Jump to content
Annons

andreasb

Medlem
  • Antal inlägg

    314
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av andreasb

  1. lugn i brallan nu

    andreas har klara poänger här

    massa-luft-massa har en anledning - det är inget påkommet hemmafilosoferande

    "sound" är en sak - läckage en helt annan

    kunde inte ha sagt det bättre själv. Jag menade seriöst, PMa mig din konsults kontakt info så ringer jag honom och frågar åt dig om du inte vill göra det själv? Det blir ju så himla tråkigt när man lagt ner tid och pengar på nåt som inte kommer fungera.

    Utbildning? tänker du på något speciellt? ett papper som indekerar att du till 50% lärt dig utdaterade byggprinciper och 50% totala felaktigheter?

  2. en 19" skärm och en webkamera 🙂

    Jag skulle verkligen göra brottsliga saker för att få vara i ett rum med de där takfönstren och de oerhört vackra fackverksbalkarna. Se till att ha dem fullt synligt, oerhört snyggt!

    tyvärr blir det nog svårt att isolera utan att täcka för fönster och balkar...

  3. Jag håller på och renoverar ett rum som ska bli ny studio och ska strax börja måla väggarna, sedan återstår bara att lägga in nytt golv i rummet. Jag har planerat att lägga in klickgolv men har fått höra att det lätt blir statiskt.

    Nu undrar jag om det kan påverka elektroniken i studion, kan det bli så statiskt så det stör datorer och andra prylar?

    Golvet i sig blir inte statiskt laddat utan det är du som går på det och ja det kan bli en liten "loppa" om du har gått en stund och sen tar på utrustning och laddar ur, men det behöver iofs. inte bli något problem, man går ju sällan runt och spelar in samtidigt...eller?

  4. Intressant att du reagerar så starkt på golvet. Och det kan jag hålla med om. När vi fick ritningen och instruktionerna hur man skulle bygga av ljudkonsulten så tänkte vi att "OKEY? varför detta då?" Men det har med ljudet att göra på något konstigt vänster???? Och ett sätt att göra detta "flytande golvet" på då. Men som sagt vi har inte kommit på detta själva utan vi har fått en instruktion på hur vi skulle genomföra bygget av en utbildad ljudkonsult. Så jag tror inte du bara kan säga att. NEJ detta går INTE! Utan det finns nog en ganska stor anledning varför han ville att vi skulle göra så.

    Då skulle jag vilja ha namnet på den "konsulten" (PM:a mig) för det finns inte en chans att det kommer fungera.

    Rummen har ett egna regelparti. Tex. från kontrolrummet och ut mot inspelnings rummet så blir det så här.

    dubelgips,regelverk med isolering,enkelgips, luft springa på ca 5cm, enkelgips, regelverk med isolering, dubbelgips och nu är vi i inspelningsrummet och rör.

    Ja om han tycker att isoleringen ska verka som fjäder så kan han ju be er bygga in ett kvadruppelt "löv" istället för 2 som det ska vara.

    flytta genast de inre gipset så att de är på samma sida som dubbelgipsen: alltså trippelgips/regel med isolering-LUFT-regel med isolering/trippelgips det är därför det kallas MAM (Mass-Air-Mass) och inte MAMAMAM 😲

    Det är ett tiotal träbjälkar på 30x30cm som stenarna vilar på. Så Wiit kommer att överleva!

    Ålrajt! Om du säger det så!

    Lycka till!

  5. Jag har inget svar på din fråga men undrar hur bra ISA220 är jämfört med ISA430 MkII tex?

    Orgianltrådstart: 2007-04-19

    Bump: 2007-08-03

    Hijackmednyfråga: 2009-01-05

    grymt forum! verkligen aktivt! bah jag lägger ner för gott.. 🙂

  6. Nu har inte jag någon av alla dessa men nja. Det är inte någon större skillnad mellan olika preamps. Ja inte så stora att du tror att du ska få någon wowfaktor genom att byta. Och varför skulle du vilja byta?

    För att få bättre och varmare ljud.

