Jump to content

Tomas E

Medlem
 • Posts

  42
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Tomas E

 1. Tack! Kommer inte åt med nageln. Får prova med en liten mejsel då, eller om jag hittar nåt likande av plast så är ju det bättre.
 2. Har köpt ett stereo-set av dessa. Vad ska man lämpligen använda för verktyg för att justera inställningar för ljudtryck och frekvenskurva? Och så vill man ju inte trycka för hårt heller så att något skadas. Jag tänker spontant att en liten mejsel är det man måste använda, med viss försiktighet. Jag vet däremot inte om man bara ska trycka i sidled eller om man även måste pressa ner lite.
 3. Kan vara värt att ha i åtanke. 👍 Min router står i hallen dock, långt ifrån datorn. I och för sig skulle jag kunna testa nån gång att göra en sån där lång nattlig inspelning med och utan router inkopplad. Lägger det till att-göra-listan.
 4. Okej. Jag bor i lägenhet, så det är svårt att kolla.
 5. Har upptäckt det för bara några veckor sen. Inte varmt inne, lagom temperatur. Fläktarna går heller inte mer än på lågvarv såvida jag inte renderar en film då de går upp tillfälligt. Det är ett rejält kylsystem i den här datorn från början. Eller menar du värmesystem i huset eller lägenheten?
 6. Kan det här vara nåt? https://www.hembiobutiken.se/produkter/tillbehor/grenuttag/204150-supra-grenuttag-md08-16-eu-sp-mk3/
 7. Tack! Låter som att det blir en svår uppgift att få tag på ett sånt. Kom just på att nån elektriker för en massa år sen sa att det är "skitig" ström i det här huset. Hur han förklarade exakt minns jag inte, men det kan ju vara en del av orsaken.
 8. Jag har haft det i åtanke. Skulle kunna köra igång en inspelning innan jag går och lägger mig, och se om det är nåt annat än ett streck i vågformen på morgonen. Tror inte att det har med buffertstorleken att göra eftersom det som sagt även kan höras när jag inte spelar in. Har tidigare kollat hur mycket belastning det blir när jag spelar in, de staplarna går inte upp mer än till 20-25%.
 9. Har ingen aning om vad grannarna håller på med. 😄 Tror inte att elen är åtgärdad heller, många underhållsarbeten ligger nere pga Coronan. I och för sig kanske nåt behöver repareras då, men det ligger utanför min kompetens, och kanske i så fall inte heller inne i lägenheten.
 10. Tack för dessa tips! Ska kolla upp mer om detta. Jo som sagt, det uppstod även när jag inte spelade in.
 11. Nyligen har det börjat uppstå knäppljud lite då och då. Inte ofta, men man märker det ju när man spelar in eftersom det nog så irriterande blir inspelat. Det kan ju ha många orsaker, men jag är övertygad om att det är något i datorn som orsakar problemet. Jag satt nämligen vid ett tillfälle med hörlurarna direkt till datorns inbyggda utgång och hörde det då. Alltså kan det inte vara mitt externa ljudkort som spökar, det var avstängt. Jag höll inte heller på att spela in, satt och lyssnade på musik. När jag hörde ljudet hade jag ingen musik igång. Det var alltså helt tyst förutom att det knäppte till, en eller två gånger. Har en Lenovo Legion T530-281CB stationär dator, Samsung 970 EVO Plus NVMe M.2 SSD på 512 GB där Windows ligger, samt en till HDD på 1 TB. RAM-minnet är Corsair Vengeance LPX DDR4 2x16 GB 2666 MHz (Dual channel).
 12. Det är Shure original som ska passa till modellen samt till några andra. Nåja, man kanske får testa sig fram lite försiktigt. Jag köpte det utifall att jag kommer att använda den ute. Har kollat lite och hittat trådar där det står om försämrad diskant mm, så jag kommer att använda pop-filter i studion. Kanske inte om jag ska spela in pop-musik. 🤪
 13. Har skaffat ett vindskydd till en Shure Beta 87A. Tänkte försöka få på det på micken men det är rätt tajt. Finns det nån bra metod? Man vill ju inte att det ska gå sönder, samt att man vill kunna ta av det i samma skick också.
 14. Tack! Då håller jag mig till dem jag redan har. 👍
