Jump to content
Annons

Hur koppla sångpreamp+ljudkort?


dalmobossen

Recommended Posts

Hej. Vi ska börja spela in lite sång med bandet. Vi kommer att testa lite olika mikrofoner och vi vill gärna testa en preamp som vi har. En Golden age Pre73 http://goldenagemusic.mamutweb.com/Shop/Product/Golden-Age-Project-PRE-73-MKII/1083010 . Frågan är hur vi kopplar preampen mot ljudkortet. Vi kommer att använda ett Presonus iTwo. http://www.presonus.com/products/AudioBox-iTwo-Studio  Vi har hört att man ska använda balancerade kablar. Vi är lite nybörjare så all hjälp uppskattas.

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
Burnin Sven (oregistrerad)

Från ut på preampen till in på ljudkortet som i och för sig verkar ha helt ok preamp/ar i sig själv. Slå av 48 v läget på ljudkortet då den förstärkningen redan är gjord i preampen dra ner utvolymen på preampen och kolla in nivåer på ljudkortet och justera till det inte klipper. Men kaka på kaka är det ju lite i och med att det redan finns en preamp i ljudkortet som kanske till och med är likvärdig eller kanske bättre.

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack för svar. Jag har hört att om man använder en balanserad TRS kabel så ska man kunna sätta ljudkortets preamp ur spel. Vet du om det stämmer? I det fallet så blir det ju inte kaka på kaka.

Redigerat av dalmobossen
Link to comment
Dela på andra sajter

Frågan är hur vi kopplar preampen mot ljudkortet. Vi kommer att använda ett Presonus iTwo. http://www.presonus.com/products/AudioBox-iTwo-Studio  Vi har hört att man ska använda balancerade kablar. Vi är lite nybörjare så all hjälp uppskattas.

Man ska inte vara rädd för manualen  😉 :

Input Source Button (AudioBox iTwo). Each AudioBox iTwo input channel offers an Input Source button that lets you select instrument or line level for the ¼-inch inputs. When the button is not illuminated, the input will accept a line-level source, like a synthesizer...

 

Och ja line-input ska vara TRS (=balanserade), kolla även att Golden Age har möjlighet till balanserad line-out (vilket den troligen har)

Redigerat av laban1
  • Gilla 1
Link to comment
Dela på andra sajter

Burnin Sven (oregistrerad)

Det låter rätt men glöm inte att testa preampen i ljudkortet för det är nog ganska troligt att låter trevligt den också. Sen blir det ju mindre komplicerat också.

Link to comment
Dela på andra sajter

Alltså: Balanserad ut från Golden age (vanlig tre-polig mikronfonkontakt) till en balanserad line-kontakt in i "gitarringången" på ljudkortet och lampan släckt? 😊

Ja.

Ett alternativ är att använda tele-TRS, samma i båda ändarna. Förutsatt att Golden age tar tele-TRS (1/4") på Line-Out. Hade jag hellre gjort, kanske lite "renare" och användbart framöver om du vill använda din sladd till annat.

Redigerat av laban1
Link to comment
Dela på andra sajter

Eftersom fantommatningen alltid bara kommer ut på XLR från ljudkortets preamp, så spelar det egentligen ingen roll om den är igång eller inte.

Pre73 Mk2 har både TRS och XLR ut, om jag inte kommer ihåg fel...?

Link to comment
Dela på andra sajter

k9 (oregistrerad)

Sven: Vet inte varför vi köpte den men den ska provas iaf 🙂

Med risk för att hamna för långt OT nu:

Det är ju fråga om två olika typer av preamps i ljudkortet och i den preampen. Det i ljudkortet är ju så neutralt som möjligt medans preampen faktiskt ska färga ljudet på ett behagligt sätt. Känns som en bra kombination och ett vettigt köp tycker jag. Vore kul med lite ljudprov för att jämföra vid tillfälle. 

Link to comment
Dela på andra sajter

Nu blev det hastigt bestämt att vi ska ta sånginspelningen i den studion vi anlitat för truminspelning och mixning istället. Men självklart kommer vi testa att spela in framöver. Jag återkopplar till denna tråd när det är gjort. Tack för alla tips!

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...