    Inte för att jag varken provat eller för den delen skulle vilja ta i de med tång, så vet jag att vtb-1 är en rör preamp, dock har den ett synligt rör och det brukar båda för att det bara är skräp. Om en produkt måste visa att den har rör så har den förmodligen inte många rätt.... varför inte spara ihop lite slantar och köpa en riktig preamp?

  7. Parallella väggar ger en förutsägbarhet som är oslagbar. Man kan på förhand veta säkert vilka frekvenser som kommer att ge upphov till stående vågor och kan därför bygga avstämda basfällor för rätt frekvenser redan från början.

    Är väggarna inte parallella så kan de stående vågorna uppstå vid fler frekvenser, men lite svagare - och så blir det i princip omöjligt att räkna ut på förhand, utan man måste mäta upp det färdiga rummet för att veta säkert var problemen ligger.

    Reduktion av flutter och efterklang får lite hjälp av icke-parallella väggar - men inte så mycket, att man kan slippa ifrån att akustikbehandla, så det är inte värt det extra jobbet med att bygga bort de parallella väggarna.

    BS!, visst det finns bara formler och kalkyler för symmetriska rum, men du får ett rum med mer naturlig klang om du vinklar väggar än om du akustikbehandlar med tonvis av akustikprodukter. Finns det något tråkigare än ett torrt dämpat inspelningsrum? Visst det var modellen de senaste 30 åren i projekt studios men vem vill ha det så?

    Om rummet låter skit så kommer inspelningen med stösta sannolikhet låta skit.

    I min värld, dämpat = skit.

    Det är skillnad på kontrollrum och liverum. I liverummet är det mycket friare med hur man "ska" göra enligt min mening. Det jag pratar om är kontrollrummet, där man vill ha så bra kontroll som möjligt på akustiken, så att man vet hur ljudet kommer att fungera när man sitter och jobbar där.

    I liverummet kan man däremot med fördel ha olika dämpning och olika sorters material i olika hörnor, för att kunna variera soundet (dvs om man nu har tillräckligt stort liverum för att ha plats att variera...).

    Eftersom väldigt många hemstudios enbart består av ett enda rum och helt enkelt inte har möjlighet att breda ut sig hur som helst, så är det en lite knivig situation där, men då tycker jag att det är bättre att följa principerna för ett kontrollrum, eftersom hemstudion ändå aldrig blir optimal, utan då kan man hellre skapa "rumsakustik" med hjälp av sin pluginarsenal i datorn.

    Själv använder jag ett i stort sett odämpat (förutom den normala möbleringen) vanligt rum som "liverum", medan mitt kontrollrum är mer noga behandlat.

    Ok, dumt av mig, när OPn pratade om icke parallella väggar så förutsatte jag att det var ett liverum han pratade om och där ska det vara assymetri som råder. I kontrollrummet ska det självklart vara symmetriskt och att vinkla hörnen för att bygga in monitorer flushat är ju väl beprövat.

  8. Parallella väggar ger en förutsägbarhet som är oslagbar. Man kan på förhand veta säkert vilka frekvenser som kommer att ge upphov till stående vågor och kan därför bygga avstämda basfällor för rätt frekvenser redan från början.

    Är väggarna inte parallella så kan de stående vågorna uppstå vid fler frekvenser, men lite svagare - och så blir det i princip omöjligt att räkna ut på förhand, utan man måste mäta upp det färdiga rummet för att veta säkert var problemen ligger.

    Reduktion av flutter och efterklang får lite hjälp av icke-parallella väggar - men inte så mycket, att man kan slippa ifrån att akustikbehandla, så det är inte värt det extra jobbet med att bygga bort de parallella väggarna.

    BS!, visst det finns bara formler och kalkyler för symmetriska rum, men du får ett rum med mer naturlig klang om du vinklar väggar än om du akustikbehandlar med tonvis av akustikprodukter. Finns det något tråkigare än ett torrt dämpat inspelningsrum? Visst det var modellen de senaste 30 åren i projekt studios men vem vill ha det så?

    Om rummet låter skit så kommer inspelningen med stösta sannolikhet låta skit.