 15. Tack för tipsen! Ser att du använder fabfilters effekter, de är ju rätt dyra. Är skillnaden i ljudkvalitet - om man använder samma inställningar i de plugins som medföljer t ex Cubase, Logic eller Digital Performer - avsevärd? Är det så stor skillnad att det innebär skivkontrakt eller inte, om man säger så? Har testat nån av dem för flera år sen men det var mycket att sätta sig in i, så jag hann aldrig få nån egentlig uppfattning om skillnaden innan testperioden var över. Kanske några fler som vill tycka till också. 🤞
 16. Vi får nog svaret när Jon återkommer från semestern. 🤞
 17. Det jag inte får ihop är att en luftig mix som det kallas, i så fall är lika med mer bas. Kanske inte nån superjämförelse, men ju mer man tömmer ett rum på grejer, desto mer luft blir det i rummet. Använder man samma resonemang vad gäller att mixa skulle mindre bas ge en luftigare mix. Mer bas skulle ge mindre luft i mixen, inte mer. I så fall kan man inte lägga till mer luft om man lägger till mer lågbas eftersom de motverkar varandra. Såvida inte dessa är helt oberoende av varandra förstås.
 18. Jon, du skriver: "Gröpa ur" = ta bort, eller lägga till? För om man t ex gröper ur en träbit så tar man bort delar av den. "Hålla igen på luften": "En luftig mix" = mindre bas? eller "En luftig mix" = mer bas? Om jag ska tolka det som jag tror, så menar du: Min naturliga instinkt är att framhäva lågbasen, men istället för det så håller jag igen på den så att det därmed blir mer luft i mixen. Är det så du menar?
 19. Varför det? Hur menar du?
 20. Det säger jag inte heller. Det jag sa från början var att ljudkvalitén på streamingtjänster är sämre, såvida man inte lyssnar på Tidal eller motsvarande. Att därför lägga ner tid på att försämra ljudkvalitén på min låt känns helt åt pipan. Det arbetet får respektive streamingtjänst göra själva, vill de inte det så tänker inte jag ödsla mer tid på dem.
 21. Har bara lagt ut musik där en gång för några år sen. Då normaliserade jag som vanligt. Skulle jag göra det idag skulle jag förmodligen göra på samma sätt, ett enda kommando sen är det klart. Sen får de göra vad de vill med den. Den myckna tid jag får över kan jag istället använda till att skriva nya låtar, i den mån jag gör det. Tycker synd om alla småskapare som sitter hemma i sin studio och sliter sitt hår för att få till mixen och volymen med siffror och termer som man inte ens vet om det blir bra ändå där låten hamnar i slutänden. Man kan sitta och lyssna på sin egen streamingmix till förbannelse och undra över smådetaljer, sånt som gör att man ligger sömnlös om nätterna. Ok, nu har jag gnällt färdigt.
 22. Alltså ska man ha en version av sin musik i CD-kvalitet och en för streamingtjänster. Jag kan inte tänka mig att skivbolagen gör avkall på den kvalitets-skillnad som finns mellan dessa standarder, för ju svagare mix desto mer brus. 0 dB kommer alltid att vara det optimala.
 23. Jag kommer att fortsätta normalisera som vanligt så får de göra vad de vill. Det som lyssnar och klickar på gilla-knappen uppfattar ändå inget annat än om de tycker låten i sig låter bra, särskilt inte som många av dem lyssnar genom kassa hörlurar. Och 192 kHz har ingen någon nytta av heller utan bara ett försäljningstrick, så fortsätt med CD-standarden. Den kommer ändå inte att ändras och den är dubbelt så frekvensrik som vad det mänskliga örat kan uppfatta.
 24. Då mindes jag rätt. Dvs där blir effekten av fasvändning den helt motsatta till det som beskrivs i artikeln, och som man normalt vill uppnå genom just fasvändning. Lite förvirrande men samtidigt intressant, och kan vara värt att ha i minnet.
 25. Det jag har fått lära mig vad gäller fasfel handlar om när man konstruerar ett syntljud. Om man inte snedstämmer stämmorna låter det på något sätt ihåligt. Men där handlar det som jag förstått det om att syntarnas ljud - dvs om man t ex har samma stråkljud och dubblerar det - är exakt likadana och det har jag fått lära mig är fasfel. Hur förhåller det sig med det egentligen? Vad gäller fasfel vid inspelning med mikrofoner: Om man ska spela in i stereo, är det alltså bättre då att inte ha ett matchat par mikrofoner, som då inte tar upp ljudet på exakt samma sätt? Det borde vara på det sättet om man ser till hur exakt likadana syntljud låter om man inte snedstämmer dem.
×
×
 • Create New...