Jump to content
Annons

Magnus Lundberg

Medlem
  • Antal inlägg

    54
  • Gick med

  • Senast inloggad

  • Dagar jag vunnit

    2

Artikel kommentarer av Magnus Lundberg

  1. Hej Jon! Har Mastrat min nya låt med Ozone10. Kan bara hålla med om det du skriver. Har man en bra mix med bra inspelningskvalitet tar det inte många minuter att få ut en klar förbättring med den inbyggda guiden och därefter justera efter tycke och smak.

    • Gilla 1
  2. Ska lägga in detta på YouTube:) Med "Arbeta problemorienterat" menar jag just det du själv touchar att det som noteras under lyssningen därefter arbetas aktivt och fokuserat med, tills åtgärdat. Den approachen kan bidra till att minimera lyssningen och därmed förhindra trötta och inkapabla öron:)

    • Gilla 1
  3. Hej Jon! Jag tror att man känner rent inituitivt när mixen är klar. Man måste också inse att den perfekta mixen inte finns och i nåt läge släppa det perfektionistiska. Man måste också väga mixens kvalitet mot den egna förmågan och de egna förutsättningarna.

    Men För att överhuvudtaget komma till ett av avslut brukar jag göra något åt detta hållet:

    --- Etablera ett personligt arbetsflöde som kan upprepas låt efter låt

    --- Lyssna på hela låten på morgonen när öronen har fått vila och ta mentala anteckningar

    --- Arbeta problemorienterat och minimera den totala lyssningstiden

    --- Lyssna på låg volym annat än under begränsade stunder

    --- Reseta öronen genom frekvent lyssning på professionellt producerade låtar

     

    Finns säkert massor man kan göra men ovan brukar funka för mig

     

    • Tack! 1
  4. Tack för ytterligare en värdefull genomgång Jon. En template att utgå från och som man själv känner sig bekväm med är en viktig del för att skapa ordning från början och möjliggöra fokus på själva uppgiften.

    Själv gillar jag konceptet med färger:) men det är ju som du säger en smaksak. Jag skiljer också på produktion och mix och har olika templates för detta.

    • Gilla 1
  5. Hej Jon och tack för en som alltid lysande genomgång:)

    Skulle du säga att pluggarna som finns på marknaden är likvärdiga eller är det någon du tycker sticker ut från de andra?

    Själv använder jag slate's VCC på kanalerna, exporterar Stems och tar in dom i mixen. Lägger sen på Virtual MixBus på mixbussen. Jag tycker det är svårt att höra någon skillnad på enskilda kanaler för som du säger så är skillnaden väldigt subtil. Min uppfattning är dock att mixen totalt sett blir varmare och behagligare.

  6. 1 timme sedan sa pme:

    I bilden som visas som omslag till videon så är pro-q3 på zero-latency. Det är kanske en bra ide att sätta den till linear-phase. 

    Intressant med en utveckling av detta! Vad är skillnaden?
    Fabfilter skriver i sin manual gällande Zero-Latency att:

    "It is Pro-Q's most efficient processing mode, and absolutely sufficient for most applications"

  7. 20 minuter sedan sa stajo:

    Tänkte på tricket med dynamisk eq...
    Nu kommer den väl aktiveras även när inte kicken slår så att säga och inte egentligen krockar.

    En del eq's har ju support för att sidechaina (i vårt fall då kicken) mot den dynamiska eq'n men om jag förstår det rätt så skulle den i det fallet om vi använder sidechain sänka det bandet ibland när det inte behövs typ när basen ändå spelar ljusare toner... 

    I vilka situationer skulle du använda den senare tekniken, eller gör du det någonsin?

    Och tack för alla dina trevliga fredagstips, de uppskattas verkligen 🙂 !

    Hej Stajo. Jag tänker att detta tricket kan användas med sidechain också dvs basen får en fyllighet och värme samtidigt som basens total volym minskar genom sidechain när kicken slår.

  8. Funktionen att analysera sidorna ser riktigt bra ut ju. Har Fabfilter Pro-Q3, osäker på om "sido-analysen" går att göra med deras plug. Brukar isolera sidorna på mastern med en plug som heter LEVELS och sedan titta separat på detta med Q3 men samtidigheten som i ditt exempel tror jag inte finns.