    I min värld, dämpat = skit.

  9. Om du inte är intresserad av att isolera så skiter du i luftspalt.

    Bilden är måttanpassad efter dina mått; 6,4x3,4m

    billigare och utrymmesbesparande med assymetri vs akustikbehndling (du slipper inte akustikbehandling men den behöver inte bara lika "saftig".

    gips, isolering och reglar kostar inte mycket.

    Okej, tack så mycket 😄

    jag är fortfarande intresserad av, om jag inte isolerar ytterväggarna, kommer det påverka ljuddämpningen mellan kontrollrummet och liverummet?

    MVH Daniel

    Ja absolut, om kr och lr delar vägg så kommer du få stomljud som går rakt igenom. Låga frekvenser och vibrationer tranporteras direkt, bara att knacka på vägg/golv och lyssna i det andra rummet.

  10. TL = Transmission Loss ett värde för att mäta isoleringens effekt.

    Och ja alla väggar ska byggas med luftspalt, även ytterväggar.

    För övrigt är det ju inte dyrare att bygga en vinklad vägg som en rak.

    Fundera på vad du vill ha studion till, hur många ska få plats samtidigt, vill du separera de du spelar in?

    Hur mycket tid spenderar du vid DAW/mixer? om det överstiger tiden du spenderar med ett instrument kanske du ska överväga att ha ett större kontrollrum än inspelningsrum och satsa på ett mindre bås.

    Okej 🙂

    Okej, det låter riktigt saftigt. Vad blir konsekvenserna av att jag inte bygger en luftspalt i ytterväggarna?

    Jag ska använda studion till att spela in akustisk gitarr, sång, elgitarr och ev. något annat litet instrument kanske + mixning.

    Jag kan väll tycka att minst jag ska få plats 😄 Men kanske minst 3-4 personer ståendes. Fler är bara ett plus.

    Spåren ska spelas in separat och är inte så mycket för körer o annat som jag antar står o sjunger samtidigt 🙂

    Okej, min idé först var ju att ha någonstans där jag kan sitta i kontrollrummet med monitorer, ha en uppmickad förstärkare i ett ljudisolerat rum som jag spelar in direkt i min DAW.

    Oj, tack för bilden andreasb! Är det en allmän skiss eller anpassad efter mina mått? Ser riktigt dyrt ut dock att ha sådär i kontrollrummet. :S

    Men om man jämnför oparallella väggar med att akustikbehandla bort stående vågar m.m, så är det väll klart billigare att ha oparallella väggar, right?

    Om du inte är intresserad av att isolera så skiter du i luftspalt.

    Bilden är måttanpassad efter dina mått; 6,4x3,4m

    billigare och utrymmesbesparande med assymetri vs akustikbehndling (du slipper inte akustikbehandling men den behöver inte bara lika "saftig".

    gips, isolering och reglar kostar inte mycket.

  11. antar ju att gummiduken måste vara rätt tjock om det skall funka så att den kan ta upp skjuvspänningar på ett bra sätt, och 6mm PUR kostar nog 4000 kr skivan eller något så det är väl ingen ide ens ☺️😄

    Läckert att limmet ändå verkar hålla egenskaperna så lång tid. Även i "opressat" tillstånd som en t-shirt.

    Nej precis det ska tilläggas att Limmet inte heller är särskilt dyrt.

  12. TL = Transmission Loss ett värde för att mäta isoleringens effekt.

    Och ja alla väggar ska byggas med luftspalt, även ytterväggar.

    För övrigt är det ju inte dyrare att bygga en vinklad vägg som en rak.

    Fundera på vad du vill ha studion till, hur många ska få plats samtidigt, vill du separera de du spelar in?

    Hur mycket tid spenderar du vid DAW/mixer? om det överstiger tiden du spenderar med ett instrument kanske du ska överväga att ha ett större kontrollrum än inspelningsrum och satsa på ett mindre bås.

  13. 2 lager gips med lim isolerar lika mycket som 4 lager gips.

