Jump to content
Annons

Att räkna ut hur många db PA-prylar kan ge?


Guitar Nilsson

Recommended Posts

Förr, och även nu angavs ju ofta tex siffran 90 db vid 1w/1meter som ett mått på hur mycket en högtalare låter. Kanske vettigt om man snackar små hemstereo, men knappast relevant när man vill veta hur mycket en PA-bas låter om man skickar in 1000 watt i den. Nu kan man ofta se hur många db en aktiv låda kan ge max/peak på en meters avstånd. Mycket vettigare. Tittar man noggrannare ser man snart att billiga högtalare som har inbyggda steg på tex 300 watt låter mycket mindre än moderna, de moderna stärkarna/lådorna har mkt bättre verkningsgrad. Så snacket om att en högtalare "är ju på 300 watt" säger egentligen ingenting om hur stor salong den klarar av att fylla med ljud.

Jag har i flera år kört mitt enmansband genom två st DB Technologies Opera lådor som ger 127 db vardera, och en ensam DB Sub15 som ger 133 db. Funkar bra de flesta ggr, men i större lokaler och utomhus blir det för lite. Har nu beställt en till lika stor sub, DB SUB15D (digitalt steg) heter de nu, den gamla finns inte längre. Nu kommer jag att få rejält mycket mer knuff i basen, så topparna kommer antagligen att låta för lite när jag kör för fullt.

Har nu sett att Yamaha har kommit med en ny 12" aktiv låda som ger hela 134 db, stegen är på sammanlagt 1300 att i en låda som tom är mindre än mina DB-toppar Har lyssnat på dem i butiken på normal volym, och de låter bättre än de andra grejorna som man kan växla mellan...

http://soundandmusic...akers&Itemid=34

Lådorna kostar ca 8500 kr styck, billigt för så mycket ljud, men inget jag kan hosta upp utan att sälja allt annat jag äger...

Så det jag undrar är hur man kan göra sig en uppfattning om hur mycket sammanlagt toppljuds-tryck jag kan få om jag behåller mina topplådor (de låter exakt lika bra som när jag köpte dem) och kompletterar med några billigare Behringer som tex denna som ska ge 113 db och kostar ynka 1532 kr

http://www.thomann.d...inger_b210d.htm

Man får ju många såna för den summa en Yamaha DR112 kostar.. Att de säkert låter sämre än Yamahan kan man skita i om man ska underhålla dreglande fyllbultar som jag ofta gör. Huvudsaken man kan blåsa av dem tupeérna.

Redigerat av Guitar Nilsson
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Det kanske inte går att räkna ut?

Hittade en fetare Behringer som ger samma 127 db som den db-topp jag har. Med fyra lådor som ger 127 db var, låter det dubbelt så mycket som om man bara har två?

http://www.thomann.de/se/behringer_b812neo.htm

Här är en Behringer som ger 128 db. En db mer ska väl vara ganska stor skillnad?

http://www.thomann.de/se/behringer_b815neo.htm

Link to comment
Dela på andra sajter

En fördubbling av uteffekten motsvarar en höjning av ljudtrycket med 3dB. Dock så upplever det mänskliga örat inte detta som en fördubbling. Ungefär 7-9 dB ökning upllever vi som en fördubbling (A-vägt värde jämfört med C-vägt). I ditt fall så innebär det att 4 st 127 dB lådor kommer att upplevas som ungefär dubbelt så högt jämfört med en sådan låda.

/ Björn

Link to comment
Dela på andra sajter

Lägger du till 128 dB lådan till 127:an så får du totalt 130,5 dB, dvs drygt en fördubbling rent teoretiskt

Men örat kommer att uppleva det som 50% starkare då? Det är väl ganska mycket ändå.

En fördel med fyra toppar är ju att man kan vrida dem åt flera håll täcka ett bredare fält än med två saftigare topplådor. Det är ju sällan en lokal är formad som en rektangel med scenen på en kortsida. Ofta har man ett mkt bredare fält publik framför scenen än vad scenen i sig själv är bred. Och baslådorna sprider ljudet nästan lika mycket åt sidorna, så de som sitter "på snedden" upplever ju ljudet som skitjobbigt med bara två toppar vars diskant går dem förbi.

Men hade jag råd köpte jag Yamahatopparna utan tvekan och bytte in mina db, eller sålde dem på Blocket. De har en 15" variant också som med samma slutsteg ger två db extra. När jag köpte mina dB-toppar var det tvärtom, 12" gav lite fler db än 12-varianten med samma steg.

Fy fan ändå vad tarv jag blir på de här Yamahana, två av varje skulle man ha.

Thomanns eget märke ger 131 db för drygt 3000 kr

http://www.thomann.de/se/the_box_pro_achat_112_ma.htm

Men de kanske ljuger lite lagom när de mäter upp sina egna produkter?

Link to comment
Dela på andra sajter

Väljer man Electrovoice får man 134 db billigare än hos Yamaha. Jag trodde EV alltid var dyraste märket, de passiva plastlådorna från EV är ju skitdyra. Bättre att köpa de här då...

http://www.thomann.de/se/ev_elx_115p.htm

Vilken utveckling det är på allt. Ojojojoj, det var sämre förr.

Link to comment
Dela på andra sajter

Med fler lådor kommer du få mer fasproblem...

Knappast märkbart va, om jag sätter topparna helt nära varann? Fasproblem blir det ju i vilket fall för nästan alla i publiken som inte sitter på exakt samma avstånd från topparna på var sin sida scenen.

Baslådorna kan man med fördel sätta bredvid varann mitt framför scenen, då ökar trycket markant., och de går djupare i frekvens oxå. Det har jag testat flera ggr.

Skulle jag lyckas sälja alla musikprylar jag inte använder skulle jag få råd med EV-topparna och ändå kunna behålla dB-topparna. Det vore asläckert, vilket fett ljud till både mitt enmansband och trion... 😛

Link to comment
Dela på andra sajter

Det är den här jag är mest sugen på. Mer krut for the buck än Yamaha. Och går jag upp till 5-tumsvarianterna blir de både avsevärt dyrare och tyngre. Att lyfta 24 kilo ovanför skallen är jag för skranglig för, 18 klarar jag. DB-topparna väger 16 kg

http://www.electro-voice.com/product.php?id=1066

På baksidan har den en knapp det står LOGO on offpå. Vad är det?

http://www.electrovoice.com/sitefiles/product_images/LiveX_112IN.png

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...