    Av någon anledning tenderar mina mixar att bygga upp för mycket energi på sidorna. Ett separat fredagstips kring detta ämne vore välkommet. Tack Jon för dina alltid så applicerbara tips.

     

  9. Tack Jon för klargörande. Det här ämnet röner uppenbart stor bredd och djup:)

    Kanske förenklar det hela något nu men jag brukar helt enkelt bara sträva efter att vid mixning landa kring -18 lufs och samtdigt inte peaka över -6dB alltför många gånger för att ge MEn lite headroom att jobba med. Sedan överlåter jag till MEn att volumsätta upp till -14 lufs. Det brukar funka bra.

  10. Tack Jon för denna inventering:) Standardpluggar som EQ, kompressor etcetera känns hyfsat enkla att inringa och hitta "rätt" på marknaden. Effektpluggar (utom möjligen reverb) känns dock som en enda stor djungel...

     

    • Gilla 1
  11. @The Black Cabin Jag tycker du gör en superskön låt här med cool och avslapnnad vibe:). Gitarren är möjligen lite hög på vissa ställen. Utveckal gärna vad du menar med att det "saknas luft" i produktionen.

    Prova med att sänka energin mellan 5-10 för att matcha övriga energin i början på låten. Från 57 och framåt ökas energin fullt naturligt.

    Avsaknaden av dynamik mellan refräng och vers (tycker dock inte att det är så farligt här) kan handla om att man under volymbalanseringen frestas att börja från låtens början och famåt. Då finns risken att landa i det du beskriver.

    Om du inte redan gjort det så testa med att sätta volymbalanseringen på den mest intensiva delen av låten (oftast refrängen ju) och gå sedan neråt för att avsluta med den mest lågintensiva delen (oftast introt eller första versen). Våga vägra alla pluggar under volymbalanseringen:). Fokusera BARA på volymbalanseringen och lyssna gärna genom små högtalare som inte återger bas och diskant i någon större utsträckning.

    När volymbalanseringen är avklarad kan du prova med en liknande top-down approach genom att börja med pluggar (EQ och compression) på mixbussen och sedan gå vidare med pluggar på instrumentbussarna för att sist av allt justera de enskilda kanalerna med fokus på Mid range. Gå sedan vidare med botten och sedan diskantområdet. Avlsuta sedan mixprocessen med att lägga på effekter.

    Lägga på pluggar i slutet av mixprocessen bör man kanske undvika och överlåta till Masteringprocessen.

    Som sagt, skön låt du gör här. Kommer att visa den för min fru:) /Magnus

     

    P.S! Om man ent tekniskt vill "avlusa" sin mix eller master kan jag rekommendera EXPOSE2 som är en standalone applikation för generell analys av ett antal olika parametrar och kan vara till viss hjälp.

  12. @The Black CabinPluggen REFERENCE2 läggs sist i kedjan men före pluggen för rumskompensation (i mitt fall SOUND ID från Sonarworks). Jag brukar försöka att använda referenslyssning genom hela mixningen tex för att kolla volymen på sången, energin genom frekvensspektrat, volymen på virveln, spridningen på sidorna etcetera. Sen får man alltid beakta att man referenslyssnar oftast på toppproducerat material som dessutom är mastrat o de kan kräva lite av sinnet:)

    Pluggen REFERENCE2 har också en feature som gör att man enkelt kan avgränsa frekvensspektrat och jämföra tex hur låter min botten (0-200) jämfört med refrensspåret. Just det exemplet kan vara användbart för att kolla att mixen klarar "cartest" och inte är för "boomy"

    • Tack! 1
  13. En utmaning med referensspår tycker jag är att hitta de som matchar med låten som mixas. Jag brukar ha flera, en för versen och en eller två andra för refrängen. När jag började mixa undvek jag felaktigt referensspår helt enkelt för att det va knäckande att höra hur dålig min egen mix va i jämförelse:) Detta är såklart att lura sig själv... Bra tips som du ger här att bestämma vad man skall lyssna efter per referenslyssning. Lätt att gå bort sig annars. Jag använder pluggen REFERENCE2 som funkar jättebra.

    • Gilla 1
×
×
  • Skapa ny...