    Å så har vi då träffat en av de Green Glue frälsta. 😉 Tjena Andreas! Du vet att jag inte kan köpa att det påverkar så mycket innan en av två saker inträffar: 1. Någon som inte är betald av Green Glue eller motsvarande gör ett oberoende test eller 2. jag provar själv och upptäcker att det fungerar. 😛

    Kollade mätningarna på Green Glue och blev lite konfunderad över att man väljer att göra proverna på en enkelreglad vägg. Glue fungerar lite som en fjäder och då borde det fungera hyfsat. Närmaste man kan komma i testerna som kan vara jämförbart med dubbelvägg är väl testerna med resilient channels (RC) och där har man dessutom valt att inte använda samma storlekar så att det går att jämföra helt. Hmm. Skillnaden blir hur som helst att man ökar från 55dB till 57dB, vilket skulle motsvara ungefär en gipsskiva på ena sidan väggen.

    Skeptikern har talat! 😄 (Men risken finns att jag provar lim på en ny studio längre fram i vår. Tills vidare skruvar jag fast saker...)

    Ja, det hade ju varit fint om jag nu hade varit betald av GG eller någon annan producent av lim. Men jag talar av erfarenhet, sen får man välja att lyssna på den man känner störst förtroende för.

    Det vet jag Andreas och det vet du att jag vet också! 🙂 Men så länge man inte mäter upp skiten oberoende så tillåter jag mig att vara skeptisk. Jag tycker nämligen byggbranschen borde ha anammat det å det starkaste när man bygger lägenhetsskiljande väggar om det nu är både billigare och bättre, men det gör man inte. Än så länge skall väl tilläggas...

    Förresten en fråga till den som provat: Om det nu är lim så borde det ju härda efter ett tag och uteblir ju all flexibilitet, eller? Stelt jävla lim borde krackelera och inte göra någon nytta. Om det nu är flexibelt så borde det ju agera mer som någon form av silikon eller liknande, dvs. gummiaktigt. Men varför måste man då använda specialprodukter och inte vilket jämrans silikon som helst? Eller helst något som aldrig härdar helt utan är visköst? (Kom just på att det senare faller på sin orimlighet eftersom det kommer, hur trögflytande det än är, att rinna neråt slutligen.) Bara lite allmänna funderingar.

    jag har ju ingen erfarenhet alls av green glue, men det bästa över lång tid borde vara att limma en tjock gummiduk mellan skivorna, som håller sina egenskaper på ett pra sätt, typ en 40-shore polyuretanskiva.

    ULSAB-plåt com används för att minska vibrationer, och vissa kolfiberlaminat är ju uppbyggda med ett lager gummi i mitten.

    Daniel: De utgår från lyssningstriangel på 60 grader, om man flushmonterar högtalarna i väggen (på diagonalerna så att säga) sedan kan man nog vinkla av sidoväggarna lite olika, verkar också som om johnlsayersgubbarna vinklar lite på måfå där.

    Ok svar till Emulator och Lee: Jag har provat duken, MLV och ett antal andra produkter, de fungerar INTE och för att förklara varför svarar jag på Lee's fråga angående flexibilitet. Limmet stelnar ALDRIG men det binder ihop de två gipslagren och blir därför ett viskoelastiskt skikt som dämpar vibrationen mellan gipsskivorna, För ett antal år sedan när jag först kom i kontakt med limmet så var jag också skeptisk och undrade samma sak, jag kladdade dock ner en t-shirt med limmet när jag la ett flytande golv. Den T-shirten har jag fortfarande kvar och limmet är fortfarande inte stelt trots 5 år och ett otal tvättar. Har på senare tid förstått att limmet t.om. expanderar under åren, först ganska snabbt efter applicering men det fortsätter att expandera under lång tid, dock mycket långsamt.

    De olika gummidukar som används i industrin är ju självklart användbara där, men de ska generellt dämpa en och samma frekvens (vibration)och inte ett helt speltrum som är fallet med musik i studios (om man inte pysslar med någon extram form av drone-musik).

    I tillägg så måste dukarna limmas och är hyffsat krångliga att montera på väggar.

  14. 2 lager gips med lim isolerar lika mycket som 4 lager gips.

