Jump to content
Annons
 • Stora steg framåt med kontrollenheten Icon Pro Audio V1-M (video)

  En kraftfull och smidig kontrollenhet för digitala arbetsstationer (DAW) står högt på mångas önskelista. Med nya V1-M tar Icon Pro Audio ett stort steg framåt.

  Sound-Service

  Hong Kong-baserade Icon Pro Audio tillverkar förutom kontrollenheter för DAW även MIDI-klaviaturer, ljudinterface, hörlurar, mikrofoner, studiomonitorer, pre-ampar och andra tillbehör för studiobruk. Det är alltså med djupa insikter i hur olika musiker, tekniker och producenter arbetar som Icon utvecklar sina modellserier. Det märks inte minst i nya V1-M, P1-M och P1-Nano som möter de krav på mångsidighet, intuitiv användning och robust kvalitet som alla som arbetar i en digital ljudstudio har rätt att ställa.

  ICONBild1_red.webp.9c64c6e609c4b0cd56b3db158f3b32e4.webp
  Med kontrollenheten Icon V1-M i studion kombineras det bästa ur den analoga världens direkta fysiska kontroll med digitalteknikens flexibilitet.

  Det bästa av två världar
  För när det mesta händer på skärmen blir det i längden opraktiskt att vara utlämnad åt datormus och tangentbordskommandon för allt som ska göras. En taktil och responsiv kontrollenhet underlättar arbetet enormt och kombinerar de analoga mixerbordens känsla av direkt, fysisk kontroll med all den flexibilitet och överskådlighet som digitaltekniken erbjuder.

  V1-M är störst
  Störst i modellserien är V1-M som med åtta mixerreglar plus en masterregel gör att du kan styra många spår i realtid med händerna. Alla reglar är motoriserade med 12 bits upplösning och touch-känsliga. Du kan därmed följa och justera mixen utan att behöva stirra på datorskärmen. Lägg därtill ett stort jog/shuttle-hjul med optisk avkänning och mängder av programmerbara, upplysta knappar och rattar – och kontrollen över studioarbetet är total. Flertalet knappar kan ha upp till fem olika funktioner samtidigt, och färgkodningen på den touch-känsliga sjutums Oled-skärmen gör det enkelt att hålla reda på dem.

  ICONBild2_1800_NY.webp.5ef321fb221ebbce8b272e338ab2d8aa.webp
  V1-M har nio motoriserade och touch-känsliga mixreglar och ett antal upplysta och programmerbara knappar samt ett stort jog/shuttle-hjul med hög precision.

  Flexibel konfigurering
  Med mjukvaran IMAP går det att konfigurera hela kontrollenheten med drag’n’drop via en dator. V1-M har också individuella displayer vid varje kanal för ytterligare överskådlighet samt givetvis LED-mätare för nivåerna. Och i transportfönstret visas tidkod och låtposition med beat-clock eller SMPTE.

  Arbetar du med flera DAW parallellt? Inga problem, V1-M kan konfigureras till upp till tre olika DAW samtidigt, och växla mellan dem med enda knapptryckning.

  En särskilt efterlängtad finess är att det med hjälp av den nya Focus-funktionen går att styra även plug-ins i en DAW. Sätt muspekaren över en parameter, t ex frekvensen i en parametrisk equalizer, och justera den från V1-M. Smidigt.

  Expandera med fler enheter
  Självklart går det att gruppera spåren i ett projekt som man vill till reglagen, men om det behövs fler än åtta åt gången är V1-M expanderbar med V1-X, som lägger till ytterligare åtta kanaler. Hur många sådana utbyggnadsenheter som kan kopplas ihop bestäms helt av din DAW. Allt är motoriserat och touch-känsligt, precis som i basenheten.

  Kompakta alternativ
  För den som i stället behöver gå åt andra hållet finns P1-M och P1-Nano som är mer kompakta men med samma höga kvalitet och grundfunktioner som V1-M. P1-M går att expandera med P1-X, om behoven skulle växa, så mycket som din DAW tillåter. Båda dessa kompakta enheter går även att komplettera med en Oled mätarbrygga för ytterligare överskådlighet. En kontrollenhet från Icon kommer aldrig att kännas som en begränsning.

  ICONBild3_1800.webp.0424d6ccef3c0a24b95008514aaa8277.webp
  P1-M (längst till höger i bild) har åtta reglar och kan expanderas med P1-X (åt vänster i bild) – så många som din DAW tillåter.

  Känslan i reglagen är viktig
  Förutom funktioner och kompatibilitet med olika DAW är den fysiska, taktila känslan i reglagen viktig. Det ska vara lätt att hitta exakt rätt nivå och Icon har lagt stor möda vid att få mixreglarna och shuttle-hjulet att löpa med precision och lagom motstånd.

  ICONBild4_1800.webp.522635cc634758ce013c282098504b74.webp
  Mest kompakt i serien är P1-Nano som har en mixregel och samma grundläggande funktionalitet som de större modellerna. Här kompletterad med en Oled mätarbrygga.

  Arbetsflödet har stor betydelse vid inspelning, mixning och mastering. En bra studio är som en förlängning av dig själv där avståndet mellan idé och resultat ska vara så kort som möjligt. När du väl har börjat använda en genomtänkt kontrollenhet för att styra din DAW vill du inte vara utan.

  ICONBild5_red.webp.616f749f3eaecd885efd8277a311020e.webp
  En kontrollenhet från Icon kommer aldrig att kännas som en begränsning. Här ses V1-M expanderad med tre stycken V1-X för hela 32 kanaler, men bara din DAW sätter gränsen.blatt_streck.png.fed33b8b2bb37bccbb1b1ff9f23f89ba.pngAntal kanaler: 8 samt 1 master
  Mått: 485 (B) x 384.5 (D) x 178 (H) mm
  Vikt: 5,6 kg
  Kompatibilitet: Class-compliant med MacOS 10.15 och uppåt samt Windows 10 och uppåt
  Chassi: aluminium, Kensington-lås
  Protokoll för kommunikation med DAW: Universal Mackie Control, HUI
  Stöder följande DAW: Ability, Audition, Ableton Live, Bitwig, Cakewalk, Cubase/Nuendo, Digital Performer, FL Studio, Mixbus 32C, Pro Tools, Logic Pro, Luna, Reaper, Reason, Samplitude, Studio One samt Tracktion Waveform
  Övrigt: 2 st 1/4-tums anslutningar för pedal

  Läs mer >


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...