; Prisdiff: 0,00%

    100+ st. på lager

    Kommentar: 2.750:- 2.750:-

    Samsung SpinPoint F1 160GB 7200RPM, SATA 3.0 Gbps, 3,5", 8mb

    Ursprungsdatum: 2010-05-09; Ursprungspris: 375:-; Prisdiff: 0,00%

    Inte på lager (Antagen leveranstid till oss: 5 dagar)

    Kommentar: 375:- 375:-

    Sapphire Radeon HD 4350 512MB DDR2 PCI-Express 2.0, DVI-I, HDMI, HDCP, Heatsink, w/LP bracket, Lite-Retail

    Ursprungsdatum: 2010-05-09; Ursprungspris: 365:-; Prisdiff: 0,00%

    44 st. på lager

    Kommentarer på detta?

  16. Jag har kört min studioburk på övertid och det har funkat för det mesta. Men nu är det onekligen dags att byta ut den och bygga nytt. Just eftersom jag kört min gamla så länge har jag inte hängt med överhuvudtaget så jag är lite nyfiken på vad ni andra PT-brukare kör med?

    Jag har förstått att i7-proppar är det som gäller. Som vi alla vet är ju PT rätt kinkigt med hårdvarukompatibiliteten så vad har ni som nyss byggt skaffat er?

    W7 64 bit, funkar det bra ännu? Ska lira med en 002R ett tag till.

×
×
  • Skapa ny...