    Å så har vi då träffat en av de Green Glue frälsta. 😏 Tjena Andreas! Du vet att jag inte kan köpa att det påverkar så mycket innan en av två saker inträffar: 1. Någon som inte är betald av Green Glue eller motsvarande gör ett oberoende test eller 2. jag provar själv och upptäcker att det fungerar. 😄

    Kollade mätningarna på Green Glue och blev lite konfunderad över att man väljer att göra proverna på en enkelreglad vägg. Glue fungerar lite som en fjäder och då borde det fungera hyfsat. Närmaste man kan komma i testerna som kan vara jämförbart med dubbelvägg är väl testerna med resilient channels (RC) och där har man dessutom valt att inte använda samma storlekar så att det går att jämföra helt. Hmm. Skillnaden blir hur som helst att man ökar från 55dB till 57dB, vilket skulle motsvara ungefär en gipsskiva på ena sidan väggen.

    Skeptikern har talat! 😎 (Men risken finns att jag provar lim på en ny studio längre fram i vår. Tills vidare skruvar jag fast saker...)

    Ja, det hade ju varit fint om jag nu hade varit betald av GG eller någon annan producent av lim. Men jag talar av erfarenhet, sen får man välja att lyssna på den man känner störst förtroende för.

  15. Jag kan bidra med ett litet ljudklipp av kontrabas. Använda mig av två mikrofoner. Den första kommer jag ihåg va en Röde Classic (den gamla modellen med rören från tyska fabrikerna som la ner efter kriget). Denna ställde jag inte mitt framför f-hålet utan någon centimeter in mot strängarna från f-hålet. Sedan hade jag en liten kondensatormikrofon mot halsen. Kommer dock inte ihåg modell eller exakta placeringen då detta va väldigt länge sedan. Det är lite läck i ljudfilen då jag spelade in det live i samma rum med en harpa också. Ljudet är rent råmaterial. Ingenting är ändrat förutom en liten panorering som jag minns jag hade som tanke på basen när jag spelade in den. småmembranaren är en aning panorerad till höger. Inga nicåer ställda mellan mikrofonerna.

    http://www.speedyshare.com/208698290.html

    MVH

    Anders

    ??? låter som line signal från en kontrabas? Var e botten?

  16. åååh kej

    * Early reflections kan minskas genom att ha oparallella väggar och ett lutat tak.

    Ja, inte bara tidiga reflexer utan stående frekvenser och flutter minskas.

    * Sheet rock(Antar att det är gips) är duglig på att isolera ljud utåt ur studion och ju fler/tjockare lager desto fler/större reflektioner.

    Sheetrock = gips och nej reflektionerna har inget med hur många lager du använder däremot får högra TL värde på väggarna ju högre densitet de har dvs. desto fler lager ju bättre isolering.

    * Någon form av längd vill man ha på kontrollrummet, eftersom monitorer som pekar längs längden på rummet minskar de tidiga reflektionerna.

    Ett kontrollrum ska i motsats till liverum vara symmetriskt för att man ska kunna akustikbehandla och få ett balanserat ljud.

    * Liverum mindre än 42,5 m2 är bäst att undvika.

    löjligaste jag hört, ett liverum är så stort som det behövs, finns självklart förhållanden längd/bredd/höjd som är att föredra men du vill förmodligen ha ett så stort rum som möjligt.

    Stämmer dessa? och finns det någonting mer vi bör tänka på?

    Hur ska vi göra med fönstret mellan? Har läst att dubbla oparallella fönster är att föredra. Varför då?

    Ja, oparalella rutor i laminerat glas av varierad tjocklek för att än en gång inte agera som en resonator, att rutorna är vinklade gör att det inte blir en parallell yta som reflekterar ljudet.

    Jag har läst någonting om luftspalter i väggar, är det till fördel eller nackdel?

    Det är ett MÅSTE! Luftspalten agerar "fjäder" i din väggkonstruktion, om väggarna skulle vara ihopkopplade skulle ljudet transporteras rakt igenom ungefär som när du knackar på en dörr.

