Jump to content
Annons

arhall

Medlem
  • Antal inlägg

    108
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av arhall

  1. Tjena!

    Tänkte arrangera en festivalliknande fest i min trädgård i sommar. Behöver ett ganska kralligt PA-system, det jag hade förra året var inte nog (kommer dessvärre inte ihåg W-antal och sådant)

    Vet ni var man hyr sådana grejer i Stockholm? Gärna norra Stockholm?

    Letat på nätet och på hitta.se och sådant men har svårt att hitta något bra

    Tacksam för tips

    Tjao

    Googla på "PA uthyrning stockholm" .....

  2. De du nämner är ju inga ovanliga grejer så det borde du kunna hitta ganska lätt.

    JAM har en hel del synthar på lager enligt bilderna från synth-kvällen de hade där för ett tag sedan. Tror dock inte att de säljer nya Yamaha-synthar där, men maila och kolla med dem som den gode 4Trax skrev. 🙂

    Är "Deluxe music" samma som gamla Estrad? När jag var på Estrad för sisådär 5 är sedan hade iallafall de grymt mycket synthar. -Rena himmelriket för en synthkåt android... 😎

    4Sound på Folkungagatan 54 vid Medis är gamla Estradmusik. Finns ett 4Sound på Sveavägen 48, gamla Musikpunkten. De har mycket keyboard.

  3. Tack för infon! Hade faktiskt ingen aning om det. Gäller det bara för rörslutsteg, eller gäller det för transistorslutsteg också? Eftersom jag aldrig har råkat ut för problem trots alla möjliga kopplingar - och aldrig har använt rörslutsteg (är inte gitarrist... 🙂 ), så misstänker jag att det inte gäller transistorsteg, men det är ju bättre om någon känner till säkert hur det ligger till...

    Helt riktigt, det gäller enbart rörslutsteg där ju trafon används till anpassa impedansen mellan rör och högtalare. Men effektsteg med enbart halvledare går inte heller helt fria från mismatch av impedans även om de är mindre känsliga. Det är det omvända förhållandet, ju lägre impedans ju närmare härdsmälta men säg det slutsteg som inte har inbyggda skyddskretsar idag.

  4. Nej, det går inte. Om man vill, så kan man däremot koppla om dem så att alla ligger i serie och få 32 ohm - med den lägre volym det innebär - och samtidigt lägre belastning på slutsteget eftersom strömuttaget blir lägre...

    Jag vill avråda att belasta en utgångstrafo med för HÖG lastimpedans. Det är sant att man förlorar effekt när impedansen ligger över det trafon är anpassad för.

    MEN det finns oxå en risk i att ha för hög lastimpedans. Anledningen till det ligger i designen av effektrör <--> utgångstrafo.

    Citerar en text som beskriver detta bra, det förutsätts här att utgångstrafon är lindad för 4 ohm :

    --------

    Vid högre lastimpedans än rekommenderat (t ex om högtalaren är på 16 Ohm): Vad som sker här är att en större impedans speglas till primärsidan av utgångstransformatorn. Det innebär då att det kan bli ett större spänningsfall över primärlindningen än avsett, vilket kan ge upphov till två oönskade effekter: (i) att spänningen över två närliggande lindningar i utgångstransformatorn överstiger maximalt tillåtna och ger överslag (= risk för havererad transformator) och (ii) att spänningsfallet på slutrörens anoder blir så stort att anodspänningen blir lägre än skärmgallerspänningen och elektronerna från katoden därför tar vägen över skärmgallret istället (= risk för havererat rör och/eller skärmgallermotstånd). En extremt exempel på denna situation är när man spelar med sin förstärkare utan högtalare ansluten eller med glappande/försvunnen impedansväljarratt (som på t ex Marshall), d v s med permanent eller temporär oändlig lastimpedans. Då är risken mycket stor att utgångstransformator och/eller slutrör havererar. Fenderförstärkare är typiskt skyddade mot denna typ av problem eftersom de har en högtalarutgång som är kortslutande när ingen högtalare är ansluten. Som beskrivits ovan är effekterna av en kortsluten högtalaranslutning generellt sett inte lika allvarlig som en öppen anslutning.

