Jump to content
Annons

Hur gör man detta fade-ljud?


Bergstrom93 (oregistrerad)

Recommended Posts

Bergstrom93 (oregistrerad)

Go'kväll! 🙂

Vad är hemligheten bakom detta fade-ljud som spelas mellan 30-35 sek in i låten? Låtar som något tempo-aktigt i alla fall, men har ingen aning hur man skapar det.

Jobbar i logic om det är till någon hjälp.

Tack!

http://www.youtube.com/watch?v=Rx6deVzKeKQ

Redigerat av Bergstrom93
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
Bergstrom93 (oregistrerad)

Ingen låtlänk? , men utan att ha hört den gissar jag på sidechainkomprimering 🙂

Oj! Får skylla på att det är fredag 😛 Men låtlänk finns tillgängligt nu!

Link to comment
Dela på andra sajter

Bergstrom93 (oregistrerad)

Hej,

Kolla in den här pluggen:

http://www.sugar-byt...dex.php?lang=en

Mvh Fredrik

Tack för tipset, ska kolla in det!

Du eller någon annan vet möjligtvis inte vad det är som händer med ljudet under denna fade, är det något med tiden på ljudet man ändrar? Är nyfiken eftersom då kanske det finns andra (billigare 😉 ) sätt att göra detta på istället med hjälp utav pluggen du länkade.

Link to comment
Dela på andra sajter

Låter som en snabb "tape stop"-effekt. Parallellt med den effekten är det en långsam "tape start"-effekt på synten som kommer in. Effectrix-pluggen kan göra liknande effekter. Annars kan du testa Glitch som är gratis:

http://illformed.org/plugins/glitch/

Går inte att få så långsam "tape start" vad jag vet i den pluggen tyvärr.

Beroende på DAW kan du eventuellt automatisera tempot på spåret och pitchen för att simulera effekten. Reaper som jag använder kan inte automatisera tempot, men en del andra kan. Goolgla "tape start effect" + din DAW så kan du kanske hitta något.

Link to comment
Dela på andra sajter

Det här är ett montage, bestående av många olika ljud. Vissa har manipulerats medan andra förblir oförändrade. Alla har olika roller att spela i ljudbilden, och allt blandas samman på ett specifikt sätt, för att åstadkomma en upplevelse av att allt - även tid - pitchar ner och sen upp igen; inte helt olikt bild-hastighetstekniken i Matrix-filmerna, där allt ibland plötsligt saktar ner och sen snabbt tar fart igen.

Det går i princip att höra alla enskilda ljud och exakt vilka rörelser dom gör i det, men det blir så omständigt och långt att förklara i detalj.

Men .. lyssnar du noga så hör du säkert att en del av strukturen upplevs som den pitchar ner och sen upp, medan ett synt-pad ljud oförändrat ligger kvar på samma tonhöjd i bakgrunden, och det blipp-iga leadljudet (som spelade melodin innan avslaget) ger ifrån sig mängder med korta anslag så det låter som det knarrar, men även detta ljud ligger kvar i samma tonhöjd. En annan sak som hörs tydligt är en phaser-liknande effekt på 2-3 av ljuden, som uppkommit tack vare att dom pitchats ner – kanske av ljudprogrammets algoritm, kanske av pitch-plugin. Vissa ljud fejdas helt ut i mitten av detta, nya kommer in på vägen, medan andra ljud blir kvar hela vägen – mer eller mindre oförändrade.

Det hela är en ljud-konstruktion bestående av många olika ingredienser, som är omständigt att beskriva i detalj. Vill du göra en sån grej själv så ta vissa ljud och gradvis pitcha ner dom ett par oktaver – t.ex. white noise i en synt, nån cymbal, en luftig syntpad osv. Pitcha ner basen (och sänk volymen på den) kanske en dryg oktav och använd sen ett par aggressiva syntljud att pitcha ner, så du får den där knarrande effekten. Låt sen nån pad och andra ljud liggar kvar oförändrade, bara sänk volymen på dom i samma takt som nerpitchningen av dom andra ljuden, och sen tillbaka upp igen. Långsam Tape-stop effekt kan också användasi bakgrunden, om den kan pitcha ner lika långsamt som nerpitchingen av övriga ljud, för att fylla ut hela fältet med.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...