Jump to content
Annons

Ljussättning i studion


novation (oregistrerad)

Recommended Posts

novation (oregistrerad)

Lite funderingar bara..

Sedan första synthen eller rackprylen var inköpt ville man ju visa den för hela världen, "Titta här, den är min - fin va?!"

Bodde man fortfarande hemma på den tiden (gjorde jag) frågade kanske morsan vad det var för nåt, vad den var bra för och om den drog mycket ström...

Du svarade lite nonchalant (innan du läst manualen ordentligt 🙂 )

"Men.. SEER du inte alla lampor och dioder - den är ju asfräck ju!" ..och 4 månader senare undrade du varför i helsicke du köpte den, när DEN och DEN var mycket fräckare och säkert jättemycket bättre dessutom..

Men du log när du gick och lade dig på kvällen - sov säkert som en stock och drömde om din kommande musikkarriär. Och drömde om NÄSTA pryl att köpa.

Men till saken:

Erkänn nu att du efter ett tag inser att mysbelysningen för att allt ska se så fräckt ut som möjligt inte håller alla gånger..

Rätt lampa på rätt plats för att impa på besökare, vänner och familj kanske inte riktigt ger det ljus du faktiskt behöver för att inte somna bland myslamporna istället för att vara pigg och glad genom hela natten..

Tycker själv det är ursvårt att ha en belysning som funkar hela tiden permanent så tipset till er alla mysbelysare!:

Ha flera lampor för olika ändamål.

Mysljus när studion inte är en arbetsplats och när du lyssnar igenom vad du skapat, eller håller på med. Egentligen borde man stänga av datormonitorerna så man inte ser vad man jobbar med utan - faktiskt lyssnar till 100%

Är jag helt sjuk i huvudet eller hade jag nån poäng här? 😉

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
novation (oregistrerad)
Ibland är det mysigt att jobba i mysbelysning 😉

klart att apparater skall ha en massa knappar,

rattar och lampor som blippar i takt 🙂

Helt klart det - men ibland blir det svårt att editera när man sitter i mysljuset å kisar med ögona.. 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

Om man t ex har en studio och typ företagskunder kommer dit skadar det inte med lite grejer som ser "high-tech" ut, även om dom inte fyller någon egentlig funktion. Underskatta aldrig dina kunders dumhet. Ser stället fräscht och seriöst ut kommer du själv se fräsch och seriös ut och få jobbet. Typ.

Link to comment
Dela på andra sajter

När vi spelar in i studion i skolan pular vi alltid upp ett par tre pc lampor på yp 950 watt och sätter i lite mysiga filter och kör full effekt. Detta gör inte bara en myseffekt som ger kreativitet, det höjer även värmen i lokalen då skolan alltid sänker temperaturen på loven. 🙂

Hursomhelst, jag tycker att omgivningen är görviktig för skapandet. Man måste ha mysbelysning för att få den rätta känslan, tycker jag... 😉

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag har så litet behov av "mys" att det kvittar. Det enda jag behöver är en salig jävla röra (ska ta några bilder på studion nån gg), eftersom det gynnar kreativiteten (säger sig självt: Struntar man i att städa har man mer tid över att göra musik på).

Appropå att ha hi-techprylar för att impa på exempelvis kunder, jag läste på ett annat forum för ett tag sedan en tråd av en kille som helt övergett hårdvara för Reason, men behåller sina (tydligen ganska imponerande) rack och syntar av just ovan nämnda anledning.

Missförstånden om vad som är och vad som inte är elektronisk musik, och vad det faktiskt går ut på att göra musik på datorn florerar ju dessvärre fortfarande, och ibland vill man bara slå folk på käften när de vägrar förstå och kommer med "men jag VET att ..., för så är det."-argument. Vore bra tema för en ledare, kanske? "Det hårda elektroniska musikklimatet", eller nåt sånt 😄

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag har så litet behov av "mys" att det kvittar. Det enda jag behöver är en salig jävla röra (ska ta några bilder på studion nån gg), eftersom det gynnar kreativiteten (säger sig självt: Struntar man i att städa har man mer tid över att göra musik på).

Vilket suveränt bra argument!!! Det ska jag använda nästa gång jag får synpunkter på hur det ser ut i studion! 😉

Instämmer i att taklampan inte är kul när man ska skapa. För övrigt skapas ju mysstämningen också av den musik som strömmar ut ur monitorerna, eller hur? 😄

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag har mysfaktor=0 när jag gör musik. Är i trans, egot existerar inte och dagliga behov så som nikotin glöms bort när jag sitter och pruttar i takt med musiken.

Dock, mysbelysningen när det är dags att mysa kunde jag ju jobba på =D.

Trivs nog bättre i en rörig studio, med papper o kaffekoppar 😄

Link to comment
Dela på andra sajter

När jag skapar musik, som fram tills för bara ett tag sedan oftast iofs bara handlat om att spela och sjunga, så är det lite belysning, kanske bara ett stearinljus eller så, som gäller. Och en cigg i mungipan så man känner sig lagom cool. Kör t o m med sådan där ciggförlängare för att slippa rök i ögonen/näsan 😆 Aldrig nekat till att jag är patetisk 😛

Men man söker ju en känsla. Jag tror stenhårt på att andra hör direkt om inte känslan var där under inspelningen, när dom lyssnar på resultatet. Spontaniteten och kärleken ska vara närvarande.

Damn, jag låter ju snudd på new-age. Börjar skrämma mig själv 😄

Men jag tror många av er fattar vad jag menar..

Link to comment
Dela på andra sajter

... och dagliga behov så som nikotin glöms bort när jag sitter och pruttar i takt med musiken.

Hur f-n bär du dig åt? (inte taktpruttandet alltså utan nikotinet). Det är ju nikotinet som ger mig inspirationen. Går nästan alltid åt en dosa under varje "studio-session" här hemma.

1 låt klar = 1 trasigt tandkött 😄

Men till ämnet. Mys i studion? Mja det kan jag väl inte säga att jag har. Bor ju hemma fortfarande så jag har allt jag äger i ett litet rum, vilket inte ger mig några större möjligheter att avsätta plats för mys-prylar och lampor. Men släckt i taket och Tv'n på brukar ge ett lagom ljus på kvällskvisten (speciellt myrornas krig brukar vara en inspirationshöjjare).

Appropå det, visst är det något speciellt med att göra musik på natten? Inga telefoner som ringer, inga polare man "måste" hänga med, ingen lillebror som får för sig att spela TV-Spel på hög volym i samma rum och ingen ångest över att man sitter inomhus när vädret är kalas (för på natten är ju ändå inte solen uppe 😆 )...

Link to comment
Dela på andra sajter

ChrisSnyder (oregistrerad)

I min studio som byggts nu under 3 månader så anlitade jag först en snubbe som gjorde ritning på ljuset, så det skulle bli så COOLT som möjligt. Sen gav han den ritningen till elektrikerna. Och jag lovar det, det blev så jävla bra ...

Jag har spottar och dimmer i alla rum. Kontrollrummet 12 st, Sång/inspelningsrummet 6st, trummstudion/liverummet 9st.

Mysfaktor=HÖG

Link to comment
Dela på andra sajter

Skulle vilja ha en bild på det 😳

Själv kör jag med en liten halvmörk kontorslampa som duger utmärkt till ett soft gult ljus. Skulle givetvis vilja ha lite ballare belysning dock.

Redigerat av Neko
Link to comment
Dela på andra sajter

novation (oregistrerad)
Skulle givetvis vilja ha lite ballar belysning dock.

Sorry Neko, kunde inte låta bli.. 😳

Redigerat av novation
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...