    --------

    Inte många som känner till detta, ska oxå tillägga att resonemanget gäller enbart när effektsteget jobbar, dvs man spelar.

  5. Jag vet, lurar är religion. Har själv haft ett par billiga Sennheiser (400 spänn) som jag gillade (tyvärr fick sonen låna dem och GNAGDE (min lilla råtta) hål på kablarna, garvar). Får köpa ett par egna till honom.

    Han hade lite tur ändå ...en fd kollega berättade att när han i sn ungdom läste en spännande bok så tuggade han samtidigt på en lampsladd....

    Det slutade med en svart kindtand 🙂 Sorry lite OT.

    Utifrån vad du redan har så tycker jag du ska testa med en preamp innan du ev. byter ljudkort.

  6. Alltid problem med att datorer med tanke på kylfläktar. Du skriver bärbar stationär men om du menar stationär så finns det speciella kabinett med tysta fläktsystem. Har skrivits om i en tråd här nyligen. Tråkigt att ljudkortet trasslar, min erfarenhet är att FW är bättre än USB. Ingångskänsligheten är ngt jag känner igen med t.ex. en dynamisk mick typ SM57, har ett M-Audiokort oxå. En stormembranare brukar ge lite mer effekt som kompensar det fenomenet eller skaffa en micpreamp. Ang. lurar kan jag tipsa om AKG K271, mycket bra men lurar verkar vara lite av religion här så du kommer få många åsikter.

    Har du testat att spela in i sovrummet?

  7. Lyssnar man bara på sitt 'eget' instrument så man rätt lost och borde syssla med annat än musik. Jag är gitarrist men alltid haft en förkärlek för rytmik. Visst njuter jag av ett bra gitarrsolo men det kan lika gärna vara ett annat instrument. Går jag på Fasching och lyssnar på ett sunkigt gäng så kan kvällen vara räddad ändå om det är en riktigt bra trummis.. 🙂

  8. Någon som vet vad en SCSI-brännare kostar?

    Jag är ganska säker på att man kan överföra ljudfiler med SCSI, annars har jag förstått helt fel..vilket ju i och för sig har skett ett antal gånger förut, så det är definitivt en möjlighet att jag har gjort det nu oxå🙂

    Jag trooor att jag har kommit på hur jag ska föra över filerna, jag ska bara få tid att pröva det först, sen ska jag meddela om hur det gick..om nu någon är intresserad.

    Tack för hjälpen, alla..

    Det är väl tyvärr så att marknaden har gått över till USB/FW när det gäller perifera enheter men det går säkert att hitta en SCSI-ansluten brännare. Eller kolla beg.marknaden.

  9. Jag har en VF-16 och om inte jag missminner mig så kan man inte föra över ljudfiler via SCSI utgången, utan bara spara programinställningar. Hmm? Återkommer när jag kollat manualen.

    TJO

    Äger en VF160 och jag är 99.99% säker att de funkar på samma sätt. SCSI är till för att skyffla data så antingen ansluter man en HD el. en brännare.

    Edit. Kollat VF16-manualen och du ansluter en extern SCSI-enhet till vilken du kan göra SAVE/LOAD, mao spara el. läsa in WAV-filer. Med en brännare så är du hemma, bara att stoppa in CD'n i PC'n och öppna filerna med ett redigeringsprogram som stöder wav.

  10. "...the computer will not recognise the VF-16 even though you connect it via SCSI port. It is only possible for the VF-16 to save or load the data to the external SCSI device."

    Men har du kollat upp möjligheten att spara ned från fostexen till SCSI-HD, sedan ansluta HD'n till PC och öppna filer den vägen?

    Det skulle ju kunna vara så att något fan av fostexportan bemödat sig skriva ett konverteringsprogram så att filerna går att öppna från PC.

