Jump to content
Annons

Samplingar live?


Illustrata

Recommended Posts

Hoppas denna kategorin är lämplig för min tråd..

Ja, vi har startat upp ett industriellt/proggressivt metalband och ska eventuellt börja söka gig och så. Saken är den att vi har en del keyboards i låtarna men har ingen keyboardist att ta med på scén. Vi har snackat om att använda samplingar i såna fall men ingen av oss vet hur det faktiskt går till i praktiken.

Hur fungerar detta? Hur får man keyboard-slingorna som spelas upp att gå ihop med resten av bandet? Ska vi ha det inspelat på en cd så spelar bara ljudteknikern upp dom o så får vi anpassa oss efter det? Blir ganska krångligt isf? Eller har vi med oss nån utrustning på scen där nån av oss får knappa igång samplerna?

Eller ska vi ist göra så att vi helt enkelt annonserar efter en keyboardist istället? Kanske blir enklare så..?

Ha det!

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Vad ni skulle kunna göra är att skaffa en laptop, en vst sampler, en midikeyboard eller kontrollenhet och mappa om samplingarna till tangenterna på

keyboarden/eller knapparna på kontrollenheten så att när samplingarna väl ska spelas upp så får nån av er trycka på den knapp som motsvarar den samplingen.

Kanske kan vara något? :rolleyes:

Link to comment
Dela på andra sajter

Vi gör precis som Soundborn skriver. Har en laptop på scenen med samplern Battery installerad. Det finns såklart andra program som bara fungerar som sequencers, men vi fastnade för Battery, eftersom man kan tänja, pitcha och vända bakofram på samplingarna.

Vi använder Cubase och har lagt långa intron och backtracks som separata spår (allt smidigt samlat i ett projekt som vi döpt till Live), samtidigt som vi kör kortare samplingar, körer och effekter i Battery (som plugg). Battery är midistyrt, så varje sampling triggas via en midi-keyboard. Man kan dessutom välja vilken tangent enskilda samplingar ska "ligga på". Otroligt smidigt med tanke på att det bara är att dra en bit tejp på tangenten och skriva tex "siren".

Det svåra är att längre samplingar ofta blir fel rent taktmässigt eftersom man tenderar till att spela lite snabbare live än i replokalen. Körer kan därför vara lite knivigare och ställer lite krav på trummisen.

EDIT: Stavfel

Redigerat av bettygoesagogo
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...