Jump to content
Annons

Voide

Medlem
  • Antal inlägg

    32
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av Voide

  1. Tack Claes, bra länk! Önskar jag tittat där tidigare... 😊
  2. Hej, Jag har haft problem med min ena monitorhögtalare som har haft artifakter och konstiga störningar i ljudet som jag inte kunnat härleda orsaken till. Felsökning inkluderar byte av ljudkort, DAC, kablar och en massa annat. Av en slump hittade jag felet, bredvid min workstation så har jag en lampa ca 70cm från högtalaren som ställer till problem. Denna lampa är en lågenergilampa. När jag släcker lampan försvinner alla missljud/störningar. Numera kör jag inte med lågenergilampor i min hemstudio 🙂 Med denna tråd säger jag inte att lågenergilampor över lag genererar störningar, men den (kanske billigare sorten) som jag hade gjorde helt klart det. Hoppas att detta kan vara hjälp till någon annan som kanske lider av samma symptom i sin kreativa miljö. /D
  3. Trevligt, se till att skriva ett avtal bara. ISRC är ju rätt mycket mer än ett nummer. Hittade den här länken från April i år (2009) med en hel del matnyttig information om Digital Distribution som den här tråden handlar om: http://buzzsonic.com/tag/distribution/
  4. Sverige är som vanligt efter, var ju samma cirkus när bara företag fick registrera .se domän-namn tidigare. Självklart är det bra med någon typ av 'kontroll' men att ha företag är inget bra filter och inte heller någon garanti för kvalitet. Lite märkligt också att ISRC bara stöder tvåsiffrigt årstal...
  5. Kompletterar tråden som på slutet handlat om förvisso intressanta saker men har svävat iväg lite från ämnet som är digital distribution. Citat från STIMs hemsida angående NCB-avgiften som jag tror fler än jag undrat över: "Jag tänkte sälja ett album bara för nedladdning via iTunes eller någon annan digital butik. Ska jag betala NCB-avgift? I detta fall är det distributören av musiken som betalar NCB-avgiften, i detta fall iTunes eller den webbutik du väljer." Länk till ovanstående - titta under kategorin skivutgivning (verkligen logiskt..)
  6. Man kanske inte ska ge sig i slag med att skaffa en egen ISRC till första låten, utan först när man vet att man kommer hålla på ordentligt. Jag hade t.ex. ingen som helst aning hur jag skulle göra 2007 när jag började kika på sånt här, jag fick ISRC av min aggregatör. Att ta fram egen master är något jag starkt avråder ifrån, de finns dom som har detta som yrke och det finns en anledning till det. Man betalar för kunskapen som krävs för att ta fram en korrekt så kallad master enligt Red Book standard, där ingår bland annat att mata in ISRC-koder mm. Men visst, det finns ett flertal program på marknaden för att göra det som i teorin motsvarar en korrekt master, men då blir det snabbt väldigt teknikskt. En master är ju inte bara en 'hembränd CD-skiva', man kan börja surra om offset för lasern och hur CD-brännaren är inställd och beter sig mm mm. För att inte nämna själva mastringsprocessen.... Nu är jag ingen expert på området, men jag känner till en del om detta i alla fall baserat på min erfarenhet och betalar gladeligen en slant för att få det korrekt utfört. Länk till Wikipedia angående Red Book standarden
  7. Står en hel del om liknande siter, ISRC mm i nummer 9 av Studio 2009.
  8. Japp, och äger man inte ISRC-koden själv då får man lita på att den som gör det betalar ut pengarna till upphovsmannen/männen. Så åker man snålskjuts på någon annans ISRC-kod så bör man trippelkolla att utbetalningar vidarebefodras som de ska till en själv eller berörda. CDBABY till exempel (såsom flertalet andra sajter) erbjuder ju deras ISRC-koder, så vitt jag vet så betalar dom också ut pengar dom får in. Sannolikt gör fler på detta sätt. Är det en mindre seriös verksamhet bakom så finns det en relativt stor risk att bli blåst på sina pengar här om man inte reglerar detta specifikt i avtalet. Vill man inte ta några chanser ska man skaffa sig egna koder.
  9. Men hur är det nu, styrs inte vart pengarna ska av ISRC-koden och inte vem som är ansluten vart?
  10. Mjo fast det är ju inget annat än jäkligt klantigt och det hör inte riktigt till ämnet här som är digital distribution. Jag är av den bestämda åsikten att man har rätt att försöka tjäna en slant på sitt slit med musiken oavsett stil. Det som gör detta till en större utmaning än vad det borde vara är att markaden och lagarna skrivs om i realtid medan artister som idag vill nå ut måste försöka förstå och jonglera med dessa regelverk. Jag menar att vore det bara så enkelt om det hängde på lyssnarna så vore ju allting frid och fröjd, den domen är ju lät att få. Men att nå lyssnarna är nu ett större problem än tidigare (trots att det samtidigt är mycket lättare) eftersom kanalerna har ändrats så markant med Internet och det är här som det blir jäkligt knepigt med distributionen och regelverket. STIM eller inte? Digitalt eller fysiskt medium? Vill man finnas på sajter som livnär sig på att förminska möjligheterna för nya och erkända artister att tjäna en välförtjänst slant på sitt arbete? Vill man gå den traditionella vägen och i så fall, vilken är den numera? Var som test inne på RecordUnion igår och registrerade mig, när man ska godkänna avtalet så får jag upp en ruta som kanske är 4 x 6 cm på min 22" skärm, som innehåller 10 st A4 sidor med villkor. Ett lysande exempel på hur det inte ska gå till.
  11. Jag vet inte om kritiska är rätt ord men låt gå för det då. STIM gör ett förhållandevis bra jobb om man jämför med deras internationella motsvarigheter. Sen är det ju så att en massa nya (bra eller dåliga) onlinesiter för musik inte tillåter artister som är medlemmar i ett 'collection societey' såsom STIM att ladda upp sin musik. Det i sin tur är ju inte STIMs fel utan dessa siter som i vanlig ordning försöker tjäna pengar på indie-artister som är ett lovligt byte på nätet. STIM har ju egentligen inget att vinna på att vara trångsynta, samtidigt så är avtal och lagtexter sällan skrivna för att vara 'gråzoner' - tvärtom.
