Jump to content
Annons
  • Palmer Studimon 5 – riktigt mycket högtalare för pengarna

    Palmer har satsat en hel del på att utveckla produkter för studiobruk, med en tydlig linje i både design och tänk. I serien ingår tre olika monitorkontroller och tillsammans med dessa har Palmer också släppt studiomonitorerna Studimon 5.

    Adam Hall

    PSTUDIMON5_12_1800.jpg.0bc7e68f569f694ec8f96d7fcd90095f.jpg

    Om du letar efter en första bra högtalare eller ett komplement till stora monitorer är Studimon ett alternativ du inte ska missa. Palmer har tidigare tillverkat bra produkter och problemlösare för signalhantering, och de har haft fokus på kvalitet inom ljud och bygge till ett bra pris. Nu har de fokuserat även på att utveckla designen på produkterna, inte minst genom nya färger. De har gått från tidigare grå produkter till svart och brunt med orangea detaljer. Där det passar väver Palmer även in en del trädetaljer.

    Studimon 5 är del av detta nya designspråk, vilket redan har visat sig vara framgångsrikt då studiomonitorn vann Red Dot Award 2020 tillsammans med Monicon XL. Med sina mörka träsidor och orangea ring kring elementet passar de två produkterna väldigt bra ihop, vilket så klart inte är en slump. I hörnet på högtalaren finns även en gul-orange lampa som visar om monitorns förstärkare är på.

    Själva monitorn är välgjord och gediget byggd. Det är en byggkvalitet som går att förvänta sig av Palmer, och är i linje med deras line-boxar och liknande bra signalhanterare. Högtalarna är förhållandevis lätta, knappa fyra kilogram styck. Det var länge sedan tyngd och bra ljud var synonymer – nu för tiden är man bara glad om man enkelt kan ta med sig högtalaren för en inspelning – eller mixning för den delen – ute på fältet.

    Den inbyggda förstärkaren är av A/B klass, vilket kombinerar ljudkvaliteten i klass A med energieffektiviteten i klass B på ett bra sätt. Enbart klass A låter alla komponenter alltid vara aktiva, vilket ger ett fint ljud men hade gjort att högtalaren hade en orimlig strömförbrukning, speciellt om du spelar på svag volym. Klass B å andra sidan aktiverar bara de komponenter som behövs för stunden vilket ger hög verkningsgrad även vid låg ljudnivå men ger å andra sidan artefakter i ljudet. Genom att smart kombinera A med B får Palmer in bra med effekt med maximal förstärkning på två gånger 30 W fördelad på diskant- och baselementet. Högtalaren låter starkt och bra, och kommer upp i hela 110 decibel enligt specifikationerna, vilket är mer än många behöver i studiosammanhang.

    I jämförelse med Genelec 1029 spelar Studimon 5 starkt. Men det är en fördel att förstärka mer än vad du behöver eftersom det gör att det finns det kraft kvar i förstärkarna för transienter. Ljudet är klart i diskanten och kommer även ner i botten utan att ha några tydliga hål där emellan. Jämfört med Genelec 1029 är det lite hängmatta, vilket är trevligt att lyssna på. Vi tror att du kommer igång snabbt att mixa med Studimon 5 även om du är van vid andra monitorer och de kan även bli ett bra komplement till en befintlig lyssning.

    252802569_frontochback.jpg.0ab983bbbda7c8f2aa22fbaa135ca650.jpg

    Diskanterna är 0,75-tums soft dome med neodymmagnet, vilket jag tycker är intressant. Just neodym har gått upp mycket i pris med stor efterfrågan hos högtalartillverkare. Det säger ganska mycket om hur utvecklarna på Palmer arbetar – det ska vara billigt men man lägger resurserna där de gör mest nytta. Basens 5-tumselement med järnmagnet får hjälp av en basport på baksidan av högtalaren. Tillsammans ska de enligt specifikationen reproducera ljud -3 dB mellan 70 och 20 000 Hz. Högtalarna låter matchade med varandra, med tydlig fantomcenter. Möjligtvis är brusnivån i högtalarna lite högre i jämförelse med Genelec, men det är inga som helst problem vid mixning av pop och rock. Det är roligt att mixa med högtalarna och risken finns att du kommer sakna tydligheten i diskanten om du går tillbaka till ett par andra monitorer. Det är också roligt att lyssna på färdigmixat material i Studimon 5.

    På baksidan av högtalaren finns två parallella ingångar, en med XLR-kontakt och en med balanserad tele, samt strömkontakt med en strömbrytare. Utöver volymkontroll finns inga inställningsmöjligheter för ljudet. Både för att hålla installationen enkel och för att fler komponenter hade drivit upp priset på högtalarna.

    Priset ligger i skrivande stund på ca 1 800 kronor per högtalare, så du får riktigt mycket ljud för pengarna.

    Sammanfattningsvis gör storleken, den låga vikten tillsammans med det robusta bygget att det är enkelt att ta monitorn med sig. Dessutom har den hög ljudkvalitet.

    Läs mer: Officiell sida för Palmer Monicon 5 >

    blatt_streck.png.d66edcc8fb57c5806d6658f8e4efeb18.png


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

×
×
  • Skapa ny...