    En variant är att skaffa en SCSI-ansluten CD-brännare. Då slipper du skaffa ett SCSI-interface till PC'n om du inte har det redan. Då kan en SCSI-HD vara ett bättre alternativ.

    Portan skapar PC-kompatibla WAV-filer, inga problem där.

  11. Beror lite på vad det är för serverburk och så, men bara du har drivrutiner till scsi-kort och liknande så ska det inte vara några problem.

    Är det scsi-drivar i dem? Eller vad är scsi-korten till för?

    Går det att stoppa i helt vanliga IDE-diskar o köra?

    O ljudkort etc?

    Det är en liknande denna fast något äldre.

    Om det redan finns SCSI-kort o disk i den är det bara att gratulera. Att stoppa in IDE-disk skulle vara en degradering.

    Vanlig arkitektur även i en server-PC så ljudkort bör fungera, alt. firewirekort för externt kort.

  12. Jag har ett projekt i cubase med ett par trumspår och sån, i audio.

    Vill nu lägga lite piano via midi. Använder mig av en emu xboard49 och proteus xle vsti.

    Problemet är att efter jag spelat in och stoppar för att sedan spela upp det så har midi inspelningen lagt sig lite före i tiden. Pianot börjar typ en halv sekund för tidigt. Antar att detta har med någon simpel inställning att göra.

    Några tips/råd?

    mvh anton

    Latencyproblem. Du har någon form av inställningar till ljudkortet, leta upp det och prova en annan buffersize.

  13. Hur kan den INTE vara prisvärd för 400 spänn? Använd den som triggmick om den inte duger till annat =)

    Min uppfattning var nu att den duger till mycket mer än triggermik. I och med de har förbättrat kaspeln så duger den nog till oöm stageanvändning oxå. Samma tunga järnklump som originalet...

    Rykten påstår att den rullar av samma kinesiska tillverkningsband...fan tro't. 🙂

  14. Shure SM57 är ju inte precis en dyr mikrofon så just den känns inte som att den behöver någon billigare kopia.

    1000:- för en SM57 är inte dyrt. =)

    .Viktor

    Alla har vi en uppfattning om vad som är dyrt. 🙂 För den som vill hålla en låg dålig budget och behöver 4-5 SM57'or för att t.ex. mika upp trummor så blir MT57 genast ett prisvärt alternativ. Do the math....

  15. Blev så nyfiken efter att ha läst om jämförelsen mellan SM- o MT57'orna så jag köpte helt sonika en MT57. Kunde direkt konstatera att kapseln är nu 'modifierad' till att se exakt ut som originalet. Nu är det bara texten på kapseln som skiljer. Kan ana en kommande (eller pågående?) lawsuit. I Luthmans internetkatalog existerar inte MT57 men den finns fortfarande att köpa på 4Sound. Hmm....

    Gjorde naturligtvis en ganska ovetenskaplig test i två steg med en ny 'frisk' SM57 som referens.

    Steg 1 var en frekvensanalys med skärt brus. Här är skillnaden mellan mikarna inte stor, frekvenskurvorna är snudd på identiska. Analysen gjordes i 0 och 180 grader mot ljudkällan. Bakgrundsdämpning och proximyeffekt är identiska för båda.

    Steg 2. En helt vanlig upptagning med stålacke. Här kan mina dåliga öron ana en viss skillnad. Lyssnar man först på MT57 slås man av hur bra den låter. När man sen lyssnar på SM57 så känns den en aning mer öppen i ljudet. Min bror som utförde frekvensanalysen hörde ingen skillnad alls. Gjorde ju en inspelning per mik så det kan mycket väl vara skillnaden i mitt gitarrspel jag hör....

    Vad jag inte testat är vad den går för när det handlar om höga ljudtryck, det återstår att se (eller höra).

    Oavsett det så tror jag det är en mycket prisvärd mik, spring och köp.

    🙂

×
×
  • Skapa ny...