  12. Vi får se om ingen svarar 😕 Är du med i STIM? Som jag begriper det (och jag kan ju mycket väl ha fel) så är det ingen vits att vara med i STIM om man är en liten oberoende artist som inte har något skivavtal eller får en massa låtar spelade i radio. Är man med i STIM så får man ju inte sälja sin musik online utan då ska ersättning komma från mekanisk ersättning eller radiospelningar, nerladdningar som betalas för verkar vara en stor kritisk gråzon.
  13. Kul att du fått några kopior sålda, gratulerar! 😛 Jag är nyfiken för jag funderar på att släppa nya plattan via dom men är skeptisk till avtalet just nu...vetefasen hur jag ska göra. Är trött på CDBABY och deras strul sen dom bytte ägare. Sen är ju REBEAT en ANING mer Europacentrerat vilket talar till deras fördel... men jag är skeptisk fortfarande, gillar inte avtal med exklusiva rättigheter även om jag förstår varför dom ibland behövs.
  14. Nyfiken på hur det gått för dig om det har hunnit hända något ännu?
  15. Verkar ju bra men deras avtal är väldigt begränsande: "The exclusive right of sale and marketing especially includes the right to offer the respective track in digital form to third party persons or to provide the track for utilization, e.g. for posting the track on download portals. Since these rights are granted to REBEAT exclusively, the User is not entitled to transfer those rights to third parties or to merchandises the track in digital form." Annars tycker jag det verkar vara en jäkligt bra tjänst utan ha mer insikt i den.
  16. Mmm blir en utmaning att hålla mina föreslagna regler enligt ovan, men jag förstår vad du menar med ditt inlägg. Oavsett syftet så är det intressant med digital distribution i vissa fall, och då är det ju bra med en tråd som innehåller information om det 😐 Dvs det är ju just spridningen som är intressant och att göra det via en bra aggregatör kan göra ens eget arbete betydligt lättare.
  17. Har kikat lite på musicbase, är ju så att färgen knappt har torkat där men det hindrar väl inte en bra(?) affärsidé även om den mer eller mindre är en direkt kopia på sånt som redan finns. Vilket är bra, konkurens skapar ju oftast bättre produkter/tjänster för den som nyttjar tjänsten. Anledningen att jag kikar är att jag haft CDBABY som aggregatör sen 2007, dom har varit kanonbra tills dess att Derek Sivers som grundade CDBABY sålde bolaget. Sen dess har det stadigt gått utför vilket är trist, men samtidigt en möjlighet för nya och kanske mer lokala alternativ. Musicbase har ju minst sagt en minimalistisk sitedesign som inte tilltalar mig även om jag bor i Norden 😛 Sen dumheterna med att inte visa priser förrän man registrerat sig, även om det är gratis tycker jag är uselt! Som tjänst vet jag ännu inte hur dom är, kan tänka mig att det är rätt få som vet ännu också... Hoppas att någon har någon typ av erfarenhet att dela med sig av här. Vill tillägga att jag inte tycker den här tråden är lämplig för diskusioner om DD vs. Skivbolag är bra eller inte. Det är ett så stort och infekterat ämne att jag tror det behöver en egen tråd. Låt oss hålla oss till information och fakta om existerande och nya tjänster inom digital distribution i den här tråden. Jag känner till en hel del själv som jag kan dela med mig av om intresse finns.
  18. Tackar Claes! Jo jag känner till de olika bolagsformerna. Jag har haft både enskild firma, handelsbolag och aktiebolag förut - jag kanske skulle skrivit det ☺️ Det kanske blir enskild firma ändå, det går ju att ändra sig. Gillar inte att det blir like meckigt med deklarationen bara. Undrar hur andra har gjort också så posta gärna!
  19. Jag startar den här tråden här i allmänt, hittade ingen lämplig avdelning för att diskutera verksamhetsform för artisteri/musiker. Jag behöver starta en verksamhet i någon form för mitt artisteri eftersom det har äntligen börjat generera lite intäkter vilket självklart är kul. Så nu är frågan, har ni några erfarenheter att dela med er av rörande detta? Jag är inte så sugen på enskild firma av flera skäl men det kan vara ett alternativ. Handelsbolag kanske, ekonomisk förening går nog bort och aktiebolag vet jag inte om det är rimligt. Hur hanterar ni era inkomster/utgifter för musikskapandet? Förhoppningsvis kan fler ha glädje av lite tips på området.
  20. Tack för svaren, nu blir jag glad - här ska installeras! Claes - tack för beskrivningen av pluggmapparna, dom har alltid förvirrat mig. Kör inga DirectX-pluggar så inga problem 😮
  21. Den här tråden borde vara klistrad tycker jag. Hoppas att du får ordning på det med ny burk ramoand!
  22. Jag har en undring angående om någon vet om man kan köra två installationer av Cubase av olika versioner på samma dator? Jag har nyligen köpt Cubase Studio 5 och ska så smått gå över till den versionen från min uråldriga SX 2.2 För ett tag sen har jag för mig att någon skrev om ämnet, minns inte om det var i Studio eller ej - hittar det inte i vilket fall som helst. Helst vill jag ha båda versionerna installerade samtidigt så att jag kan "fasa ut" 2.2 produktioner och börja på ny kula i version 5 eftersom jag har föstått att det kan vara knivigt att ta ett så stort steg i versionsnumren och fortfarande få produktionerna att fungera. För att förtydliga: Jag behöver INTE kunna köra båda versionerna samtidigt utan kunna starta EN av versionerna i taget på samma dator. Hoppas att någon här har svar!
  23. Voide