    Är gips det bästa materialet att ha på väggarna i min situation?

    gips är det enda alternativet, förhållandesvis billigt för den massa du får.

    Hur kommer man billigast undan?

    Genom att inte bygga över huvud taget: de flesta gör en budget för hur mycket det kommer att kosta, multiplicera den med 2 så kommer du närmare sanningen.

    a

  17. lite sent in i matchen men å andra sidan börjar ju hela tråden med att bygget startar så det är kanske lite sent att komma med några tips angående bygget. Som Jocke påpekade så vore det ju intressant att veta hur ni bygger och utan det får man kanske kommentera utifrån det man ser (eller tror sig se) på bilderna:

    Det jag först reagerade starkt mot var golvkonstruktionen. Ser ut som golvstenen vilar direkt på isoleringen?? Det kommer INTE att fungera, isoleringen kommer att komprimeras till ingenting så ni kan lika väl lägga stenen direkt på golvet.

    Sen är det svårt att avgöra om det är ett dubbelt regelparti mellan rummen eller om rummer delar på samma vägg?

    Sen undrar man ju om den gamla kvarnens konstruktion tål en belastning på ett antal ton golvcement och gips utan att braka ner på Wii spelarna på undervåningen. . . ... döden kommer snabbt.

    a

  18. Tack så hemskt mycket för svaret! Jag ritar ut entrén och takhöjd imorgon. måste dit och mäta.

    Musiken vi spelar är pop/rock. Det kommer som sagt att repas i det stora rummet. och detta ska inte störa in till lilla liverummet eller kontrollrummet. Det är det enda egentliga störande momentet. det ligger på en övervåning som sagt i en fristående byggnad utan närliggande byggnader och vägar.

    Menar du att lim överstiger det att lägga fyra lager gips på en sida, eller totalt? Ska man ha det mellan alla lager så blir det väl en hel del lim....

    2 lager gips med lim isolerar lika mycket som 4 lager gips.

    Ok, då har du tre problem att ta tag i. Replokal = fullt band med trummor och bas? Isåfall kan du glömma att ha liverummet i anknytning till replokalen och om du istället sätter dina förråd där så kanske det bara läcker in till ditt kontrollrum och därefter lite till ditt liverum.

    Så vida du inte flyter alla rum och det kommer bli problematiskt med tanke på att du är på en övervåning.

    så där är problem #2: kan du belasta befintlig konstruktion med 2 ton gips utan att det rasar ner?

    problem #3: har du bygglov för att belasta golvet med 2 ton gips? Blir en jobbig försäkringfråga om du skadar byggnaden (om det inte är din och du inte bryr dig om lagen) eller om du skadar någon annan för den delen.

  19. nu börjar vi strax med byggandet. Vad sägs om alternativ två? Verkar det vettigt?

    NEJ! Om din ritning anger form och design så börja inte bygget!

    Dina rum är symmetriska och då kommer få stående frekvense och flutter av guds nåde om du inte vinklar dina väggar.

    Att bygga en sluss på det sättet du ritat är heller inte att rekommendera, den kommer tom. ge en negativ isolerande effekt

    då det mindre rummet kommer bli som en resonator istället för att isolera.

    För att få en uppfattning av vad du tänkt göra behövs mer information:

    Var är entrén?

    Hur högt är det till befintligt tak.

    Vad har du för ambition med isoleringen, vad är det för typ av musik?

    Vad är förutsättningarna, grannar? Störande ljud? Vid en motorväg etc. etc.

    Så för tillfället är svaret på dina frågor:

    1. Ja det stoppar ljudet av sång, akustiska instrument. Nej, bas, trummor, elgitarr kommer inte dämpas tillräckligt om du har grannar.

    2. Mineralull med densitet 20-30 kg/m3

    3. Det finns fler alternativ till GreenGlue, bara att söka här eller på Kontrollrummet, NoiseKiller eller Swedacs lim är beprövade.

    Fördelarna med ett viskoelastiskt lager mellan gipskivorna överstiger det att lägga 4 lager gips, så ja det är värt pengarna.

    a

×
×
  • Skapa ny...