    Spotify

    Sticker ut hakan och säger att jag betalar för mitt premiumkonto på Spotify. Jag är allergisk mot reklam. Även om det ännu inte är så långa avbrott på gratiskontona så betalar jag gärna för att slippa skiten. Sen om upphovsrättsinnehavarna får betalt via annonser eller betalande kunder spelar mig ingen roll. Trevligt är just att dom faktiskt får betalt. Det jag gillar med Spotify är: Jag gillar verkligen inte att fumla med mp3-filer på alla manicker man har, dessutom vill man nästan alltid lyssna på något annat än det man laddade manicken med inom kort. Jag loggar på spotify på den burk jag sitter vid för tillfället och lyssnar där, det är smidigt Dessutom så gillar jag att ha tillgång till saker som idag INTE ingår i min musiksamling för att jag antingen inte köpt musik av artisten eller vad det nu kan vara. När man har fest eller liknande så är det grymt, mysiksmaken är ju som sagt lite olika från individ till individ. Nu är man inte längre begränsad till skiv/låtsamlingen hos den man är hos 🙂 Smidigt är det och jag har inget behov av att hamstra mp3-filer. Förstår inte hysterin i att vilja ladda ner och spara alla låtar. Önskar att det kommer en officiell klient för mobilt bruk som funkar på windows mobil, iofs kan jag tänka mig att byta telefon för att få det att funka på sikt. Kul också att oberoende artister kommer dyka upp inom kort, ser fram emot att kunna se mina verk tillgängliga på Spotify. Det negativa är att UI't är kass och det saknas en massa funktioner som är 'nice to have' - men det kommer säkert snart det med.
  24. Ahå, ja akustiken är det svårt att göra något åt med en avfuktare 😛 I vilket fall som helst så vet du nu att det går få fukten under någorlunda kontroll med just en avfuktare, dessutom gör man ju fastigheten en tjänst om man sänker fuktnivån 🙂 Beroende på vad du har för krav på akustiken så går det att ådstakomma rätt mycket med små medel. Av det jag sett här på forumet så finns det gott om tips som inte behöver vara så dyra. Det har ju helt och hållet att göra med hur extrem man vill vara och hur känsligt det är som man spelar in. Själv ska jag ta mig i kragen och dra igång med mitt bygge inom kort 😄
  25. Hej! Tänkte dela med mig av min erfarenhet av gillestuga under marknivå. Jag flyttade ner hit med mina leksaker när det stod klart att det var enda rummet som ingen i familjen ville lägga beslag på. Rummet är 27 kvm ca, rektangulärt. Det första jag gjorde var att köpa mig en avfuktare från Clas Ohlson och när jag drog igång den så vart luftfuktigheten på 80%. Efter att den gått några dagar var det nere på 40%. Detta är nu två år sen och jag har luftfuktaren ställd på 35% (den har en egen hygrometer) så går igång när det behövs vilket är väldigt sällan nu. Idag sitter jag här nere och skriver efter en månad med regn regn och regn men luftfuktigheten är fortfarande på 35%. Den avfuktare jag har säljs inte längre på Clas Ohlson men dom som säljs där nu är säkert minst lika bra. Jag betalade 1400:- för att få en bra miljö i källaren. Jag kan tillägga att jag bytt element i huset till oljefyllda, men det gjorde jag inte i källaren utan jag har kvar direktverkande el-element eftersom dom hjälper till att torka upp luften. Med hygglig ventilation och en luftavfuktare så funkar källaren mycket bra enligt mig.
×
×
  • Skapa ny...